Možnosti ladění 15x/350 pro ORCZ?

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna ML636
  • Datum začátku Datum začátku

ML636

Průvodčí
Dovolím si otevřít v samostatném okně ladící otázku k řadám 150/151/350 ohledně ladění v ORCZ.

Ze zvědavosti by mě zajímalo, jaké má ORCZ možnosti v tomhle případě. Co se týká aktuálního ladění 350, bez urážky, je katastroficky slabá, jako kdyby jela na jednu motorovou skupinu. Vlastnosti Krysy má jen do cca 5 vozů v soupravě a i tam je to špatné. 151 funguje pouze kompromisně na staré msts kabině, případně s kabinou cab350004 a mně nefunguje vůbec.
Pro případ nového ladění by mě zajímalo, zda je v ORCZ možné jako u OBE-1/KRD-7 brzdičů udělat totéž ovládání na jízdní páce Krysích řad pro druhé nearetované polohy jízdy a EDB a tím by se otevřely další možnosti těchto bodů:
1.) Skoky po jízdních stupních při proudech pod 300A (u 350 pouze do 27. stupně)
2.) Sjíždění stupňů a rozpad trakčního obvodu v proudech pod 300A, u 350 sjíždění do 0 a rozpad trakce při překladu směrové páky z P do 0 a zpět.
3.) Samostatné umožnění šuntů polohami směrové páky P a Sh, při překladu páky do P na shuntech - sjetí shuntovacích stupňů do hospodáru 27/0 (151 plynule a možnost odřazovat sm. pákou šunty po jednom, 350 odepnutí šuntů naráz)
4.) Stupeň 33 jako můstkový přechod na 34. stupeň a na sér.paralelu využití vyšší tažné síly jako při simulaci sérioparalelního zapojení. (aktuálně proudy padnou a dále to táhne jako na sérii, tedy nanic)
5.) Ovládání ventilátorů i spínačem 0(nearet.)-A-R (řada 150/151 vypnutí ventilátorů pouze po překladu z A do 0, u 350 po 20 sekundách výběhu)
6.) Při řazení stupňů nahoru i dolů pouze 1x stisk A/D, páka se vrací do výchozí polohy, rychlý dvojstisk D by znamenal přechod z polohy "+1" do "+" nebo možnost skoku, 1x A poloha "-" nearetovaná, rychlý dvojstisk A by přeložil jízdní páku do aretované výchozí 0 a zahájil sjíždění ze stupňů. Překlad do Brzdy z "0" 1xA, další stisk A by plnil převodník, stisk D vyprazdňoval. 2xD by přeložil páku zpět do 0 a rozepnul brzdné schéma.
7.) Eventuálně u 151 automatický rozjezd-řazení stupňů tlačítkem dle navoleného rozjezdového proudu jízdní pákou a možnost použít ovladač ukončení rozjezdu v určité navolené rychlosti podobně jako na Esech přepínač PT.

Možnosti ORCZ jaké fungují na Esech a při ovládání OBE-1 a KRD-7 jsou úžasné, bylo by škoda nevyužít je na těchto odporovkách. Lobbuji za ně, protože je mám nejradši a protože u nás pomalu ale jistě budou končit, myslím, že by měly zůstat zachovány alespoň jako simulátor. Tak jsem založil toto vlákno, zda je možné to takto nalinkovat ještě lépe dle skutečnosti. 151 a 350 byly odjakživa při vší úctě v MSTS i OR vždy jen kompromis a to ještě dosti mizerný. :-/

Za mě by si řady 15x/350 místo v ORCZSK zasloužily - dlouho si držely pozici našich nejvýkonnějších a nejrychlejších lokomotiv.
Modelování vlastností odporových lokomotiv se momentálně testují a brzy vyjde první kandidát. 15x/350 to ale nebude. V šuflíku jsou rozpracované jiné řady, takže ty půjdou ven jako první.
Nicméně pokud by mělo jít "jen" o trakční charakteristiky, hodily by se mi parametry trakčních motorů, nejlépe celá kusová zkouška (protokol). Pro první generace lokomotiv se používal jeden trakční motor, jen s mírnými úpravami pro vyšší proudy. Řada 15x/350 má ale motory jiné a chybí mi podklady. Laborovat s výpočty, aby to jakože sedělo, to bude neúplná práce. Dá se to, ale...
No a ještě bude rozdíl, jestli máme dělat původní verzi s mezikontrolérem, anebo úpravu s elektronickým řazením stupňů.
Řazení šuntů na sérii přes směrovou páku by se muselo doprogramovat, nebude to jen o ladění.

