Virtuální železniční dílny - OR nastavení pro modely

Dane přečti si znova vlákno od příspěvku 873.
Začalo to tím že Josef zde dal video, že mu asi Čmelák nejede jak má. Bez údajů o verzi OR, atd. Když se mu několik lidí (kteří mají větší znalosti o problematice než že mají přílohu V7) snažilo opět poradit co dělá špatně, prásknul dveřmi. Takže žádná hádka, žádné rýpání, jen uražená ještitnost.
Ne opravdu to nezačalo u příspěvku 873 a video opravdu není o tom "že mu Čmelák nejede jak má". Video je reakce na předchozí příspěvek č. 872 podpořený obrázky následného příspěvku č. 874. Potom dal autor na moji radu a prubnul to ve standardním OR. Tam už problém nebyl. Sám o tom píše v příspěvku č. 878 a dokonce se omluvil. A tady to také mohlo skončit.

Jenže mezitím přispěchali další přihřát si svoji polívčičku nebo okopávat kotníky, aniž by se vůbec obtěžovali zjistit oč tu kráčí. A to je parametr ORTSCurtius_Kniffler. Hlavně jeho hodnota A (má ještě B a C a netknutelných 0.7 jako D) má významný vliv na to kdy HV začne klouzat. Původní defaultní hodnoty OR ( 7.5 44 0.161 0.7 ) nejsou použitelné. Jsou vysoko a HV při nich drží na kolejích jako přibité, prakticky neklouzne. Proto Icík kdysi přišel s udělátkem v Excelu, kde lze vzít spočítanou křivku mezní adheze a změnou parametrů A, B a C ji srovnat s upravenou. A hodnoty potom použít do parametru. Já tuto pomůcku požívám taky. S trakčními silami to sice souvisí rovněž, ale zde šlo o tohle. A že má starý Čmelák (T669.0) tažnou sílu max. 198 kN, za tím si stojím pořád. Pokud má dobře nastavený parametr ORTSCurtius_Kniffler, při rozjezdu (v OR) zvonek nedrnčí, signálka nesvítí, a v HUD to není podsvícené na žluto. T669.1/771 je na tom ještě lépe díky jiné konstrukci podvozku.
Ovšem díky ostatním to nabralo úplně jiný směr.
A jen tak na okraj, příspěvkem č. 878 autor (pochopitelně nechtěně) prozradil, že kompatibility mezi starým OR a OR/CZ moc není. Moc se o tom nemluví a vyřešilo to extra nastavení schované ve vlastním adresáři u modelu.

Nene, většina tvých vozidel z 90% jede. Tohle Icik na moje prosby ošéfoval přímo v kódu ORCZ. Jede 100% parních lokomotiv a vyřešil se i pád CZ při pohledech ven z kabiny, kterým některé páry trpěly. Dokonce se musel upravit kôd i pro kolejový jeřáb, který ORCZ neměl rád, kvůli absenci průběžné brzdy. Tohle vše Icik opravil na mé prosby, aby to fungovalo v aktivitách a funguje. Já používám z tvého webu 90% trainsetu v aktivitách a vše mi funguje. Pokud se naladí vozidlo pro ORCZ, tak se pouze umístí eng, wag do podsložky "OpenrailsCZSK". Tím se nijak nenaruší chod modelu v OR 1.5.1 a pokud někomu nevyhovuje ladění pro ORCZ, tak ten eng prostě smaže. Toť vše.

Proto jsem zde psal, pokud tady pánové a nic ve zlém, máte výhrady k ladění, nikomu nebrání, vzít eng lokomotivy a naladit jej, nejlépe to pak zkonzultovat s fírou, co na stroji jezdí, přesně, jak to napsal Zbyněk.

Ale Josef, nezlob se na mně, známe se, pokecali jsme i na srazu v Praze, kde doufám, že letos dorazíš a moc rád tě po letech uvidím, ale skrouhnout kurnik celý web, kde mám i já skiny, RZ, trainset k Zapsdlé 1930, kde se teď vyhodily konečně modely ČSD M120.4, pro který jsem speciálně udělal celou šichtu na trati 042. Jako, jak se mám asi cítit? Včera jsem byl vytočený, že bych nejraději smazal vše. Dnes je mi to spíš líto. No nevím. Myslím, že je nás mnohem víc, co jsme se tak nějak stali rukojmí sporu.

