OR Skiny John Railman

Já bych je nechal podle reálu, tak jak jsou na origo fotkách na textury. Nafocené čisté? Tak ať je čistý i skin. Nafocené pofíkané? Tak ať je skin s grafitti...

Já bych je nechal podle reálu, tak jak jsou na origo fotkách na textury. Nafocené čisté? Tak ať je čistý i skin. Nafocené pofíkané? Tak ať je skin s grafitti...
To by jsi třeba nemohl jezdit s polovinou vozů ČSD. Hoši, nevymýšlejte koko.iny. Jsem rád za pestrost vozového parku, je to věc autora skinu, jakou má, či nemá představu. Pokud se vám to nelíbí, nestahujte.

Nijak nekomentuju Railmanovo jednotku, vůbec jsem ji nezkoumal, ale obecně všechno je věcí autora, to povedené i nepodařky. Ovšem co to má společného s vozy ČSD? U moderních dnes nafotitelných vozidel se vyplatí na fotky čisté soupravy plácat v editoru grafitti?? Nebo přidávat umělou špinu? To pak je podle mě teprv kokotina.... I ty vozidla ČSD vypadají líp, když se použijou dnešní textury včetně patiny a provozního znečištění (mimo grafitti samozřejmě), než tam něco dopatlávat uměle...

Nijak nekomentuju Railmanovo jednotku, vůbec jsem ji nezkoumal, ale obecně všechno je věcí autora, to povedené i nepodařky. Ovšem co to má společného s vozy ČSD? U moderních dnes nafotitelných vozidel se vyplatí na fotky čisté soupravy plácat v editoru grafitti?? Nebo přidávat umělou špinu? To pak je podle mě teprv kokotina.... I ty vozidla ČSD vypadají líp, když se použijou dnešní textury včetně patiny a provozního znečištění (mimo grafitti samozřejmě), než tam něco dopatlávat uměle...
Grafity sú na jednotke reálne. Nie sú to umelé

To by jsi třeba nemohl jezdit s polovinou vozů ČSD.
Dane, v dobách ČSD byly všechny lokomotivy a vozy jako přes kopírák. Jednotný nátěr a později přišel na čelo žlutý pruh kvůli bezpečnosti. Grafitti? To tenkrát nebylo. Víš jak se těžko sháněly spreje a jak byly drahé? Kdo na to měl? To byl až produkt kapitalistické společnosti a tito umělci asi i tak musí mít sponzory, protože z kapesného barvy v takovém množství je nesmysl.

Dane, v dobách ČSD byly všechny lokomotivy a vozy jako přes kopírák
Ale kde? To byly všechny vozy namydlené naleštěné jako muzejní? Tak jsem byl potom slepý. Ano, jednotný nátěr byl, ale na výkresu, ještě v roce 1987 jsi mohl potkat M262 bez pruhu na čele, i jíné vozy, jako třeba 810ky, Bardotky atd. A víš jak byly čísté vozy BPjo? Nebo třeba voty Bz, která jezdily na spojích mezi Opavou a Porubou? Rezavé vozy Vsa a tak podobně. Takže nic jako přes kopírák nebylo.

Takže nic jako přes kopírák nebylo
Dane opravdu bylo. Všechny lokomotivy byly podobně špinavé a bez grafitů. I když bába na myčce v depu na Masaryčce povídá, že my máme relativně čisté mašiny, oproti Třebovákům nebo Ústečákům. Tehdy fírové nebyli šotouši, ale brali to jen jako práci. Vlakem většinou nejezdili, protože měli auto. A těm pár jednotlivcům, co mašinky žrali se smáli, že jsou to blázni. "Představ si, že ten blbec o pauze si umývá čelo lokomotivy. Já bych se na tohle vys****." A já jako mechanik musel tajit, že mám koníčka mašinky, jinak bych byl za blbce také. Ale nakonec jsem se dostal do turnusu, kde byli fandové do mašinek a tak jsme měli i společnou řeč. Jednou jsme si dělali srandu, když jsme v Pardubicích odskočili do prodejny s vláčky, já si koupil parní mašinku v ČSD a on pár kolejí a transformátorek. Do Prahy jsme jeli na 451 na postrku, tak jsme pod čelním oknem nahoře na pultu položili pár kolejí, zapojili transformátorek a když dal výpravčí našemu vlaku odjezd, tak jsme rozjížděli i ten model parní mašinky. Zkrátka provokace pro zasmání lidí na peroně. Ale ti by spíš na nás poslali Chocholouška. :)

Grafiti určitě nebyly, já tu dobu Zbyňku pamatuju taky dobře, ale netvrď mi, že byly vozy jak přes kopírák, doporučuji ti projet fotky železničního provozu v dobých ČSD, spousty jich najdeš tady.

I té unifikované zelené na vozy 1. a 2. třídy se používalo několik odstínů. Nebo jednoduše na slunci vyšísovaly. Stopy na nátěru po drobných opravách se lokálně zatřely tím, co měla dílna zrovna po ruce. Někdy vznikaly zvláštní strakaté kombinace.

Někdy vznikaly zvláštní strakaté kombinace.
Přesně, souprava BDms, Bz, 2x Bai 8dv., Bz a Bai 8dv, v čele Brejlovec. Tohle byly soupravy Opava - Ostrava až do roku 1989, dále nevím až do kdy jezdily a přesné vím, že nikdy nebyly všechny vozy v jednom barevném odstínu. Pidobnou barvu zcelovala patina špíny, prachu z ostravského podnebí v té době. V klasickém provozu vymydlený vůz vydržel tak den. A Brejlovci jezdili taky ne ve nachlup stejném vzezření. A o Rybákách, které jezdily do roku tuším 1983 mezi Opavou a Hlučínem, Pilštyk+3x Be+Dsd+4x Be, se bavit vůbec nebudu, každá ves, jiný pes. Takže tvrdit, že bylo vše jak přes kopírák, je nesmysl.

Back
Nahoře