Dovolím si otevřít v samostatném okně ladící otázku k řadám 150/151/350 ohledně ladění v ORCZ.

Ze zvědavosti by mě zajímalo, jaké má ORCZ možnosti v tomhle případě. Co se týká aktuálního ladění 350, bez urážky, je katastroficky slabá, jako kdyby jela na jednu motorovou skupinu. Vlastnosti Krysy má jen do cca 5 vozů v soupravě a i tam je to špatné. 151 funguje pouze kompromisně na staré msts kabině, případně s kabinou cab350004 a mně nefunguje vůbec.
Pro případ nového ladění by mě zajímalo, zda je v ORCZ možné jako u OBE-1/KRD-7 brzdičů udělat totéž ovládání na jízdní páce Krysích řad pro druhé nearetované polohy jízdy a EDB a tím by se otevřely další možnosti těchto bodů:
1.) Skoky po jízdních stupních při proudech pod 300A (u 350 pouze do 27. stupně)
2.) Sjíždění stupňů a rozpad trakčního obvodu v proudech pod 300A, u 350 sjíždění do 0 a rozpad trakce při překladu směrové páky z P do 0 a zpět.
3.) Samostatné umožnění šuntů polohami směrové páky P a Sh, při překladu páky do P na shuntech - sjetí shuntovacích stupňů do hospodáru 27/0 (151 plynule a možnost odřazovat sm. pákou šunty po jednom, 350 odepnutí šuntů naráz)
4.) Stupeň 33 jako můstkový přechod na 34. stupeň a na sér.paralelu využití vyšší tažné síly jako při simulaci sérioparalelního zapojení. (aktuálně proudy padnou a dále to táhne jako na sérii, tedy nanic)
5.) Ovládání ventilátorů i spínačem 0(nearet.)-A-R (řada 150/151 vypnutí ventilátorů pouze po překladu z A do 0, u 350 po 20 sekundách výběhu)
6.) Při řazení stupňů nahoru i dolů pouze 1x stisk A/D, páka se vrací do výchozí polohy, rychlý dvojstisk D by znamenal přechod z polohy "+1" do "+" nebo možnost skoku, 1x A poloha "-" nearetovaná, rychlý dvojstisk A by přeložil jízdní páku do aretované výchozí 0 a zahájil sjíždění ze stupňů. Překlad do Brzdy z "0" 1xA, další stisk A by plnil převodník, stisk D vyprazdňoval. 2xD by přeložil páku zpět do 0 a rozepnul brzdné schéma.
7.) Eventuálně u 151 automatický rozjezd-řazení stupňů tlačítkem dle navoleného rozjezdového proudu jízdní pákou a možnost použít ovladač ukončení rozjezdu v určité navolené rychlosti podobně jako na Esech přepínač PT.

Možnosti ORCZ jaké fungují na Esech a při ovládání OBE-1 a KRD-7 jsou úžasné, bylo by škoda nevyužít je na těchto odporovkách. Lobbuji za ně, protože je mám nejradši a protože u nás pomalu ale jistě budou končit, myslím, že by měly zůstat zachovány alespoň jako simulátor. Tak jsem založil toto vlákno, zda je možné to takto nalinkovat ještě lépe dle skutečnosti. 151 a 350 byly odjakživa při vší úctě v MSTS i OR vždy jen kompromis a to ještě dosti mizerný. :-/
To naprosto souhlasím, jízdní vlastnosti X5X v OR jsou opravdu hrozné,byl bych velmi rád kdyby se do CZSK verze dostali, plně nalazené.

