Ladeni 749/751

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna zsr
  • Datum začátku Datum začátku

zsr

Posunovač
Ahoj,

pripravil jsem navrh vyladeneho engu pro radu 749/751. Vysel jsem z realnych charakteristik a technickeho popisu lokomotivy, takze by to melo byt co nejpresnejsi.
Zde je verze 0.8. V souboru najdete verzi pro osobni vlaky, nakladni vlaky a upraveny cvf soubor pro kabinu.
Eng je urcen pro TBP.

Prosim o pripominky.

http://csd.webzdarma.cz/Files/Cd_749.zip

Provedl jsem nasledujici upravy:
adheze, treni, brzdy komplet, vykon, proudy, tazna sila komplet, spotreba, monitory, v cvf rozsah ampermetru

ZSR

Naposled editoval moderátor:
zsr napsal:
Prosim o pripominky.
Jen letmý náhled do eng:
RunUpTimeToMaxForce ( 40.0 ) Není to přespříliš dlouhé ? Při "odrazu" mi vytočí plný výkon/tažnou sílu mezi 6-10s.
DieselEngineSpeedOfMaxTractiveEffort( 10km/h ) Už nedáváš 0 ?

bob57_cz napsal:
Jen letmý náhled do eng:
RunUpTimeToMaxForce ( 40.0 ) Není to přespříliš dlouhé ? Při "odrazu" mi vytočí plný výkon/tažnou sílu mezi 6-10s.
Pozor, zejména u těch "bublajících" strojů se toto bude muset nastavit v souladu se zvuky, jsou delší než normální zvuky. U všech verzí zvuků (731 - 781) jsem dával 30.0 spolu s MaxRPMChargingRate ( 25 ) kvůli turbodmychadlu.
Jinak zvuky udělám nové na tento eng podle poznatků z T 478.1001

ono by šli použít i ty zvuky z té 751 002, ale na volnoběh buble nějak divně

Ahoj,

RunUp...
jsem nechal puvodni. Nemam s nim zkusenosti - zkusim 8. Mas s tim parametrem nejake zkusenosti?

DieselSpeedOf....
U dieselu je vysledna charakteristika dana obalovou krivkou charakteristiky generatoru a motoru. neni to tedy perfektni hyperbola ale na zacatku a konci je ta hyperbola osekla chrakteristikou generatoru. Tenhle parametr to pekne simuluje - az do teto rychlosti je vykonova chakrakterisitka plocha (omezeni generatorem), pak zacne klesat po hyperbole (omezeni motorem). V praxi je to takove plynulejsi. Bod 10kmh jsem nasel na korefovi a vykonove chace v technickem popisu lokomotivy. Pokud se mylim, dej vedet.

ZSR

Čouda napsal:
ono by šli použít i ty zvuky z té 751 002, ale na volnoběh buble nějak divně
ta je zvukově úplně jiná. Volnoběh jsem bohužel neměl, takže je upravený z volnoběhu pomeranče.

má ta loko snad motor K6S310DR? V tom případě by měl zvuk být stejný, nebo se mýlím?

Čouda napsal:
má ta loko snad motor K6S310DR? V tom případě by měl zvuk být stejný, nebo se mýlím?
Ach jo, ach jo. Proč se teda asi mořil s jinými zvuky :?: Asi proto, že mám videonahrávky...

Čouda napsal:
Už jsem ticho. Nic neříkám, nehaním práci druhých. A teď vypadnu..
Berty boli z výroby bez tlmičov hluku, to máme zvuk č.1. Neskôr dostávali sériové tlmiče, to už bol zvuk č. 2. Tie bez tlmičov dodatočne podostávali tlmiče v depách popr. v Žoskách, to už máme zvuk č.3. No a keď prirátame drobné odchýlky v tolerancii z výroby, potom rozdiely vplyvom lepšej či odfláknutejšej údržby, vplyvy vybehanosti a opotrebenia z prevádzky to máme ... koľkotože bolo lokomotív T478.1 a T478.2 vyrobených ? Sú to stovky variácií zvukov, aj keď možno nám sa môžu zdať zvuky motora berty a čmeliaka rovnaké ... K6S310 jak K6S310 ... alebo nie ? :wink:

Čouda napsal:
Tenhle motor mají i jiné mašiny a přece mají jiný zvuk - nemají stejné tlumiče a i prostá změna vedení výfukového potrubí má už vliv na tón zvuku ( 751/752/771/770,..).
Jedna více hvízdá a štěká, druhá je nižší a klidnější.

A ak ma RAMka neklame, veselská zamračená dostala motor z čmeliaka, tuším z neboráka 771 180.

Dobry den, vyzkousel jsem nove nastaveni tak ze jsem dal dve bardotky dopredu a dve dozadu a mezi nima 30x lozeny zacs chemopetrol....zkousel jsem to na plny vykon s piskem dam 3xF5 a divam se na vykon 3920kW sila 880kN a nejak mi vrta hlavou ze kdyz se rozjedu ze Zamrsku tak navrcholku mam nejakych 5km/h. To si myslim ze je nejak malo ne? Tak jsem dal 163.100 a 30x zacs lozeny..taky plnej kotel, pisek a taky ze Zamrsku a mam na tachometru nejakych 17km/h!
PS: Vim ze rozjizdeni je unreal ale chtel jsem to nejak testnout :eek: :). A jinak zvuky best of.

