Aktivity ZS pro projekt Bratislava - Praha v OR

jak za tvých časů byli strojvedoucí šlechtou, která by do ruky šroubovku nevzala
Tohle není pravda. Strojvedoucí to jen jednoduše nedělal. Proč? Vždy byl po ruce posunovač anebo měl přece vedle sebe mechanika. Co já se nasvěšoval vozů.. A pak se začalo jezdit jednomužně na nákladech a osobní dopravě s lokomotivou. Žilina a Bratislava se jezdila s mechanikem, vždy. A ti co jezdili jednomužně, také si vozy nepřivěšovali, tak buď posunovač nebo mechanik pověřený touto prací, kde posunovač nebyl.
Tenkrát se říkalo, že pokud byla nějaká amnestie, čekali drážní náboráři před věznicemi
Jojo. To byly celé Vršovice. Já měl tehdy nějakou možnost namísto 2 roky na vojnu dělat posunovače ve Vršovicích. Ale kolegové mne varovali a nedoporučovali. Tam je to samý kriminálník, takovou společnost nechceš, tam je to o život. Ujetá ruka, ujetá noha. Ale moc jsem si nepolepšil, na vojně u bigošů to byl také samý kriminálník. Běžné nejvyšší jejich vzdělání 4 třídy ZDŠ a tři kina.

jakou lokomotivu použiješ na to EC z Prahy Hlavního nádraží do Bratislavy? Tam by to chtělo nějakou mašinu, co umí přehazovat systémy,
Pepo ponechám tuto. Včera jsem jí vyfotil na hlaváku, když jsem cestoval z Prahy domů. Stále ještě jezdí i když je chtějí zrušit kvůli ETSC. A tenkrát to byl pro MSTS nadčasový model a je velká škoda, že jej ještě nikdo nevybral pro naladění do ORCZSK. Kdyby ano, moc bych se přimlouval za stejný formát kabiny 4:3 jen do vyššího rozlišení, protože fíra za jízdy nečumí do pultu, ale sleduje trať. Což jde právě docílit šipkami nahoru dolů. Vyřešili jste to i u kabiny 130 velblouda, kdy namísto pohled vlevo se právě dívám očima fíry sledujícího trať a vidím jen horní část pultu. Ale lepší je opravdu front 4:3, protože šipkami si přesouvám pohled plynule a pak ani nepotřebuji 3D kabinu. Jak jednoduché. Ale kabináři mohou mít jiný názor a udělají si to tak, jak to vyhovuje jim. I proto raději jezdím v OR, ten výhled na trať převažuje nevýhody tohoto původního OR. mess.jpg

Já jsem tušil, proč se mi do aktivity Den blbec nechtělo. Nejen ty trasy a jinak jízdní doby a nejen pastičky všude možně. Už jsem vyjížděl z Prahy na Bratislavu, ale před tunelem na Vítkově červená. A kuš. V mé trase stál rychlík proti. Minulý originál jel vlevo a já jej nyní pustil vpravo. Tak znovu pěkně od začátku. Alespoň jsem odstranil v trati jedno vybočení za obloukem za Přeloučí směr Kolín. Tedy nehlásit, opraveno.
A po včerejším zážitku skutečné jízdy vlakem do Práglu a zpět jsem do této aktivity dal v Pardubicích jízdu na odhlášku za rychlíkem až do Nymburka. Tak uvidím, jestli ujede, nebo za ním bude občas výstraha. Když mne už v Pardubicích tak krásně předjel.

Ještě jedna poznámka k aktivitě Topírna noc. Pro hráče, kteří jedou jen v základním Openrails. Pro lokomotivu CD130 je nutné stáhnout společné soubory pro vozidla ORCZSK. Já jsem si toho nevšiml, protože celý balík pro ORCZSK jsem měl nakopírovaný a proto vše mi fungovalo. A pak mi napsal jeden uživatel, že odjezdil aktivitu do okamžiku, kdy má najet na lokomotivu 130 a ta nikde. Já myslel, že se jednalo o výpadek při načítání objektů. Jelikož mám po aktualizaci nasimulované prostředí instalace BP103, tak po spuštění aktivity jsem se vydal pěšky na hlavní nádraží a také jsem tam tu mašinku neměl.
Pak mi to docvaklo a po nakopírování společných souborů Brzdná křivka, Brzdič a Mirel (viz zápisy v engu) ta lokomotiva tam už konečně je. Jak je vidět, stojí těsně u hrotu výměny. Tedy kdo do ní praští tak, aby jí i nepatrně posunul, tak aktivita končí. Ale jedničkou to opravdu jde bez ztráty květinky.
loko130.JPG

Možná by bylo dobré Bardotku v aktivitě vyměnit za nějakého "Brejlovce" z ORCZ
Anebo Bardotku naladit i pro ORCZSK. Mě se u ní líbí ten charakteristický zvuk při rozjezdech. Ale vždyť se jen popojíždí. V dávných dobách, kdy jsem vydal aktivitu "Test Lysá, tak tam se začíná na Bardotce a Icik s ni v ORCZSK jel. Jestli si dobře pamatuji.