Bohužiaľ ešte veľmi dlho si budete musieť vystačiť s tým čo je. 350 ani 15x nie sú na plane ešte veľmi dlho. Teda my ani žiadny plán nemáme. Proste ideme čo príde. Takže stále to bude len o kompromise. A hlavne 15x pokiaľ nebudú fotky kabíny ani neuzru svetlo sveta. 350 ma provizórne urobenu kabínu aspoň ako tak. Ale 15x nemá a ani mať nebude kým nebudú tie fotky ako som spomínal. :)

Bohužiaľ ešte veľmi dlho si budete musieť vystačiť s tým čo je. 350 ani 15x nie sú na plane ešte veľmi dlho. Teda my ani žiadny plán nemáme. Proste ideme čo príde. Takže stále to bude len o kompromise. A hlavne 15x pokiaľ nebudú fotky kabíny ani neuzru svetlo sveta. 350 ma provizórne urobenu kabínu aspoň ako tak. Ale 15x nemá a ani mať nebude kým nebudú tie fotky ako som spomínal. :)
Je to ale škoda. Fotky na 15x bych zkusil zařídit, ale tak ty 350ky by se daly zmáknout. Snad se alespoň těch dočkáme. Já celému týmu ORCZSK věřím. Jsou to machři. Věřím že se do toho @Dodo společně s týmem někdy v budoucnu pustí. Škoda jen že nejsou alespoň ty 350ky v brzké době v plánu. To by byly Valašské expresy... Určitě by nejednomu fandovi ORCZSK zaplesalo srdce při řízení našich nejkrásnějších dvousystémovek.

Dodo, od nového GVD budeš mít naše 151 v Žilině skoro pořád. R 341,346,347,344,145,144,145,346,349,340,343,142,143,342.
Můžeš si vybrat dle libosti.

Ono v prvom rade treba dokopať 750.7, 131, 671+471. Potom uvidíme co bude ďalej. určite sa raz dočkajú 350tky ale 15x ako píšem kým nebudú fotky nebude ladenie ani kabína. Ladenie bez kabíny nemá zmysel.
No to samozřejmě že nemá, vaše kabiny jsou mistrovské dílo @Dodo. Budeme trpěliví všichni. Popravdě já mám vždy vánoce když vyjde nějaký nový model do ORCZSK. Držíme vám všichni palce. Po těch fotkách na řadu 15x se podívám po někom kdo by možná věděl. Moc díky kluci. Přejeme vám všichni pevné nervy při tvorbě.

A já myslel, že byste raději chtěli nějakou uhelku 122 nebo 130. Ta by se zase líbila mně, ze severních Čech. :cool:
Já musím převést všechny ovladače ať máme plně nezávislé obě stanoviště. Je to spousta složité práce s velikým prostorem pro chyby. Tak jak jsem psal, prosím o trpělivost a pevné nervy s testováním.

No, taky to půjde, dokonce jsem měl jednu pro MSTS. Ale bohužel, současný stav ORCZ neumožňuje tvorbu a test aktivit. Dnes jsem uložil po 4 hodinách a nahrál a konečná. S vlakem se nerozjedu. Mašina bez jakéhokoliv výkonu po přidání na kontroléru.

Zpět k tématu: nemá někdo přístup k parametrům trakčáků? Aspoň bych přepočítal ty charakteristiky...

Zpět k tématu: nemá někdo přístup k parametrům trakčáků? Aspoň bych přepočítal ty charakteristiky...
Já mám, troufnu si tvrdit, 90+% veškeré vydané literatury k lokomotivám E499.2, 150/151, ať už mezikontrolerovou verzi, tak popisy, provozní stavy, schémata novějších vydání pro verzi s řídicím systémem.
U původního popisu a parametrů mašin si troufám tvrdit, je o motorech docela dost. Takže by se tam dalo možná vyčíst a vyhledat vše potřebné.
Ale není to konstrukční a zkušební dokumentace. Je to stará dobrá velmi podrobná učebnice pro fíry, opraváře a všechny, kdo tenkrát měl s řadou E499.2 (150) něco společného.
Na ES499.0 vyšlo něco podobného, také mám, v e-podobě v poněkud horší kvalitě - prohledám.
Z nových věcí k řadám 151 a 350 mám už jen CZ i SK různé popisy rekonstrukcí, inovací, rozdílů a spol. Provoz statického dobíječe oproti dynamům co se zaváděl na 151, rozdíly v různých sadách řízení EDB atd. atd.
Začnu to prohledávat a můžeme zkonzultovat, co přesně je potřeba a jestli to tyhle všechny moje spisy můžou poskytnout. Všechny už mám v e-podobě. Pro tyhle dvě řady v ORCZSK udělám všechno. Fotky stanoviště bohužel zařídit nedovedu, ale můžu se zeptat. Jestli to ovšem v té Žilině od nového GVD nebude lepší.

