Icik`s MG OpenRails - upravená verze pro realističtější zážitek

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Icik
  • Datum začátku Datum začátku
Ahoj, je to pecka, díky za to! Akorát nemůžu dojít na to, proč se mi nezobrazují korektně stíny objektů - např. návěstidla a sloupy nemají stíny vůbec a ostatní se mi zdají nějaké divné :) Když to srovnám např. se screenama od Dana, tak tam je to úplně něco jiného.. :cool:

Nastaveno mám vše dle návodu a nemyslím si, že by mohl být problém v mé sestavě - Intel(R) Core(TM) i7-7700K CPU @ 4.20 GHz, 16GB RAM, grafika NVIDIA GeForce GTX 1070 - 8GB, Win10...

Nevíte, prosím, kde může být chyba?

Zobrazit přílohu 29008
Tady bude problém v nedostatečném nastavení stínů v registrech OR.

Kdo chce, může zkusit dvoje nastavení kvality stínů - střední a standardní. Stačí vybalit a požadovanou kvalitu spustit. Samo se to zapíše do registrů OR.

Potvrdzujem, aj ja som si už stiahol novú verziu, a už mi strelila znova bez varovania, bezdôvodne.

Inak, rád by som sa opýtal na tie spomínané jazdné odpory. Tiež mi príde, že vlak má až príliš veľký odpor aj len na obyčajnej rovine, nastavené odpory mám podľa stránky vzd-or, a súprava 362 + 4x Bdtmee spomalí zo stovky na 94 km/h za približne 14 sekúnd na rovnej trati, bez oblúkov, bez prevýšení. Nedalo mi to, a vyskúšal som teda totožnú súpravu s totožným ladením, ale v originál Newyears Monogame, zo stovky na 94 km/h to trvalo 28 sekúnd, totožná situácia, totožné miesto, totožná trať.

Síce o jazdných odporoch veľa neviem, ale vyskúšal som použiť nastavenie odporov bez prepočtu, ktoré je udané v manuáli. Opäť totožná súprava, spomalenie zo sto na 94 km/h za 17 sekúnd.

Ktoré z toho je správne ? Prvý prípad - ladenie podľa vzd, Icikova verzia OR som konzultoval s rušňovodičom a bolo mi povedané, že spomaľuje to akoby som šiel do mierneho kopca, priložil som aj video...
Pokud máš vše odbržděné i ruční brzdu, pak za to může nastavení jízdního odporu. Můžeš sem dát screen z jízdy z diagnostiky F5+4xF5, aby byly vidět jízdní odpory?

Ahoj.
Další docela důležitá chyba převzatá z MSTS. Když nechám zataženou lokomotivní brzdu a přejdu do 2 mašiny (dvojička 749 a přestup při posunu na reversním bodě), zůstane zadní mašina zabržděná (npomůže ani reset brzd), stejně jako tomu bylo v MSTS. Tohle všechny verze OR předtím měly vyřešeno.
Tak ji nenechávej zabržděnou. Ve skutečnosti ji fíra taky nezatahuje. Při přechodu nafoukej trochu vzduchu do průběžný, dej závěr a přejdi. Pak to jen povol průběžkou.

Můžeš sem dát screen z jízdy z diagnostiky F5+4xF5, aby byly vidět jízdní odpory?
Samozrejme.
ZSSK 362.020, ladenie cez include + 4x Bdtmee ČD WTB, ladenie vzd-or. Ručné brzdy odbrzené manuálne cez F9...
Verzia OR Monogame od Icika:
RunActivity 2021-04-11 11-31-50-018.jpg

Totožná súprava, totožné ladenie, verzia OR Newyears Monogame, približne z 01/2021:
RunActivity 2021-04-11 11-44-10-561.jpg

Jsem trochu zklamán. Včera jsem s Icíkem vedl dlouhou debatu na téma obtížného stanovení parametrů jízdních odporů v případě hnacích vozidel z důvodů neznalosti koeficientů do rovnic vozidlových odporů (netýká se tažených vozidel, pro ty je na netu hned několik zdrojů pro různé typy vozidlových odporů (R, S, M4, M2, U2, U4, T2, T4) např. zde: https://www.vagony.cz/vagony/energie.html
Pozdě v noci se na mě usmálo štěstí a našel jsem drážní koeficienty cca. pro desítku typů hnacích vozidel ČD.
Dnes ráno jsem tedy podle manuálu upravil nastavení lokomotivy řady 130 a přitom si četl Zbyňkovy výhrady k Letohradu a jeho -3‰
Po úpravách nastavení ORMG jsem lokomotivu načetl do Zbyňkovy trati BP do Letohradu, odbrzdil (vč. ruční brzdy ;) ) a co myslíte? Dala se do pohybu?

