Trať 126 Žilina - Rajec

No ona to není až tak úplně pravda. Viz. třeba Dobříšanda a Posázavský Pacifik od Zbraslavi nahoru. Už při stavbě trati byla udělena výjimka a byly postaveny náspy s plání širokou 4m. A tam jdeš fakt že štěrku dolů z náspu. Což ale stejně v MSTS/OR neuděláš, když kolej se štěrkem je široká 5m.
Jakub H.: Pokud umíš dělat s Dynatraxem, tak profil pro úzký násep někde mám.

Asi by šel vyrobit užší násep, ale kvůli polní cestě, která se posune o 2 m? Kolik lidí si toho všimne?
Pláň by měla být správně širší než pata štěrkového lože, pokud to přechází na sebe plynule, tak je to blbě.
Mně v jednom místě utíkají koleje o 10 m a nic s tím udělat nejde, musím se s tím smířit.
Ta cesta byla jen jako příklad, což o to, já bych ji posunul, ale jak jsem zmiňoval, jde mi hlavně o vzhled a sám sobě si nedovolím to udělat jinak, než je v reálu.
No ona to není až tak úplně pravda. Viz. třeba Dobříšanda a Posázavský Pacifik od Zbraslavi nahoru. Už při stavbě trati byla udělena výjimka a byly postaveny náspy s plání širokou 4m. A tam jdeš fakt že štěrku dolů z náspu. Což ale stejně v MSTS/OR neuděláš, když kolej se štěrkem je široká 5m.
Jakub H.: Pokud umíš dělat s Dynatraxem, tak profil pro úzký násep někde mám.
Naposled se mi dynatrax podařilo rozchodit, tak by to snad mohlo jít. Budu rád. :)

No, tak mi to nedalo, podělím se o screen, ať je vidět, co se pomalu děje. Žádnej zázrak, já vím, nějakej malej kousek krajiny, ale já z toho začínám mít radost, protože si s tím snažím vyhrát a pomalu to skutečně začíná dostávat reálné obrysy, byť je to ještě běh na dlouho trať a reálné objekty občas fakt chybí.
Absence náspu snad bude prominuta. :D

Oproti prvotnímu plánu osadit prvně po celé trati náspy atp. jsem se rozhodl pomalu stavět od Rajce a dělat téměř vše najednou.

Přílohy

• Rajec.jpg
    Rajec.jpg
    461.3 KB · Zobrazeno: 5
Absence náspu snad bude prominuta
Dříve to byla pro mě také noční můra, ale současně je to naprostá legrace. Všechny rovné koleje mám v global jako stejné koleje klasické, ale s náspem. V editoru TSRE5 pak stačí jen editovat a v mém případě dopsat 1N a mám okamžitě pod kolejemi násep s klasickými pražci nebo 1K a mám pražce koridorové. Oblouky jsem nedělal, protože při naklopení násep zmizí.
Ale pak je řešení, celou jednokolejku postavit z dynamických kolejí. Ale v místech, kde jsou podjezdy musí být samostatný díl koleje. A pak se v Dynatraxu jen překonvertuje na koleje s náspem a tam, kde jsou podjezdy, tak se překonvertuje na klasickou kolej.
Kdybych tohle ovládal v mých pokročilejších začátcích stavění, to by mi ulehčilo tolik práce, že bych měl postaveno až někam do Chebu. :) :) :)

... Oblouky jsem nedělal, protože při naklopení násep zmizí. ... Ale pak je řešení, celou jednokolejku postavit z dynamických kolejí. ... A pak se v Dynatraxu jen překonvertuje na koleje s náspem a tam, kde jsou podjezdy, tak se překonvertuje na klasickou kolej. ...
...
A to jako když bude oblouk z DK, pak se překonvertuje na kolej s náspem, tak při naklopení tam ten násep zůstane???

Ano, přesně tak. Originál dynamická kolej překonvertovaná v Dynatrax při naklopených obloucích se neláme ani nemizí alternativní pražce, ani nemizí náspy pod ní. Ale když si vyrobím z dynamik náhradní koleje s náspem a dám je do Global, že budu měnit už osazené, tak tady efekt mizení zůstává. Tedy tato metoda hotové stavebnice je použitelná jenom u rovných kolejí.