Jinak jestli si můžu dovolit přidat svůj hlas, raději bych už mikroprocesorové řízení na 150 i 350, má XXX možností proti mezikontroléru. Ale tak nějak v koutku duše by tam mohlo časem přibýt něco s mezikontrolérem. Problém je, že pamětníků co s tím jezdili a dobře znali to, co se v knížkách nepíše, už je minimum a zvuky tuším, že existují jen v nějakém dávném modelu z Trainsetu BP, tuším byla to 350.005 co měla zvuky mezikontroléru. Leda si vše i chování zkusit vyreplikovat z 371... Také staré stanoviště by možná byl problém, digitronové ukazatele stupňů, Hasler na pravé bočnici stanoviště vedle okna, jiný druh přepínačů....

DÍKY za tuhle skvěle rozběhlou diskuzi! Moc! Už to je úspěch. :-) 11 let s MSTS a pár měsíců OR a já se snad nakonec na tom Banánu a Gorile přecejen projedu bez skřípání zubama. :eek::):):)

Jak jsem psal, pomohla by kusová zkouška motoru (odpory, zkouška naprázdno) a nejlépe i list vinutí. Zkusil jsem rozhodit svoje sítě, snad to klapne.
Prohledávám. Ve výukových materiálech a příručkách jsem to nenašel. Ale ještě jsem to neprojel vše. Případně pokud by byl zájem ještě o něco jiného, pokusím se dohledat/přeposlat co bude v mých možnostech.

Jak jsem psal, pomohla by kusová zkouška motoru (odpory, zkouška naprázdno) a nejlépe i list vinutí. Zkusil jsem rozhodit svoje sítě, snad to klapne.
Ahoj, chtěl jsem se jen cvičně zeptat, aby to tu moc neusnulo - ozval se někdo s poskytnutím těch materiálů? Napadlo mě kontaktovat jednoho známého, ten má zase známého a ten zase známého... všichni přes 151čky. Ale je to přes-přes-přes, takže výsledek značně nejistý.

A ještě jedna možnost - DPOV Přerov. Tam se 150/151 vozily odnepaměti na opravy a vývazy. Zkusit kontaktovat, zda tam mají to co je potřeba k naladění motorů v simu, a požádat je o poskytnutí pro potřeby komunity OR. Jak neumím pro OR modelovat a stavět a jenom žebrám u jiných, tak administrativa a jednání je zase moje hřiště a nedělá mi problém vyřizování a jednání s kýmkoliv, taky se leckam dostanu. Taky už mám po letech praxi. Takže, pomohlo by něco takového?;)

Ahoj, chtěl jsem se jen cvičně zeptat, aby to tu moc neusnulo - ozval se někdo s poskytnutím těch materiálů? Napadlo mě kontaktovat jednoho známého, ten má zase známého a ten zase známého... všichni přes 151čky. Ale je to přes-přes-přes, takže výsledek značně nejistý.

A ještě jedna možnost - DPOV Přerov. Tam se 150/151 vozily odnepaměti na opravy a vývazy. Zkusit kontaktovat, zda tam mají to co je potřeba k naladění motorů v simu, a požádat je o poskytnutí pro potřeby komunity OR. Jak neumím pro OR modelovat a stavět a jenom žebrám u jiných, tak administrativa a jednání je zase moje hřiště a nedělá mi problém vyřizování a jednání s kýmkoliv, taky se leckam dostanu. Taky už mám po letech praxi. Takže, pomohlo by něco takového?;)
Sítě jsou rozhozeny, jen to není okamžitá odezva. Většinou se jedná o "hard copy", takže se to musí najít, naskenovat a poslat a to vyžaduje víc času. Žádal jsem přímo u zdroje, a Howky psal svému kontaktu do Vrútok. Ale záložní cesta se vždycky hodí. Díky

Sítě jsou rozhozeny, jen to není okamžitá odezva. Většinou se jedná o "hard copy", takže se to musí najít, naskenovat a poslat a to vyžaduje víc času. Žádal jsem přímo u zdroje, a Howky psal svému kontaktu do Vrútok. Ale záložní cesta se vždycky hodí. Díky
Tak to by mělo vše klapnout, nechme to běžet. :-) Kdyby se nedařilo, neváhejte mě kontaktovat, udělám, co budu moct. A děkuju já. :cool:

Back
Nahoře