Podle obrázků jedeš trochu později, protože já jsem ten panťák dojížděl už v Tuklatech. Možná se to dá pak zkrátit, protože v Sadské se jede na blok za Regionkou do Nymburka. Když pojedu později, tak už mám zelenou ulici.
jelikož jsem se v okolí stanice Praha-Bubny zdržel opravou světel na lokomotivě
Jestli jsi z Buben odjížděl pozdě... Právě tam je to už po 22. hodině a běda, kdyby jsi s tím vlakem chtěl jen popojet blíž k odjezdovému návěstidlu před řádnou výpravou vlaku. To by tě vozmistr tak sjel, že si to za rámeček nedáš. A podobné to je odjet z hlavního do Hrabovky se 130 o trochu dřív. I výpravčí umí pěkně nadávat. I vedoucí posunu v papírnách Štětí. A nevyspalý výpravčí v Benešově. :) Zkrátka jsem to chtěl trochu odlehčit, aby celou aktivitu nebyly jen monotónní nudné příkazy.

Ale to samé v Kutné Hoře ta 731.
Právě aktivity by měli motivovat tvůrce a skinaře co vylepšit a doladit pro ORCZSK. A samozřejmě současně nadšence pro tyto stroje. Nikdo nebude nic zdokonalovat u stroje, který jej moc nezajímá. Vždyť máme pantografové příměstské jednotky. Staré Elefanty i ty nové Moravia a v Čechách PID Regio a interpantery. Bez těchto vozidel neexistuje žádná oblast na hlavním tahu. Ale bohužel, musíme si vystačit s tím, co je v pravěkém TBP, včetně pendolína, kde je model stejně starý jako tyto jednotky v reálu. Jenom se opravila ta šedá stěna s koncem světa, viz nedávný obrázek tady někde ve vláknech.

V ORCZ v trati BP a aktivitě "Topírna noc" ve Štětí při spojení s Bardotkou a jízdě s Bardotkou v ORCZ neustále zasahuje rychlobrzda. Ale, jak už bylo řečeno, aktivita je hlavně pro klasické OR. Možná by bylo dobré Bardotku v aktivitě vyměnit za nějakého "Brejlovce" z ORCZ.
To se dá v engu ošetřit vypnutím rychlobrzdy na kartě OverspeedMonitor:

OverspeedMonitor (

MonitoringDeviceAppliesEmergencyBrake ( 0 ) původní hodnota byla ( 1 )

To samé jsem měl na 731. Opravil jsem si to a už ta rychlobrzda nezasahuje.

Zbyňku, vždyť máme tak krásné stroje od Pikka i s 3D kabinou. Ty mi sice napíšeš, že 3D kabinu nepotřebuješ, ale s tou je to víc realističtější.

Zbyňku, vždyť máme tak krásné stroje od Pikka i s 3D kabinou.
To je možné, ale já je nemám. Ale na ten posun v papírnách 3D kabinu nepotřebuješ ani vysoké rozlišení, protože celý posun když suneš vozy nebo lokomotivu, tak musíš koukat pohledy š a ě. Anebo Home/End. A do toho je tma jak v pytli.
Ta aktivita není o výstavních modelech, ale o příběhu. Důležitá je hlavně kabina. Tedy se jedná o 731, zamráču a Sergeje, které jsou poplatné době MSTS a o malých monitorech.
Pokud chcete koncert vozidel jak na vašem vlaku, tak kolem sebe ve všech stanicích, tak Danovy aktivity. Ale ta vozidla si musíte poshánět. Já prioritně v aktivitách používám jen vozidla, která se nainstalují s tratí. Hlavní důvod je, aby jste mohli hrát i na pustém ostrově, kde není internet. Například. A za další, jakékoli úložiště s modely může kdykoli skončit.

Právě aktivity by měli motivovat tvůrce a skinaře co vylepšit a doladit pro ORCZSK.
Z principu porovnání náročnosti vytvoření aktivity s naprogramováním, zpracováním a odladěním vozidla pro OR CZ/SK bych přirozeně očekával, že tomu bude přesně naopak – rejstřík odladěných vozidel bude určovat obsah aktivit. Obsazovat do aktivit, resp. do vlaků hráče, pravěk, a nechávat tím tvůrce vyhořet, lze donekonečna.
Kazdý strojveoduci má v reále mašiny, se kterými jezdí, a pak ty, které pro něj představují pouze traffic – jen úhel pohledu.

Obsazovat do aktivit, resp. do vlaků hráče, pravěk
Nesprávně pochopeno, protože pravěk je komplet tady vše. :) Současně se vydávají jen nové skiny, ale modeluje někdo kvalitní modely?
Také je nutné si uvědomit, že jeden člověk nemůže dělat vše. Tedy když stavím tratě, tak vyprší veškerý čas na cokoli jiného a tak se může stát, že mám stále mnohá vozidla zastaralá ohledně textur s malým rozlišením. Ale co naděláme, když každý uznává jen několik řad lokomotiv. Například aktivita Den Blbec. Z Hodonína přes Holíč smí jen žehlička. Ostatní lokomotivy jen jako nečinné. A máme nepravěkou žehličku s neprapra kabinou? O ničem nevím. O víkendu se podívám do Icikova balíčku. A také jestli tam nebudou i nějaké kvalitnější vozy OBB, protože ty co mám v trainsetu, ty vadí i mě. :)
Ale ohledně náročnosti. Kolik hodin trvá naladění jedné lokomotivy? Tedy včetně testů. Taková složitější aktivita zabere i 100 hodin. A takové co dělá Dan i se všemi posuny kolem v každé stanici, to si netroufám odhadnout.

