Ladění CD 851

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Meda
  • Datum začátku Datum začátku

Meda

Provozní technik
Zdravím
a prosím o info, zda je nějaká loko CD 851 vyladěna pro ORCZSK tak, aby se dala ovládat i ze zadního stanoviště ?
Všechny, které mám, fungují normálně jen v OR.

Co vám nefunguje? Vzal jsem nějakou náhodnou 851 021.
- Nastavím průběžnou brzdu do závěru nebo jízdy pokud není závěr.
- Vypnu pult, přejdu si do zadního stanoviště.
- Odemknu pult, zabrzdím přímočinnou.
- Pak se vrátím na přední stanoviště, odbrzdím přímočinnou.
- Znova přejdu na zadní stanoviště, nastavím výkon a odbrzdím přímočinnou. A jedu.

Proč vám to nefunguje?

Taky jsem se při rozjezdu s 850tkou navztekal. :D Ale nakonec s pěti minutama sekery jsem ze Znojma odjel. :D Je to zapeklité, ale po pochopení logické.

Co vám nefunguje? Vzal jsem nějakou náhodnou 851 021.
- Vypnu pult, přejdu si do zadního stanoviště.
- Odemknu pult, zabrzdím přímočinnou.
- Pak se vrátím na přední stanoviště, odbrzdím přímočinnou.
- Znova přejdu na zadní stanoviště, nastavím výkon a odbrzdím přímočinnou. A jedu.

Proč vám to nefunguje?
Zdravím
a děkuji za odpověď.
Problém byl opět mezi klávesnicí a židlí a to konkrétně ve správném použití klíče pultu. :confused:

Já už jsem psal, do SZ, nemohu vyzkoušet sám, mám s ní rozdělanou, neboli hotovou aktivitu na DVK, co jsme s Icikem kdysi konzultovali, ale teď testuji hektora. Ale jestli správně chápu, dle návodu, tak:
Ctrl+Alt+i, brzdy loko povolená a vlaková, buď závěr, nebo jízda.
Přejít na 2. stanoviště Alt+E.
Klávesou Ctrl+I zasunout klíč, pak znova Ctrl+I pootočit a je to. Nebo se mýlím?

Zdravím,
funguje mi to takto :
ů do "Jízda"
CTRL+ALT+K
CTRL+E
CTRL+K
CTRL+E
ú úplné odbrzdění
CTRL+E
ů odbrzdění, pokud je přibrzděno
W
D
a jede.

Já vím, rozumím vám. Je to nezvyk a o něco složitější. Ale tak je OR CZ/SK koncipován. Nechceme pikovláček, ale simulaci co nejvíc to půjde. Samozřejmě někdy jsou nutné kompromisy.

- Vypnu pult CTRL + ALT + K, přejdu si do zadního stanoviště CTRL + E.
- Odemknu pult CTRL + K, zabrzdím přímočinnou.
- Pak se vrátím na přední stanoviště CTRL + E, odbrzdím přímočinnou.
- Znova přejdu na zadní stanoviště CTRL + E, nastavím výkon a odbrzdím přímočinnou. A jedu.

Klíč není nutný dávat do kapsy. Ani vám to nepůjde. Jak jsem psal na fóru, nenaladěné lokomotivy nebo určité vyjímky budou mít klíč pultu jen se dvěma stavy - Zapnuto/Vypnuto.

Jasnĕ a dík za podrobný návod. Jen mne zaráží ten "dvojpřechod" mezi stanovišti. Nevím, jak u X6X, ale u motoráků, třeba 810, 814+914, v úvraťové stanici, když jezdím HK - Náchod. Fíra vyleze ze stanovišté, projde vozem na 2. a jede.

To je kvůli přímočinné brzdě, aby loko neujela. Přímočinky nejsou už spojené, ale na sobě nezávislé. Proto mám zpočátku přitáhnutou přímočinku na prvním stanovišti při přecházení na druhé stanoviště. Tam si také přitáhnu přímočinku. No a pak samozřejmě musím jít zpět povolit přímočinku na prvním stanovišti. Jinak bude loko zabržděné.

Zdravím,
v příspěvku č. 6 jsem nezmínil, že na 1. stanovišti mám přímočinnou brzdu zabrzděnou.

