Legendární Commodore Amiga

Jaroslav Skůra

Provozní technik
Pěkný den,
dovolil jsem si, ač s určitým sebezapřením vytvořit toto vlákno, které nemá s msts naprosto nic společného. Před časem jsem ze svého skladu vyhrabal a oživil legendární počítač Amiga A600HD a zjistil jsem, že ani po dlohých letech neztratil nic ze svého lesku. Takže jsem se rozhodl HDD nahradit redukcí IDE na CF kartu, doplnit PCMCIA kartu s CF, VGA redukci atd ...

Zajímalo by mě, kolik nadšenců mezi příznivci msts se najde, kteří ještě na tuto legendu od firmy Commodore nezapomněli? Přecijenom je to počítač, na kterém začínala celá naše "husákova" generace.

Rád bych také získal nějaký software a hry, takže se nestyďte a napiště svůj názor, případně ke mě hrňte diskety :D

PS: Moderátoři nade mnou snad přivřou oko, za tohle "plevelení" fóra

Děkuji

Naposled editoval moderátor:
Ahoj Jardo,
donutil jsi mě zavzpomínat na staré časy. :D
Mé seznamování se s počítači začlo na základce na přelomu 80. a 90. let. Tenkrát jsme dostali do školy IQ-151, ale na ně nás nikdo nechtěl pouštět. Tak jsem se přihlásil do počítačového kroužku. Měli jsme tam pekelné PMD-80 s oddělitelnou pamětí, na které by se za provozu dala smažit vejce, jak topila. Na těchto strojích jsem začínal s programováním. Ve vyšším ročníku na základce jsme měli už regulérní hodiny výpočetní techniky. Docházeli jsme do externí pracovny, kde měli Consuly. Zároveň jsem si v té době pořídil domů Commodore C64/II s magnetofonem. Později jsem si svépomocí upravil jeden souřadnicový zapisovač a používal ho jako tiskárnu. Taky jsem si pořídil výdobytek techniky - 3,5" disketovou mechaniku. Mělo to jen tu nevýhodu, že všechny hry byly na 5,25". :cry: První můj velký programátorský počin byl převod TEXTOVÉ hry z Basicu Consula do Basicu Commodora. Tenkrát jsme se spolužákem překecali učitele z výpočetky, aby nám vytisknul zdrojové kódy k té hře a půjčil nám manuály ke Consolu. Celé prázdniny jsem ležel v manuálech a tunách perforovaného nekonečného papíru...
Kamarád měl v té době Didaktik M, monochromatický (zeleno/černý) monitor a jednojehličkovou tiskárnu BT-100.
Když jsem si pořizoval první PC, tak jsem byl z finančních důvodů nucen Commodore s veškerým příslušenstvím prodat. Zbyly jen krásné vzpomínky.

Ahoj Michale,
jak píšeš byly to zlaté časy, kdy počítače měly své osobité kouzlo a člověk se toho na nich spoustu naučil. Žádná okna, dos ... čistý basic a kupodivu to tam (v hlavě) je i po těch dvaceti letech :D

Mimochodem můj první počítač byl také Commodore C64/II, kazeťák a floppy 5,25", který mám stále jako muzejní kousek doma. Pro děti to bude opravdová rarita, tedy až vyrostou :D

Jaroslav Skůra napsal:
Ahoj Michale,
jak píšeš byly to zlaté časy, kdy počítače měly své osobité kouzlo a člověk se toho na nich spoustu naučil. Žádná okna, dos ... čistý basic a kupodivu to tam (v hlavě) je i po těch dvaceti letech :D

Mimochodem můj první počítač byl také Commodore C64/II, kazeťák a floppy 5,25", který mám stále jako muzejní kousek doma. Pro děti to bude opravdová rarita, tedy až vyrostou :D

Jo to byly časy - pamatuju staré Sinclairy ZX-80, Spektráče...
IQ151 - a jejich ingeligentní hry alá olympiáda -I honí A, C skáč přes X
PMD-80 tehdy jsem jako SOČ demostroval na modelové stanici ovládání SZZ - no ona to byla v podstatě jenom hračka, ale když se finalizovalo, tak jelo PMD celou noc, pod každým rohem jedna knížka, aby to větralo a na tom paměťovém modulu mi stál hlinikový hrnek plný vody.....