... když si vyrobím z dynamik náhradní koleje s náspem a dám je do Global, že budu měnit už osazené, tak tady efekt mizeni zůstává...
Samozřejmě. Protože naklápění je řešeno tak, že databázovou kolej OR nahradí dynamickou. Jen jsem netušil, že v případě DK zůstává model koleje (tedy např. s náspem) To ovšem znamená, že to naklápí i ten násep a v případě esíčka ho to musí deformovat, ne?

Já tohle začal používat od trati 240. Tedy se každý může podívat. Ale koleje s náspy jsem osazoval až dodatečně. Jenomže úsek ze Zastávky u Brna do Rapotic je samé esíčko, tak aby se mi tam nelámaly koleje, tak jsem to tam přepracoval komplet do dynamik a převod v Dynatrax na koleje s náspy. Tak každý zájemce se může podívat, jak se to chová. Já nic abnormálního tam nezaznamenal. A další, co jsem přepracoval, je trať z Lysé do Milovic. V celém úseku jsou koridorové pražce a náspy pod. Také se tam žádná deformace nekoná. a koridorové pražce nemizí. Můžete se přesvědčit, je to dávno venku. Akorát v těch obloucích se trochu někde rozlámou pražce v půlce, ale to tak nevadí jako rozlámané kolejnice, kde jsou oblouky z klasických kolejí.

No, tak mi to nedalo, podělím se o screen, ať je vidět, co se pomalu děje. Žádnej zázrak, já vím, nějakej malej kousek krajiny, ale já z toho začínám mít radost, protože si s tím snažím vyhrát a pomalu to skutečně začíná dostávat reálné obrysy, byť je to ještě běh na dlouho trať a reálné objekty občas fakt chybí.
Absence náspu snad bude prominuta. :D

Oproti prvotnímu plánu osadit prvně po celé trati náspy atp. jsem se rozhodl pomalu stavět od Rajce a dělat téměř vše najednou.

Naozaj, vyzerá to úžasne. Držím palce v ďaľšej tvorbe a prajem pevné nervy. Krajinovo to vyzerá naozaj pekne a verím že vyťahovať ekocell zo 770 v Lietavskej Lúčke bude naozaj pôžitok! :D Pozerám že všetko sedí, tak ako je to v reále, ale všimol som si aj, že trať staviaš asi v stave pár rokov dozadu, keďže v dnešnému stavu sú stromy okolo strážneho domu pri trati vyrúbané a priecestie má nový reflexný kríž a vyradenú pozitívku (biele svetlo). Takže sa domnievam že trať je stavaná v stave 10 - 15 rokov dozadu. Ale naozaj sa môžem len domnievať, pretože z jedného screenu toho veľa nevyčítam. Či to už ale je tak, či onak, tak to vyzerá parádne.

Naozaj, vyzerá to úžasne. Držím palce v ďaľšej tvorbe a prajem pevné nervy. Krajinovo to vyzerá naozaj pekne a verím že vyťahovať ekocell zo 770 v Lietavskej Lúčke bude naozaj pôžitok! :D Pozerám že všetko sedí, tak ako je to v reále, ale všimol som si aj, že trať staviaš asi v stave pár rokov dozadu, keďže v dnešnému stavu sú stromy okolo strážneho domu pri trati vyrúbané a priecestie má nový reflexný kríž a vyradenú pozitívku (biele svetlo). Takže sa domnievam že trať je stavaná v stave 10 - 15 rokov dozadu. Ale naozaj sa môžem len domnievať, pretože z jedného screenu toho veľa nevyčítam. Či to už ale je tak, či onak, tak to vyzerá parádne.
Díky moc, tohle mě potěší a dodává energii na stavbu nejvíce. :) Kdybych to měl zasadit stavem do nějakého roku, tak se držím cca 2012-2014, takže bude i telegraf. I takových drobností jako je druh výstražného kříže, barva sloupku atp. se chci držet, akorát jsem zatím použil základní výstražníky. A pro zajímavost, každý prejezd bude mít svůj reálný zvonek.

