Projekt - Nezávislá trakce

Jakub H.

Pokladník
Hezký večer,
rozhodl jsem se, že Vám představím svoji trať s názvem "Projekt - Nezávislá trakce". Jak již název může napovědět, jedná se o neelektrifikovanou, fiktivní, dvojkolejnou trať. Hlavní myšlenkou bylo vytvoření větší, dvojkolejné tratě zasazené do doby, kdy veškerý provoz zajišťují motorové lokomotivy, jelikož tuto dobu mám osobně asi nejraději. Zkrátka trať, s velkým provozem plně v motorové trakci, kde bude možné si zavzpomínat na dobu "předkoridorovou" se stroji, které této éře odpovídají, nebo naopak představit si, jaké by to bylo, kdyby v současné době neexistovala elektrická trakce.

Jedná se o můj první počin, tudíž předpokládám, že tam pravděpodobně budou chyby, které se ovšem s tím, jak dlouho na této trati a v TSRE pracuji se budu snažit minimalizovat. Se stavbou jsem začal v létě 2020, s několika velkými pauzami jsem v druhé polovině minulého roku udělal velký pokrok a pomalu se trať dostává do stavu, kdy lze již přemýšlet o zveřejnění, které mám v plánu a rád bych ho jednou uskutečnil.

Trať má z první do poslední stanice 65 km s jízdní dobou cca 50 minut. Zároveň také chci řádně obsadit i průmysl, zatím se nachází na trati cca 5 vleček, každopádně plány jsou veliké. Zároveň se na trati nachází 6 stanic, s tím, že jedna je uzlová (na screenshotu ta v levém spodním rohu) která je volně inspirována Českou Třebovou a ze které vychází i druhá, plánovaná "hlavní" dvojkolejná trať.

Co se týče nějakých plánů, primární záležitostí je pro mě nyní dokončení stávají verze do co nejlepšího stavu, na několika místech chybí chvílemi krajina (která je jinak zhruba na 80% hotova) a dalších záležitostí, které ovšem nezaberou tolik času.
Do blízké budoucnosti mám v plánu postavit druhou dvojkolejnou trať, a následně obě "hlavní tratě" spojit lokálkou.
Mimo jiné mám také v plánu vytvořit úsek, který bude blízký Podkrušnohoří na přelomu tisíciletí, každopádně to je daleko.

Přikládám několik screenshotů pro představu.
Snad alespoň trochu zaujme a bude se líbit. :)

Přílohy

• Track viewer.jpg
    Track viewer.jpg
    71.2 KB · Zobrazeno: 2
  • Ukázka 1.jpg
    Ukázka 1.jpg
    261.6 KB · Zobrazeno: 2
  • Ukázka 2.jpg
    Ukázka 2.jpg
    335.1 KB · Zobrazeno: 2
  • Ukázka 3.jpg
    Ukázka 3.jpg
    201 KB · Zobrazeno: 2
  • Ukázka 4.jpg
    Ukázka 4.jpg
    334.2 KB · Zobrazeno: 2
  • Ukázka 5.jpg
    Ukázka 5.jpg
    265.6 KB · Zobrazeno: 2
Tady se rýsuje další kolega ke Zbyňkovi. :)
Je super vědět, že se najdou lidé, kteří chtějí něčím přispět.
Go on!
Ty brďo, tak tohle jsem nečekal. Děkuji moc, tohle mi opravdu udělalo neskutečnou radost a dodalo novou energii ke stavbě.

Já také oceňuji, když někdo jenom neprezentuje slovy, že něco začíná stavět, ale až to trochu začíná vypadat, tak předhodí několik pěkných obrázků. A hned je vidět, že na to má. Myslím, že i tudy vede cesta. Vyzkoušet si nejprve fiktivní trať.

Já také oceňuji, když někdo jenom neprezentuje slovy, že něco začíná stavět, ale až to trochu začíná vypadat, tak předhodí několik pěkných obrázků. A hned je vidět, že na to má. Myslím, že i tudy vede cesta. Vyzkoušet si nejprve fiktivní trať.
Děkuji. Pokusím se na tom teď ještě zapracovat a sem tam přihodit nějaký náhled z TSRE třeba.
Krajinářsky to vypadá pěkně, pro další posouzení bych si to musel projet.
Díky, co se týče jízdy, to asi bude pro většinu zatím nuda, už jen kvůli rychlosti, víceméně v celém úseku na celé trati je rychlost 100 km/h, takže o brzdu moc člověk nezavadí, krom zastavování do stanic a zastávek. Stávající úsek je soustředěn na nížiny, ale mám v plánu i nějaké rychlostně zajímavější úseky.

