Timetable BP Jihlava - Havlíčkův Brod GVD 2005/6

paashi

Posunovač
Jak se mi projekt TT pomalu rozrůstá, asi by stálo za to založit zde vlákno. Není se zatím moc čím chlubit, ale třeba i to málo někoho potěší. Mě ano :D

Kde TT najdete?
Na GitHubu

Co od toho čekat?
Nic. Timetable mode je nuda. Jezdíte podle jízdních řádů a není moc prostoru na změny. Je to rutina. Některé "postižené" jedince to ale baví, takže ti jsou vítáni. Některé služby mají prostoje i hodinu (podobně jako v reálu), takže doporučuji si procvičit zrychlení času (ale ne více jak na cca 500%, potom TT nedokáže simulovat správně a dochází ke zpožděním nebo i neschopnostem rozjet se ze stanice/zastávky). Důležité: nejedná se o kompletní GVD a už vůbec ne o věrný GVD. Pokud máte jiné zkušenosti, vzpomínky či přímo důkazy (technologické postupy, fotky, videa z té doby), pak vězte, že máte pravdu.
TT stavím tak, aby si žil svým vlastním životem. V Jihlavě a v HavlBrodě mám zálohy, které lze využít na prosté pozorování. Vlaky označené "standardně" jsou určené pro hráče. Vlaky označené podtržníkem (např. "_R667") jsou spíše nutností pro provoz (tedy např. vlak _R667 začíná na trati mezi Jihlavou-Městem a hráč by tedy jen dovezl vlak k nástupišti a odstavil lokomotivu - nic záživného).

Proč zrovna Jihlava-Havlíčkův Brod?
Jihlava je rodné město mé. A protože jsem na internetu našel sešiťáky pro GVD 2005/6, používám je jako zdroj provozu. Nemám jiné zdroje. Technologické postupy (lze-li to tak nazvat) jsou kombinací mé chatrné paměti a možností samotného TT. Ne všechny postupy je možné realizovat podle předlohy - už jen kvůli návěstnímu systému tratě BP a jeho zpracováním v OR, případně kvůli omezené sadě manipulací v TT. Každopádně je GVD2005/2006 na trati BP v95+ silně neautentický - pan Šemora se zaměřil na období již zprovozněného autobloku mezi Jihlavou a HavlBrodem, nicméně v roce 2006 ještě autoblok dokončen nebyl a bylo to zároveň období častých výluk (viz např. http://spz.logout.cz/novinky/novinky.php?poradi=995). Berte to tedy prosím jen jako inspiraci reálným provozem, který byl nicméně aspoň v Jihlavě zajímavý svou pestrostí. Rychlíky Brno - Č.Budějovice si předávaly plecháče (laminátky) s brejlovci, na motorácích se střídaly 850 s 843, bylo vidět poměrně dost vlaků na relaci Maloměřice - Budějovice (uhlí do Rakouska) a do toho pendlují laminátky s patrem a hitlákem, občas střídané motoráčkem. Srdcovkou byl pak rušící R1518/1519, který si dovolím implementovat ještě s řadou 749, jejíž dunění provázelo mé dospívání. Snažím se do provozu dávat i související relace a oživit tak aspoň stanice Havlíčkův Brod nebo Okříšky (zatím v plánu). Delší trasy (např. do Brna) se asi taky vyskytnou, ale nebude to nic pravidelného (zatěžuje to spouštění OpenRails).

Co k tomu potřebujete?
  • Openrails CZSK - v tom testuji. Pokud někdo používá klasiku nebo MG, neručím za funkčnost (ostatně já neručím za nic)
  • Trať BP v poslední aktualizaci, minimálně ale v95.00
  • Trainset BP + pravděpodobně něco navíc, případně editor consistů, kde si napasujete vozidla a soupravy podle sebe
  • Nervy
  • Případně program Grafikon ve verzi 4.1 (moje pomůcka pro tvorbu), Adobe Reader (a ekvivalent), Microsoft Excel (verze 365)
Kdy se dočkáte kompletního TT?
Na základě zkušeností z jiných podobných projektů i jiných autorů: nikdy. Ale zatím mě to baví, takže občas udělám aktualizaci (dostupná na GITu). Doporučuji nainstalovat si klienta Gitu a provádět "pull" operace, případně pokud sami do tvorby zasáhnete, tak "fetch". Není to ale nic nutného.

