Ladění řady 150

To je myšleno vážně? Potom celý matematický výpočet pouze nahrazuje metodu, kterou používají jiní (vč. mě): Praktické zkoušky vozu nebo soupravy (jízdu) na zkušební trati s hledáním optimálních hodnot parametrů. U té praktické zkoušky v simulátoru je alespoň zohledněno celkové nastavení vozu(ů), tak jak se budou potom používat v aktivitách.

Ano, to je myšleno vážně. Výhoda je čas - takto jsem zpravidla schopen určit MaxBrakeForce během pěti minut. Za tu dobu sotva stihneš realizovat opakovaný praktický zkoušky a dobrat se ke správný hodnotě. Co se týče nastavení vozidel, už jsem o tom mluvil. Zábrzdnou dráhu ovlivňují z celkového nastavení dvě věci - rychlost naplnění brzdového válce a jízdní odpor. U lokomotiv nastavuju a počítám s dobou plnění brzdového válce cca 5 s, funkční předpis závislosti jízdního odporu na rychlosti si z engu vytahuju a do matematického výpočtu jej zadávám konkrétní (vstup 5), tedy je při výpočtu zohledněno vše, co být zohledněno má.

Zajímavé, že tvrdíš, jak MaxBrakeForce hledáš pomocí praktické zkoušky na trati, přitom jsme minulý tejden museli vést bouřlivou diskuzi o tom, proč je výpočet, kterej používáš ty (a zjevně si jej použil i u kocoura), zcestný.

Na engu 742 jsi jinak udělal kus poctivý práce, klobouk dolu. Na mojí aktualizaci už jsi koukal? Věřím, že se dohodneme.

Nikoliv, křivku pro kotoučáky teprve budu dělat. Kdy, to bude záviset na tom, která vozidla má Josef na programu dne.

K těm to napřed bude chtít udělat tu 150. Teď, když budeme mít kocoura, by mi ale přišlo rozumnější prve vyladit pár vozů k němu. Pokud za něj totiž někdo zapojí nenaladěný vozy, vychází veškerá práce, aspoň co se týče brzd, vniveč.

zvuk živáku se mi podařilo zprovoznit, ale jsou tu nějaké kompromisy. Funguje to takto:
1) zhasne bílé světlo, je ticho
2) 4 sekundy houká klakson
3) syčí rychlobrzda

A teď problém. V engu je nastaveno vybavení po zastavení (jednička u ...zerospeed) To je logické, ale způsobí to opakované přehrávání klaksonu a syčení dokud vlak nezastaví. Napadají mě zatím dvě možnosti co s tím:
- zrušit vybavení po zastavení, pak jde ale odbrzdit za jízdy
- dát syčení do smyčky, pak ale bude syčení hrát až do zastavení, což je ze 100 km/h okolo půlminuty.

Co je lepší?
Taky by bylo dobré ověřit ty časy

- dát syčení do smyčky, pak ale bude syčení hrát až do zastavení, což je ze 100 km/h okolo půlminuty.
To je přece snadno řešitelné. Za zvuk syčení vzduchu ze šoupátka přidám zvuk následujícího klidu po vypuštění potrubí a jen tento klid dám do té smyčky namísto toho syčení.

Otázkou zůstává, jak dlouhé má být to pevné syčení, když v reálu je závislá doba vypouštění podle délky vlaku, ale zde to nelze zohlednit a nastavit se musí nějaký fixní střed.

Taky by bylo dobré ověřit ty časy
Jestli se to týká té 742 s LS-IV či co to tam máte:

obsloužení tlačítka bělosti
13-22s ticho z toho prvních 5s svícení modrého světla
4s houkačka VZ
odpad ventilu VZ

Na 742 ti to ale bohužel prakticky neověřím.

Back
Nahoře