bude i telegraf
Ten tam bez debaty musí byť!! To bez toho nieje ono!! :D
I takových drobností jako je druh výstražného kříže, barva sloupku atp. se chci držet
To som veľmi rád že ideš do týchto detailov. Zakryť pozitívku a prefarbiť stĺpik, tam bude stačiť jednoduchší skin na výstražník. Čo sa ale týka krížov, tam bude potrebné zasiahnuť do modelu pravdepodobne, keďže práve do roku 2015 boli na týchto priecestiach špecifické veľké reflexné kríže, alebo by išli pridať aj cez textúru? Teraz si fakt niesom istý či netrepem jedno cez druhé. Ale myslím že textúrou by to pravdepodobne nešlo. Najlepšie riešenie tých veľkých krížov by asi bolo vytvoriť samostatný model kríža, a ten potom prikladať na priecestia, keďže vytvárať nový model priecestia alebo sa dohadovať na povolenie priloženia upraveného priecestia k trati by zbytočne predlžovalo tvorbu.
každý prejezd bude mít svůj reálný zvonek
No tak tu by som dokázal ruky k dielu priložiť aj ja. Mám nahraných asi 6 priecestí na tejto trati a čo som to tak prehrabával, tak väčšina je použiteľná, k zvukom mám taktiež aj videozáznam, v prípade že by si chcel presnejšie do simulátoru preniesť aj anuláciu a správanie priecestia.
Ak by sa chcel dohodnúť, napíš mi SS tu na fórum, môžem ti poslať nejaké nahrávky, či ti to bude vyhovovať.

PS: Ak by si mal záujem môžem pomôcť aj s modelovaním, k dnešnému dňu síce nemám nafotené žiadne objekty na tejto trati, ale prípadne by som mohol vybehnúť niečo cvaknúť, alebo ak už nafotené niečo máš, že by som to len vymodeloval. :) Keď viem, tak rád pomôžem. :D
Prajem veľa nervov v ďaľšej tvorbe!

Já tohle začal používat od trati 240. Tedy se každý může podívat. Ale koleje s náspy jsem osazoval až dodatečně. Jenomže úsek ze Zastávky u Brna do Rapotic je samé esíčko, tak aby se mi tam nelámaly koleje, tak jsem to tam přepracoval komplet do dynamik a převod v Dynatrax na koleje s náspy. Tak každý zájemce se může podívat, jak se to chová. Já nic abnormálního tam nezaznamenal. A další, co jsem přepracoval, je trať z Lysé do Milovic. V celém úseku jsou koridorové pražce a náspy pod. Také se tam žádná deformace nekoná. a koridorové pražce nemizí. Můžete se přesvědčit, je to dávno venku. Akorát v těch obloucích se trochu někde rozlámou pražce v půlce, ale to tak nevadí jako rozlámané kolejnice, kde jsou oblouky z klasických kolejí.
Tak jsem se po několikadenním trápení spojeném s děláním pořádku v souborech pro MSTS/OR (cca 200GB), s instalací MSTS, OR, a všeho potřebného příslušenství, konečně dostal k tomu, abych se podíval, jak je to vyšpekulované. A musím dát Zbyňkovi za pravdu, objekt koleje s náspem vytvořený přes Dynatrax při naklopení oblouku nemizí. Dokonce se ani nedeformuje. On se totiž ani nehne. OR tam napere DK, kterou naklopí, takže je to naprosto to samé, jako když mám násep samostatně a zvlášť databázovou kolej. Tudíž skrze dřevěné pražce mi prosvítají koridorové, apod. - samozřejmě záleží, jak moc máme nastavené naklápění. Takže zádný zázrak se nekoná.

Projekt pravděpodobně zrušen.

Vypadá to, že mi odešel noťas, bohužel, ačkoliv trať jsem již měl téměř zabalenou, abych ji mohl zálohovat, tak byl počítač rychlejší.

Ke zbytku tvorby - skiny, které zde byly i nebyly prezentovány po zveřejnění první várky taktéž zálohovány nebyly.

Jediné, co jsem stihl je poslední pracovní verze Zaesu, ta zálohována je.

V zázraky moc nevěřím a nepředpokládám, že pokud noťas zázrakem nechytne druhý dech, tak že šance na záchranu je víceméně rovna 0.

Vypadá to, že mi odešel noťas, bohužel, ačkoliv trať jsem již měl téměř zabalenou, abych ji mohl zálohovat, tak byl počítač rychlejší.