Přeji fajn neděli.
Dan

Proto jsem zde psal, pokud tady pánové a nic ve zlém, máte výhrady k ladění, nikomu nebrání, vzít eng lokomotivy a naladit jej, nejlépe to pak zkonzultovat s fírou, co na stroji jezdí, přesně, jak to napsal Zbyněk.
Konzultovat věci se strojvedoucími je jedna věc, ale z vlastních zkušeností to může být značně subjektivní. Co by se ale mohlo nabízet je provést výpočty:
Rozjezdová síla odpovídá rychlosti V = 0 km/h. Indukované napětí je tedy rovné nule (Ui = cn*f * otáčky = 0).
Maximální krátkodobý proud motoru je 1200A, který se uplatňuje právě při rozjezdu. Tehdy se neuplatňují shunty, tzn. i budící proud je 1200 A. Tok, resp. součin konstanty a motoru lze odečíst z magnetizační charakteristiky a vychází cca 5,7 (při proudu 1200 A do buzení).
Moment pro tento pracovní bod je M = c * f * Ia = 6840 Nm. Přepočítáno přes průměr kol 1010 mm (střední ojetí) a převod 73:18 mi vychází 330kN.
Trakční motory mají uvedený jmenovitý proud 750 A v "proudovém" bodě, tzn. trvalý moment pro odečtený součin c*f (pro 750 A) 5,15 je 3866Nm, tzn. 186kN, nicméně neuvažuji reakci kotvy, která mírně zeslabí pole a moment (tažná síla) může být nižší (cca 180kN). To odpovídá odečtené hodnotě z grafu na straně 7 (cca 18Mp mi dá 176,5kN, ale to je na háku, proto připočítávám 4,9kN na vozidlový odpor a vyjde mi hodnota okolo očekávaných 180kN).

Problém mých výpočtů je momentálně v tom, že nemám jak popsat charakteristiku dynama. Vlevo na obrázku je vidět překrytí zatěžovací charakteristiky "moderního" alternátoru a pod tím se topí charakteristika dynama pro T669. Vpravo je porovnání trakčních charakteristik a je vidět, že ve vyšších rychlostech starý čmelák umíral.

Toto všechno se ale dá do charakteristik zahrnout. Jen to chce spolupracovat, protože každý umí něco.

A final note: toto nemá nic společného s ORCZSK. To je věc fyziky, která platí ve všech derivátech OpenRails. Pokud to někoho urazilo, tak to nebylo mým úmyslem.
T669.jpg

Ne opravdu to nezačalo u příspěvku 873 a video opravdu není o tom "že mu Čmelák nejede jak má". Video je reakce na předchozí příspěvek č. 872 podpořený obrázky následného příspěvku č. 874. Potom dal autor na moji radu a prubnul to ve standardním OR. Tam už problém nebyl. Sám o tom píše v příspěvku č. 878 a dokonce se omluvil. A tady to také mohlo skončit.