Nastavení:
Kód:
Comment ( "Vozidlovy odpor pro radu 130" )
AxleMassRange_1 ( 21.2t 21.2t )
DavisCoefficientA_1 ( 4.74 )
DavisCoefficientB_1 ( 0.00001 )
DavisCoefficientC_1 ( 0.00051 )
ORTSWagonFrontalArea ( 12.5m^2 )
ORTSMergeSpeed ( 0.31 )

Sceenshot:
letohrad.jpg

Tak ji nenechávej zabržděnou. Ve skutečnosti ji fíra taky nezatahuje. Při přechodu nafoukej trochu vzduchu do průběžný, dej závěr a přejdi. Pak to jen povol průběžkou.
A jak to uděláš ve spádu, aby jsi přešel, vlakovou, jasně. Ale proš vracíte zpátky chyby MSTS? Tohle v OR fungovalo bezvadně.

Jsem trochu zklamán. Včera jsem s Icíkem vedl dlouhou debatu na téma obtížného stanovení parametrů jízdních odporů v případě hnacích vozidel z důvodů neznalosti koeficientů do rovnic vozidlových odporů (netýká se tažených vozidel, pro ty je na netu hned několik zdrojů pro různé typy vozidlových odporů (R, S, M4, M2, U2, U4, T2, T4) např. zde: https://www.vagony.cz/vagony/energie.html
Pozdě v noci se na mě usmálo štěstí a našel jsem drážní koeficienty cca. pro desítku typů hnacích vozidel ČD.
Dnes ráno jsem tedy podle manuálu upravil nastavení lokomotivy řady 130 a přitom si četl Zbyňkovy výhrady k Letohradu a jeho -3‰
Po úpravách nastavení ORMG jsem lokomotivu načetl do Zbyňkovy trati BP do Letohradu, odbrzdil (vč. ruční brzdy ;) ) a co myslíte? Dala se do pohybu?

Nastavení:
Kód:
Comment ( "Vozidlovy odpor pro radu 130" )
AxleMassRange_1 ( 21.2t 21.2t )
DavisCoefficientA_1 ( 4.74 )
DavisCoefficientB_1 ( 0.00001 )
DavisCoefficientC_1 ( 0.00051 )
ORTSWagonFrontalArea ( 12.5m^2 )
ORTSMergeSpeed ( 0.31 )

Sceenshot:
Zobrazit přílohu 29026
Podle křivky vozidlovýho odporu pro řadu 130 je hodnota 3469N v 0km/h v toleranci. To odpovídá.
Proč je gravitace jen 2177N? Že by chyba v kódu původního OR?

Když nechám zataženou lokomotivní brzdu a přejdu do 2 mašiny (dvojička 749 a přestup při posunu na reversním bodě), zůstane zadní mašina zabržděná
Tak tohle je reál. Ale už jsem to psal. Výpravčí dává žabotlamě odjezd, fíra odbrzdí, dá manipulaci a jen to škubne. A jen zakleje "kur**** přídavná brzda na opačném stanovišti" Já si vozil ve strojovně bicykl, tak jsem jako mechanik valil na kole po peroně na zadní stanoviště brzdu povolit. Pšššš a už to jelo. Zpět jsem došel vozy po svých. Na kole se uličkou mezi cestujícími blbě jede. :) Ale zkoušel jsem to u soupravového vlaku a udržet se na kole mezi sedačkami za jízdy vlaku, nic moc. :)
Tedy závěrem plyne. Přídavnou brzdu nikdy dálkově nepovolíš. Vždy tam musíš naklusat osobně jí povolit.

Hm, ty odpory zvlášť těch vozů jsou příliš vysoké. Vozy a loko potřebuje přeladit.
Iciku, podle mně se nový OR vůbec neměl dotknou ladění vozidel. Asi tak, udělali jse si někou představu, jak by se měly vlaky chovat v tomto simulátoeu, ale tohle by neměla být záležitost přímo OR, ale ladičů vozidel a to mělo zůstat zachováno. Ano, vzhled návěstidel kolejí i když ze zásahem do tratě, to vše ano, ale traffic řízená PC, ladění vozidel NE! Každý ladič má svou představu a každý hráč ba měl mít vobu, jaký trainset a jakou vezi použije. Tímhle jste vnutili nám aktivitářům jednu verzi chování a přitom, jak jsem psal nechtě do blbého vlákna, se třeba traffic řízený PC choval co se jízdních dob týká suprovně, kvůli tomu jsem přešel z MSTS na OR. Aktivity tvořím tak, že si vemu sjř. nadefinuji traffic a ono to sedělo s odchylkou 30 vteřin a to vesměs to zpoždění vznikalo tím, že byly blbě nadefinované stanice atraffic tam stál dlouho.

