Virtuální železniční dílny - OR nastavení pro modely

Poslal jsem obě na trať (postupně). 452 bez problémů a ani v engu jsem nenašel nic závadného. To už se ale nedá říci o 560, načtení spadlo. Po kontrole logu jsem našel chybně zapsanou jednotku N/m u definic tuhosti spřáhel - Stiffness ( 4e5N 2.64e7N/m ). Je tam zapsáno jen N a má být N/m. Já ta spřáhla přepisoval před zabalením podle posledního provedení parametrů. Tento problém se vyskytuje u hnacích i vložených vozů.
Balíček opravím.

Keď sa už tu opravuje, chcem upozorniť na rušne radu 130. Je tam nesúlad v počte stupňov kontroléra: v engu je ich počet 43 a v kabíne (cvf) 48. V starom engu ich bolo tiež 48 a animácia kontroléra fungovala dobre.

Ten nesoulad je vědomý. Dodržel jsem původní schéma engu pro MSTS se 44 st. (navíc st. "X") a alter. kabinou pro řadu 122 od Michala Tučka (48 st.)., protože lepší řešení mě stejně nenapadlo.
Kontrolér 130ky má skutečně 43 st. - nultý, 25 st. v sérii, 12 st. na sérioparalelu a 5 st. šuntovacích. A kabinu jsem použil stejnou.
Existuje ještě starší kabina přímo pro 130, ale ta je dost jednoduchá, animované má pouze ručičky budíků.
U Michalovy kabiny na 122 by možná šlo ořezat posledních 5 st. Nejsem ale kabinář, abych to uměl posoudit jako reálné.

Do virtuálních dílen byla přistavena hybridní lokomotiva řady 718. Na svou dobu skutečný technický unikát, který však bohužel skončil podobně jako zašlapané projekty. A ironií osudu je skutečnost, že tento druh pohonu po dvaceti letech uvedení prototypu lokomotivy 718 zažívá renesanci.

718-1.jpg

Nabízí se otázka, jak vlastně lokomotivu, kterou modelově skvěle zpracoval Jarda Skůra v podmínkách a možnostech simulátoru Open Rails nastavit. Lokomotiva měla v reálu tří jízdní režimy: čistě diesel-elektrický s výkonem do 150 kW, hybridní do 510 kW s pomocí diesel-elektrického pohonu a akubaterií současně a konečně do 360 kW s pohonem pouze na akubaterie. Nejčastěji byl využíván právě hybridní pohon, pro který byla lokomotiva zkonstruována a porovnávána s kolegyní řady 730.
Open Rails samozřejmě nastavení pro hybridní pohon neumí. Rozhodl jsem se tedy provést nastavení jako polofikce s dostupnými možnostmi a zjistit, která bude lepší.

Nejdříve jsem lokomotivu nastavil jako diesel-elektrickou. Abych ale mohl srovnávat její chování, agregáty jsem nastavil na fiktivní výkon 510 kW. Způsob tohoto nastavení víceméně kopíruje původní nastavení pro MSTS. S použitím původních zvuků od Jacka se motor „spouští“ s použitím klávesy V.

Druhá varianta je nastavena jako elektrická, rovněž na výkon 510 kW. Tohle nastavení by se mělo více přibližovat reálnému nasazení lokomotivy. Musí se však spouštět fiktivním sběračem (klávesou P) a reálným hlavním vypínačem (klávesa O). Motor běží, „spuštěn“ na klávesu V, stejně jako v předchozím případě. Jsou použité stejné zvuky. A aby byla iluze spolupracujícího dieselu dokonalá, je přidán vizuální efekt „WagonGeneratorFX“. Z výfuku jde tedy nepřetržitě určitý objem spalin. Zbytek funguje jako standardní elektrika.

Obě varianty používají modifikovanou kabinu pro řadu 730. Modifikace zahrnuje jednak průhled na kapoty modelu (nová funkce OR), ale také úpravu rozsahů měřidel. Kabiny musí být rovněž dvojího provedení, tedy pro motorovou a elektrickou trakci. Dlouho jsem třeba nemohl pochopit, proč mě padá nastavení pro elektrickou variantu a výpis chyb neuváděl žádná konkrétní upozornění. Příčinou bylo používání původní kabiny pro řadu 730.

Do finále počítám s použitím nastavení pro elektriku na výkon 510 kW a nastavením v pojezdové diesel-elektrické variantě. Ta bude mít ale snížen výkon spalovacího motoru na reálných 189 KW a výkon na trakčních motorech potom na 150 kW.

Ahoj, kde může být problém u vozů ČD Faccpp, CB mi zobrazí pouze prázdnou verzi. Vozy Kns všechny verze zobrazí v pohodě.

Problém není u vozů, ale v použitém SW pro zobrazování. CB není určen pro Open Rails. Je možná schopen ukázat samotný model vozu, ale to je vše. Neporozumí v engu nebo wagu parametrům definující více freightanimů současně (náklad nebo jiná součást modelu jako je např. fíra, stín, koncovka atp.). A třeba zrovna vůz Faccpp je složen z modelu a dvou freightanimů. Activity Editor je na tom stejně. Vždyť se to tady v sekci OR probíralo už několikrát. Já s tím nic nenadělám. Pokusil jsem se dělat obojetné varianty a dopadlo to špatně. Vždyť o tom píšu v tomto vlákně.