Jenže mezitím přispěchali další přihřát si svoji polívčičku nebo okopávat kotníky, aniž by se vůbec obtěžovali zjistit oč tu kráčí. A to je parametr ORTSCurtius_Kniffler. Hlavně jeho hodnota A (má ještě B a C a netknutelných 0.7 jako D) má významný vliv na to kdy HV začne klouzat. Původní defaultní hodnoty OR ( 7.5 44 0.161 0.7 ) nejsou použitelné. Jsou vysoko a HV při nich drží na kolejích jako přibité, prakticky neklouzne. Proto Icík kdysi přišel s udělátkem v Excelu, kde lze vzít spočítanou křivku mezní adheze a změnou parametrů A, B a C ji srovnat s upravenou. A hodnoty potom použít do parametru. Já tuto pomůcku požívám taky. S trakčními silami to sice souvisí rovněž, ale zde šlo o tohle. A že má starý Čmelák (T669.0) tažnou sílu max. 198 kN, za tím si stojím pořád. Pokud má dobře nastavený parametr ORTSCurtius_Kniffler, při rozjezdu (v OR) zvonek nedrnčí, signálka nesvítí, a v HUD to není podsvícené na žluto. T669.1/771 je na tom ještě lépe díky jiné konstrukci podvozku.
Ovšem díky ostatním to nabralo úplně jiný směr.
A jen tak na okraj, příspěvkem č. 878 autor (pochopitelně nechtěně) prozradil, že kompatibility mezi starým OR a OR/CZ moc není. Moc se o tom nemluví a vyřešilo to extra nastavení schované ve vlastním adresáři u modelu.
Lžež! Po tom, co jste vyřešili, proč čmelák klouže při 130 kN a že je to špatnou verzí OR a že má klouzat až při tebou naladěných 190 kN se tohle dílčí téma uzavřelo. Nikdo si nepřišel přihřát polívku, ani okopávat kotníky. To je jen tvůj stihomam, že se ti někdo snaží pořád ubližovat a kopat do hraček.
A teď pozor, nasledně začala diskuze o něčem jiném:
Icik vyjádřil pochybnost nad tím, že i oněch 190 kN, se mu zdá na 114 t lokomotivu strašně málo. To potvrdil i paashi a píše o 300 kN a vysvětluje, proč je v tr. chce jen 190 kN. Načež tys to vůbec nepochopil a argumentuješ Kolmačkou (tady jsi však vedle, protože i on uvádí cca 300 kN) a argumentuješ zase tou samou tr. chkou, co ji právě paashi vysvětlil. Přidávám se já a snažím se ti ještě jednou vysvětlit, jak to paashi myslel a proč je ta chka podstřelená a proč se nedá použít pro stanovení max. tažné síly loko.
A ty zase jedeš ten svůj kafemlejnek, jakobys měl mlhu před očima a ještě argumentuješ zkouškou rozjezdem zátěže na sklonu. Což je metodicky naprosto špatně, protože, pokud ti na takovy rozjezd a "důkaz" stačilo 190 kN nebo méně, pak se z toho logicky nedá odvodit, že loko větší tažnou sílu neumí. Dá se z toho odvodit jediné a to jsi dokázal - že ta tchka je konstruována pro použití v trakčnich výpočtech. Následuje atomový výbuch.

Odstřelil sis web úplně zbytečně, jenom proto, žes za celou dobu nepobral, o čem se tu píše.

Ale pořád dokola zase opakuješ, že přes 198 kN nejede vlak, je to namalovaný na obrázku, co máš v ruce. Paashi ti právě vypočítal, že jede.

Ale pořád dokola zase opakuješ, že přes 198 kN nejede vlak, je to namalovaný na obrázku, co máš v ruce. Paashi ti právě vypočítal, že jede.
Cílem nás všech by mělo být co největší přiblížení realitě, protože (jak věřím) o to komunitě okolo OR jde. Fotky si můžeme dělat v Railworksu a podobných.
Názory mějmež různé, ale výpočty nekecají. Zakopejme válečnou klávesnici (pokud ji tedy někdo vykopal) a pojďme s tím něco udělat. Já dokážu s těmi výpočty pomoct (jen to nebude obratem, protože mám svých starostí dost). Jen bych potřeboval od někoho vytáhnout nastavení motorgenerátoru (celou zatěžovací charakteristiku dynama), protože to je klíčové. Dělávalo se to na brzdě pro každý výkonový stupeň. Nemá někdo v archivu?