Můžete pomoci?
Ano - stačí mi napsat, že máte zájem. Ať už jako testeři, anebo jako přispěvatelé - můžete tvořit TT, dávat dohromady trasy, consisty, modely a skiny, dynamickým počasím, atd. Anebo jenom tím, že tento svérázný projekt nezahrabete pod černou zem. Případně radou, pokud už máte v TT něco za sebou. Jo a nekonstruktivní kritiku si nechejte pro sebe. Na hejty už jsem starej.

Poznámka:
Opustil jsem Openrails Timetable Editor, protože neumožňuje slušnou práci s tabulkami. Takže nastoupil Excel postavený čistě na vzorcích. Obsahuje pouze jedno makro, které ukládá výsledný soubor. Šikovní si jistě upraví podle potřeby, nešikovní můžou makra zakázat a používat Ctrl+C/Ctrl+V s následnou úpravou do formátu odděleného ";" (ale neručím za funkčnost ručního postupu - např. v briefingu se může objevit čárka a její následné nahrazení středníkem udělá v timetable paseku. Proto je Makro lepší, ale musíte mu "věřit").
A sdílený obsah používejte dle uvážení. Pokud by vás nedejbože napadlo zveřejnit vlastní klon tohoto TT, potěší mě poděkování.

Stručný troubleshooting:
  • OR nevidí Timetable: zkontrolujte umístění souboru
  • Při spuštění OR skončí s chybou: Přečtěte si chybovou hlášku a postupujte přiměřeně jejímu znění. Pokud z ní nejste moudří, otevřete si soubor OpenRailsLog.txt na ploše - hledejte někde na konci. Pokud ani z toho nejste moudří, hledejte chyby v consistech - chybějící vozidla, atd.
  • Při jízdě došlo ke konfliktu (jízda proti druhému vlaku, nevybavené návěstidlo, atd.) - zkuste se na GitHubu vrátit o jednu verzi zpět, případně podle logu zkuste dohledat změny týkající se vašeho vlaku a jízdu opakujte. Aktualizací mohlo dojít k narušení provozu jiného vlaku.
Malá ukázka (zleva):
Pn68210 (s odjezdem v 8:58 do Havlíčkova Brodu)
R667 (odstupující plech a z druhé strany již připojený brejlovec směr Brno)
Os8335 (právě zastavivší z HavlBrodu a pokračuje směr Jihlava-Město)
R980 (appollo směr Hradec Králové)

tt.jpg

Je to fuška. Hlavně časové polohy, kdy jsou obsazené všechny koleje u nástupišť. Docela obdivuji tvůrce GVD, že tam dokázali ty vlaky naskládat. Obzvlášť Jihlava a nákladní relace na Veselí dají zabrat.

Každopádně mám "nakresleno 219 vlaků v GVD (zatím pouze Havlíčkův Brod - Okříšky, Jihlava - Jihlava Město a Okrouhlice - Přibyslav) a z toho je hotovo 40, tedy cca 18%. Těchto 40 vlaků je tvořeno 64 "vlaky", což jsou většinou nástupy z depa, posuny, manipulace.

A protože je těžké se v číslech vlaků orientovat, budu vydávat "služby" se stručným popisem (tj. něco jako briefing k aktivitám).

Opět na GitHubu

V tuto chvíli pouze velmi časný oběh s Esem, ale pracuje se na dalších.

Jeden z rušných okamžiků okolo 5:15 v Jihlavě:
  • V popředí obrat Os4872 na Sp1661
  • Os8332 z Veselí n.L. do Havlíčkova Brodu připraven k odjezdu
  • Souprava od Os8330, která čeká na svou druhou polovičku od Os4802
  • R660 do Českých Budějovic
  • Os5931 z Čáslavi do Veselí nad Lužnicí
  • Pozornému oku neunikne souprava pro R980 do Hradce Králové nebo dvojčata 751 čekající na "raketu" do Znojma
  • ...a za stožárem osvětlení se krčí žehlící záloha.
Jihlava.jpg
Stále nemám doladěné soupravy, proto se někde vozidla opakují. Teď jde ale hlavně o organizaci dopravy...