Já mám jako raritku doma fungl novou nepoužitou základní desku IBM PC XT.
Ale abych moc neodbočil od tématu. Na Amize jsem se vydováděl u spolužáka ze střední školy. Měl tam naprosto fantastický letecký simulátor. Bylo to i s podrobným manuálem, bohužel v němčině. Dlouhé večery jsem to tenkrát překládal se slovníkem v ruce. Ale stálo to za to.

Jo, jo Amigy byly opravdu povedené počítače, bohužel taky hodně nedostupné a to jak finančně a pak taky existovalo embargo na jejich dovoz do zemí východního bloku, protože procesor Motorola 68000 byl výrobcem označen jako pokročilá technologie. Takže jejich dovoz do bývalého Československa započal až v roce 1989 (to byl typ A500).

Bohužel se mi softwaru moc nedostává a proto zkouším tuto cestu

Jinak my měli na průmyslovce ještě IQ151, a ještě si pamatuju, že byl vydán přísný zákaz na ně pokládat sešity a vůbec nic, co by zamezilo chlazení .... takové plotýnky, které by v praku sloužily, vzhledem ke své váze, jako vynikající zbraň :D

Jejej Jardo, taky jsem si začal připomínat Commodore C-64 a tak jsem si koupil na Aukru C-64 s kazeťákem a floppy (no nekup to za 500,-). No, jenže nějak to již v dnešní rozežrané době není ono a tak jsem si dokoupil modul MMC64, šoup jsem do něj kartu SD 2GB a to si Commodorek mlaská s takovým pseudo hardiskem :-). Není nad vzpomínky. ZX-81, VIC20, C-64, PC 286/16MHz s HD 40MB s jehličkovou tiskárnou (to bylo po C-64 neskonalé "dělo" za necelých 45000,- Kčs) a tak dál.....
Karel

Ja som mal iba ZX Spectrum, ale zábavy som si tiež dosť užil. Hlavne keď som napísal mikro program, ktorý zobrazoval "nahrávacie pásiky" a nič netušiaci spolubývajúci sa sťažoval že tú hru mu to nahráva už 1.5 hodiny a stále nič :lol:. Pred pár rokmi som Sinclaira vytiahol spod postele, ale ani sa mi ho nepodarilo zapnúť. Síce existuje emulátor, ktorý beží na PC, ale to už nie je ono.

To jste všichni Commodoristi? Atari nikdo?
Budete se smát, ale když jsem začínal se svým podnikáním, na osmi bitovém Atari 800XL jsem si dělal několik let účetnictví. Nejprve jednojehličková tiskárna, ale tu jsem brzy nahradil přes modul nejprve vyřazenou z nějakého JZD Slušovice, později ještě současně fungující 9ti jehličkovou Epson LX300.
Na disketě jsem měl program Peněžní deník a pak nějaké MiniOffice, kde jsem měl sklad. Místo World byl nějaký program Čapek s češtinou. Z kazety se tento program natahoval 30 minut. Později jej bylo k sehnání s jinými aplikacemi přímo v zásuvném modulu. Pak bylo načtení bleskové. :lol: Televize MánesColor a byla sestava hodná professionála :lol: :lol: :lol:
První 386tku, na to jsem se zmohl , ještě k tomu z druhé ruky až po 4letech odříkání v podnikání.
Tam kromě účetnictví vešla jenom tenkrát oblíbená hra TYCCON. To byl úlet. Tam jsem poprve začal stavět koleje a měl radost, jak mi tam jezdí vlaky podle návěstidel. Ale trať z Břeclavi do Prahy mne nikdy postavit v této hře nenapadlo :lol: :lol: :lol:

A vzpomínáte si, jak se neustále ladily hlavy magnetofonů při nahrávání her? Byly na to programy, ale podle nich jsem nenaladil nikdy nic. Vždy jen citlivostí vlastního ucha. 8)