Aha, chápu. A nepůjde to takto? Nejsem na PC, jinak bych vyzkouśel a nepsal bych. :)
Před přechodem vlaková:
Škrábnout, 20% a hned do polohy jízda, tak zůstane v soupravĕ zabrždĕno i s vozy, pokud jsou za mašinou. Pak vytáhnout kluč. Přejít, zastrčit klíč a z jízda dát do odbrždĕno. Samozřejmĕ pokud jsem z kopce, než dám do odbrždĕno přitáhnu lokomotivní.

Mimo jiné, stejný postup asi platí, když najedu zezadu na traffic AI a budu přecházet do čelní mašiny?

U x6x sa prídavná povolí vždy. OBE troška prifuknes vzduch do potrubia dáš záver a BP ostane povolená. Prejdeš na druhé stanovište, zatiahnes BP a povolis OBE.
U nás v OR platí ze ak je v kabíne poloha záver nie je to tak komplikovane ale bohužiaľ tie ktoré tu polohu záver nemajú nie je na výber.

851 má klasicky BS2 a BP, ne?
Takže zabrzdím vlakovou brzdou na poslední zoubek, pak do závěrné polohy a vyndám klíček.
Odbrzdím přídavnou.
Přejdu na druhé stanoviště.
Vložím klíček do brzdiče a odbrzím vlakovou brzdu.
Zabrzdím přídavnou.

Proč v simulátoru chodíte tam a zpátky?

851 má klasicky BS2 a BP, ne?
Takže zabrzdím vlakovou brzdou na poslední zoubek, pak do závěrné polohy a vyndám klíček.
Odbrzdím přídavnou.
Přejdu na druhé stanoviště.
Vložím klíček do brzdiče a odbrzím vlakovou brzdu.
Zabrzdím přídavnou.

Proč v simulátoru chodíte tam a zpátky?
Ide o to že napr. Spomínaná 851 nemá v kabíne zapísanú polohou záveru a teda ju musí nechať v jazde. Ak má nejaká kabína ( napr. Všetky kabíny odomna ) polohu záver tak nemusíš behať tam a späť.

Jasně, existuje více způsobů jak si zabrzdit vozidlo. Každý ať si to dělá jak chce. Jen jsem chtěl upozornit na nezávislost brzdových ovladačů a je třeba dbát na jejich polohy.

A to je dobře, že jsou nezávislé. Tohle opravdu do reality patří. Je to fakt parádní vĕc. Škoda jen, že nejdou z tohodle vyjmout páry, a mašiny s jedním stanovištĕm, kde je přechod jen jako efekt, jednak kvůli kabinám a pak svĕtlům. Ty se již dají sice taky upravit jako nezávislé, ale je problém s úpravou eng. souboru. To by je museli mít upraveny už autoři skinů a modelů na vebech. Začíná totiž vznikat strašná spousta duplicit, která připomíná počátky MSTS. Kdy nebyl jakýsi základ trainsetu. Ten se jakž takž sjednotil, když vznikl web u F. Havla a poté TBP. Předtím bylo prakticky nemožné zahrát si aktivitu bez toho, aby se musel řešit nĕjaký závažnĕjší problém.

Škoda jen, že nejdou z tohodle vyjmout páry, a mašiny s jedním stanovištĕm, kde je přechod jen jako efekt, jednak kvůli kabinám a pak svĕtlům.
Tady musí vzniknout nějaký nový parametr do eng, který mi řekne, jestli má mašina 1 nebo 2 stanoviště.
Nebo podle čeho by to měl kód poznat? Nějaký nápad?

Nejjednodušší a reálnější ale bude upravit skript světel a ten v podobě include vložit do engu. Samozřejmě _rv.cvf nepoužívat.

To nelze. Nĕkteré mašiny mají dĕlanou kabinu tak, že prostĕ přejít musíš. Narovinu, i mnĕ přijde divné, že třeba u páry musím přejít a místo "zpĕtný chod", musím zřadit opĕt vpřed. :) Do eng bych nic nevpisoval, problém duplicit popsaných výš. Kašlat na to, prostĕ vím co mám udĕlat, abych virtuálnĕ přelezl. Teđ zrovna v testu 1. dílu Hektora, se přechází a úplnĕ v pohodĕ. Když vím, co mám udĕlat, je to záležitost nĕkolika vteřin, které hráče nezabijí a hlavní je, že funguje kompatibilita se starým ladĕním. Spíš budu potřebovat tu uhelku ČDC 122, 123. V ELNĚ Opatovice už pomalu čekají prázdné Wapky na odvoz smĕr Ústí nad Labem. A sám se budu muset konečnĕ naučit řídit elektriky v ORCZ. To bude dotazů... :) :)

Back
Nahoře