Výhybky na trase Innsbruck-St.Anton

michael95

Začátečník
Mám opět jeden dotaz, jestli někdo neví jaká je doporučená rychlost průjezdu výhybek na originální trati Innsbruck-St. Anton se soupravou Gölsdorf 380. Snažím se totiž vytvořit aktivitu, právě z Innsbrucku do St. Anton. Vzhledem k tomu, že výhybky jsou celkem ostré, a zdá se mi, že jsem někde četl, že maximální rychlost přes výhybky je kolem 15 mph, ale zrovna se mi to nedaří najít, nastavuji jízdní řád, tak aby bylo možné dojet včas při průjezdu výhybky v rychlosti 15 mph/h (zhruba 25 km/h). Chci však zabránit tomu, aby potom nebylo nutné jezdit zbytečně pomalu, v případě, že by byl limit o dost větší. Díky.

Běžná výhybka je "projetelná" rychlostí 40 km/h. I ty návěstidla, co jsou tam "v originálním" provedení umístěna, tomu odpovídají. Jestliže se zdá úhel odbočení na modelu příliš ostrý nebo velký, je to jen záležitost toho vymodelování. V MSTS se dá ještě nastavit simulace vykolejení, kde se to dá vyzkoušet. Jen je nutno podotknout, že se tato simulace nechová korektně a nemusí to vypadat přesně jako v reálu. Někde jsem četl, že v reálu se při projektování výhybky používá až 380 vytyčovacích bodů. Zde v těch modelech je to jaksi nereálné.

Děkuji, akorát mi při této rychlosti vyskakuje hláška o porušení pohodlí cestujících. Ještě zkusím jak bude simulátor reagovat na průjezd v 30 km/h. Pokud se nic neobjeví, udělám z toho kompromis.

V reálu se používají i 6° výhybky, přes které je maximální rychlost do odbočky 30 km/h. Právě proto se na návěstidlech používají indikátory a tabulky s trojkou. Na trati z Innsbrucku do St. Anton jsou v MSTS použity výhybky s úhlem 10°, takže těch 25km/h není zase až tak nemožných

Na té trati nejsou žádné speciální výhybky, ale výhybky používané ve všech tratích MSTS. Když koleje pokládám dle kilometrických poloh v pláncích stanic v pomůckách, tak tam kde se jezdí 40 do odbočky, kilometrické vzdálenosti výhýbek v páru jsou i někde zkrácené až na těch 60 m, plus minus odchylka, což jsou ty dvě základní výhybky proti sobě, s 10 na konci v názvu. Tedy tudy jezdím bez obav 40. Tam, kde je 50 do odbočky, tak mi to dost přesně vychází poskládáno z těch výhýbek s 3 na konci v názvu.

Ještě se chci zeptat jestli maximální komfortní rychlost nezávisí na soupravě (z pohledu cestujícího bych řekl, že starší soupravy více "drncají"). A protože Orient Express je luxusní vlak tak by to moc drncat nemělo. Přesto však jsem byl nucen o něco citlivost consistu snížit, protože jinak se hláška často objevovala i při maximální opatrnosti. Jak tedy (pokud vůbec) rychlost průjezdu výhybek souvisí se stářím soupravy.

Na technický stav podvozků jsou přísné normy. Revize po určité době atd. Provádí se rekonstrukce, a to i z důvodů většího komfortu pro cestující. To je na dlouhou debatu. Zmiňovaný Orient~Express má podvozky speciálně zrekonstruované s kotoučovými brzdami a certifikované do rychlosti až 200 km/h. Pro průjezdy výhybkou do odbočky je stanovená rychlost podle toho úhlu odbočení. To je tady v příspěvcích výše všechno vysvětleno. Trať Innsbruck-St.Anton je součástí tratí Arlbergbahnu a musel bych si podrobně nastudovat technické specifikace trati v současné podobě a od počátku provozu. Jak se co měnilo.
Zde bych zase podotknul, že MSTS bylo původně určeno hlavně pro laickou veřejnost, s důrazem na ukázku toho, jak je nutno zodpovědně přistupovat k vlastní technice jízdy vlaku, a to jak z hlediska technických možností, tak i pohodlí cestujících. Aby vlak při velké rychlosti nevykolejil ve výhybkách a obloucích. Aby při brždění vlaku nepadaly cestujícím kufry na hlavu. Prostě uvědomit si tu odpovědnost. Podle toho také jsou umístěny ty "hlášky", ve smyslu, že se cestujícím rozlila káva na stolku. Jízda do odbočky je celkem obřad. Pomalé snižování rychlosti atd. Někdo jezdí stylem hrk-hrk a je vyřízeno. V Hradci nad Svitavou v roce 1967 najel rychlík do odbočky rychlostí 70 km/h (výhybka s max.rychlostí 40 km/h), převrátila se lokomotiva a jak ji vagóny tlačily před sebou, zdemolovala staniční budovu a zhrnula celé nádraží. Na týden byl na trati naprosto přerušen provoz. Ikdyž zde byla špatně postavená, nebo v rozkaze špatně označená, vlaková cesta, následky byly fatální. A to je právě ta primární úloha tohoto simulátoru. Ukázat, že provoz vlaku není žádná "sranda".

Zbyněk Šemora: "Na té trati nejsou žádné speciální výhybky,..."
Nikdo tady nic takového netvrdí.

Francek: Podvozky vozů Orient Expresu nejsou zrekonstruované, ale zcela nové.
michael95: Obecně lze říct, že mezi stářím vozidla a maximální rychlostí průjezdu výhybky odbočkou není souvislost.

Pokiaľ viem tak msts OEx má podvozky originálne. Takže aj toto je len ďalšia zbytočná informácia.......Do 40- kovej výhybky môžeš kľudne aj s pôvodnými podvozkami 40km/h. Pokiaľ ti msts papuluje a hádže tie nezmyselné hlášky, tak môžeš buď upraviť rýchlosť, alebo to ignorovať.

Deme, současně provozované vozy OEx v žádném případě nemají původní podvozky. Čili moje reakce na Francka není zbytečnou, nýbrž upřesňující informací.
Pokud by měl OEx původní podvozky, vlezl by do toho za ty prachy jenom blázen (s ohledem na komfort).
Hlášku o diskomfortu nebo vykolejení bych v MSTS ignoroval. Nemá to nic společného s realitou.

Zdá se mi, že již není možné používat citace. Je to tak, nebo dělám něco špatně?

Citacie sa dajú ale len tak že to ty vložíš medzi tagy.....

Pawlik ale miešame si tu navzájom reál a virtuál. V podstate hovorím to isté čo ty. Len ja sa držím virtuálu....Tá súprava ktorá bola v prvom poste spomenutá je modelovo ešte s pôvodnými podvozkami. Toto som mal na mysli.

Jestli si ještě vzpomínám, citlivost na to pohodlí cestujících se nastavuje v Activity Editoru při tvorbě consistu, je tam nějaký posuvník. A v *.con souboru příslušný řádek s hodnotou. U defaultu byla tato souprava přehnaně citlivá.

Ono to už bude vyzerať ako zbytočné rýpanie :) (ale nie je) ale to ja viem presne čo si myslel. Problém je tam, že otázka bola postavená len k msts.....A odbočenie k reálu už bolo mimo kurz. Ale tak to sa deje asi vo všetkých diskusiách, že sa zodpovie všetko len práve položená otázka nie. ;)

Nakonec jsem se rozhodl, že udělám obě verze pro projíždění 25 km/h i 40 km/h s tím, že do readme napíšu, že 40 km/h je reálnější.

Back
Nahoře