Používanie zberačov (ex MsTS bin)

122 030-0

Pokladník
Chtel jsem se zeptat kdyz uz se tedy sprovozni oba sberace tak jestli by se mohlo udelat to, ze treba kdyz stoji vlak, rekneme EC, ve stanici tak aby mohlo mit zdvyhnuty oba sberace a kdyby mel jen jeden tak by se treba po nekolika minutach zobrazila hlaska ze jsem spalil trolej a ukol ukoncen anebo pri tezkem rozjezdu to same ze by taky vyskocila hlaska?

122: Ono to nie je take lahke ... servoregulatory CZE, zberace a listy moderenej konstrukcie ako aj nove materialy na trolej umoznuju vsetky tieto veci len na jednom zberaci ... takze by to bolo krapet mimo ...

122 030-0 napsal:
Chtel jsem se zeptat kdyz uz se tedy sprovozni oba sberace tak jestli by se mohlo udelat to, ze treba kdyz stoji vlak, rekneme EC, ve stanici tak aby mohlo mit zdvyhnuty oba sberace a kdyby mel jen jeden tak by se treba po nekolika minutach zobrazila hlaska ze jsem spalil trolej a ukol ukoncen anebo pri tezkem rozjezdu to same ze by taky vyskocila hlaska?

No já nevím, ale nezdá se mi, že by mašina měla při stání bez výkonu až tak vysoký odběr, že by na jeden sběrač přepálila trolej - kolik si tak berou celkově pomocné pohony?

Samo, že v zimě, kdy ještě vytápí x vozů ten odběr bude jiný, ale i tak.

Fírové, jak to je s tím proudovým zatížením?

Martens napsal:
122 030-0 napsal:

No já nevím, ale nezdá se mi, že by mašina měla při stání bez výkonu až tak vysoký odběr, že by na jeden sběrač přepálila trolej - kolik si tak berou celkově pomocné pohony?

Samo, že v zimě, kdy ještě vytápí x vozů ten odběr bude jiný, ale i tak.

Na atlasu lokomotiv jsem četl že při vytápění soupravy by měli být zvednuty oba sběreče aby se ta trolej nepřepálila.

Martens napsal:

Nejsem fírou, ale v praxi je možno vysledovat, že když se topí, tak má fíra obě ploutve nahoře. Trolej takovýmto způsobem přepálit jde, ale asi to bude otázkou desítek minut než dvou minutového pobytu vlaku EC ve stanici. podle mě je to hlášení zbytečnost. Trolej se nepřepaluje zas tak často.

Čouda napsal:
Martens napsal:

Nejsem fírou, ale v praxi je možno vysledovat, že když se topí, tak má fíra obě ploutve nahoře. Trolej takovýmto způsobem přepálit jde, ale asi to bude otázkou desítek minut než dvou minutového pobytu vlaku EC ve stanici. podle mě je to hlášení zbytečnost. Trolej se nepřepaluje zas tak často.
Proto jsem se ptal na to stojící EC ( u topení v zimě bych to pochopil). Takže je to v podstatě zbytečnost.

Martens napsal:
Čouda napsal:
Martens napsal:

Proto jsem se ptal na to stojící EC ( u topení v zimě bych to pochopil). Takže je to v podstatě zbytečnost.
A co pri rozjizdeni? Tam uz by to zbytecny nebylo nebo bylo?

Při rozjíždění zase nenamáháš trolej v jednom místě...

Michal napsal:
Při rozjíždění zase nenamáháš trolej v jednom místě...

Tam bych to spíš řešil na úrovni aktivity a nikoliv globálně - pokud bude aktivita hard, tak pak musíš myslet na kdeco.....ale stejně jako u všeho poslední slovo bude mít Džordž a to, co dokáže z MSTS vyždímat.

Martens napsal:
Tam bych to spíš řešil na úrovni aktivity a nikoliv globálně - pokud bude aktivita hard, tak pak musíš myslet na kdeco.....ale stejně jako u všeho poslední slovo bude mít Džordž a to, co dokáže z MSTS vyždímat.
To byla reakce pro 122 030-0. Vypadlo mi to. :eek: Chtěl jsem tím říct, že při rozjíždění je podle mě těžší tu trolej přepálit, protože není zatížená staticky. Tohle bych do Bin vůbec netahal. Jsou tu důležitější věci.

