Lakovna Lukyn-CZ pro Openrails

No ak jazdiš na naších mašinach s Mirelom ako Vectron alebo ZSSK x6x tak tam po prekročení limitu na mireli ti práskne NZ. Ak máš voľno a na mireli 120 tak môžeš prekročiť rýchlosť no v reale by si si to ani nedovolil. Lebo keď ti stiahnu dáta z mirelu tak si na mašine ani neprdneš s prepačením. Keď prekročíš rýchlosť rýchlostnika tak žiadna NZ nezasiahne. Proste sa len treba vedieť používať Mirel viem že u Vás v ČR a hlavne rušnovodiči ho nenávidite česť výnimkam.
Mirel VZ4 praská konkrétně při překročení o 7km/h. A konkrétně VZ4 už je uživatelsky poměrně příjemná a já s ním problém nemám. To takovej VZ3 to byla svině. 160 se s tím moc nedalo jezdit, protože brzdná křivka na něm nastupovala tak rychle, že pokud jsi nebyl dostatečně rychlý a nedal to do manuálu, tak to prásklo.

Na lokomotivách tachometry nemáme, ale rychloměry :) A rychlost na rychloměru překročit prostě nesmíš!
Nepochopil jsi, jasné, že nesmíš překročit rychlost, asi by tě to stálo srážky z platu atd..., já měl na myslí tohle:
Takže na "rychloměru" (dík za uvedení do reality) 40, povolená 40, ale v simulátoru, pod TM jedeš třeba 43, tohle jsem měl na mysli a kalibrace nikdy nebyla digitálně přesná, samozřejmě mám na mysli třeba ČSD 140. Já těch 40 jedu, ale rychloměr ukazuje +/- a kontrola, páska je u něj, nikoliv v virtualním hlídáčku simalátoru. Naopak, třeba v rchlosti 100, ukatuje TM v OR 96km/h. To jsem měl na mysli, že kdysi se podle nějakého digitálu nejezdilo a kalibrace nabyla stejná a odchylky tam vždy byly.

Však a práve preto je tu klasické OR v ktorom si môžeš zajazdiť podľa svojich predstáv. My predsa nikoho nenutime sťahovať OR CZ/SK a hrať len to. Je to každého vec. Len keď pracujeme na našom projekte nebudeme predsa otrokmi a robiť aj ladenia na ďalšie verzie OR keď to my sami nechceme.
Do tohoto projektu sme išli s tým ze tam bude pokročilejšie ovládanie a s tým bol každý oboznámený.
Právě proto, znovu opakuji, to NENÍ jakákoli výtka proti ORCZSK týmu. Já si vaší práce nesmírně vážím, československý Openrails jde neskutečně rychle kupředu, neustále se něco dolaďuje, no zkrátka bomba. Jen to někomu nemusí zatím vyhovovat a tato moje poznámka byla právě vstříc samotným modelářům, jako takový podnět, že když už chtějí dělat model, který by byl kompatibilní s ORCZSK, tak aby úplně nezapomněli na nás, kteří jej ještě nevyužívají, protože zatímco s OR vozidly se v ORCZSK hrát víceméně dá (pokud vím tedy :), snad neříkám blbost, kdyžtak mě opravte), naopak tomu není (a teď mluvím, opět zdůrazňuji, o LOKOMOTIVÁCH, vozy jsou naštěstí vždy kompatibilní obousměrně).

Jasné veď ja to chápem a tak ako ty vyjadruješ svoj názor napísal som ho aj ja :) A teda len toľko že na msts-rw.cz pokiaľ bude OR CZ/SK existovať tak tam bude len toto ladenie pomaly ale isto sa prerába všetko čo tam je. Ak mi nejaký autor pošle skin tak vie že automaticky tam bude ladenie pre OR CZ/SK ak takéto ladenie existuje ak nie vtedy sa dáva alternatíva buď MSTS ladenie alebo to čo pošle sám autor.

K těm spřáhlům - není nutné nic přepisovat. Už dříve jsem udělal funkci, která to sama přepočítá a v engu může zůstat těch 30cm.
Pokud tam bude zapsáno 0cm, musí uživatel zároveň změnit i délku vozu. Ale u těch původních 30cm to dělat nemusí.

... kalibrace nabyla stejná a odchylky tam vždy byly.
Dane, já si myslím, že srovnávat přístroje na měření rychlosti u lokomotivy a u auta, dost dobře nejde.
1) U auta nelze mít naprosto stejné měření už z toho důvodu, že existuje tisíce různých výrobců tachometrů, a tudíž co typ to originál. Dále dost dobře nejde určit přesnost kvůli možnosti použití u každého vozidla různých ráfků a pneumatik, kdy nelze definovat přesný průměr kol. A v neposlední řadě, tachometry se nějak "nakalibrují" u výrobce, a během provozu se už nic nekontroluje, ani např. na STK. Jediné co musí procházet pravidelnou kalibrací jsou radary, které by tedy měly měřit přesně. Proto je také na při provozu na silnicích povolena určitá tolerance rychlosti.
2) Vezmeme-li rychloměr u drážního hnacího vozidla, tedy mechanický o kterém píšeš, kterých je x stovek od jednoho výrobce(např. Hassler) je jasné, že rozdíly v měření u jednotlivých kusů budou minimální, zvlášť, když máme pevně daný průměr kola, resp. obruče. A jediné, co může rychlost ovlivnit je sjetí obručí - tedy že budeš jezdit pomaleji a pomaleji. A ty drážní rychloměry pravidelně kalibrované jsou při velkých opravách.