Pánové já bych to tolik nehrotil. Nikde není psáno, že od zítřka už jen Icíkův ORMG. Bral bych to prozatím jako experimentální záležitost.
OR se poměrně snadno čenžuje, tak bych nastavil několik kousků, ať je s čím experimentovat. A v širším okruhu lidí to prostě můžeme testovat do aleluja a dávat zpětnou vazbu. Trainset těmi několika textovými soubory nenakyne (začal jsem dávat do názvu pomlčka a mg na konec: CD_130022-mg.eng). Když to někoho přestane bavit a ztratí trpělivost, pořád se může vrátit k původnímu. Nic na tom není.

Iciku, podle mně se nový OR vůbec neměl dotknou ladění vozidel. Asi tak, udělali jse si někou představu, jak by se měly vlaky chovat v tomto simulátoeu, ale tohle by neměla být záležitost přímo OR, ale ladičů vozidel a to mělo zůstat zachováno. Ano, vzhled návěstidel kolejí i když ze zásahem do tratě, to vše ano, ale traffic řízená PC, ladění vozidel NE! Každý ladič má svou představu a každý hráč ba měl mít vobu, jaký trainset a jakou vezi použije. Tímhle jste vnutili nám aktivitářům jednu verzi chování a přitom, jak jsem psal nechtě do blbého vlákna, se třeba traffic řízený PC choval co se jízdních dob týká suprovně, kvůli tomu jsem přešel z MSTS na OR. Aktivity tvořím tak, že si vemu sjř. nadefinuji traffic a ono to sedělo s odchylkou 30 vteřin a to vesměs to zpoždění vznikalo tím, že byly blbě nadefinované stanice atraffic tam stál dlouho.
Traffic jezdí pomalu? Nebo já vůbec nechápu co tím říkáš.

Iciku, klid, nemusíš mu dávat vrtuli, dám ti příklad, nebudu to vypisovat ze sjř, takže od pasu si vymyslím časy:
Starý OR:
Osobák v čele 242+4 Bdmtee
v SJŘ:
Hrušovany u Brna 12:30 - 1232
Modřice 12:35 - 12:35:30
Horní Heršpice 12:40 - 12:40:30
Brno 12:45 - 12:55

Ve starém OR MG, ale i normál
Modřice 12:35:30 - 12:35:45
Horní Heršpice 12:40:45 - 12:41
Brno 12:46 (+/- někdy načas) - 12:55 odjezd a zmizí někde v nedohlednu.

Nový OR
Do Brna přijede tak 14 51 až 52

Nestíhá jízdní doby. I nákladní valky jsou o hodně pomalejší. Od výcozího bodu po místo setkání s hráčem tak 1 až minuta a půl navíc.

Pamatujete si dobu MSTS BIN ? Džordž také stále vydával nové verze a ladičové nadávali, že pro každou verzi aby ladili vozidla znovu.
Proto si myslím, že nejprve by se měla dořešit stabilní verze MG a až bude vše fungovat, tak pro tuto verzi upravovat ladění. Ale sám Josef by na tohle potřeboval 10 životů. Já za sebe si opravím TBP, ale asi bude třeba znát klíč, co je jinak. Pak se otestuje vzorová souprava znovu doladí a když se bude chovat reálně, tak se to rozklonuje. Bude to na dlouho, ale když v tom bude víc lidí, tak je to realizovatelné.

Ahoj Lukyne, stalo se ti to i v opravené verzi? Nebo máš pořád tu původní? Stáhni si prosím tu aktuální, co je na webu. Jestli to bude zlobit dalším lidem, tak to z toho úplně vyhodím.
Zlobí ta podpěťovka ještě někomu?
Mně to také zlobí i v opravené verzi, dnes jsem z hlavního nedojel ani na Smíchov a bác.

Iciku, klid, nemusíš mu dávat vrtuli, dám ti příklad, nebudu to vypisovat ze sjř, takže od pasu si vymyslím časy:
Starý OR:
Osobák v čele 242+4 Bdmtee
v SJŘ:
Modřice 12:35 - 12:35:30
Horní Heršpice 12:40 - 12:40:30
Brno 12:45 - 12:55

Ve starém OR MG, ale i normál
Modřice 12:35:30 - 12:35:45
Horní Heršpice 12:40:45 - 12:41
Brno 12:46 (+/- někdy načas) - 12:55 odjezd a zmizí někde v nedohlednu.

Nový OR
Do Brna přijede tak 14 51 až 52

Nestíhá jízdní doby. I nákladní valky jsou o hodně pomalejší. Od výcozího bodu po místo setkání s hráčem tak 1 až minuta a půl navíc.
Ok, něco s tím udělám. I když teď nevím co. Musím najít příčinu.

Back
Nahoře