Železničné zabezpečovacie zariadenia a MSTS (ORTS, Trainz, RW)

BR601

Pokladník
Zdravím všetkých ;)

Toto vlákno vytváram ako možnosť diskusie o simulovaní (resp. osadení statických objektov ako súčasti zz) v rôznych vlakových simulátoroch.
Tým ktorý sa orientujú v odbore, zaiste vedia, že je to pomerne dôležitá súčasť železničnej prevádzky.
No dosť bolo kecania, úvodom niečo o staničnom zabezpečovacom zariadení (SZZ) si môžte pozrieť tu: https://forum.msts.cz/subdom/forum/index.php?threads/430/

No a začal by som riešením staničného zab.zar. V prípade reálnych tratí nie je problém, dá sa odsledovať, no čo v prípade fiktívnych?

Všeobecne prevláda fáma, že v malých staniciach sa prestavuje ručne a vo veľkých diaľkovo.
V prípade stavby trate je určite daná epocha do ktorej spadá určité zariadenie.

Jednotlivé prvky budem menovať podľa ich vývojovej éry, samozrejme nezabudnem na vplyv v hre.

Z počiatku sa výmeny uzamykali špecifickými zámkami. Z nich kľúče boli buď zavesené na tabuľu na zavesovanie kľúčov, alebo uzamykané v ústrednej známke. V prípade tabule na zavesenie kľúčov ide o zariadenie 1. kategórie, to značí, že nevylučuje omyl obsluhy v ničom. V tých prípadoch je navestný znak nezávisí od polohy výmen. Stanica vybavená takýmto zariadením má buď mechanické jednoramenné alebo svetelné trojznaké návestidlá. V staniciach je znížená rýchlosť znížená na 40km/h.
V prípade ústrednej zámky je už možnosť vytvoriť závislosť návestného znaku od prechádzaných výmen, a umožňuje prechádzať stanicu aj vyššou rýchlosťou. Návestidlá podľa miestnych pomerov.
V prípade oboch zariadení sa v prípade svetelných návestidiel použije ovládania doska, v prípade mechanických návestidiel je to stavací kozlík.
Vplyv v hre
Model výmenovej zámky som v žiadnom železničnom simulátore nevidel. Dajú sa tu použiť bežné výhybky s čiernobielym závažím výmeníka. Pri tvorbe aktivít, misií, scenárov a pod. treba rátať s chôdzou výhybkára ktorý postupne prestavuje všetky výmeny. Čas chôdze závisí od koľajového usporiadania stanice, a výmen, ktoré má prestaviť, a od vzdialenosti jeho stanovišťa (dopravná kancelária, stavadlo)...

Ak budú mať tieto príspevky nejaký zmysel, budem v nich pokračovať. Snáď moja snaha padne na "úrodnú pôdu" a nielen aktivity, ale aj trate sa budú môcť popýšiť ďalším detailom ;)

Tak aby to tu nebolo o texte, pripájam niekoľko obrázkov jednoduchej výmenovej zámky.
IMG_20170321_164640.jpg IMG_20170321_164652.jpg IMG_20170321_164724.jpg
Fotografie pochádzajú z výukového koľajiska SOŠ Železničnej v Košiciach.

Obávam sa že výmenová zámka je taký prťavý predmet že to nebude politická vôľa osádzať. Nakoľko chýbajú aj podstatnejšie veci v tratiach ako prestavníky, drôtovody, kompenzátory pri návestidlách a podobne. A o tom ako sa mechanické závory spúšťajú 50m pred vlakom radšej ani písať nebudem...
Ale keby niekto chcel tú zámku osádzať, tak ju vymodelujem.

@nebulus díki za reakciu, postupne sa chcem dopracovať k reléovkám a modernejším ZZ.

S osádzaním zámkov ple súhlasím. Snáď to raz bude súčasťou modelu výhybky :)

S dratovodmi súhlasím. Nie sú náhodou od Vás urobené šachty a aj niektoré nadzemné?

K tým mechanickým závoram. Tuším že sa ich sklápanie dá nastaviť v editore, ale isto teraz neviem že či sa to týka aj vzdialenosti.

Jeden člen zdejšího fora už zkoušel komunikovat s open rails z jiné aplikace a daří se :) momentálně se mu povedlo ovládat výhybky :)

No je to náročnější , napsal si svůj vlastní , program, a učí se jak komunikovat s Open Rails , zatím se začalo s těma výhybkama, nějaké malé testy měl i s návěstidly :) Já jsem mu posílal odkaz možná se zapojí do konverzace :)

Ad. Railworks priecestia:
Ešte jedna technická do RW. Ak je tu autor výstražníkov AŽD 71, tak mu adresujem nasledujúce riadky:
V prípade, že PZZ disponuje pozitívnou signalizáciou (kmitavým bielym svetlom) musia byť pre uskutočnenie tejto signalizácie tieto podmienky:
- PZZ nesmie byť vylúčené z činnosti
- Vlak musí po anuláci uvoľniť zďalovací úsek.
(Samozrejme sú aj ďalšie podmienky, ale tie teraz nie sú podstatné)

A práve druhej menovanej podmienke nevyhovuje railworks verzia. Po anulácií priecestia ide hneď s pozitívkou. Pričom táto by sa mala púšťať aspoň vo vzdialenosti v akej sa púšťa výstraha.

m1.jpg m2.jpg m3.jpg V MSTS asi v prípade mechanických závor postačí statický model, v reále sú spúšťané dávno pred príchodom vlaku. V trati ŽSR 130 sú vymodelované drôtovody podľa reálu a snáď sa podarí ju aj raz zverejniť.

