Nastavení zámku 30 fps pro plynulý chod OR CZ/SK bez microstutteringu

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Icik
  • Datum začátku Datum začátku

Icik

Pomocník strojvedoucího
Věnoval jsem nějaký čas tomu nastavení zamknutí fps na 30, které je důležité kvůli vnitřním hodinám kódu. Také by se neměl rozhodit AI a ostatní věci.

Proto kdo nechcete mít nějaký problém se synchronizací obrazu, nastavte si následující.

Pouhé zamknutí fps na 30 není zcela ideální. Pokud si všimnete pečlivěji, obraz není úplně plynulý a je tam viditelný microstuttering (takové potrhávání).
Jenže to se dá zcela odstranit a získat naprosto plynulý obraz.

V RivaTuner Statistics Server (moje verze je 7.3.3) si musíte profil aplikace nastavit takto dle obrázku.

Nejdůležitější je Framerate limit dát na 0 a Scanline sync přetočit na Scanline sync x/2 s hodnotou 60. To přetočení uděláte kliknutím myši na název Scanline sync. Důležité je mít nastavenou obnovovací frekvenci plochy Windows na 60 Hz. Pokud ji máte vyšší, musíte zadat hodnotu takovou, aby výsledek "vaše obnovovací frekvence" / 2 byl 30Hz.

Defacto programu řeknete, že chcete mít za každou cenu poloviční obnovovací frekvenci v simulaci OR CZ/SK. Obraz je pak krásně plynulý bez microstutteringu.

1.jpg

Do tohoto vlákna nebudu už nic psát a prosím admina, aby ho uzamkl.
Já jsem to tu dal, že to mám jinak, a chtěl jsem vědět proč, mně to nastavoval kámoš porgramátor a tak mne zarazily ty rozdíly. :) Ale ORCZ člape jak hodinky.

Na počítači v práci:
BIOS = BIOS Date: 06/08/10 12:38:32 Ver: 08.00.15 (American Megatrends Inc.)
Processor = Intel(R) Core(TM) i5 CPU 760 @ 2.80GHz (4 threads, 4 cores, 2,8 GHz) (L1-Cache 256 KB) (L2-Cache 1024 KB) (L3-Cache 8192 KB)
Memory = 16,0 GB
Video = AMD Radeon HD 6900 Series (2,0 GB RAM) (atikmpag 8.14.1.6463)
Display = \\.\DISPLAY1 (1920 x 1200, 32-bit, primary, 0 x 0)
Display = \\.\DISPLAY2 (1280 x 1024, 32-bit, -1280 x 0)
mi pokus o spuštění RivaTuner hlásí toto.
RivaTuner.JPG
Googlil jsem, ale všude jen kecy, kecy, kecy, ale download žádný.

To si myslí spuštĕní, odklikni a pak je ikonka na lištĕ dole, otevři panely, ona se přesune tam a je aktivní. Já mám tu hlášku taky. Na funkci to nemá vliv.

Dovolím si lehce přidat svůj poznatek:
Nastavil jsem si Rivu na způsob podle Icika (způsob 1), ale vrátil jsem se k prvotnímu nastavení podle Dana J. (způsob 2).

Způsob 1 v mém případě prováděl za jízdy zvedání FPS, běžně na hodnoty 32-34, ale i 40 a místy více a to jsem to pořád nesledoval. Výsledek bylo, že jsem opět přestával stíhat jízdní doby.

Způsob 2 v mém případě znamená stíhání jízdních dob, plynulost obrazu je stejná, tj. nepozoruji rozdíl mezi způsobem 1 a 2. Naopak, možná mně přijde způsob 2 v mém případě stabilnější. Bohužel, ne vždy se daří FPS dodržet. Třeba při průjezdech určitými místy Prahy (trať 321) a na vjezdu do Brna od Břeclavi (trať BP) se plynulost začne zakusovat i ve volné jízdě, FPS spadne i na 8 atd.
Ještě totéž vyzkouším na způsobu 1.

Já taky používám Danovu variantu, ale pouze v Praze a Brně. Jinde to není potřeba. Zapínám nebo vypínám Rivu přímo ve hře.

Já používám na fousaté sestavě s RX 560 Icikovu metodu. Je to naprosto v pohodě a s daleko lepšími zobrazovacími výsledky a to nejen v případě používání OR CzSk, ale i u klasického MG-OR. Pokud Rivu použiji podle nastavení Danova, dostanu se k zobrazování podobnému, jako při používání ovladače a nastavby GK (AMD Adrenalin). Riva je pak zbytečná.
Horní hrana FPS nepřesahuje 30, spíše se drží něco pod, min. 17-18. I tak je zobrazování kvalitnější. Pokles FPS nově způsobují, jak jsem odsledoval, rozsáhlé lesní masivy, což dříve nebylo. Někdy vice než hustá zástavba nebo silný okolní provoz.

