Trainset BP versus TABP - pre a proti

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Tax
  • Datum začátku Datum začátku

Tax

Moderátor
Správce
Pôvodne som si to chcel nechať pre seba, ale keďže sa to prevalilo, pôjdem s tým von. Takže najprv malé zhrnutie.
Máme pár známych faktov:
1) Existuje Trainset BP, ktorý funguje jak funguje a ktorý obsahuje, čo obsahuje. To je známe všetkým.
2) Existuje skupina ľudí, ktorým zaužívaný Trainset BP nevyhovuje z rôznych dôvodov ( sem tentokrát nerátam seba, pretože k chovaniu - jazdným vlastnostiam vozidiel obsiahnutých v TBP nemám výhrad ). Časť ľudí si pofrfle, časť si prestaví spriahla na 80 cm, časť si preznačí adresár so zvukmi Common.sdn na Zvuky ... to je to menšie zlo, až to tak môžeme nazvať.
Časť fóra, menovite jeden človek tento zaužívaný a viac-menej prijatý štandard napáda ako nevyhovujúci. Nedávno, pri mojej pripomienke, že na Ganz nepomôže jak 30, tak ani 80 cm spriahlo mi poslal svoj výpočet na nový, podľa neho prevratný default.wag. Keďže sa tejto tematike venujem len veľmi okrajovo, tak ten výpočet som neskúmal.
Preto tu na tomto mieste hodím rukavicu:
Bob57_cz - máš priestor k vysvetleniu svojho prevratného objavu či výpočtu, zdôvodni vecne svoje tvrdenia a vysvetli plénu, v čom spočíva genialita tvojho objavu a vôbec celého TABP. Očakávam kultúrne chovanie bez osobných útokov a vylievania žlče.

Díky Taxi, konečně kloudná řeč.
Myslím že bob57 už dávno prokázal svoji odbornost a pokud má nějaký podmětný návrh, že nám ho určitě ochotně vysvětlí a my bychom ho měli trpělivě vyslechnou.
Domnívám se, že bychom si mohli toto vlákno vyčlenit na to, abychm si v něm objasnili v čem je rozdíl mezi MSTS a reálem, kde jsou omezení a naopak co by se dalo změnit. Pak můžeme diskutovat nad možnými řešeními.
Zároveň navrhuji "nemístné" příspěvky okamžitě mazat, ať autor, když to nedokáže napoprvé zkusí podruhé nebo potřetí napsat svůj příspěvek tak, aby byl věcný, srozumitelný a měl váhu argumentů a ne nadávek a osočování. Jedině tak můžeme pro MSTS a tím i pro sebe udělat něco, z čeho budeme mít radost.

Argument není řeč, že nebudu přece celý víkend nebo týden něco předělávat. Vždycky se najde někdo ochotný.

PS: Prosím bez odpovědi na tento příspěvek!

Takže celý "nový" default.wag vznikol len vďaka chýbajúcemu interpunkčnému znamienku? V čom teda spočíva význam TABP? Len v zmene niektorých vlastností, ktoré desiatky užívateľov viac či menej nepostrehnú?

bob57_cz napsal:
(To tvoje PS považuji jako zbytečné a znevažující v rozporu s poslední větou tvého úvodu.)
Tax napsal:
V čom teda spočíva význam TABP? Len v zmene niektorých vlastností, ktoré desiatky užívateľov viac či menej nepostrehnú?
Že nepostřehnou ? Proč se tedy ptají v posledních dnech na zapůsobení rychlobrzdy při nadproudu ? !
OK, tak to odstránim
To ostatné bola len otázka, aby si mal obšírnejšiu tému

Naposled editoval moderátor:
Bobe, nic proti, ale ten systém pojmenování v Name je jenom kosmetická úprava, která znepřehlední již zavedený způsob pojmenování v Name.....

Nebo se spíš zeptám takto....pokud budeš míchat stejné řady z různých vlastnických správ dokupy, tak z toho budou mít autoři aktivit docela guláš, když budou lovit jednu slovenskou 163 mezi mraky českých 163...tohle si myslím, že není správná cesta.....

Je to to samé, jako bys v adresáři řadil názvy ulic abecedně, ale bez ohledu na města.....

