Ladeni 749/751

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna zsr
  • Datum začátku Datum začátku
blazo napsal:
4 berty na jednom vlaku? Jsem si myslel, že u nás je povoleno max 2 loko za sebou a jedna vzadu.. Není tomu tak???

To keby si videl jak sa na Slovensku občas ťaháva na Mníchovu Lehotu ...2 Berty v predu 2 (aj 3) berty vzadu a 2 kocure uprostred ...

JOHNZ napsal:
blazo napsal:
4 berty na jednom vlaku? Jsem si myslel, že u nás je povoleno max 2 loko za sebou a jedna vzadu.. Není tomu tak???

To keby si videl jak sa na Slovensku občas ťaháva na Mníchovu Lehotu ...2 Berty v predu 2 (aj 3) berty vzadu a 2 kocure uprostred ...
Nemate foto takoveho vlaku? :eek:

Zial nie ... tato uholna obluda jazdi raz za uhorsky rok aj to vacsinou v noci ... JOHNZ

Naposled editoval moderátor:
Tax napsal:
122 030-0 napsal:
Vim ze nejde srovnavat diesel s elektrikou ale berta ma diesel elektricky prenos tak bych prave rek ze to bude mit silu a navic zapojeny 4 berty a s takovou silou by to v poho mohly utahnout lepe nez ta jedna elektrika. Zajimalo co na to rikaji firove.
To je taká malá matematika. Berta dokáže poskytnúť použiteľný výkon na výstupe z generátora 980 kW. Limitujúcim faktorom je výkon primárneho dieselového motora. To znamená, že na vstupné svorky trakčných motorov sa dostane max. 980 kW, potom 4 berty = 4*980 kW = 3920 kW maximálneho dosiahnuteľného výkonu. Jednosmerná elektrická lokomotíva, ako napr. bobina E499.0, E469.1 alebo hrbatá E479.0 majú trvalý výkon TM 2032 kW a sú napájané zo siete 3 kV. Elektromotor je krátkodobo ( zvyčajne max. 10 minút ) preťažiteľný na 200% menovitého výkonu a to je v prípade týchto lokomotív 4064 kW, čo o dosť prevyšuje maximálny výkon spomínaných 4 bert T478.1. Toto je ale iba teoretický výpočet, treba brať do úvahy aj ťažnú silu na obvode kolies, adhéznu hmotnosť a iné faktory, ale takto matematicky je jasné, že jedna E469.1 takmer vpohode nahradí tie 4 berty.
Ak sa mýlim, opravte ma.
3000kV? :D Vim ze je to jen preklep a opravim je to 3000V=3kV. Jasny ze by asi byla ve vyhode E469.1 ale nevim jestli pri tech 200% by se taky zvysila o 200% sila.

blazo napsal:
U nás jezdí OKD ve složení 2x 753.7 OKD + Fallsy + 2x 753.7 OKD

Vrbam napsal:
blazo napsal:

Takže podle příspěvků chápu to správně že to není to nějak omezené kolik může být činných mašin na soupravě? :lol:

blazo napsal:
Vrbam napsal:
blazo napsal:

Takže podle příspěvků chápu to správně že to není to nějak omezené kolik může být činných mašin na soupravě? :lol:

Vzhledem k zatížení šroubovky v tahu se spřahují hnací vozidla jen do dvojic, ale počet dvojic omezen není. Bob_57 to určitě bude vědět přesně.

Pikku napsal:
blazo napsal:
Vrbam napsal:
blazo napsal:

Vzhledem k zatížení šroubovky v tahu se spřahují hnací vozidla jen do dvojic, ale počet dvojic omezen není. Bob_57 to určitě bude vědět přesně.
Proč to zase házíte na mne ? Je tu snad dost činných fírů, tak proč vše na "pamětníka" !?
Limitujícím faktorem pro počet činných spojených lokomotiv je dovolené namáhání spřáhel a nárazníků. To platí pro řazení kdekoliv ve vlaku - na čele, vložené, postrk. Lokomotivy 18x a 2-131 jsou z tohohle hlediska brány jako 2lokomotivy a při zařazení jinde než v čele vlaku musí řazení vlaku vyhovovat "na 2 postrky" - zjednodušeně,nesmí být před nimi zařazeny vozy lehké stavby. K těmto zařazeným lokomotivám již nesmí být připojena žádná další činná lokomotiva. Pro ostatní spojené činné lokomotivy ve skupinách platí omezení tažné síly podle předpisu. V předpise ( Doplněk s technickými údaji ) je tabulka, která určuje strojvedoucímu, jaký má použít rozjezdový proud, aby nedošlo k překročení tažné síly na háku s ohledem na použité vozy a počet lokomotiv. Lokomotivy 122, 123, 130, 131 mají přímo v řídících obvodech zapojená limitační relé, která nedovolí překročení limitních hodnot proudu při mnohonásobném řízení. 131 jsou vždy v páru, 122 a 123 mohou být spojeny do páru a 130 mohou být spojeny až do čtveřice ( plánováno pro přechod na SA3 ).
Traktory mají velkou tažnou sílu jen ve velmi malé rychlosti ( T478 tabulkově 185kN ) a s narůztající rychlostí tato síla prudce klesá. Proto není problém zařadit na čelo vlaku i 3 zamračené. Při rozjezdu do rychlosti asi 15-20 se bude strojvedoucí řídit omezovací tabulkou, nad touto rychlostí pak již může nalít vše, protože ani 3 loko dohromady zdaleka nepřekročí povolený limit tažné síly na háku.

bob57_cz napsal:
Traktory mají velkou tažnou sílu jen ve velmi malé rychlosti ( T478 tabulkově 185kN ) a s narůztající rychlostí tato síla prudce klesá. Proto není problém zařadit na čelo vlaku i 3 zamračené. Při rozjezdu do rychlosti asi 15-20 se bude strojvedoucí řídit omezovací tabulkou, nad touto rychlostí pak již může nalít vše, protože ani 3 loko dohromady zdaleka nepřekročí povolený limit tažné síly na háku.
A proc maji velkou taznou silu jen v male rychlosti ? Proc ta sila postupne neklesa treba v 50km/h?

122 030-0 napsal:
A proc maji velkou taznou silu jen v male rychlosti ? Proc ta sila postupne neklesa treba v 50km/h?
Protože je to dáno otáčkovou a momentovou charakteristikou strojů - trakční motory a generátor - mají "měkký" zdroj.

Bobe, uděluji pochvalu.
Takhle krásně srozumitelně bych to nenapsal.
Jenom doplním, že dvojice lokomotiv určuje předpis dopravce ČD, u soukromníků to může být jinak. Vůbec bych si nedělal problémy třeba ze 4 činných lokomotiv v čele vlaku, samozřejmě s omezením rozjezdového proudu dle D 2/1 nebo vnitřního předpisu dopravce.

A omezení tlačné síly postrku nebývalo jenom u vozů lehké stavby (tam zpravidla nesmí být vůbec), ale třeba u vozů s tyčovými nárazníky.

Petr Šimral napsal:
A omezení tlačné síly postrku nebývalo jenom u vozů lehké stavby (tam zpravidla nesmí být vůbec), ale třeba u vozů s tyčovými nárazníky. PŠ
Nechceš přece, abych vypisoval celé kvantum z předpisu. Proto jsem taky napsal : "- zjednodušeně,nesmí být před nimi zařazeny vozy lehké stavby."

Jo, jo. Nemohl jsem Ti přeci udělit pochvalu bez výhrad. Ty se lekneš, sklátí Tě infarkt a mě budou doživotně chodit pochvalné dopisy a každý týden květina .

Napríklad u nás na trati ŽSR 170 (Vrútky - Zvolen) už prestávajú byť nejak zvláštne uhláky s 5 751 a to trebárs naposledy v radení 2x751+2 Fallsky + 751 + 28 Fallsiek + 2x751. Ak má niekto chuť hľadať, na vlaky.net je pár fotiek v podobnom radení.

Vrbam: Tam je koľko normatív na jednu 751 ? Nejakých 30 t ? :lol:

Zato u nás je to v najkritickejšom mieste s normatívom na jednu 751 500 ton (úsek Diviaky - Čremošné/Kremnické Bane (trať 171)). Tiež nám tu behá súkromník, ktorý nemá problém na vlak zavesiť 6 HDV (T669,T448.0,742) a to je vlak o hmotnosti 2500 t.

Bohužel třeba toto není 2x veselá fotka, na první pohled spoustu Bardotek. ěby převoz pod jiné depo - omyl
konvojs07vsetaty.jpg

Vrbam napsal:
Bohužel třeba toto není 2x veselá fotka, na první pohled spoustu Bardotek. ěby převoz pod jiné depo - omyl
fe707601868e8f80da12ea60e2771d46.jpg
Jo bylo to fakt někam do šrotu.

Back
Nahoře