1) a hlavně nahuštění pneumatiky a to, že ve větších rychlostech se odstředivou silou pneumatika zvětší
2) odchylka mezi vlakovou a postrkovou dokázala být na mechanických rychloměrech až 15 km/h

2) odchylka mezi vlakovou a postrkovou dokázala být na mechanických rychloměrech až 15 km/h
To jsme také zažili na pantografech. Čelní jednotka byla po dílnách s novými obručemi a zadní měla před dílnami a obruče už byly galusky. Když jel fíra vpředu traťovou 100, tak vzadu nám to ukazovalo rychlost 120. Právě to bylo tak, že se rychloměr nastavoval na částečně ojeté obruče. Proto se s takovou mašinou nejezdilo 100, ale 95. Protože pak byl fíra všude zbytečně brzy.
Tenkrát jsme se smáli, že fíra vpředu, starý předpisový dědek a jak se najednou rozdováděl :) To bylo u něj neobvyklé, aby překračoval traťovou rychlost.

Zásadní rozdíl vidím v tom, že při řízení auta je člověk povinen dodržovat fyzikální velikost rychlosti a to, co ukazuje jeho tachometr, nikoho nezajímá. Pokud má tedy vyzkoušené, že relativní chyba měření je například 10 %, stačí si hlídat tachometrové rychlosti 55/99/143 km/h apod. Na dráze je naopak podstatné jen to, co má člověk na proužku (pokud rychloměr neukazuje rychlost zjevně nižší než skutečnou).

Takže jak jsem psal, hlídání nějaké rychlosti simulátorem, jako celek je kok.tina, mne zajímá, co mám na "budíku", nikoliv na traťovém monitoru. Takto i tvořím aktivity.

Pokud jsem dobře pochopil, co psal Dodo, tak v OR CZ/SK se hlídá rychlost jen v rámci vlakového zabezpečovače, ne? A to je úplně v pořádku. U mašiny s takto chytrým zabezpečovačem budeš na stanovišti pravděpodobně mít i digitální rychloměr, takže "budík" i TM budou v souladu. A i kdyby ne, tak si prostě necháš fóra. Oželit tenhle speciální případ za plnou funkcionalitu Mirelu určitě stojí (když už, bohužel, věci jako Mirel existují).
Paušální hlídání rychlosti dle omezení TM samozřejmě nesmysl je, resp. vždycky bylo (vždyť to je téma sahající už dávno do doby MSTS, kdy to Zbyněk začal zavádět a zatvrzele obhajovat).

To ano, ale proč to vlastné vzniklo? Zbyněk psal, že nemůže v ORCZ testovat trať, noboť mu skáče rychlobrzda a stahovačky mu shazují mašinu. Kdyby si vzal jkýkoliv diesel a jel na ruku a nasolil mu plný výkon, tak mu žádná ochrana, ani nouzová brzda neskočí a může to klidně kotlit 160. Klidně i s 810, ze které uvidí nádherně trať, kde mu co sedí a v engu se vyzná, takže přeci není problém, na projíždění testů si uzvednout výkon. Nejede aktivitu a dělá test vzezření traté. Takže, kde je problém v ORCZ? Nikde.

To ano, ale proč to vlastné vzniklo? Zbyněk psal, že nemůže v ORCZ testovat trať, noboť mu skáče rychlobrzda a stahovačky mu shazují mašinu
Dane, to bylo jinak. Já jsem se jenom v rámci tohoto vlákna o skinech přidal z žádostem ostatních, aby se k modelům dodávalo o i ladění pro klasické OR. Až ty jsi začal se svými proč a pak jsem teprve psal důvody, proč mi zatím ORCZSK nevyhovuje a tímto zbytečným diskutováním jsme tady vlákno zaplevelili. A také Dane, nikomu nemůžeš navrhovat, s čím má kdo jezdit. Také by se ti nelíbilo, "vykašli se na hektory, zamračenky i 810, protože jedině Vectrony, Taurusy Pantery". :) :) :) Jen pro info. Celkem slušně mi jezdí Kyklop, který funguje i v ORCZSK. Ale je problém s ním pak zastavit. To projedeš zastávku o dva vozy. Ale v OR klasickém to brzdí normálně. Už chápeš ty rozdíly?

Back
Nahoře