Další aktualizace k dispozici na GITu.
K dispozici i s popisem jsou v popisu služeb:
  1. Ranní na Esu (Mn82741) s obratem na R610
  2. Návazná služba s Mn82741 na 742 z Jihlavy do Mor.Budějovic
  3. Ranní Os4803 s nástupem a manipulací se soupravou
  4. Ranní R980 (velice jednoduchá služba na 843)
Původně jsem chtěl, aby bylo možné "nastoupit" i "uprostřed služby", tj. vstoupit do nějakého obratu ve stanici, ale narážím na neočekávané pády OpenRails. Zřejmě je to problém změny režimu z AI na hráče přesně v okamžiku načtení hry. Snad časem vyřeším.

Původně jsem chtěl, aby bylo možné "nastoupit" i "uprostřed služby", tj. vstoupit do nějakého obratu ve stanici, ale narážím na neočekávané pády OpenRails. Zřejmě je to problém změny režimu z AI na hráče přesně v okamžiku načtení hry. Snad časem vyřeším.
Zatím se zdá, že pád ORTS při spuštění je způsobený některou z nových verzí OR CZSK. Pokud máte zálohu cca ze začátku ledna, mělo by to fungovat. Bude vyřešeno.

Zatím se zdá, že pád ORTS při spuštění je způsobený některou z nových verzí OR CZSK. Pokud máte zálohu cca ze začátku ledna, mělo by to fungovat. Bude vyřešeno.
Chyba v ORTS CZSK vyřešena - TT funguje, jak má. Bohužel tedy jedna drobná chybička ještě působí problémy se spuštěním TT, ale vypadá to na drobnou formalitku v kódu, která bude opravena (souvisí s novým počasím).

Trošku si hraju s manipulací okolo depa. V praxi byly často elektrické lokomotivy na konci oběhu přistavované k provozním ošetřením v depu. "Předávkovou" kolejí byla kolej "na rohu" vedle topírny, kde je ještě zatrolejováno. Topírenský posun se pak staral o odtažení lokomotivy do topírny.
Na YouTube jsem přidal ukázku. Aby to správně fungovalo, bylo nutné upravit trať tak, aby kolej "na rohu" měla označení "siding". Jedině tak lze lokomotivu odstavit jako static a vyzvednout druhou lokomotivou. Prosbu o úpravu trati BP jsem už poslal, takže nezbývá než čekat a doufat. Předpokládám ale, že to bude na delší lokte...

Prosbu o úpravu trati BP jsem už poslal
Kdybych byl nějaká hotová trať, tak je to téměř hned. Ale když mám rozestavěný hodně velký nový traťový úsek, tak to bude na delší dobu. Řešení je, označit si koleje zatím sám v TSRE5. A mě pak říct názvy, aby po mé aktualizaci se názvy nezměnily.

Kdybych byl nějaká hotová trať, tak je to téměř hned. Ale když mám rozestavěný hodně velký nový traťový úsek, tak to bude na delší dobu. Řešení je, označit si koleje zatím sám v TSRE5. A mě pak říct názvy, aby po mé aktualizaci se názvy nezměnily.
A já tomu rozumím. Koleje označené mám a zkouším. S názvy bych si starosti nedělal - v TT je to o přepsání textu v tabulce.
Dokonce jsem si do depa píchnul ranžírky a vypadá to lépe. O funkčnosti samozřejmě nemluvím, ale aspoň zkouším...

