Úprava brzd v kódu OpenRails pro vyšší realitu

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Icik
  • Datum začátku Datum začátku

Icik

Pomocník strojvedoucího
Upravil jsem v kódu OpenRails pár nesmyslů, které bránily v realistickém chování vzduchových brzd. Více v komentovaném videu...

Část 1. - neupravená základní verze OR 1.31

Část 2. - upravená OR MG by Icik

Ahoj, šlo by to nějak stručně popsat?
Vrtá mě to hlavou do té míry, že jsem sestavil zhruba stejnou soupravu (363+1xA+5xB). Po najetí jsem propojil hadice, otevřel kohouty a odbrzdil ruční. Při následné zkoušce brzd jsem se snažil docílit snížení tlaku v HP o 0,5 baru a zase odbrzďovat. Nic neobvyklého jsem ale nepozoroval. Souprava o šesti vozech není nijak dlouhá, reakce brzdičů tedy bude rychlá. A rychlost plnění/odbrzdění je daná nastaveným brzdícím režimem P. Podle V15/I by měly soupravy do 20 náprav a jednotky odbrzďovat do 15 s a osobní vlaky do 30 s.
A taky jsem si všiml, že nemáš optimálně nastavena spřáhla. Při najetí se ti prolnou čela vozů a není slyšet bouchnutí nárazníků. V druhém videu zase není vidět natahování spřáhel.
Verze OR U2020.02.05-1436

(V závěrečných sekvencích je moje zmatené kvedlání reverzerem při odjezdu, nevšiml jsem si, že nemám kontrolér úplně na nule. Prosím o shovívavost)

Ahoj Josefe,
celé moje snažení se točí ohledně chyb v OpenRails, co se týká právě chování vzduchu po najetí na AI trafic a defacto spojení cokoliv kdekoliv.

Pokud najedeš na odstavený lose consist vlak v tvém případě 1xA+5xB, OpenRails nepočítá správně objemy vzduchojemů a potrubí dle zadání v eng/wag. On si to zjednoduší předem stanovenými konstantami. Věř mi, je to tam v kódu.
Pokud najedeš na AI vlak, který přivezla jiná lokomotiva, nebudeš schopný odbrzdit celý vlak a tlakování soupravy bude bez započtených objemů takže velice rychlé.
NEPOUŽÍVÁM vůbec tu podvodnou klávesu SHIFT+_ pro iniciaci brzd! Musíš to spojit a jen otevřít hadice s kohouty přes klávesu "¨" a čekat a čekat než se z 0 bar nafouká na 5 bar. Proč mají tvé odstavené vagóny vůbec tlak v potrubí?

Vedlejší poznámka:
Po tvém zabrždění o 0,5 bar a následném odbrždění se ti souprava natlakuje za 3 sekundy. To není v pořádku. Kolik to může být litrů vzduchu? 100-200 litrů? Fíra mi potvrdil, že vlak s 10 nákladními vozy trvá nafoukat o 0,2 bar tedy ze 4,8 bar na 5 bar asi 15-20 sekund. U takového osobáku to bude určitě víc než 3 sekundy.
Spřáhla prosím neřeš, nejsou cílem myšlenky.

AI nebo samotné odstavené vagóny to je už jedno. OR nepočítá správně průběh plnění soupravy. Na videu ode mě je vidět jak se lokomotiva 150 odpojuje od soupravy a pak šibuje zpět na zhlaví. Udělej si podobný test.
Tohle je veliká přednost OR před TS 2020, aby simuloval správný průběh vzduchařiny. Hrát si s kohouty a hadicemi, aby posun na nádražích nebyla nuda.

Je mi jasné, že tohle téma jen tak nikoho vzrušovat nebude. Je to spíše mířené na lidi, co chtějí z fyziky simulátoru víc než jen hračku.

Jenže pokud nepůjde o externí script, aplikovatelný s dalšími vydávanými updaty, je to k ničemu. Takto se popasovali např. Francouzi s jejich brzdičem i ETCS. Zásah do kódu bez koordinace s vývojáři může zamrznout na místě (asi jako funkce ARR) nebo se dokonce setkat s nepochopením jako např. tady. Moc ten spolek kolem nechápu. Na jedné straně si stěžují, že jsou na to sami a nikdo jim s tím nechce moc pomáhat. Na straně druhé řeší buďto podružné věci a nebo pokud někdo projeví iniciativu, je reakce vlažná.