Mě právě Icikova metoda dělala FPS60. Asi bylo nutné něco nastavit na grafice a to kvůli hře nechci.
Ale pokles FPS nedělají husté lesy, ale vyšší provoz vlaků. Všude mám FPS 29-30 i na slabším počítači. A takový zaskládaný Kolín zalomcuje jen na tom slabším PC, ale i tak mám FPS 28. V takových případech se nesmí nikde poletovat a pěkně sedět v kabině. Pak je jízda plynulá. Na širé trati se mohu kochat i v hustých lesích pohledy dvě až čtyři. A žádné cukání se nekoná.

Pokles FPS způsobují i velké lesní masivy. A to nejen na nových pasážích BP, ale i u starších tratí, kde se léta nic nezměnilo - 180/183. Silně zalesněné šumavské podhůří ve svém rozsahu několika km způsobuje nedodržování časů předepsaných aktivitou, což nikdy nebylo. Okolní provoz je triviální, jak jinak, tam problém nebude. Stanice s velkým provozem se projevují relativně krátkodobým poklesem - třebaže jsou silně obsazené. Pokles se projevuje v délce jízdy 2-3 km, ovšem lesní masiv může být průjezdný i vice než 10-15 km.
Problém s hustou zástavbou a silným provozem je notoricky známý už z dob MSTS pravěku a dá se řešit například volbou vhodné hustoty provozu, byť za cenu určitého zjednodušení, problém s lesními plochami se objevuje až poslední dobou. Změna Vykreslování detailů nemá výrazný vliv, změny v parametru Délka zobrazení/ načítání (nominálně 2-3 km) se projevuje nepříznivě.
Takto se mi to objektivně projevuje a budu rád za věcné rady, které mi pomohou problém vyřešit. Vyvracení něčeho, co pozoruji, je mi k ničemu.

Mě právě Icikova metoda dělala FPS60. Asi bylo nutné něco nastavit na grafice a to kvůli hře nechci.
Ale pokles FPS nedělají husté lesy, ale vyšší provoz vlaků. Všude mám FPS 29-30 i na slabším počítači. A takový zaskládaný Kolín zalomcuje jen na tom slabším PC, ale i tak mám FPS 28. V takových případech se nesmí nikde poletovat a pěkně sedět v kabině. Pak je jízda plynulá. Na širé trati se mohu kochat i v hustých lesích pohledy dvě až čtyři. A žádné cukání se nekoná.
Až budu u PC, dám sem k Rivě nějakou metodiku.

Venny, koukni jestli máš zaškrtlou volbu v záložce "Grafika" a to "Instance modelu". Měla by odlehčit právě při zobrazení stejných modelů například stromů.

Riva - metodika stažení, instalace a nastavení.Snap_2023.01.09_18h06m24s_003_.jpg
Pokud máš v předvolbách více profilů, nastav tyto parametry i pro GLOBAL.

Venny, koukni jestli máš zaškrtlou volbu v záložce "Grafika" a to "Instance modelu". Měla by odlehčit právě při zobrazení stejných modelů například stromů.
Zdar Iciku, tuto volbu mám zaškrtnutou. Je myslím v doporučeném nastavení. Mám zaškrtnuto i Obecné - redukce paměťové zátěže.
Pro zajímavost - právě rozsáhlé šumavské lesní plochy (180/183) mi u triviální aktivity Plzeň - Klatovy - Železná Ruda dělaly neskutečný bordel s FPS, tak, že jsem vůbec nestíhal stanovené časy a traffic ve staničkách, čítající nějaké vagóny, křižující motorák a pod., byl úplně mimo.

A ty šumavské lesní plochy jsou dělané přes Forest, nebo sázené každý strom zvlášť? To druhé dokáže žrát výkon naprosto neskutečně.

Čím to, že jsem s OR jezdil dosud jen volné jízdy bez provozu, a mezi tou Libní a Hlavákem na trati 321 se mi to vždycky tak roztrhá, skoro jako na MSTS v aktivitě ještě se starším počítačem bez grafiky kupované přímo za účelem simulátorů. V tunelech se to uklidní a Hlavák samotný je plynulý, ale ten Vítkov, to je děs. Nedovedu si představit, až tam vjedu s aktivitou. Nastavení mám dle doporučení. Že by 4 roky starý "víc herní" PC už zase nestačil? :(
Zajímavé, že ty lesy mi nepřišly, že by to víc trhalo. Budu si to muset schválně projet a dávat na to pozor...

Back
Nahoře