spriahla po xte ... (ex MsTS bin)

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna 714.018-9
  • Datum začátku Datum začátku
7

714.018-9

Host
Sprahla

Dobrý den,
mám takový problém. Nikde jsem na to odpověď nenašel a tak se ptám(Forum je dle mého názoru přešplněno různými příspěvky off topic, irelevantními odpovědi(někdy bez jakéhokoli informačního obsahu, odpovědmi neposkytujícími neposkytujícími plnou odpověď, či teď nově i hádkami(nešlo by to řešit přes email?), no nic bve zlým.) tak je těžký tady něco hledat).

Mám takovej problém, sice už nějakou tu chvíli, ale až teď mě to dožralo. Píšu ho sem, protože se mi to poprvé objevilo nedlouho po nainstalování binu a od té doby pravidelně. Když se chci odpojit od soupravy a objet vagóny, tak se mi to odpojí, ale ihned co začnu rozjíždět tu mašinu, tak jako by vagóny měly magnety, asi po dvaceti cenťákách jízdy se zpátky přicvaknou a nemůžu se jich zbavit, až někdy na dvacátý pokus se mi to podaří, nebo taky ne. Zkoušel jsem to i s odbrzděným vlakem, zkoušel jsem s tím všelijak cukat, stlačovat, odpojovat při zpomalování(!!!) z 2km/h na nulu a vždy se stejnou úspěšností. Dělá mi to spousta vozidel(el. loko minimálně). Až na pár vyjímek jsou to jen vozidla netknuté(mimo cvf a sms, ty měním často), ale třeba i půl roku staré. Byl bych rád, kdyby se to vyřešilo, protože mě to už vážně otravuje.

Předem díky za rozuzlení.

Re: Sprahla

714.018-9 napsal:
Mám takovej problém, sice už nějakou tu chvíli, ale až teď mě to dožralo. Píšu ho sem, protože se mi to poprvé objevilo nedlouho po nainstalování binu a od té doby pravidelně. Když se chci odpojit od soupravy a objet vagóny, tak se mi to odpojí, ale ihned co začnu rozjíždět tu mašinu, tak jako by vagóny měly magnety, asi po dvaceti cenťákách jízdy se zpátky přicvaknou a nemůžu se jich zbavit, až někdy na dvacátý pokus se mi to podaří, nebo taky ne. Zkoušel jsem to i s odbrzděným vlakem, zkoušel jsem s tím všelijak cukat, stlačovat, odpojovat při zpomalování(!!!) z 2km/h na nulu a vždy se stejnou úspěšností. Dělá mi to spousta vozidel(el. loko minimálně). Až na pár vyjímek jsou to jen vozidla netknuté(mimo cvf a sms, ty měním často), ale třeba i půl roku staré. Byl bych rád, kdyby se to vyřešilo, protože mě to už vážně otravuje.

Předem díky za rozuzlení.

Takže, právě proto dělám ve svých aktivitách šílenosti, kde se skáče z mašiny na mašinu a z vlaku na vlak. A nikdy nebyl problém se svěšením, rozpojením nebo přebitím soupravy. Vyjímka je původní dvoudílná 814, jak Džordž napsal, není ještě přepočítána na správné hodnoty.

Pokud kdokoli máte problém, postup je následující.
Napište řadu obou vozů, které se nechtějí rozpojit.
Dále otevřte sd soubor a opište řádek:
ESD_Bounding_Box ( -1.5 0.5 -6.29 1.5 4.25 6.29 )
Otevřte eng (wag) soubor a opište:
Size ( 3.0m 4.25m 12.58m )
InertiaTensor ( Box ( 3.0m 4.25m 12.58m ) )
Coupling (
Type ( Chain )
Spring (
Stiffness ( 7.5e6N/m 1e7N/m )
Damping ( 1e6N/m/s 2e6N/m/s )
Break ( 1.1e8N 5e8N )
r0 ( 30cm 60cm )
)
A to u obou vozidel. Jedině tak příjdeme na to, kde je zakopaný pes.
Ještě je nutné napsat verzi Binu. Poslední bezproblémová je 1.70103
Psát, že mne to žere a otravuje, tím se závada neodstraní.
Samozřejmě předpokládám, že jste pravidelně aktualizovali trainset, kde jsem tyto hodnoty osobně počítal. Ve třetím update, tam jsou hodnoty od Boba, ale ten je pečlivka a zatím jsem nenarazil na žádnou chybu.