Kdepak, buďme rádi za každého, kdo s něčím přispěje tvorbou do tohoto pravěkého simulátoru. Ale tento proti těm nepravěkým má jednu výhodu. O tak rozsáhlé železniční síti všech projektů se konkurenci může jenom zdát. A že se tady někdy neshodneme, to už patří k řemeslu.

Nesprávně pochopeno, protože pravěk je komplet tady vše. :) Současně se vydávají jen nové skiny, ale modeluje někdo kvalitní modely?
Ricar, Jakub H., stále vychází i leccos od Pikkuho. U Ricara např. nová 560, 843, Bftn + Btn, Bai 21-19... Na Modely MSTS jsou od Jakuba nové modely cisteren Zaes a krytých Taes, doporučuji nakouknout i do sekce motorových lokomotiv na Čmeláky a spol. Na VŽD jsou k sehnání nové modely (především) parních lokomotiv od Pikkuho, viz 555.0153, co použil Dan do své nedávno vydané aktivity. Dále 475.1, 498.0, 477.043, díky Josefovi (samozřejmě s Pikkuho svolením) je v balíku pro ORCZ i nový model E479.0 (130). Určitě se dá najít i víc, tohle je jen to, co jsem si namátkou vybavil. :)
A máme nepravěkou žehličku s neprapra kabinou?
To uplně ne, ale u Skůry jsou krásné 110 i 210. ;)

A neslo by pane Šemora alespon docasne ve Vasich aktivitach (Topirna noc, Den blbec) nahradit 731, 749, 781 a 210 za neco trosku novejsiho, jineho z Vaseho Trainsetu napriklad za 754 a 742. Minimalne jedna 754 ve Vasem trainsetu ma peknou kabinu v lepsim rozliseni.
A všechny aktivity budou mít furt dokola jedny a ty samé mašiny, naopak jsem rád za každou změnu a né vidét furt dokola těch pár odladěných mašin. 731, 749, 781 patřily a některá stále patří na naše tratě. Taksamo uhelky 121 a 122, tyhle by fakt chtěli, namísto, co se tu 4 roky řeší furt dokola Pršing a Banán, taky nějak dotáhnout. A kdo jezdí moje aktivity, Bardotky od Pikka určitě má taky. :-)

Nesprávně pochopeno, protože pravěk je komplet tady vše.
Šlo mi jen o to, že jako hráč bych býval očekával a spíše ocenil, kdyby se k jedné vydané OR CZ/SK lokomotivě okamžitě vyrojilo dvacet jednoduchých aktivit z rutinního provozu, a další následovaly, aby se dala taková lokomotiva dostatečně využít, než aby naopak zastoupení lokomotiv v aktivitách udávalo tvůrcům OR CZ/SK směr.
A všechny aktivity budou mít furt dokola jedny a ty samé mašiny
Pokud bys měl doma věrohodný simulátor jednoho typu lokomotivy s reálnou kabinou a pultem, asi bys taky musel oželet rozmanitost výběru. :D

Tak jsem dojel celou aktivitu "Topírna noc" v ORCZ a vše fungovalo bez problémů,
Děkuji moc za test. Já na ORCZSK nenašel odvahu, protože nejsem tak zběhlý v ovládání. Ale dál se budu snažit o kompatibilitu s ORCZSK u hlavních vozidel.
Ale ohledně Sergeje a zamráči. Já si myslím, že pro nějakého vývojáře napsat variantu ladění ORCZSK zabere čas než si vypije kafe. Jen upravit, aby vše správně fungovalo.
vyrojilo dvacet jednoduchých aktivit z rutinního provozu, a další následovaly, aby se dala taková lokomotiva dostatečně využít, než aby naopak zastoupení lokomotiv v aktivitách udávalo tvůrcům OR CZ/SK směr
Právě jednoduché aktivity nikdo z aktivitářů tvořit nebude, protože takovou zvládne každý sám. Ale například Topírna noc by stála za to, aby si nějaký ladič znalý v prostředí ORCZSK udělal u kafe čas a dopsal úpravu pro 731, zamráča a Sergej. Pro Den Blbec bych rád ladění lokomotivy 380 pro ORCZSK (změna systémů zatím nějak kompromisně dokud nebude na to kabina). Nepotřebuji žádné nové kabiny s novými animacemi a vychytávkami. To se může dodělat dodatečně. až bude motivace. Anebo mi napište co a jak změnit, aby to jelo a já to u kafe udělám. :) Protože chápu, že se do mašin, na který nemám doma kabinu s pultem nechce. (to byl vtip, nebrat doslovně) Proto používám gamepad, ten je universální na vše.

Back
Nahoře