Člověk pomalu postupuje, ale jde to jako holým zadkem po betonu. Blíží se den, kdy aspoň mezi 0:00 a 10:30 bude GVD implementovaný, ale ještě mě čekají změny oběhů lokomotiv. Momentálně na nákladních vlacích lokomotivy v HavlBrodě objíždějí. V reálu ale byly relace HavlBrod - České Budějovice zastřešeny PJ ČB, kdežto z HavlBrodu do Brna to tahali Brňáci. Snad se mi ty obraty v HB podaří.
A taky mi ještě chybí osobáky okolo HavlBrodu, ale to snad nebude tak složité. Jen to objíždění souprav.... Vždycky musím najít, z které koleje mi to dovolí postavit posun na tu kterou na zhlaví. Holt, cena, kterou platíme všichni...

Když se dělají obraty lítaček, tak je to radost. Dva turnusy 363 mezi Kolínem a HB/Žďárem přidány (viz git). Ano, rozhodl jsem se přidat vlaky i na této trase, protože by byla škoda nevyužít pro OR CZSK laděné 362/363. Už to chce ale přemýšlet, protože v HavlBrodě to začíná být husté. A tak si maluju i do GVD, kde se dají naznačit aspoň některé obraty souprav a člověk se aspoň trošku chytá, kam co nasměrovat a kde co odstavit. To pak jde klobouk dolů před těmi, co to dělají v reálu...
Rozhodně je ale paráda si TT rozdělit na více souborů a vytvořit skupinu TT, která vše spojí.

Pomaličku se to plní.
Postupně doplňuju provoz na trati 230, ale je to skutečně jen provoz. Sice se s tím dá jezdit, ale má to daleko od skutečného provozu. Nex začínají v Kutné Hoře a v Maloměřicích. Ignoruju přípřeže z Hory do Leštiny stejně jako ty z Maloměřic do Vlkova. Pro oživení tratě to stačí. A příznivci adrenalinu si můžou zkusit 1200t s laminátkou prokličkovat za Golčův Jeníkov např. v ranní mlze. Z Tišnova do kopců to ani nezkoušejte. Do budoucna ale pro oba směry plánuju ne přípřeže, ale postrky. Velice to usnadní obraty Lv do výchozích stanic a hlavně to umožní hráči vést celý vlak od začátku do konce.

Novinkou jsou rychlíky z Brna do Kolína. Do Kolína proto, že se mi nedaří postavit cestu z Libně na Hlavní - editor tras padá. Ostatně komu se to nelíbí, nechť si cesty upraví sám. Samozřejmě jde opět o zjednodušení - řazení je univerzální a hnací vozidla jsou taky víceméně náhodně přidělená.

No a samozřejmě se pracuje i na osobních vlacích, jen tam už je opravdu potřeba přemýšlet, protože v TT je vidět celý oběh jak souprav, tak lokomotiv a velice rychle se v tom dá zamotat. A hlavně - nemám k dispozici nic než sešiťáky, takže obraty nebudou odpovídat reálu (ale kdo si to pamatuje, že?).
tt_225.jpg

Člověk v pracovním nasazením nemá moc času, ale aspoň něco: mírné oživení v podobě dvojice manipulačních vlaků Mn 82830/1, které si v té době předávaly zátěž v Dobroníně. Z Jihlavy do Dobronína obsluhovala parta na 714 a naproti z Havlíčkova Brodu vyrážela řada 742.
Níže jedno z provozních setkání - 742 přebírá prázdné vozy z Čepra směr HavlBrod, zatímco do Čepra směřuje řada 716.5 (V60, resp. BR106). Celou situaci si stihne všimnout projíždějící osobní vlak 8338.

Open Rails 2023-09-08 04-07-05.jpg

Jen je škoda, že tyto aktualizace vyžadují zásah do tratě BP. Jedná se o návěstidla na výjezdu z vlečky Pávov směr Jihlava, návěstidlo na výjezdu z depa Jihlava směr sever, tzv. "na rohu" a návěstidla na severním zhlaví v Dobroníně (link směr Polná). Bez zásáhů do linků návěstidel "nejede vlak". Snad se podaří změny časem protlačit do oficiální verze.

Při tvorbě oběhů některých souprav/lokomotiv jsem si všiml pár chyb, takže budu ještě opravovat. Bez úplných podkladů se dělá těžko a tímto klobouk dolů před těmi, kdo to vymýšlejí v reálném světě.

Back
Nahoře