Adheze (adhese).

Pawlik

Průvodčí
Ještě bych doplnil perfektní výklad Boba57.
Hák umístěný (bohužel jen teoreticky) v úrovni temene kolejnice by zcela vyrušil klopný moment působící na skříň lokomotivy, nikoliv však na podvozky.

Na obvodu kola působí na styku s kolejnicí adhezní síla - směřuje vzad, tj. působí na kolejnici a snaží se jí "odtlačit", jak velí selský rozum, proti směru pohybu lokomotivy.
Opačně působí její reakce a zde je problém.
Součin adhezní síly F a vzdálenosti l středu čepu (otočný bod podvozku) na kterém je podvozek uložen vytváří právě ten klopný moment působící na podvozek: M=F*l. Jak se mu bránit "aktivně" popsal Bob57.
"Pasivně" jde o to, že je snahou konstruktérů umístit čep podvozku co nejblíže temenu kolejnice. Proto si můžete třeba u řad x6y všimnout, že podvlečený příčník není rovný, ale v místě uložení čepu má tvar písmene V, aby byl co nejblíže kolejnici:
[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://pawlik.ama-cb.cz/podvozek.jpg
Obrázek z knihy ŽM Lokomotivy řady ES 499.0/350

Další možností je opačné upořádání, ale se stejným cílem:
[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://pawlik.ama-cb.cz/asynchron.jpg

Spíše jsem dal takový přídavek.
Šikmé tyče, provahadlování u šestitikoláků atd. znám, ale ještě nejsem tak daleko, abych mohl psát elaboráty. Ve Škodovkách jsem se vrtal trošku víc už na střední škole, takže tohle vím. Snad časem včetně nějakých nákresů, kde vlastně síly působí, jaké způsobují momenty atd.

Sice zajímavé vlákno, ale přeci jen jej trochu "znečistím".
Pawliku, jak můžeš být tak netaktní a dovolit si napsat nějaké "doplňky" za elaborát nejvyššího ? Sice je pravda, že takticky začínáš větou
Ještě bych doplnil perfektní výklad Boba57.
, ale to tvé pochválení autor elaborátu ve svém rozhořčení přehlédl. Takže tě hned sekl přes tvé prsty, že na konkrétní dotaz na tlačítko bylo zodpovězeno, tak co se sem cpeš. Pawliku, hned ti bylo doporučeno, že pokud chceš podrobně rozebrat celou problematiku, máš se do toho pustit, ale proboha v jiném vlákně. Tady již byl dotaz zodpovězen. A hned ti bylo jemně naznačeno doporučením
K tomu můžeš navázat i rozdíly mezi řešeními podvozků u jednotlivých řad 140/141, provahadlování u šestikoláků, kývačky a šikmé závěsky ČKD, torny - rozdíl torny u 781 a 451/2, kluzátka atd. atd.
že o problematice něco ví a tak si dej bacha, tvůj elaborát bude pečlivě kontrolován a rozebrán.
Ach jo, místo aby bylo napsáno něco ve stylu "Pawliku, díky za doplnění i se správným zdůvodněním", tak hned taková reakce. Bobe Bobe i třeba s tím 57, ach jo....
Karel

No, Karle, čteš mi myšlenky. :D
Od srdce jsem se po přečtení tvého příspěvku zasmál, protože jsem měl stejný pocit jako ty.
Pak jsem nad tím mávnul rukou a řekl si, ale co Bob je Bob a názorný obrázek s popisem je lepší než tisíc slov.
Naposled byl drobnohledu vystaven můj eleborát o řízení 150/151 a kupodivu byl shledán nezávadným, dobře jsem to okoukal. :)

Ale já již mám dávno čilou korespondenci na téma MSTS (oživení, instalace, jak se s čím jezdí atd.) via email. Jen nějak necítím potřebu to tady zdůrazňovat. To je ten rozdíl mezi námi, já v tichosti, ty s humbukem :-).
Karel

Ach jo.....a takový tu byl zase chvilku klid a ticho......no nic, jdem si preventivně promazat Delete :lol:

Back
Nahoře