Tohle zhlaví bude všude asi na 50 do odbočky. Doporučuji vyzkoušet různé varianty a kombinace. Ty složitější si nepamatuji, tak je mám napsané v taháku.

Tohle je klasická stanice se 40 do odbočky, kdy první vexle je jako Y. Vše přesně vychází do vícekolejnicového dílu ve stanici:
A1tPnt3dB
A1tPnt3dB-A1tpnt3d-DK Z5.3-A1tEndPnt3dx2
-DK z15.5-A1tPnt3dB-A1tEndPnt3d
-A1t0_3m a dál se mohou skládat další 1tPnt3dB plus dílek 0,3m a přesně to lícuje.
Tohle je kombinace kdy se jede 60 do odbočky a další koleje jsou už na 40 km/h
A1tPnt4_7d
A1tPnt4_7d-A1t10m-A1t0_3m-A1tpnt3-A1tEndPnt4_7d
-DK Z7.140/R235.0/U0.027-A1tPnt3dB-A1tEndPnt3d (U=uhel)
-A1t0_3m
Tady se už v tom sám nevyznám, co jsem si to zapsal, abych pro příště nezapomněl.
Jestli to nebylo odbočení v Brně Horních Heršpicích.
Odbočka 60 dvoukolejná:

A1tPnt4_7d-DK Z 29.360-A1tXover6d

A1tPnt4_7d-DK Z 7.0/S 11.020/R416.0/U0.027

A1t870r:

80m=7x2_6+a1t870r DK Uhel 0.075

A co takhle:
Kolejové rozvětvení pro 60
A1tPnt4_7d(lft/rgt) - A1tFrog4_7(lft/rgt) - A1t4_7End na Primě kolejí je A1t40m
Kolejová spojka jednoduchá pro 60 na dvojkolejce
A1tPnt4_7d(lft/rgt) - A2tFrog4_7(lft/rgt) - A1tPnt4_7d(lft/rgt)
Dvojitá kolejová spojka
A1tPnt4_7d(lft/rgt) - A2tDln4_7(nebo tak něco) - a protisměrné vexle.
Kolejivo X-track 3.20 (uzk)

Jojo, teď se protrhl pytel s radami. :) To za mých časů nebylo. Ale to je jenom dobře. Každý si musí vyzkoušet, co mu vyhovuje nejlépe.
Ale přiznám se bez mučení. Můj nápad je jenom rozvětvení 60 a následně 40. Jinak to řešení klasického zhlaví, to jsem opsal kdysi dávno po změně kolejiva z tenkrát nedokončeného projektu Východočesko. Na této trati jsem se vlastně inspiroval jakým kolejivem rozšířit to základní z MSTS. A jak měl právě řešené ta zhlaví, to se mi moc líbilo. I když to mám trochu jinak, protože autor dynamiky nepoužíval.

Díky za taháky. Já si udělal nějakou univerzální sestavu, kterou používám pro 40 do odbočky, každopádně ani nevím, zda je dobře. Uvidím, popř. to předělám, ale spíš to upravím až půjdu na nové úseky.

Používám (rozvětvení vpravo) A1tPnt3dBRgt - A1tFrog3d15mRgt - A1tPnt3dBLft - A1tFrog3d15mRgt - A1tEndPnt3dx2
Odpovídá to výhybkám 1:11-300

Pod jakým Globalem je ta trať?

Po delší době přicházím s nějakým aktualizací k tomuto projektu.
Po uvažování, co s tímto projektem jsem se rozhodl tento projekt kompletně zastavit a ukončit. Každopádně váže se k tomu (věřím, že) dobrá zpráva. Vzhledem k faktu, že fikce mne velmi baví a stále chci realizovat věci, co mám v hlavě, vznikne nový projekt stejného konceptu. Vede mě k tomu především to, že jak během stavby této tratě, tak i během stavby tratě ŽSR 126 jsem nabral hodně zkušeností a už nejsem z některých ohledů se tratí spokojen. De facto, tuto trať jsem začal stavět s téměř nulovými znalostmi. Na nové trati chci použít novou metodu tvorby krajiny, oblouků, sklonů a dalších věcí a udělat ji zkrátka lépe, než tuto.

Omlouvám se tedy, že se jedná jen o suchý info, každopádně chci, aby bylo vidět, že se něco "děje".

Back
Nahoře