Ke zbytku tvorby - skiny, které zde byly i nebyly prezentovány po zveřejnění první várky taktéž zálohovány nebyly.

V zázraky moc nevěřím a nepředpokládám, že pokud noťas zázrakem nechytne druhý dech, tak že šance na záchranu je víceméně rovna 0.
Nemusí být nutně všem dnům konec. Záleží na tom, co v notebooku odešlo. Pokud odešel disk, tak se nedá dělat nic. Ale pokud v notebooku odešlo cokoliv jiného, tak by data z disku měla jít vytáhnout. Pokud máš v okolí nějakého ajťáka, zkus se ho zeptat, jesi by Ti pomohl. Vymontovat disk z notebooku zpravidla není nijak obtížné. Dále pak záleží na typu disku (míněno rozhraní, SATA,M2..), od toho by se odvíjel další postup.

Musim dat Philovi za pravdu, pokial nie je poskodeny hard disk nie je nič stratene, pred paru rokmi som kupoval z aliexpressu Usb to Sata adapter, ktory hravo zvladne vytiahnut data zo stareho disku do noveho pc, adapter stal niečo okolo 6 eur....

Dovolím si dát i sem skromné info.

Stejně tak, jak jsem včera informoval ve vlákně se skiny, podařilo se zachránit i tento projekt, z čehož mám asi největší radost.
Dodalo mi to novou energii do stavby, takže snad projekt neupadne do propadliště dějin. Věřím, že to nabere nový směr i díky tomu, že jsem se za tu dobu naučil dost modelovat.

Přikládám dokumentační screen pohledu od vesnice Kľače směrem na Konskou. :)

Přílohy

• Přeživší.jpg
    Přeživší.jpg
    679 KB · Zobrazeno: 6
Dovolím si dát i sem skromné info.

Stejně tak, jak jsem včera informoval ve vlákně se skiny, podařilo se zachránit i tento projekt, z čehož mám asi největší radost.
Dodalo mi to novou energii do stavby, takže snad projekt neupadne do propadliště dějin. Věřím, že to nabere nový směr i díky tomu, že jsem se za tu dobu naučil dost modelovat.

Přikládám dokumentační screen pohledu od vesnice Kľače směrem na Konskou. :)
Nezabudni čo je základ, ako by povedal Lenin "Zálohovať, zálohovať, zálohovať" ;)

Po delší době přináším info ke trati. Víceméně poslední měsíc věnuji drtivou většinu času do stavby tratě. Je to poměrně dlouhá doba, za kterou jsem nestihl udělat zas tolik, ale dost času zabere i modelování některých objektů na míru, během kterého člověk kolikrát narazí na nějaký problém, se kterým se ještě nesetkal a pak hledá klidně dvě hodiny řešení. Nicméně já osobně s postupem prací jsem spokojenej, protože to je největší posun od doby, co jsem na trati pracoval ještě na starém počítači.

Každopádně, tentokrát jsem se zaměřil na Lietavskou Lúčku, ze které až doposud postupuji směrem na Rajec. V současné době jsem se zvládl prokousat do Porúbky, na které pracuji v současnosti. Poměrně velkou motivací je fakt, že v moment, kdy se z Porúbky prostavím do Konské, tak budu mít minimálně v hrubé podobě hotovu krajinu v úseku Rajec - Lietavská, což je už slušný kus tratě. Samozřejmě to také není finální podoba a bude spousta věcí ještě dostavěna, nebo upravena. :)

Nevím, jak moc bude chuť na stavbu dál, jelikož měsíc v kuse se na mě celkem podepsal a poslední dny už moc produktivní nejsem, což je i důvod, proč sem dávám takovou menší aktualizaci, než to zase na nějakou dobu bude stát na místě. Ale osobně bych chtěl doufat, že budu dál pokračovat podobným tempem. :)

A pokud tady jsou tady také nějací fotiči tak věřím, že některé pohledy by jim mohly být povědomé. Lietavská Lúčka 1.jpgLietavská Lúčka 2.jpgLL - Porúbka 1.jpgLL - Porúbka 2.jpgLL - Porúbka 3.jpgLL - Porúbka 4.jpgPorúbka 1.jpgPorúbka 2.jpg

Back
Nahoře