M284.0 a 1

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Tax
  • Datum začátku Datum začátku
@Hynďa: M284.0 mali preplňovaný vznetový motor R8/B ustoriadaný do V8 z KPS Brno, mierne povedané okopírovaný zo švajčiarskeho motora Saurer. M284.1 z ČDK mali motor 8V DR 170, komôrkový s atmosferickým plnením. Niektoré sa rekonštruovali na motor 12V 170 DR, podobný ako bol v M262.0. Ten zas bol "okopírovaný" z nemeckého Maybachu, zbytok už poznáte - postupne sa dostal do M262.0, T334.0, s kompresorom potom aj do T444.0/1 T449.0, T475.0, T478.0, M286.0/1 M296.2/3 ... ;)

Dnes model troška pokročil, je o krok ďalej k finálnej verzii. K dokončeniu ostáva umiestniť nejaké nápisy, ale s tým mám troška problém. Je málo zdrojov, tak sa opýtam múdrych a skúsených členov tohoto fóra
Vozy 001 a 002 boli nasadené do depa Brno Horní Heršpice, po pol roku boli predisponované do Olomouca. Pretože som robil model tesne po vyrobení, mal by tam byť nápis Depo Hor. Heršpice alebo Výtopna Hor. Heršpice - proste aký by bol správny tvar tohoto nápisu pre rok 1947/48? Ďalej na vozidlách ČSD bola vždy uvedená aj príslušnosť k dráhe. Čo platilo pre Brno v tomto období, ako boli rozdelené jednotlivé dráhy pre toto obdobie? Ďalej tabuľka Váha vozu - uvádza sa váha prázdneho vozu alebo plne obsadeného?
Inak pripravil som už aj verziu 005 a 006, tie budú v ošúchanejšom kabáte a majú medzivozový prechod s mrežou

tabulka_vaha.jpg

m284-001-bok.jpg

Nejdřív musím pochválit nádhernou práci. A teď několik informací které třeba trochu pomůžou. Výtopny se na depa oficiálně přejmenovaly v roce 1952. A podle knihy Lokomotivy a historie ( Antonický-Herzáň-Jelen-Sellner ) je u M 284.0 je udána jen služební hmotnost 50,4t. (např. u M 296.2 je udaná služ.hm. 50,3), takže na té tabulce by to odpovídalo asi plně obsazenému vozu. V této knize je ale udán počet míst k sezení 66. Nikdy jsem v něm nejel, tak nemůžu říct, zda je to správně

@MERIDIAN: Tú knižku samozrejme mám aj ja. Knižka Životopisy M284.0 a M284.1 uvádza 66 sedačiek a 7 sklopných v uličke medzi oknami. To je 73 sediacich cestujúcich. Čo má správne byť na tabuľke Váha vozu samozrejme neviem, teda dal som tam 73 sedadiel a 57.000 kg podľa údajov v knižke.
Čo sa týka nápisu Výtopna, tam mi nie je jasné čo konkrétne tam je napísané. napr. u vozov Calm z roku 1949 je nápis 3. Praha W. Voz M264.0 má na fotke nápis 2. Praha W.. U M275.1 (Ganz) v roku 1954/5 je nápis Bratislavská dráha, ale ten je pod radovou tabuľkou. Včil sa vyznaj čo tam má byť ;) Na M275.1 mám viac podkladov, fotiek aj výkresov než na M284.0/1, ale ani tak to neviem dobre identifikovať.
Proste ostáva dozvedieť sa správny názov, môžem to dať nápis Hor. Heršpice, ale treba presne vedieť pod akú dráhu Brno v roku 1948 patrilo. Niečo mi hovorí že by to mohla byť Bratislavská dráha, ale nie som si istý. Mám pocit že Stredná dráha a východná dráha vznikli až niekedy neskôr.

Děkuji za vysvětlení. I já bych se přikláněl k Bratislavské dráze, protože prý pod ní spadalo i jihlavské depo, ale protože to zatím nemám podložené žádnou písemností, není to směrodatné.

Na základe Jackovej pripomienky som znížil strechu. Údaje sú nejednotné, výkres tiež, ale na fotke je vidieť že strecha bola vyššia než by mala byť

m284_strecha.jpg

Vítam ťa v klube strešných posunovačov. Pri y-noch som sa s ňou tiež dosť naposunoval kým to bolo kóšer.

@dem: Pri Y-kách máš s čím a ako porovnávať, tu bol len jeden výkres s hrubočiznými čiarami, nečitateľnými číslami a dve bočné schémy ktoré mali rôzne údaje o výške ;)

m284-0typ.jpg

No tady môžeme len hádať ;) Ale ono je to jedno, len že nech sa to podobá čo najviac. Veď je to len hra, ktorá má priniesť radosť. Komu sa model páči tak ako je tak nech jazdí, komu sa nepáči, nemusí si ho sťahovať ;)

Ale veď to je jasné. Ja som to mal ľahšie jednoznačne. Len ako hovorím o tom, že keď zistíš že to máš zle tak to opravíš a nie je ti to ľahostajné. Preto som povedal, že vitaj v klube.......Keby som to mal preháňať, tak stále mám čo upresňovať na tých modeloch.

Pre dnes taký malý nástrel z 3ds max: Pomaly ale iste vzniká verzia M284.0 pre koniec 50-tych rokov, kedy bola zrušená 3. trieda. Zo strechy zmizol presvetlený transparent P a Z a nahradil ho štandarný dialkový reflektor, na čelo pribudla mreža, troška sa zmenila farebná schéma. Ešte namaľovať nejaké vhodné popisy a motor môže von.

m284-005-3d.jpg

Dvojica vozov M284.005 a 006 je pripravená na cestu k testerom. Treba nastaviť diaľkový svetlomet podľa predpisu ČSD pre roky 1957-60. Ja si už nepamätám ako na to, nemám veľkú chuť premýšľať. Na screene je prvá jazda v OR. Jacku, nespíš?

m284-006-bam.jpg

Na dnes od M284.0 všetko, posledný obrázok z 3ds max - porovnanie oboch verzií. Naľavo je M284.006 v nátere '57, vpravo M284.001 v nátere '48.
Teoreticky vzato mohol by som spáchať M284.1 z depa Praha Libeň.

m284-0-both.jpg

@Dan J. No raz príde aj na neho, ale teraz najvyššiu prioritu má Ganz. Mal by som ho dokončiť skôr než ma to zas prestane baviť ;) Teraz jak mám nový monitor ( 24" Dell IPS 1920x1200 ) sa mi robí dobre, nebolia ma oči. Jak som dal Samsung ( 24" 1920x1200 ) do teplých krajín zas môžem kukať do monitora bez toho aby ma boleli oči. Tak môže byť Ganz aj všeličo iné. Samozrejme prednosť má práca a iné záľuby ;)

Back
Nahoře