Nebo tím sleduješ něco podstatnějšího?

Já můžu říct za sebe, že pojmenování v Name mně vyhovuje stávající v TBP. Myslím, že je o dost přehlednější (možná síla zvyku) než navrhovaná úprava v TABP, v tom bych velký přínos neviděl. To, že někomu vagony odbrzdí a někomu ne asi nebude v nastavení vlastního vozu, to by asi neodbrzdilo nikomu. V každém případě jsem ale pro přidání vozidel z webu FH, já je taky používám, u starších skinů mám naklonované engy z TBP, zatím s chováním vozidel problémy nemám. Bobe, můj názor je, že jestli chceš dělat úpravy v TBP (reálné), tak, proč ho celý házet do koše, můžeš z něho vycházet a zdokonalovat ho. Jinak jsou tady příspěvky (s kterými se plně ztotožňuji), že těch dohadů už bylo dost, od čeho byly sleziny, kde se dohadovalo, mimo jiné, značení vozidel ? Tímto trpí jenom a jenom normální uživatelé, vy (tzv. elita českého MSTS) si děláte na vlastním písečku a ostatní jsou, jak nazval voyager v prd.... (např. tím, že Karel kvůli tomu zrušil msts.sinus.cz - věřím, že dočasně).

Tohle značení kdysi vymyslel pan T.
V BP se ještě u cizích správ vyskytuje.
Ale jinak si myslím, že pro uživatele takové přeznačení nepřinese nic jiného, než kompletní přeinstalaci trainsetu a aktivitáři budou mít plné ruce práce s opravami consists.
A chci vidět ten server, který takový šok unese.
Proto si myslím, že zavádět takové přeznačení, jak to může dopadnout...
otevřte si každý v TBP složku
pkp_Bdmnu a tam najdete soubor:
Bdmnupkpica.ace
Není třeba dalšího komentáře.

Položka Name musí byť jasná a zretelná, pritom nesme byť moc dlhá, tušímže sa zobrazí max. 18 znakov. V CB pomáhajú v orientácii aj obrázky ( ja osobne ich prikladám do archívu vo formáte gif ) vozidiel, pravda za predpokladu, že ich tam autor pribalí.
Tiež si myslím, že by Name malo začínať žel. správou, ale bolo by to dobré písať tak, jak sa aj v skutočnosti uvádza, prípadne bez kontrolnej číslice.
Teda napríklad CSD 830.007 alebo ZSSK 830.007 postrk, CSD Ca 4-5099 konc ...
Ak sa toto nedodrží, práve tu vzniká guláš, pretože vozidlá nie sú správne zoradené. Našiel som zopár označení začínajúcich medzerou a potom sa stane, že mám vozy ZSR alebo ZSSK na začiatku zoznamu. Hneď prvý znak musí byť prvé písmeno skratky železničnej správy. Len zas nepliesť si Železničné Staviteľstvo s ZSSK - kedysi Rado používal u svojich wagónov označenie ZS namiesto ZSSK, ale myslím, že k tomu už teraz nedochádza.
Vyladené jazdné vlastnost tak to je neodškriepiteľné, že musia byť v poriadku.

bob57_cz napsal:
Martensi, nesdílím tentýž názor. Pokud vybírám konkrétní stroj, tak podle jeho čísla, které může být právě v několika variantách vlastníků, takže vlastník je až druhý parametr.

No nevím. Během let už jsem měnil názvosloví kvůli plánovaným a nezrealizovaným trainsetům snad 5x. Za tu dobu už mě to přestalo bavit :? a je mi vcelku jedno, kde ta mašina je, jen když ji pak nemusím hledat. A to jak v menu, tak eng a (pochopitelně) zvuky. Ale jedno je jisté. Abych si zahrál jakoukoliv aktivitu, musím otevřít CB a původní lokomotivy nahradit stejnými - svými, dokud si je postupně nestáhnu a všude opět nevyměním. Orientace v sáhodlouhém seznamu podle žel. správ je snadné, ale jen podle čísel? Děkuju pěkně.
Příklad:
182.002-8 CSD
182.025-7 DB
182.072-5 CD
182.096-3 Gysev
182.102-4 ZSR
182.110-5 OEBB
182.130-7 ZSSK
182.131-5 CD
a navíc všechno krát x o postrky, porouchané verze, otočené, atd.