Josefe, naprosto s tebou souhlasím. Já nemám ani chuť se s nimi domlouvat na nějaké opravě. Těch nesmyslů mají v kódu plno a někdy je to tak nepřehledné, že se to nedá ani dohledat. Někdy tam mají neurčité závislosti, kde pomůže jen DELETE a napsat to celé znova. :(
Jindřich se pokouší o nějakou československou verzi, ale já mám obavy, že to bude jako s tou ARR verzí. Snaha dobrá, ale sám to neutáhne a prostor pro změny bude velice omezený.

Já jsem schopný vydávat vždy tu nejnovější verzi MG OR s mými úpravami. Záleží pak na každém z vás, jestli ji budete používat.

Asi tuším oč běží. Když jsem se před časem mordoval s nastavením brzd, zjistil jsem že jedním ze zásadních parametrů je ORTSBrakePipeChargingRate (rychlost plnění brzdového potrubí). Nedá se spočítat, pouze stanovit na základě série zkoušek a měření. Tento parametr se dá ještě dále korigovat druhým parametrem ORTSBrakePipeTimeFactor. Dají se tak imitovat brzdné režimy s různými délkami plnění a odvětrání brzdových válců.
Proč to ale píšu - aby OR vzal vůbec tyto parametry v potaz, musí se pro správnou funkci rychlosti plnění hlavního potrubí bezpodmínečně nutně vypnout v nastavení OR -> Nastavení -> Obecné -> Rychlost plnění hlavního potrubí! Nastaví se zde hodnota 1000psi/s, což tuto funkci zde vypne. To jen pro ilustraci, jak funguje kód OR ve standardu.

Ne Josefe, to co píšeš, nejsou ty chyby v "nesynchronizaci" plnění vozů. Dokonce jsem zjistil, že pokud vlak řídí AI, může tlakovat potrubí i přes 5 bar!
Potom, když si takový přivezený vlak napojíte na svoji loko, nebudete schopni odbrzdit. Zkuste si to a uvidíte. S moji úpravou v kódu je toto už vyřešené a napojíte bez problému cokoliv naladěného pro provoz u nás. Není nutné nerealisticky inicializovat brzdy! Jen zapojíte hadice a povolíte kohouty třeba i ručně vůz od vozu. Souprava se začne krásně tlakovat (záleží na poloze ovladače brzdy) a 100% vám odbrzdí všechny vozy.
Jak dlouho vám to bude plnit, záleží už na nalazení vašeho HV. Ale jak mi fíra sdělil, nějakou dobu to trvá a jsou to minuty.

Další změna se týká nastavení maximálního tlaku v brzdovém válci. V neupravené verzi se nedostanete k hodnotě 3,9 bar s 3-cestným ventilem nastaveným na hodnotu 2,5. Provedl jsem úpravu, kde si přímo vy v engu HV určíte jaký tlak má ve válci být. OR se k této zadané hodnotě krásně dopočítá s jakýmkoliv nastavením 3-cestného ventilu.

Nyní mám hotovou funkci "studeného startu" HV. Po příchodu na lokomotivu jsou zcela prázdné všechny vzduchojemy a potrubí. Po zapnutí napájení a spuštění kompresoru se začne tlakovat hlavní jímka. Po natlakování nad 5 bar začnete plnit změnou pozice brzdiče pomocný vzduchojem. Povolíte ruční brzdu a vyčkáte další rozkazy.

Zde ukázka:
https://youtu.be/0UZXZaKI7IM

Ještě jednu věc jsem nastavil v mé úpravě - počítá automaticky pro každé vozidlo objem potrubí v závislosti na délce vozidla. Není třeba nic počítat a zadávat do engu.

To poslední vypadá dost zajímavě. Teď jsem třeba revidoval už hotové nastavení T478.1 pro Danovy aktivity. Ale musel jsem se vzdát nového balíku zvuků OR pro tuto loko. Balík má funkci pro načtení s nečinným motorem a spuštění mazání před startem. Co je to ale platné, když simulátor lokomotivu přes to drží na volnoběhu což prozrazují informace v HUD, rafička otáčkoměru i volnoběžné exhalace z výfuku. Vrátil jsem se tedy k starší verzi zvuků od Jacka (i kvůli netlumené variantě). Takže studený start by byl přínos.
Nastavit 4 bary u přímočinné brzdy umím i prostřednictvím parametrů v engu. Viz třeba 163 ve videu brzdí přímočinnou na 4 bary a třícestný má nastaven na 2,5. 4 bary do BV přímočinnou brzdou používá většina lokomotiv všech trakcí. Metodu jsem popsal ve svém Návodu nastavení brzd.
Jsem otráven z jiných věcí. Vývojáři teprve nyní řeší závislosti a fungování trakčních charakteristik, rozdílů mezi výkony spalovacího motoru, trvalého a hodinového, trvalou rychlost, rozjezd a další elementární věci. Řeší to však dost nešťastným způsobem, že není často zachována zpětná kompatibilita. A to nemyslím tu s MSTS, ale tu OR starou tak rok, dva.