Michal napsal:
A vzpomínáte si, jak se neustále ladily hlavy magnetofonů při nahrávání her? Byly na to programy, ale podle nich jsem nenaladil nikdy nic. Vždy jen citlivostí vlastního ucha. 8)
Magnetofón? To už možná příští generace ani nebude vědět, co to bylo za přístroj. (
1.hudební nástroj, na který se hrálo pomocí magnetů
2.přístroj k určení světových stran
3.lékařský přístroj na vyšetření hlasivek
4.zařízení pro záznam a přehrávání hudby nebo dat z magnetického pásku.
:lol: :lol: :lol: )

Zbyněk Šemora napsal:
Michal napsal:
Magnetofón? To už možná příští generace ani nebude vědět, co to bylo za přístroj. (
1.hudební nástroj, na který se hrálo pomocí magnetů
2.přístroj k určení světových stran
3.lékařský přístroj na vyšetření hlasivek
4.zařízení pro záznam a přehrávání hudby nebo dat z magnetického pásku.
:lol: :lol: :lol: )
E je správne :wink:
Magnetofón bolo zariadenie, na ktorom sa dali šmirglovať magnetické hlavy pomocou pások značky Emgeton
Iné totižto dosť často nebolo dostať, leda tak sem tam v Tuzexe a neskôr aj na pokútnych burzách alebo pri návšteve cudziny. Pamätám si, to som mal asi 25 rokov, začal v Tuzexe tzv. "voľný predaj" zahraničných prístrojov za Kčs - človek prišiel, vo vzorkovni si vybral prístroj, zaplatil nekresťanskú sumu a PZO Tuzex mu to do troch mesiacov aj dodal - takže vianočné darčeky sa vyberali a platili cez prázdniny, aby ich ježiško stihol pod stromček aj doniesť

Jo jo, naklánění hlavičky u magnetofonu bylo perfektnější dělat opravdu "na ucho", při přehrávání na nejvyšší tóny. Horší byl přenos pásku z magneťáku na magneťák, každý jinak postavenou hlavu, jo to byly doby.
Karel

Zbyněk Šemora napsal:
Magnetofón? To už možná příští generace ani nebude vědět, co to bylo za přístroj. ( :lol: )
Magnetofon a gramofon mám vedle PC i se zásobou pásků a LP desek. A hrají ( )

Jacek napsal:
Zbyněk Šemora napsal:
Magnetofón? To už možná příští generace ani nebude vědět, co to bylo za přístroj. ( :lol: )
Magnetofon a gramofon mám vedle PC i se zásobou pásků a LP desek. A hrají ( )
Taky, taky.
Gramofon značky Tesla jsem vyměnil za vyhozený JVC, kde jsem musel jen doplnit řemínek a magnetodynamickou přenosku. Magnetofon mám kvalitní z Tuzexu za Marky značky Toshiba. (stejně jako můj první počítač Atari, který nešel v tehdejší maloobchodní síti sehnat) Marky nebo Bony na černém trhu (od známých) a hurá na Pankrác do Tuzexu.
To byly časy. Jednou jsem se naštval a chtěl si koupit první video.
Stálé služby na dráze a když už byl v televizi pořádný film, měl jsem noční.
Sáhl jsem do kasičky a vzal poctivě vydělaných 25 tisíc a vyrazil do ulic nakupovat. Celá Praha momentálně nic neměla, kromě obchodního domu Máj, kde měli nějaký NEC za 22tisíc, ale s mechanicky laděným tunerem, což se mi moc nelíbilo. Tak jsem vyrazil do Bratislavy, která za Husákovy éry byla asi lépe zásobovaná a na náměstí SNP jsem si v elektře mohl vybrat buď Avex za 20000 nebo JVC za 25000. Volil jsem JVC. Avex byl kombimace Tesla-Philips. (Tesla = technicky slabé :lol: )
Kuriózní na tom bylo to, abych se s bednou nemusel tahat pěšky, po Bratislavě a ze Šakvic do Hustopečí jsem vezl video na kole gumicuky přidělaný na nosiči :lol: . (tenkrát kromě přímých osobních vlaků Bratislava - Brno byly špatné přípoje) Přeprava kol byla na režijku zadarmo.