122 030-0 napsal:
Dobry den, vyzkousel jsem nove nastaveni tak ze jsem dal dve bardotky dopredu a dve dozadu a mezi nima 30x lozeny zacs chemopetrol....zkousel jsem to na plny vykon s piskem dam 3xF5 a divam se na vykon 3920kW sila 880kN a nejak mi vrta hlavou ze kdyz se rozjedu ze Zamrsku tak navrcholku mam nejakych 5km/h. To si myslim ze je nejak malo ne? Tak jsem dal 163.100 a 30x zacs lozeny..taky plnej kotel, pisek a taky ze Zamrsku a mam na tachometru nejakych 17km/h!
PS: Vim ze rozjizdeni je unreal ale chtel jsem to nejak testnout :eek: :). A jinak zvuky best of.
Jak by řekl každý fíra z Krnova - berty jsou prostě slabé. U nás jezdili 30 roků brejlovci a v pohodě zvládali jezdit do místních kopců s "klasikami" na 6. stupeň. Pak sem ale přišly berty 749 a začalo se říkat, že buď topí vlak nebo jedou, ale obojí nezvládnou.
Testovací verzi jsem zatím nezkoušel, ale s T 478.1001 jsem kvůli zvukům najezdil dost kilometrů a řekl bych, že tomu nic nechybí, mimochodem taky většinou se s tím fírové rozjíždění stylem 2-5-8 jak už někdo psal.
Srovnávat diesel s elektrikou nejde...
Jinak díky za pochvalu zvuků. U sériových bert budou jiné.

To je vidět i v Msts.V reálu Berty jsou hrozně líné a zrovna tak i 843.854 je lepší a za 749 je lepší 750......
Ale 8.stupeň se na bertách ani brejlovcích skoro nepoužívá.Stačí sedmý,rozdíl 7-8 je malý,jen to více řve.

U vyladěné berty (včetně té prototypky) se mi pořád stává, že při vyhodnocení aktivity mám třeba i 15x odpojení trakčních motorů a odstavení lokomotivy, i když si nejsem vědom nějakého lumpačení. Do prokluzu nešla (to jde tak akorát na listí) ampérmetr jsem hlídal a dostala max sedmý...tak co zas dělám blbě?

Jacek napsal:
122 030-0 napsal:
Jak by řekl každý fíra z Krnova - berty jsou prostě slabé. U nás jezdili 30 roků brejlovci a v pohodě zvládali jezdit do místních kopců s "klasikami" na 6. stupeň. Pak sem ale přišly berty 749 a začalo se říkat, že buď topí vlak nebo jedou, ale obojí nezvládnou.
Testovací verzi jsem zatím nezkoušel, ale s T 478.1001 jsem kvůli zvukům najezdil dost kilometrů a řekl bych, že tomu nic nechybí, mimochodem taky většinou se s tím fírové rozjíždění stylem 2-5-8 jak už někdo psal.
Srovnávat diesel s elektrikou nejde...
Jinak díky za pochvalu zvuků. U sériových bert budou jiné.
Vim ze nejde srovnavat diesel s elektrikou ale berta ma diesel elektricky prenos tak bych prave rek ze to bude mit silu a navic zapojeny 4 berty a s takovou silou by to v poho mohly utahnout lepe nez ta jedna elektrika. Zajimalo co na to rikaji firove.

4 berty na jednom vlaku? Jsem si myslel, že u nás je povoleno max 2 loko za sebou a jedna vzadu.. Není tomu tak???

122 030-0 napsal:
Vim ze nejde srovnavat diesel s elektrikou ale berta ma diesel elektricky prenos tak bych prave rek ze to bude mit silu a navic zapojeny 4 berty a s takovou silou by to v poho mohly utahnout lepe nez ta jedna elektrika. Zajimalo co na to rikaji firove.
To je taká malá matematika. Berta dokáže poskytnúť použiteľný výkon na výstupe z generátora 980 kW. Limitujúcim faktorom je výkon primárneho dieselového motora. To znamená, že na vstupné svorky trakčných motorov sa dostane max. 980 kW, potom 4 berty = 4*980 kW = 3920 kW maximálneho dosiahnuteľného výkonu. Jednosmerná elektrická lokomotíva, ako napr. bobina E499.0, E469.1 alebo hrbatá E479.0 majú trvalý výkon TM 2032 kW a sú napájané zo siete 3 kV. Elektromotor je krátkodobo ( zvyčajne max. 10 minút ) preťažiteľný na 200% menovitého výkonu a to je v prípade týchto lokomotív 4064 kW, čo o dosť prevyšuje maximálny výkon spomínaných 4 bert T478.1. Toto je ale iba teoretický výpočet, treba brať do úvahy aj ťažnú silu na obvode kolies, adhéznu hmotnosť a iné faktory, ale takto matematicky je jasné, že jedna E469.1 takmer vpohode nahradí tie 4 berty.
Ak sa mýlim, opravte ma.

Back
Nahoře