Ako správne fotografovať na textúry

David Hájek

Pomocník strojvedoucího
Beatlesák napsal:
phptt napsal:
Připravuje někdo novou podobu jednotky v nových bočnicích s novou grafikou co už nějaký ten pátek existují? Třeba 471.022, nebo 471.024 ?

Nikdo ti nebrání v tom aby jsi začal :roll:

Zdravím,
"Beatlesák" chtěl asi napsat,že se jednotka 471 /071,091/ v novém barevném řešení pro MSTS nepřipravuje. :wink:
V Bohumíně jsem se je několikrát pokoušel nafotit,ale holt není to dvacetimetrová mašina,která se /když dobře stojí/,dá nafotit snadno.

David

JOHNZ napsal:
David: Na to sa musí ísť ako na vagón ... aspoň z 15m a na viac krát ...

Zdravím,
vím,vím Johnzi.Už jsem přece jen něco málo snímků na skiny nafotil,ale měl jsem na mysli spíše to,že když jsou obě jednotky "Ostrava" či "Opava" odstaveny v Bohumíně v rámci údržby,vždy stojí napůl v hale nebo není kolem tolik místa a to je potom s fotoaparátem těžké pořízení.
Nicméně,foťák mám vždy u sebe,tak to snad někdy vyjde. :D

David

Naposled editoval moderátor:
Pokiaľ viem, Ostrava aj Opava zachádzajú aj do Těšína ... to by chcelo si vybaviť posledné nástupište v Tešíně a skúsiť tam ... čo si pamätám, je tam miesta habadej ...

No já až budu mít čas tak zkusím skočit na Východ, možná tam bude místo pro nějaké foto.

Otázka pro nějakého zkušenějšího: Stačí nafotit jenom jeden bok a čelo když jsou vlastně skoro úplně stejné???

Nazdar Kubo,
minulou sobotu to v Opavě vypadalo zhruba takto ...

296e73b4c7823f3b74514a41b97f6683.jpg

Slunce ostře svítilo,moc lidí tam chodilo,na perónu vlevo se stavělo a proto se fotit nedalo. :D
Jinak tuším,že Elefant má bočnice stejné,tak by mohlo stačit nafotit jen jednu stranu.Ruku do ohně ale za to nedám.Chce se to před focením pořádně kouknout.Čelo by mělo stačit jen jedno.Nafotit by se ale mělo i řadové číslo na druhém čele /hnacího nebo řídícího vozu/.Jinak,já fotím pouze za oblačného počasí,při rozlišení 5 MPix a ve vzdálenosti cca.20 metrů od objektu.Když bych byl blíže,mohlo by dojít k efektu tzv.rybího oka a snímky by byly nepoužitelné.Právě dodržení této minimální vzdálenosti je problém na nádražích.Ale jak psal Johnz,ten Český Těšín by mohl být v pohodě.Ostatně,i Opava východ by byla dobrá,ale jen v případě,když by "Elefant" stál tam,kde na snímku stojí souprava historického vlaku.Samozřejmě hodně záleží i na fotoaparátu a jeho funkcích /zoom,aretace zaostření apod/.Držím pěsti ať Ti to vyjde.

David

Boky symetrické nebudú, na jednom budú s ohľadom na zrkadlovitosť zrejme dajako poprehadzované nápisy ...

Ad David Hájek: Koukám máme stajný postup při focení :lol:, ale i když vznikne efekt rybího oka, tak i přesto je foto použitelné. Jde to narovnat a co nenarovnám spraví photoshop jiným způsobem....

Čouda napsal:
Ad David Hájek: Koukám máme stajný postup při focení :lol:, ale i když vznikne efekt rybího oka, tak i přesto je foto použitelné. Jde to narovnat a co nenarovnám spraví photoshop jiným způsobem....

Zdravím,
pravda,kdo umí,ten umí. :D Já používám o mnoho více "primitivní" programy,takže si s tím rybím okem rady nevím.Určitě to bude také mou leností či spíše absolutní nechopností naučit se anglicky a tak mám dost omezené softwarové možnosti. :lol:
Pro znalce bych mohl ještě doplnit,že fotím s ohniskovou vzdáleností minimálně 50 mm a tam už rybí oko nevzniká.Pro ilustraci to znamená,že skříň osobního vozu ve vzdálenosti cca.15-20 m fotím přibližně na 10-12 snímků.U lokomotiv to je pak snímků 6-8.Ale jak jsem psal,záleží na fotoaparátu a prostoru kolem fotografovaného objektu.

David

PS. Dotaz na moderátory - nešlo by někde založit vlákno věnované fotografování :?: Přece jen je to věc,která s MSTS dost souvisí. :)

Jakým způsobem se dá odstranit efekt rybího oka? Řešil jsem to při texturováním vyřezáváním z mnoha snímků, ale potěšila by mě rada, jak toto eliminovat v grafickém programu... (Pooužívám tada Irfanview a Malování...)

Ronoath napsal:
Jakým způsobem se dá odstranit efekt rybího oka? Řešil jsem to při texturováním vyřezáváním z mnoha snímků, ale potěšila by mě rada, jak toto eliminovat v grafickém programu... (Pooužívám tada Irfanview a Malování...)

Osobne pouzivam na tyto "nechtene efekty" plug-in do Photoshopu Rectilinear Panorama PRO.
Viz.:
http://www.altostorm.com/
http://www.grafika.cz/art/photoshop/rectilinear-panorama-1-2-ps.html

Na upravu techto jevu je bezkonkurencni, vrele doporucuji.

Fíha!! tak to se mi líbí :eek: . Je to kompatiobilní s Adobe Phoptoshop 9.0. CS2 ?

Back
Nahoře