Nechci tady zbytečně kafrat,jezdím pod poslední verzí binu,tedy 1.7.022420 a pokud byl nějaký problém se spojováním a rozpojováním vozů a loko,tak na vině vždy bylo nastavení engu či wagu.Konzultoval jsem tento problém s jedním modelářem,který si taky myslel,že to bude binem,ale pak jsme došli k názoru,že je třeba mít u všech vozidel naprosto stejně nastavená spřáhla,myslím tím síly ve spřáhlech,nikoliv r0 30 či 80cm,to s tímto problémem nemá vůbec nic společného.Chtělo by se dohodnout na jedné definici nastavení a tu používat pro celý trainset a ne aby každý model měl jiné nastavení sil ve spřáhlech,jak se nyní často děje,zejména u skinů.Delší dobu sleduji diskuzi o trainsetu,dosud jsem do ní nezasáhl,testoval jsem různá nastavení a myslím si,že by bylo velice vhodné vytvořit vzorový eng pro jednotlivé typy loko a s tím dále pracovat.To samé u wag.Pak ubude spousta nářků,že nefunguje tamto či toto.A nebude se to svalovat všechno na bin,který za všechno sám nemůže. :lol:

Petr Novák napsal:
... Chtělo by se dohodnout na jedné definici nastavení a tu používat pro celý trainset a ne aby každý model měl jiné nastavení sil ve spřáhlech,jak se nyní často děje ...
Toto až tak jednoznačne nepôjde, pretože jednotlivé vagóny majú rozdielne sily - hlavne osobné vagóny a prívešáky k motorovým vozom. Potom by muselo byť direktívne stanovené, aby aktivitári nerobili také aktivity, kde je v consistse zaradený napríklad osobný vagón, motorák či prívešák prepravovaný do ŽOS či len tak nečinný v rámci nejakého presunu. Takisto by nesmeli 750-ku či x63-ku nastavenú na osobné vlaky použiť na nákladné, kde sú tieto sily vyššie.

Pane Novák. Co se týká TBP, všude jsem osobně nastavení spřáhel sjednotil. A myslím, že další nové modely a skiny na tohle navazují. Takže nač ten pláč?

ad Tax -souhlasím s tím,že to nebude jednoduché,snad bychom se byli schopni domluvit na jednotlivých typech vagonů a jim přiřadit odpovídající síly.To samé u loko.Byly by to hrozná práce,ale kdyby byla snaha,tak věřím,že se to jednou povede.Ty problémy,které jsi vyjmenoval,jsou snad řešitelné,nečinné loko by mohla být na konci vlaku a tam už by síla ve spřáhlech nehrála tak velkou roli,rovněž tak při přepravě do ŽOS nebo nějakého jiného přesunu.Když bychom se domluvili,tak společnými silami by se to určitě povedlo,chtělo by to širší diskuzi na toto téma,jak to vidí jednotliví modeláři,skinaři většinou přebírají už hotové nastavení.

ad p.Šemora -původně jsem se nechtěl vůbec k Vašemu trainsetu vyjadřovat,ohledně toho,co tady na foru proběhlo,ale budiž.P.Šimral má problém v Pardubicích a jak to popisuje,jde o chybu ve wagu.Dále tam psal,že má aktuální trainset.Z toho tedy vyplývá,že v trainsetu je někde chyba.A že jste nastavení sjednotil?K tomu se už dříve vyjádřil Tax,takže to nebudu zase opakovat.

Pane Novák, nedělejte zde zbytečný flame. Kritizujete něco, co jste nevyzkoušel. Uživatelů jsou tisíce a když má problém někde jen Petr Šimral, tak to Trainsetem určitě nebude.
A to se týká i ostatních. Pokud máte jakékoli připomínky, je nutné problém přesně popsat. Od toho je tohle fórum, aby se problémy řešily a ne jen bezdůvodně snižovat práci druhých.
Jmenoval jste Taxe, tak zde také pochybuji s odvoláním na jeho názor na mou práci v trainsetu při nedávné debatě, že ladění z TBP nikdy, alespoň v současné době nevyzkoušel.
Pokud chcete kdokoli reagovat, pište konkrétní hodnoty, jak to mám Já (vlastně po update Bob) a jak by to mělo být nastaveno, aby Petrovi Š šel ten vůz bez problémů odpojit. Jinak odpovídejte někam do Hydeparku.