Tomu říkám smíchat hrušky s jabkama. Nevím co všechno je v Evropě označeno řadou 182, ale krom našich šestikoláků jsou to minimálně taurusy. A podobných duplicit jsou mraky.

bob57_cz napsal:
... že díky "binu" se už mohou verze ... a rv jako samostatné zrušit. (flip) snad už funguje uspokojivě a ... Taktéž je možno zrušit samostatné verze vozů bez a ponechat s interiérem a dosadit do vozů jednotná světla.
Bobe, RV by som plošne nerušil, hlavne nie u nesymetrických vozov, kde sú dosadení fírovia ( 830, 850 a ktovie jaké ešte ... ). Taký motor potom vyzerá veľmi zaujímavo, keď ide "fírom vzad"

Naposled editoval moderátor:
Odstranit dnes už zbytečné varianty to jsem také pro. Ale to jde i v trainsetu dle značení 1.sleziny.
Jinak proti gustu......
Však je hodně uživatelů, kteří si veškerá vozidla přeznačují dle sebe. Takže i Bob57 má právo si vše předělat dle svého gusta.
TBP není můj vynález. Obojí TBP a ATBP je patent pana T. S commony přišel Pikku a zbytek se dořešil na 1. slezině. Já osobně bych současně také měl výhrad a něco bych udělal trochu jinak, například místo commonů bych udělal C pro kabiny a S pro zvuky. A to by byla úspora na délce řetězce.
Ale otázka zní, je výsledný efekt úměrný vynaloženému času? Ještě nikdo nespočítal, o kolik by se v tomto případě zvedlo FPS. O setinu?
Když změny, tak bych byl spíše pro ladění. Jak navrhoval ŽSR. On dělá x6x, tak někdo jiný ať si vezme do parády brejlovce, sergeje, atd.
A pak tuto práci ocení i uživatelé. Jim je úplně jedno jestli se model jmenuje, cd_XXX nebo XXX_cd, podstatné je pro ně to, aby se vozidlo chovalo co nejblíže reálu.

Bobe, prosímtě. Nic nebylo namířeno proti Tobě. Včera jsem citoval jen kuriozitu, která vznikla systémem značení, který právě navrhuješ. Aby se uživatelé podívali, že tohle značení už v TBP existuje u všech vagonů cizích správ. A je to tak déle, než jsi začal být do MSTS aktivní. Autor je opravdu pan T, který mne tenkrát zásoboval novinkami, ale už v tomto úhledném upravení. Ale jinak ani tomuto systému nic nevadí. Pokud tyto vozy bude Bob také ladit a dá je do tvaru dle norem, nemám výhrad, pokud je takto ponechá, také si myslím, že jsou důležitější věci než přepisování starých značení. (pokud nejsou v rozporu se správným fungováním, jako byl typický příklad cd_A, na který conbuilder řval a já se za tohle omlouvám, že jsem tohle dávno neopravil)
Druhá otázka.
Bobe57, co jsem nastavoval já, bylo přepočítání spřáhel a srovnání tlaků v potrubí, oprava překlepů, doplnění chybějících souborů. Bez těchto úprav by nic pod Binem korektně nefungovalo.
Světla dělal Roman Š, Bob57, Bigfot, Martens, Bob, ŽSR, Ppoollll a další. Tito nastavovali i další chování vozidel.
Já nastavoval jen rozjezdové stupně u 451/2 , jinak se jen neshodneme na základní polohu brzdiče, ale to jako tragedii nevidím, je to jen o názoru většiny. Tohle se mělo řešit na slezině, bylo nás na to dost. Nech to opravdu do další sleziny.
Máme svátky, nebudeme se zase handrkovat.

