Jak opravit zasekávající se zvuky v OR hlavně u dieselů

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Icik
  • Datum začátku Datum začátku
Tak první aktualizace zvuků pro OR je na stránkách. Zatím 810.

Zjistil jsem, že zvuky trafficů jsou plnohodnotné, kromě motoru je slyšet syčení brzd, hučení špalků, atd. Ale je potřeba upravit prakticky všechny *.sms soubory mašin i vozů.

A některé waw, jako jsou ventilatory a chladiče, ty se neustále spoštěj. Dále pak vynechávájící špalky. začnu brzdit, začnou být slyšet špalky, pak přidám na tlaku a přestanou být slyšet, to samé při odbržďování. Někdy se stane, že zvuk špalku se po zastavení nevypne a při rozjetí jsou znovu slyšet, tedy musím hrábnout po brzdě, abych je vypnul. Zatím jsou 2 možnosti, já mažu u špalků řádky s tichem, Icik to dělá jinak. Víc řekne on, včetně těch ventilátorů.

Icik: ten zápis by mohl tak vypadat, ale pak chybí ještě aktivace po novém nastartování. Zkusím to nějak vymyslet
Opětovnou aktivaci kompresoru tam mám pod triggerem 23.

Špalky v OR je dobré řešit přes triggery BrakeCyl_Inc_Past 2 a BrakeCyl_Dec_Past 2, tak jak jsem to psal u Žabotlamu a má to Jacek u 810.

Ty ventilátory a kompresory spouštěné přes triggery, tam se musí někdy doplnit 1. a 2. cue points a samozřejmě použít smyčku StartLoopRelease s ReleaseLoopReleaseWithJump.

Špalky jsem stejným způsobem předělal u zvuků vozů. Teď hlášky v misích o zkoušce brzdy teprve mají ten správný význam. Pokud není slyšet vrzání, nejsou propojené hadice nebo otevřené kohouty. To nemají ani v RW :). Pro vozy s animovanými dveřmi jsem přidal zvuky, i to funguje.
Tady to ovšem bude vyžadovat spolupráci, bude třeba u všech upravených eng/wag souborů upravovat názvy sms

Ventilátory se týkají elektrických lokomotiv, tady dáme prostor jiným. Prastarý balík zvuků z počátků MSTS jsem dávno smazal a nahrávky prostě nejsou.

Myslíte balík sndELok? Určitě ho má 99 procent uživatelů a ten by se mohl napasovat. Zvuky v něm jsou sice staršího data, ale určitě stojí zato je upravit.:-)

Trochu to tady po letech oživím - pokud jde o ty odfuky kompresoru, vyřešil jsem to tak, že z nahrávky jsem odstřihl část s "tichem" a nechal jen samotné odfouknutí. V definici vzduchařiny jsou potom zapsány následující hodnoty tlaku:

AirBrakesMainMaxAirPressure( 8bar )
AirBrakesCompressorRestartPressure( 7.7bar )

Kompresor se tedy fiktivně spouští při poklesu tlaku hlavní jímky pod 7.7bar a vypíná při tlaku 8bar - toto vypnutí spouští zvuk odfuku:

Kód:
Stream (
                Skip (** kompresor - odfuk pretlakoveho ventilu **)
                Priority ( 6 )
                Volume ( 0.2 )
                Triggers ( 1
                    Discrete_Trigger ( 13 PlayOneShot ( 1 File ( "814.241_kompresor-odfuk.wav" -1 ) SelectionMethod ( SequentialSelection ) ) )
                )
            )

Na základě rozdílu obou tlaků je samozřejmě možné doladit četnost odfuků, přičemž je pochopitelně brána v potaz případná spotřeba vzduchu z hlavní jímky - pokud tedy je kupř. plněna souprava, kor při počátečním foukání, nebo po rychlobrzdě, kompresor nějakou dobu neodfoukne. Odfoukne až po doplnění jímky (kdy reálně zareaguje přetlakový ventil).
Pokud spalovací motor neběží, kompresor se samozřejmě nespouští a tím se nespouští ani zvuk odfuku.

Back
Nahoře