Nápravy vozidel aktuálně

Josef Vogeltanz

Pomocník strojvedoucího
Open Rails 1.4 již přešel na zcela nový způsob definice náprav vozidel v .eng a .wag souborech.

Tažená vozidla a řídící vozy:
Zde se výhradně používá parametr ORTSNumberAxles ( x ) označující počet hnaných náprav vozu.

Tažná vozidla všech trakcí:
V sekci Wagon se uvádí počet běžných náprav parametrem ORTSNumberAxles ( x ). Má-li vozidlo všechny nápravy hnané, bude zde nula. V sekci Engine budou uvedeny hnací nápravy parametrem ORTSNumberDriveAxles ( x ).

OR si potom podle potřeb pro další výpočty nápravy sčítá z obou parametrů nebo používá pro další výpočty hodnoty z každého parametru zvlášť. Původní parametr NumWheels ( ) sice jádro ještě akceptuje, není však jistota, že jej správně použije u nových funkcí.

Příklady uspořádání náprav uvádím v přiloženém souboru. Napsal jsem je pro diskuzi na portálu Elvas Tower a je proto v AJ. Ale příklady jsou obrázkové, angličtina nebude na obtíž.

Přílohy

Aby někoho nemátlo, raději takto:
Tažená vozidla a řídící vozy:
Zde se výhradně používá parametr ORTSNumberAxles ( x ) označující počet běžných náprav vozu.

Akorát mi uniká smysl tohoto členění. Animace jednotlivých os se nedá vyčlenit a klopné momenty nepočítají. Má to Josefe nějaký hlubší význam? DriveWheelWeight simuluje rozložení váhy na hnací osy kvůli adhezi přeci. Kouknu se ještě na Elvas.

Původní parametr NumWheels ( ) sice jádro ještě akceptuje, není však jistota, že jej správně použije u nových funkcí.
Tento parametr v sekci Wagon a v sekci Engine použije pokud nejsou novější ORTSNumberAxles a ORTSNumberDriveAxles zadané nebo jsou mimo rozsah dovoleného intrvalu.

Jestli bude ORTSNumberAxles 0 a NumWheels také 0, bude nastaveno natvrdo ORTSNumberAxles = 4. To má vliv na výpočet jízdního odporu.

Jestli bude ORTSNumberAxles 0 a NumWheels také 0, bude nastaveno natvrdo ORTSNumberAxles = 4. To má vliv na výpočet jízdního odporu.
Nemůžeš ty parametry takhle míchat. Buďto dvojice nových (víš-li co s nimi) nebo zůstat u starého NumWheels. Ten však už programátoři dali k ledu, je v zápisu tolerován, ale nevyužíván.
Adheze a jízdní odpory mě dělaly starosti také, ale byl jsem ujištěn, že udaný počet náprav nemá na jízdní odpory ani adhezi vliv. Jsou počítány jinak.

To je docela vtipné Josefe. Koukám přímo do kódu 1.4 verze OR stabilní.
Věř, že vím co píšu. :)

Ten MSTSLocoNumDrvWheels je hodnota NumWheels ještě z MSTS kódu.
Ten LocoNumDrvAxles je hodnota OrtsNumberDriveAxles.

Jen úryvek kódu, kterému určitě porozumíš:
Kód:
if (LocoNumDrvAxles == 0)
            {
                if (MSTSLocoNumDrvWheels != 0 && MSTSLocoNumDrvWheels < 6)
                {
                    LocoNumDrvAxles = (int) MSTSLocoNumDrvWheels;
                }
                else
                {
                    LocoNumDrvAxles = 4; // Set 4 axles as default
                }

Ale už ti dám pokoj. :)

Back
Nahoře