Ještě jednu věc jsem nastavil v mé úpravě - počítá automaticky pro každé vozidlo objem potrubí v závislosti na délce vozidla. Není třeba nic počítat a zadávat do engu.
No jo, ale zápisem v engu můžeš rozlišit 1" potrubí starých vozů od současného 1,25" (o sací brzdě ani nemluvě). Spíš bych uvítal možnost změny velikosti tlaku v BV v závislosti na aktuální rychlosti. Aby bylo možné konečně pořádně nasimulovat rychlíkovou brzdu.

Nastavit 4 bary u přímočinné brzdy umím i prostřednictvím parametrů v engu. Viz třeba 163 ve videu brzdí přímočinnou na 4 bary a třícestný má nastaven na 2,5. 4 bary do BV přímočinnou brzdou používá většina lokomotiv všech trakcí. Metodu jsem popsal ve svém Návodu nastavení brzd.
To je něco jiného, to fungovalo normálně. Píši přes 3-cestný ventil a tedy přes průběžnou brzdu.

No jo, ale zápisem v engu můžeš rozlišit 1" potrubí starých vozů od současného 1,25" (o sací brzdě ani nemluvě).
Tak tady asi bude 0 prd rozdíl na celou délku vlaku. No, nejprve se musí spravit to, co je tam fatální a pak vymýšlet berličky.

Ještě se vrátím, k tomu kritizovanému doplňování tlaku HP na mém videu a na obhajobu uvedu následující:
Nevím, zda bereš v potaz jednu skutečnost:
1 ) Kompresor tlakuje hlavní vzduchojem a to rychlostí, která závisí na jeho výkonu a objemu vzduchojemu.
2 ) Hlavní potrubí je tlakováno z hlavního vzduchojemu. Teprve až zareaguje tlakový spínač na pokles tlaku v hlavním vzduchojemu, spustí kompresor a začne doplňovat ztráty v hlavním vzduchojemu.

V konkrétním případu videa je souprava odbrzděna. Já zabrzdil první vůz ruční, zavřel kohouty, odpojil hadice, svěsil lokomotivu a odjel s ní o kus dále. Potom teprve video začíná.
To vysvětluje, proč má souprava natlakované pomocné vzduchojemy i hlavní potrubí. Ovšem netvrdím, že to celé je správný postup.
Po opětovném přivěšení lokomotivy, zapojení hadic, otevření kohoutů a odbrzdění ručky, upustím oněch 0,5 baru z HP a vzápětí doplňuji zpět na 5 barů. Ale z prakticky ze zcela natlakovaného hlavního vzduchojemu. Ten má u této řady celkový objem 900l a ve chvíli, kdy doplňuje HP také tlak 9,3 baru. Kompresor zapíná na 8 barech, takže si v tu chvíli ani neškrtne.
Doplnění HP o 0,5 baru je tedy přepouštěním stlačeného vzduchu ze vzduchojemu. Nikoliv zdlouhavým plněním prázdného hlavního potrubí, hlavního a pomocných vzduchojemů kompresorem.

Plnění z hlavní jímky samozřejmě trvá nějakou dobu i v takové soupravě. Ne nijak dramaticky dlouho, ale 3 sekundy to nejsou. Nějaký fíra to musí potvrdit nebo vyvrátit. Pokud se koukneš na nějaká videa s plněním soupravy tak uvidíš, že ke kritickému propadu tlaku v hlavní jímce normálně nedochází a kompresor dokáže tento propad zvrátit na svou stranu. I u soupravy o 30 vozech kompresor fouká víc, než je rychlost plnění soupravy.

Video třeba zde:

Dokážeš nasimulovat podobný stav při sestavení stejné soupravy jako z videa? Je to na lokomotivě řady 240.

No však ano, tohle video znám. Probírali jsme v SZ v prosinci 2018, následně potom přes e-mail a výsledkem byl v únoru návod na brzdy. Jen díky tvé paličatosti. Tomu ale předcházela dlouhá série měření abych se napasoval právě do toho videa.
Tahle tabulka je na konci návodu jako příloha. Místo 240 je tam 124, ale vlak 460m o 1920t u toho tehdy byl:
Zkousky.jpg

Těch 12 s v modré tam nejsou náhodou. Jsou podle videa a jako referenční.
Akorát od té doby uplynul rok.

Back
Nahoře