Jak správně brzdit vlak?

754 067

Hradlař
Není někde návod, jak správně brzdit vlak? Chci jet aktivitu pro trať Luhačovice s lokomotivou 754. Už se mi podařilo rozjet, ale nedaří se mi brzdit a když se mi to pak nějak podaří (ale zvláštně), tak se zase nemůžu vůbec rozjet. Jak na to? Poradil by mi prosím někdo?

Není někde návod, j...
Zjednodušeně - brzdíš tak, že snizuješ tlak v hlavním potrubí, čímž se ti naopak přes rozvaděč zvyšuje tlak v brzdových válcích. Brzdič je tedy jakýsi ventil, kterým ten tlak reguluješ. Tzn. při poloze brzdiče v poloze B zvyšuješ prítlak brzdových špalků na kolo, při poloze O ho snizuješ. Takže jedeš, brzdič prestavíš na chvilku do polohy B, a vrátíš zpět do polohy J. Tím se špalky přitlačí na kolo a začne to brzdit. Když to brzdí málo, tak to zopakuješ, když moc, tak naopak prestavíš brzdič na chvilku do O. V poloze J zůstává naposledy nastavený tlak. Těsně před zastavením vlakovou brzdu povolíš, aby měli taky kufry, a to tak, aby vlak zastavil defacto sám a ty jsi měl plné potrubí. Potom zajistiš vlak přímočinnou brzdou. To už chce ale trochu fištróna. Sleduj manometry a počítej s tím, že než obslouzíš brzdič a začne to reagovat, chvilku to trvá.

PS: Koukám, že než jsem to na mobilu sesmolil, Icik mě elegantně předběhl. :-)

Když už jsme u toho, tak CZSK 754 má ten brzdič pěkně jedovatý. Nic-nic a pak ric pic vidle. Tam to chce povolovat jen mikroťuky do klávesnice. :D Ale to je tady OT.

Viz. video a pak taky jiná technologie brzdění je se soupravou s kotoučovými, nebo více než polovinou vozů s kotoučovými brzdami. A jiná technologie je u soupravy se špalkovými brzdami, nebo většinou vozů se špalkovými brzdami v soupravě. Nevím ovšem, jestli se toto začalo uplatňovat v ladění vozů pro OR. Myslím, že ne. Ale v reálu u kotoučových vozů nestoupá součinitel tření se snižující se rychlostí a netřeba tolik povolovat (zvyšovat tlak v průběžném /hlavním/ potrubí) před zastavením, jako se to musí u špalků. Naopak kotoučáky jsou náchylné na rychlou a úplnou ztrátu účinku při stejném stupni povolení (zvýšení tlaku vzduchu v průběžném /hlavním/ potrubí). Takže podle předpisu V15 je třeba nechat je mírně nabrzděné až do zastavení. ...samozřejmě podle citu a situace.
Ve filmu Železný dědek to starej Matys zeťákovi vysvětlí lépe, než všechny předpisy světa "Jó, vlak se musí zastavit elasticky..." :cool:

Jen mne celkem překvapilo konstatování o povolení průbĕžné brzdy a zatažení přimočinné v zasávce, sranici. Pokyd vy btl vlak cw spádu, nebo spíš do stoupání, rřeba o 8 vozech, chtĕl bych vidĕt ten mazec v tom 8., há cždg nechávám vlakovou v jízdĕ. Po píšťalce povolím, počkám až povolí souprava a jedu.

V podstatě je součinitel skoro konstantní
Rád bych sem dal obrázek, ale z nějakého důvodu to nejde. Tak aspoň takto: Danzer: Elektrická trakce 8, str.12, Obr.10. Nejsem strojvedoucí, ale aspoň v autě je to znát - není ani skoro konstantní (když při 80km/h mám 0,24 a při 0km/h mám 0,4).
Jen mne celkem překvapilo konstatování o povolení průbĕžné brzdy a zatažení přimočinné v zasávce, sranici. Pokyd vy btl vlak cw spádu, nebo spíš do stoupání, rřeba o 8 vozech, chtĕl bych vidĕt ten mazec v tom 8., há cždg nechávám vlakovou v jízdĕ. Po píšťalce povolím, počkám až povolí souprava a jedu.
Tohle chtělo Enigmu :D

Rád bych sem dal obrázek, ale z nějakého důvodu to nejde. Tak aspoň takto: Danzer: Elektrická trakce 8, str.12, Obr.10. Nejsem strojvedoucí, ale aspoň v autě je to znát - není ani skoro konstantní (když při 80km/h mám 0,24 a při 0km/h mám 0,4).

Tohle chtělo Enigmu :D
Pravda, to je tak, když píše človĕk z mobilu v práci na rychlo a když jsem to pak chtĕl opravit, tak už nešla editace. Takže se omlouvám... :-)

Vždyť přeci, když mám brzdu v jízdě a vozy stojí, natlakováno minimum, tak co se stane když dám odbržďovací a nechám povolit? Co může škubnout soupravou? To nechápu a navíc, přímočinka ti v stoupání, nebo sklonu udrží vlak s 8 vozy? Nebo i třemí třeba v Zátoru? To mi není jasné. Já třeba v tom zátoru brzdím na 40-45%, na hraně perónu povolím na 20, 10 a poloha jízda. Vlak pěkně plynule zastáví a stojí, píšťalky, odbržďovací a pokud jedu směr Krnov, krásně se samotíží rozjedu na cca 5 km/h a pak začnu házet stupně.

Já jsem psal o tom co se děje při zastavování, když tu vlakovou brzdu před zastavením nepovolíš. ;)
Samozřejmě, při pobytu zabrzdíš tak, aby se to nerozjelo - tedy i případně vlakovou. Ale až po zastavení.

Takže, jestli to správnĕ chápu, tak bych mĕl tĕsnĕ před zastavením vlaku z jízdy dát do odbržđovací a jakmile vlak zastaví, přiškrábnout?

Back
Nahoře