@Josef Vogeltanz : Josef, ja nerobím ten vagón čo si ukázal v predchádzajúcom príspevku, ale staršie vagóny kkStB ktoré skonštruoval Karl Gölsdorf a vyrábali sa v celej monarchii, teda aj v Arade od roku 1910 do 1918, niekde aj neskôr. Pretože ČSD nemali dostatok vagónov 3. triedy tak niekoľko kusov sa vyrábalo postupne až do roku 1924, teda do času kým nebol hotový voz Ca pre ČSD. Ten bol dlhší a mal 88 sedadiel. Tie potom postupne vytlačili staršie Ca-čka od kkStB na vedľajšie trate, kým ABa, ABCa a BCa ostali v prevádzke aj na hlavných tratiach. ČSD vyrobili náhradu Aa až v roku 1958 - pozri moje papieraky.
Tie "moje" vagóny majú skriňu 18,5 m, len BCa je kratší, 16,9 m - neviem prečo

Neboj sa, celý pack čoskoro pôjde von, myslím že ešte pred Veľkou nocou. Bude obsahovať voza ABa, ABCa, BCa a tri verzie Ca, ale všetko v tvare po rekonštrukcii u ČSD. To znamená elektrické osvetlenie, tlakovú brzdu, zmenené a hlavne nejednotné oplechovanie bočníc a strechy a sacie vetráky typu LP nad oknami namiesto oblých okienok.
Možnio niekedy sa dostanem aj k vozu Ca z roku 1925, ktorý je na Tvojom obrázku. Ale že nie sú fotky tak aj ten bude tak troška polofikcia.