Ahoj! Já bych se přikláněl k Bobovu57_cz návrhu, ale jak psal Jacek řadou 182 je označeno víe vozidel více žel. správ. Bobovo značení vyhovuje pouze v případě čistě československého trainsetua mezinárodnímů značení vozů, V případě HKV cizích žel správ už začíná být tak nějak nepřehledný, ale rozhodně méně, než když mám teď v TBP označení A a o kousek dále vůz A. mě by vyhovovala i žel správa na začátku, ale s tím, že by vozidla byla zařezena za sebou takto:
cd_735 007
csd_735 110
cd_753231
csd_753231
V případě vozidel čsd bych se přikláně k novému značení tzn T478.3231 by byla vedená jako 753 231 cds

Čouda napsal:
V případě vozidel čsd bych se přikláně k novému značení tzn T478.3231 by byla vedená jako 753 231 cds
A to i v případě, že na modelu bude řadová tabulka se značením dle Kryšpína?
Tohle není zrovna dobrý nápad.

Jak by si potom značil staré motory nebo páry, které jezdily pod ČSD i ČD a nemají jednotné značení?

Navíc se Ti tam zřejmě motá značení adresářové struktury a značení v položce Name....ale jinak máš pravdu v tom, že by Bobův systém v Name šel použít přehledně jenom pro jednu vlastnickou správu.

Martens napsal:

Nejlepší nápad to není, ale přispěje to ke spřehlednění
místo M262 090:
830 090 cd
830 090 csd

takto to rozlišit

Martens napsal:
Jak by si potom značil staré motory nebo páry, které jezdily pod ČSD i ČD a nemají jednotné značení?
klasicky třeba:
U pár je to bez diskuze, moho být značeny podle Kryšpína.
U motorových vozů nastává problém. leda že by byly značeny M120.1 csd a v tom případě by byly až naspod tabulky, jenže to už zase postrádá přehlednost, ale co jiného s tím

Čouda: Prečo by sa to malo preznačovať. Nech označenie vozidla je také aké je na textúre modelu. Treba len na začiatok označenia dať vlastníka vozidla. Pri tvojom spôsobe by vozidlo na textúre malo jedno označenie a v adresári (alebo v položke Name) by malo iné označenie. Čo je nelogické.

Čouda napsal:
Martens napsal:

Nejlepší nápad to není, ale přispěje to ke spřehlednění
místo M262 090:
830 090 cd
830 090 csd

takto to rozlišit

Martens napsal:
klasicky třeba:
U pár je to bez diskuze, moho být značeny podle Kryšpína.
U motorových vozů nastává problém. leda že by byly značeny M120.1 csd a v tom případě by byly až naspod tabulky, jenže to už zase postrádá přehlednost, ale co jiného s tím

A co kdyby ses vrátil k zaužívanému členění podle vlastnických správ? Pak máš všechny ČSD pokupě, všechny ČD pokupě atd.....

A další příklad - jednotné značení se začalo oficiálně používat od 1.1.1988 (zdroj atlas lokomotiv).
A teď mi řekni, jak by jsi značil jednu a tutéž loko ve správě ČSD (jednou s Kryšpínem a jednou v jednotném značení ČSD ES.499.1164 a ČSD 363.164 - obě by měly podle Tvého návrhu mít 363.164 ČSD - takže tu máš duplicitu a první vážnou díru)....

Právě proto je rozumné pojmenovat podle toho, co je za řadovou tabulku ve skinu.

Ad Martens a Kebarko: Děkuji že jste mě upozornili na "díry", ale na tyto otázky by měl spíše upozornit Bob57_cz a napsat jak je řešit. Nevím jestli jsem byl Kebarkem správně pochopen. Nicméně trainset necháme tak jak je a nešla by něka mnapsat úplná norma značení a to včetně položek name? Možná bych se ujmul sjednpocení těchto položek

Jako hráči,ne železničáři,mi nevadí stávající značení,podle kterého najdu období,v kterém chci hrát-CSD staré,CSD nové značení,CD,problém mi trochu ze začátku dělalo značení slovenských železnic-nové,už zaniklé,ale víc mi vadí,když něco nerozjedu,nebo se mi to cukne.

Zbyněk Šemora napsal:
Jak navrhoval ŽSR. On dělá x6x, tak někdo jiný ať si vezme do parády brejlovce, sergeje, atd.
No náhodou jsem si zrovna obojí do parády vzal kvůli novým zvukům. Eng brejlovce je víceméně odladěný už u nového modelu od Ondry, pro sergeje jsem vyrobil eng úplně nový. Dále dělám eng pro berty.

Back
Nahoře