Naposled editoval moderátor:
Rozjezd na dva sběrače, jeden čas to bylo nařízeno ve stanicích s agresivním ovzduším z průmyslových podniků, jako je Kolín , Pardubice, atd. Současně tohle dávno padlo.
Obě klepeta nahoře se používají jen v zimě na předtápění, ale na rozjezd, myslím už ne. Ale to bude vědět přesně nějaký současný fíra. V MSTS přední sběrač opravdu nevyužijeme. Smysl to má, pokud přejdu na druhé stanoviště, abych si zvedl zadní nebo jako přípřežná lokomotiva, kdy si zvednu sběrač přední. Zadní sběrač nám při změně stanoviště už u 350 funguje automaticky, škoda, že tohle není i u x6x, 130 atd.

Myslím si, že keď lokomotiva ťahá za sebou vozne kde sú prevážané osobné autá, alebo keď je za loko ešte iná loko, tak sa má ísť na predný pantograf.

K zdíhaniu oboch zberačov: Je rozdiel aj v tom, na ktorom systéme sa stojí. Na striedavom je odber na styku zberač-trolej ovela menší ako na jednosmernom systéme, matematicky asi 8x. Pri kúrení je odber o niečo vačší a predpis V2 nariaďuje zdvíhať aj druhý zberač, ale podla mňa na striedavom systéme nehrozí prepálenie troleja v žiadnom prípade (v bezporuchovom stave). Na jednosmernom systéme som už opatrnejší, tam zdvíham druhý zberač hlavne vtedy, keď ma idú vyvesiť a plným výkonom stláčam súpravu, vtedy je odber maximálny na jednom mieste (kúrenie sa v tom stratí) a už bol zaznamenaný prípad (otec), keď takto ten trolej prepálil. Ešte jedna možnosť je tá, keď sa na jednom mieste stojí pravidelne a trolej je už "načatý", tak vtedy mu už ozaj vela netreba. Vtedy som hneď na vine ja, že som porušil V2 a vinník je jasný. Stačí takto?

Myslím, že jít až do takových extrémů a "ošetřovat co kdyby..."
*) každá taková funkce znamená desítky řádků kódu s nebezpečím kolize s nějakou jinou funkcí MSTS a již obsluhování 2 sběračů a přepracování aktivace loko po připojení napájení, případné rozlišení ss/st trakce bude hodně náročné.
*) těžko bych vysvětloval většinovému zbytku uživatelů, kteří jezdí jen pro potěšení a odlišnost od realu jim tolik nevadí, proč je jim ukončována aktivita ještě než se rozjeli.

Myslím, že v MSTS je řada jiných nelogicky fungujících věcí a příležitostí k vylepšení nebo opravě.

Pokud poslouchám většinu uživatelů, tak všichni do jednoho houkání nenávidí. Za většinu prosím Džordže, aby postih zmírnil. Mohl bych to zrušit přímo na přejezdech, ale pak by mne už nic neinspirovalo osazovat pískáčky. Přece jen, každý postih v MSTS za porušení předpisů je výborná věc, pokud MSTS bereme jako simulátor a ne jako hračku.
Tak to prrr. I když to není ideální jsem radši ať je tento postih než žádný.

V akom predpise sa hovorí o menovitej výške trakčného vedenia nad TK? Nemôžem to nikde nájsť, kde by to bolo uvedené. Jedná sa o železnice v Čechách a na Slovensku.

Aky maju odber pomocne pohony??Napr. taka rakana ma pri stati,vypnutych ventilatoroch a kompresoroch priblizne 10 A a ak sa pridaju kompresory tak by to malo byt okolo 40 A..Nie je sanca aby prepalil trolej pokial dany vlak nevykuruje,alebo sa nerozbieha v zime ked je trolej primrznuta..

Takze rakana mi pri pokojnom stave ked je zapnuty okrem ineho aj staticky nabijac odobera okolo 10A (je tam aj ampermeter pomocnych pohonov!!!!)

JCM01 napsal:
Takze rakana mi pri pokojnom stave ked je zapnuty okrem ineho aj staticky nabijac odobera okolo 10A (je tam aj ampermeter pomocnych pohonov!!!!)
Statický dobíječ patří do skupiny pomocných pohonů, stejný případ jako u nerekonstruované běží ventilátory kvůli nabíjecím dynamům.

Back
Nahoře