Pozdrav všem 8-biťákům.
S trochou nostalgie jsem si přečetl některé příspěvky z dob počátků počítačů u nás. Mám doma funkční ATARI 130XE, samozřejmě s magneťákem. Ten musel být upraven na systém SuperTurbo, jinak nahrávání programů travlo nemožně dlouho - někdy i víc jak 15 minut. S úpravou to bylo mnohem "rychlejší" - do 2 minut nejdelší program. Navíc se na kazetu vešla tak stovka programů a her. Frajeři měli též zasuvné moduly s pamětí ROM, kde byly některé důležité programy k dispozici ihned (zpravidla kopírák, debuger, text. editor, DOS).
A co se týče Zbyňkových slov o používání těchto malých počítačů v podnikání, mohu je jen potvrdit. Znám lidi, kteří s úspěchem na začátku 90. let Atari využívali pro agendu malých firem. Programy typu SynCALC, CheopsWriter, Čapek a různé definovatelné databáze dokázaly požadavky plně pokrýt. Počítač XT, AT, a 238 byly většinou hodně drahé a špatně dostupné.

Venny napsal:
Pozdrav všem 8-biťákům.
S trochou nostalgie jsem si přečetl některé příspěvky z dob počátků počítačů u nás. Mám doma funkční ATARI 130XE, samozřejmě s magneťákem. Ten musel být upraven na systém SuperTurbo, jinak nahrávání programů travlo nemožně dlouho - někdy i víc jak 15 minut. S úpravou to bylo mnohem "rychlejší" - do 2 minut nejdelší program. Navíc se na kazetu vešla tak stovka programů a her. Frajeři měli též zasuvné moduly s pamětí ROM, kde byly některé důležité programy k dispozici ihned (zpravidla kopírák, debuger, text. editor, DOS).
A co se týče Zbyňkových slov o používání těchto malých počítačů v podnikání, mohu je jen potvrdit. Znám lidi, kteří s úspěchem na začátku 90. let Atari využívali pro agendu malých firem. Programy typu SynCALC, CheopsWriter, Čapek a různé definovatelné databáze dokázaly požadavky plně pokrýt. Počítač XT, AT, a 238 byly většinou hodně drahé a špatně dostupné.

Já jsem měl u svého chlebodárce v 80. letech v provozu IQ151 z ZPA Nový Bor. Na něm běžel sklad dílny a komplet řízení výroby této dílny. Jako tiskárna tam byl dálnopisný stroj Siemens T100, vnější paměti byly dva kazetové magnetofony Tesla Přelouč s elektronickým ovládáním, které byly připojeny k oné IQ151 přes vlastnoručně vyvinutý "řadič" a software si je ovládal "skoro jako disk". Monitor byl televizor Tesla Pluto. Software byla kombinace BASICU a rutin v asembleru. Ty rutiny byly z jazyka asembleru do strojového kódu překládány "papírovým překladačem" tedy pěkně ručně. Panečku to byl hutný kód, žádná instrukce navíc. Celá tahle sestava běhala několik let bez jediné závady, a až na začátku 90 let byla nahrazena PC AT. Je velmi zajímavé, že celá koncepce IQ151 až na tu nešťastnou klávesnici silně připomínala dnešní PC (výměnné moduly s pamětí ROM i RAM, grafická karta, IO moduly, volné sloty na sběrnici kam se dala umístit karta s vlastním hardware, tu dokonce výrobce dodával jako univerzální tišťák )
Jó to byly časy...... :lol: :lol: :lol:

Ahoj lidi,nemáte náhodou někdo ve svém albu fotku z dob minulých,respektive maringotky z kolotočů, hlavně tu, kde měli herní automaty,sbírám a sháním. Jinak jsem taky měl didaktik M, amigu commodore 500. Teď už vše i hry z maringotek hraju na pc na emulátorech, joo to byly časy, zdravím:D

Fotky nemám, ale vím, že existuje muzeum herních automatů: http://muzeum-arcade.webnode.cz/
Mají tam funkční historické kousky, takže kdo si chce autenticky zahrát, má možnost.;)

Back
Nahoře