Pane Šemora,nemíchal jsem se do debaty ohledně nastavení engů,která tady hořela velikou silou a udělal jsem si obrázek,jak to s tím Vaším trainsetem vlastně je.Flame nedělám,jen jsem reagoval na příspěvky Taxe a Váš.Opravdu mě zaráží Vaše informovanost,vy víte všechno nejlíp a také to,jaké nastavení a který trainset používám.DVD s Vaší tratí mám legálně koupené a aktualizace jsou na webu.Ten problém nemá jen P.Šimral,ale nebudu o tom psát,nemá to cenu,Vy si budete stejně stát na svém jako dříve.

OK. už jsem to vyřešil. Podíval jsem se na ty .sd a .eng a nějak to dal dohromady za použití prohlédnutí engu a sdéčka jinných lokomotiv. Dodávám, že ani v jednom případě se nejednalo o spřáhlo mezi dvěma vozidly z TBP a ani o vozidla stených autorů, nýbrž o různé kombinace autorů a jejich různých reskinů z těch a těch stránek a asi nebyly vyladěny.

Díky 714.018-9

714.018-9 napsal:
OK. už jsem to vyřešil. Podíval jsem se na ty .sd a .eng a nějak to dal dohromady za použití prohlédnutí engu a sdéčka jinných lokomotiv. Dodávám, že ani v jednom případě se nejednalo o spřáhlo mezi dvěma vozidly z TBP a ani o vozidla stených autorů, nýbrž o různé kombinace autorů a jejich různých reskinů z těch a těch stránek a asi nebyly vyladěny.

Díky 714.018-9
V *sd jsou pouze parametry na nastavení rozměrů modelu,to se spřáhly nemá nic společného.Tyto parametry musí být stejné jako v *eng či *wag parametr Size.Spřáhla se nastavují v sekci Coupling a nikde jinde.

Petr Novák napsal:
V *sd jsou pouze parametry na nastavení rozměrů modelu,to se spřáhly nemá nic společného.Tyto parametry musí být stejné jako v *eng či *wag parametr Size.Spřáhla se nastavují v sekci Coupling a nikde jinde.
Pane Nováku, nic ve zlém, ale nešiřte bludy. Sice to není zcela zásadní, ale více než se Size to má spojitost s InertiaTensor ( Box...
A ono to vše souvisí se vším. Sice je správně řečeno, že spřáhlo, resp. jeho chování je definováno v sekci Coupling, nicméně bez správné definice výše popsaných rozměrů to bude celé nanic. Podobně jako vaše definice MaxPower v ladění 350......

Bob napsal:
Petr Novák napsal:
Pane Nováku, nic ve zlém, ale nešiřte bludy. Sice to není zcela zásadní, ale více než se Size to má spojitost s InertiaTensor ( Box...
A ono to vše souvisí se vším. Sice je správně řečeno, že spřáhlo, resp. jeho chování je definováno v sekci Coupling, nicméně bez správné definice výše popsaných rozměrů to bude celé nanic. Podobně jako vaše definice MaxPower v ladění 350......
Nechci šířit žádné bludy,ale nějak Vám nerozumím co myslíte s tím InertiaTensor ( Box,bylo už dávno dokázáno,že rozměry v Size musí být úplně stejné jako v *sd,jinak se spřáhla nedají přesně nastavit.To se týká také rozměrů v InertiaTensor,tam je však možná jistá netolerance,která se v nastavení spřáhel projevuje jenom minimálně.Co se týče 350,tak já ji neladím,kde jste na to přišel?Tu má v parádě bob57_cz,pokud se nemýlím,když tak mě někdo opravte.

bob57_cz napsal:
Petr Novák napsal:
Co se týče 350,tak já ji neladím,kde jste na to přišel?Tu má v parádě bob57_cz,pokud se nemýlím,když tak mě někdo opravte.
Copak je tohle za zavádějící informaci ? Já jsem ji naladil jednou a poté ji měli v parádě jiní ladiči. To, co je nyní v BP už není zdaleka "moje" původní nastavení ( a bylo kolektivní, než to přesypal jedinec ).
.
Když byla vypuštěna ven tato lokomotiva, byla to bomba, ale po zaježdění na x6x a 130 od ŽSR jsem si zajel aktivitu od Poisona EC177 na 350 a stále mi nesedělo, když jsem sáhl na vlakovou brzdu, plní to moc rychle. Dva strojvedoucí, kteří na těchto strojích jezdí vlaky EC, nezávisle na sobě potvrdili, že poloha provozního brzdění odpovídá plnění při rychločinném brzdění. ŽSR mi poslal opravu a 350 je už jiné kafe. Opět blíž k reálu. Také bude opraveno naopak příliš pomalé plnění u řady x6x.
Jak to má správně všude chodit, vzor je cd_130 (od ŽSR). Kterou už všichni máte po 3. update.
Takže do ničeho nevrtat a přenechme ladění odborníkům. A jak je vidět, jeden odborník (Bob_57) nestačí.