Ano, stránky fungují, odkazy, bohužel, ne. Minimálně u 422.002, M120.417 a SM487.001. U ostatních tomu bude asi taky tak. Ale myslím, že když už jsou stránky opět v provozu (z čehož mám velkou radost ;)), tak obnovení odkazů pravděpodobně proběhne a nebude to dlouho trvat. :)

Přílohy

• vzd_stahovani.jpg
    vzd_stahovani.jpg
    50.7 KB · Zobrazeno: 0
Zdravím, chtěl bych poděkovat za zprostředkování nových Danových a Pikkových vozidel. Trochu mě mrzí, že stránky skončily takto, jelikož v mých začátcích se simulátorem byly zdrojem číslo 1 a vždy jsem uvítal každé nové ladění, ale uznávám, že na to máte plné právo a tím spíš mě těší, že jsou alespoň některé nové modely mistra Pikka opět dostupné. Díky

Bohužel, některé odkazy nefungují, zejména u motorových lokomotiv.
Nefungují některé sekce. Jako první byly zprovozněny parní loko, nákladní vozy, teď už i el. loko a asi i repainty Rogerse a Dana. Více si buďto nepamatuju, nebo jsem je spíše nezkoušel. Ale myslím, že ještě nefungují downloady u jednotek, motoráků a motorových loko. To ale bez záruky, mohlo se to změnit. ;)

Hello.

I have downloaded CSD555.0153 from your website. Lovely model, great bit of work, however there is one issue. It is an animation in 3D cab. Brakes doesn't seem to animate correctly (actually at all) and the rest (reverser or fire door i.e.) work is very sluggish. I have checked this in all versions of Open Rails and it looks like the issue has to be with the cab itself. Everything seems to be working when you check model with Shape Viewer, but not in the game.
Let me know id you need any help with that - i have recently worked on few cabs myself and feel comprehensive with the whole process.
I would love to create a new skin for this cab, as well as for the steam engine.

Regards

Also Hi,
Honestly, the 3D cabin for this model was an experiment.
I am not the author of the model, nor the 3D cabin. I only collaborated and prepared the settings for the locomotive with the tender. The author of the 3D cabin warned me that it was not perfect and had a number of errors. Some were removed (e.g. the movement of the water column in the watermarks), but others were not.
The locomotive was supposed to have a standard 2D cabin and the 3D one was only an alternative. I will return to this 555 series in the near future. In the meantime, OR has gained the ability to simulate Heavy fuel oil burning.
Regards,
Josef

Thank you for replying.
I closely follow what is happening in OR world regarding the steam engines as it's my favourite type of trains.
It's great that you are planning to come back and work again on 555 series. I will be happy to help in case you need any help with it.
3D Cabs has been and still is a headache, but myself altogether with few guys from polish community are slowly making progress. We are documenting our work and we are happy to share our case study about it. Basically based on the document i have attached we are writing down what is actually working for both 1.51 and CZSK version, as well as how to actually do it in blender (type of animation, hierarchy etc.) because certain things in this file has nothing to do with reality or doesn't describe the methods, tricks and bits and bobs like that.
I have also attached screenshots of the cab3D. As soon as this project is over i am more than happy to transfer and work on steam engines again.
I also have pictures of the cabin taken in Poland. Not straightforward pictures, they need a bit of love, but definitely sufficient to make a nice realistic 3D Cab.
Cheers

Přílohy

• Decoding CabViewControls 1.5.1_ExRail_A3_v1.pdf
    Decoding CabViewControls 1.5.1_ExRail_A3_v1.pdf
    81.5 KB · Zobrazeno: 1
  • 96652.jpg
    96652.jpg
    1.1 MB · Zobrazeno: 2
  • 475715524_1145033317034031_224864346405320380_n.jpg
    475715524_1145033317034031_224864346405320380_n.jpg
    402.9 KB · Zobrazeno: 3
  • 102435.jpg
    102435.jpg
    540.8 KB · Zobrazeno: 2
  • 475770210_1145034140367282_2642559517790701849_n.jpg
    475770210_1145034140367282_2642559517790701849_n.jpg
    378.1 KB · Zobrazeno: 3
  • 476458007_1145033160367380_26119725873860000_n.jpg
    476458007_1145033160367380_26119725873860000_n.jpg
    224.2 KB · Zobrazeno: 3
Dobrý deň, rád by som nahlásil, že odkazy na kabínu pre lok. radu 140, 12X nefungujú. (Dopredu sa ospravedlňujem ak to sem nepatrí a mal som to nahlásiť inde.)

Back
Nahoře