Jenže to je hezké, ale tím pádem použitelné jen na ježdění ve volných jízdách, nebo miniaktivitách, Pokud nebude adekvátní program na tvorbu aktivit, je bohužel tato práce pouze pro OR předčasná, je to nějak naopak 1. měl být aktivity editor pro OR a pak se mohl vyvíjet nekomatibilní trainset. Nevím proč někdo neudělá opravdu pořádný editor aktivit a pak bude možné dělat další práce s vozidly a já MSTS editor klidně vymažu. Tak jak se nouzově tvoří aktivity mimo AE MSTS je 2x tak složité jako se pracovalo kdysi s editorem.

Ahoj, kde může být problém u vozů ČD Faccpp, CB mi zobrazí pouze prázdnou verzi. Vozy Kns všechny verze zobrazí v pohodě.
Dej si do consistu vůz, který se ti zobrazuje a po dokončení aktivity si jednoduše edituj ten consist v textovém editoru a ten základní vůz nahradíš tím loženým. Je to ve vývoji, tak se to obejde jinak.

Stále špatně, Bobe, to se pak nikdy nedohrabu toho, proč mi aktivita v editoru třeba při opravách po aktualizaci tratě padá. Pepo, u mašin třeba chápu, že OR nezobrazí vše, ale u vozů? Proč neudělat wag do podsložky Openrails? Nicméně třeba u Ba/u, které jsi pro mne ladil editor aktivit nepadá i když tam ta podsložka není. Chlapi, tahle cesta vede jen k tomu, jak nám tvorbu aktivit znechutit. Už tak je s tvorbou drbačka, pokud nedělám rychlík z bodu A do bodu B a ještě když mi pak padá editor tak je to k posr... :-) A je velká škoda nepoužívat nové vozy pro OR.
Dan

Tak bohužel s vozy ČD Faccpp pro OR padá Activity editor s chybou v řádku 2.
Nevím jestli tyto vozy mám ale zajímalo by mě co by na to říkal Tsre5. Až budu doma tak se podívám jestli je mám v trainsetu.
Vozy mají být jako static nebo traffic?

Nevím jestli tyto vozy mám ale zajímalo by mě co by na to říkal Tsre5. Až budu doma tak se podívám jestli je mám v trainsetu.
Vozy mají být jako static nebo traffic?
Myslím, že jednodušší bude si přečíst název vlákna a hlavně o čem se v něm píše. Vozy Faccpp jsou určené pro použití v OR. TSRE5 s nimi problém nemá. Problémem je kompatibilita s MSTS, jeho editorem a vůbec starým SW pro MSTS. A pokud jsi vozy z mého webu nestáhl, mít je nebudeš. Mají tam totiž premiéru, byly předtím neveřejné.

@Josef Vogeltanz : Ano, používám OR a tvořím pro OR aktivity a tvořím je v Tsre5, proto jsem to napsal, snad si rozumíme.
Nejčastěji doplňuji trainset k Danovým aktivitám, takže už jsem se podíval a nemám je ještě, takže si je jdu stáhnout. A děkuji že si za mě vyzkoušel aktivity editor v Tsre5 a zjistil že ty Faccpp tam problém nemají.

yslím, že jednodušší bude si přečíst název vlákna a hlavně o čem se v něm píše. Vozy Faccpp jsou určené pro použití v OR. TSRE5 s nimi problém nemá.
Ahoj Pepo.
Mně celkem nezajímá TSRE Con Editor, s tím potíže nemám, ale padá AE a já nebudu dělat složité aktivity způsobem kopírování paths a services souborů, hoši, tak se fakt aktivity dělat nedají a že zde tak tvoří pár jedinců, tak bych chtěl vidět tu drbačku, když jsem třeba dělal RegiJet Praha - Košice s posunem, přepřahem vlaku a opravdu "tunou" traffic. To by byla práce tak na rok denního sezení za compem. Tady cesta nepovede. Ale proč to nedáš do té podsložky OR? Teď jsem to vyzkoušel, udělal jsem ze starých wag pro MSTS totožné soubory, nakopíroval je k tomu vozu Faccpp, ty tvoje wag soubory jsem dal do podsložky a vozy normálně fungují jak v OR, tak v Activity Editoru MSTS a v neposlední řadě v Con Builderu. V Open Rails se zobrzují se vším všudy, jen v MSTS je řada ložená a prázdná s názvem konce bez koncovek.
Video z OR po moji úpravě, co tam těm vozům chybí?

@Dan J. Ano má, loose consists nepoužívám, používám static ( loko je traffic, najede si na static vozy ) zprávy jsou také tam. Myslím že už tam jdou tvořit i vlakové cesty ale ty tvořím v OR ( or track viewer ) je to přehledné a připomíná mi to AE msts. Takže vlakové cesty si připravím a pak v Tsre5 vytvořím celou aktivitu, zprávy,static,trafik, services.

Back
Nahoře