ad bob57_cz - omlouvám se za nepřesnou informaci,poslední dobou není jasné,kdo co vlastně ladí a v jaké stavu to pak jde ven,jak píše výše p.Šemora.Tímto se omlouvám všem,kteří by se mohli cítit být dotčeni mým dřívějším příspěvkem na předchozí stránce.

Hmm ... že by sa niekomu podarilo vystihnúť časť podstaty hádok z posledných týždňov? JOHNZ

Už som tu prešiel asi všetko ale nenašiel som čo som chcel...

Je možné jazdiť s vozňami BP a zároveň aj zo staršími čo nie sú vyladené ako tie na BP ??? Mám ich hodne vela,ale každý som upravil od Coupling až po r0 ako je podla BP ale asi to nebolo ono,lebo som jazdil a ruplo mi spriahadlo a tým vyhodilo celú aktivitu.Na train-msts.cz som pozeral nastavenia spriahadel a zaujíma ma či v DEFAULT.wag mám nastaviť velocity na 0.01 namiesto 0.2 ako je tam uvedené,len aby sa mi nepodělali aj tie BP.Neviete mi prosím vás poradiť čo robiť ? Rád by som rozbehol aktivity len toto ma brzdí.Bola by velká škoda nepoužívať tie "staršie" vozne čo mám,rád by som ich využíval...Vďaka
http://data.edisk.sk:8080/e/ed3d2fb56c38bb03111ecf3814cabfeb/Spriahadlo.JPG

Naposled editoval moderátor:
Ono to není nikde napsané,ale mezi staršími uživateli je to jasné,nepoužívat vyladěná vozidla společně s nevyladěnými v jednom vlaku.Trhání spřáhel je jen jedna z nepříjemností,pak to jsou např.brzdy,adheze a další věci.Nastavení spřáhel podle nějakého vzoru vždy nevede k dobrým výsledkům,když nevíš,co vlastně přepisuješ.Default wag je nastaven podle požadavků Binu,pod kterým jezdíš,ono souvisí všechno se vším.Pokud chceš použít vyladěné vozy,tak na Ppoollllových stránkách je jich víc než dost. Link je zde: http://www.train-sim.cz/

Naposled editoval moderátor:
Re: Shape Viewer

Žiaľ, sleziny sa nezúčastním, ale ak by prišlo na nejaké centrovanie, určite sa ozvem. :wink:

Robo napsal:
Išlo o to, že som chcel vycentrovať pikkov model 721. Snažil som sa opraviť dvojkolia, ktoré sa pri vycentrovaní rozhádzali, ale bol som ubezpečený, že príde úprava modelu a teda som to nechal tak.

Ja som pri svojich testoch zistil, že pohnúť stredom nesymetrického modelu je možno pomocou posunutia stredu pevnej schránky modelu ktorú vymedzujú rozmery EDS_Bounding_Boxu, ak zmeníš hodnotu Z v parametri CentreOfGravity ( X Y Z ).
Pripravujem aj návod pre názornosť a Excelový súbor na výpočet.
MATTO!!!

Matto napsal:
Ja som pri svojich testoch zistil, že pohnúť stredom nesymetrického modelu je možno pomocou posunutia stredu pevnej schránky modelu ktorú vymedzujú rozmery EDS_Bounding_Boxu, ak zmeníš hodnotu Z v parametri CentreOfGravity ( X Y Z ).
Pripravujem aj návod pre názornosť a Excelový súbor na výpočet.
MATTO!!!

Toto ale nie je riešenie. Viď model 475.1 + 935 (či čo to je) . Keď fungovalo predné a zadné spriahlo ( čo vďaka binu nefunguje ), dalo sa ideálne nastaviť hodnoty každého spriahla zvlášť + príslušné sd a nárazníky sa neprelínali ako vpredu, tak aj vzadu a tender bol čisto spojený s 475.1. Niektorý bin zrušil funkciu niektorého zo spriahiel a teraz to nefunguje. Viem, že v prípade 721 sa jedná iba o jeden model, ale vravím, nie je to riešenie.

Back
Nahoře