@Howky ináč v ORTS je vôbec možné umiestniť objekt tak, aby ho v samotnej hre neskrývalo pod násyp? Pretože aj na vyššie uvedených @dem screenoch by mali byť ešte šachty popod koľaj (ak ich osádzal).

- PZZ nesmie byť vylúčené z činnosti
- Vlak musí po anuláci uvoľniť zďalovací úsek.
(Samozrejme sú aj ďalšie podmienky, ale tie teraz nie sú podstatné)

A práve druhej menovanej podmienke nevyhovuje railworks verzia. Po anulácií priecestia ide hneď s pozitívkou. Pričom táto by sa mala púšťať aspoň vo vzdialenosti v akej sa púšťa výstraha.

Ty zase plácáš nesmysly. Kefalín, čo si predstavujete pod takým slovom?
Něco si nastuduj o moderní zabezpečovačce, abys pochopil, že pozitivka není podmíněna uvolněním přibližováku. Ono to má dnes vyšší inteligenci ( možná i než ty :-) ).

@bob57_cz Nie. Nemyslel som priblizovák ale vzďaľovák, ale dobre hold urobil som chybu ospravedlňujem sa. Len som to chcel vysvetliť čo najjednoduchšie, ale kľudne sem môžem hodiť definície z predpisov a budú tak tomu rozumieť desiati možno aj menej. Alebo inak bobe, kľudne môžeš niečo výukové napísať aj ty. Alebo rovno môžme hodiť odbornú debatu, alebo si rozobrať aj výkres od PZZ AŽD 71 či RZZ.

@mikulda no pozerám - stykové trafá, je to verejný model?

A ešte doplním @bob57_cz Skús lepšie vysvetliť dĺžku vzďalovačky? Mal som radšej napísať ze nech upraví výstrazník tak, aby sa pozitivka rozsvietia až niekoľko stovák metrov za priecestím?

Alebo inak. Ako by si upozornil na fakt, že v RW sa pozitivka rozsvieti keď je vlak pár desiatok metrov za priecestím? (Nechám si poradiť keď ma už niekto robí sprostím miesto toho, aby môj príspevok kúsok poopravil..)

Naposled editoval moderátor:
Skús lepšie vysvetliť dĺžku vzďalovačky?
Tvoje věta je uspořádáním rozkazovací, ale na konci dáváš otazník jako u dotazu. Měl by sis ujasnit, co tedy vlastně máš na mysli.
Co se týče té tvojí převratné AŽD71, právě jsi asi objevil ve škole Ameriku. Můžu tě ujistit, že její plánky znám přinejmenším od mojí vojenské služby, kde jsem nějaké moduly skládal do matrice coby sdělovací a zabezpečovací mechanik u železničního vojska v době, kdy jsi ty ještě nebyl na světě a pravděpodobně ani tvoje máti tě neměla v plánu, protože byla nanejvýše batolátko, pokud vůbec už byla. :-)
Od začátku té koncepce se vše přehouplo přes další století a dnešní SW i HW výbava je o pořádný kus dále.
Není nic neobvyklé a je to tak záměrně, že ihned po uvolnění přejezdu vlakem se rozsvítí pozitivka rovnou v návaznosti na ukončení výstrahy.
Má to jen pár doplňujících podmínek oproti tomu, cos ty sotva čerstvě poznal a máš u sebe za vrchol dokonalosti.
U jednokolejného přejezdu stačí k té pozitivce jeho uvolnění bez ohledu na obsazení vzdalováku, ale za podmínky, že není indikován nový požadavek výstrahy na přibližováku ve stejném směru jízdy, jako jel odchozí vlak.
U vícekolejného přejezdu toto platí také, ale u všech kolejí to musí být splněno ve všech směrech.
Přitom nezáleží na způsobu indikace kolejový obvod / počítadlo náprav.
Po spuštění pozitivky se ještě vyhodnocuje časová prodleva k uvolnění vzdalováku a při překročení času jde přejezd znovu do výstrahy, přestože je obsazen pouze vzdalovák a byla až do té chvíle správně vyhodnocována i úplná bloková podmínka. To ti ale asi moc u té 71 neřekne. Studuj dál.

Že se měnila norma a je možné rozsvítit pozitivku, pokud je u přejezdu hlavní návěstidlo alespoň 50m od přejezdu, už jsem zaregistroval, ale pozitivka při anulaci? To se mi nějak nezdá.
Hlídání doby anulace má i 71, ne?

Back
Nahoře