CZSK verze 1.8

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Icik
  • Datum začátku Datum začátku
Ale pod výkonem jet nesmíš ne? To smé, nemůžeš zvednout sneták, když máš našuntováno. Stáhnout si jej ale mohl, nebo taky ne?
Nesmím ale jak píše dvacka. Ta světelná se ti může rozsvítit před xichtem. Doba stažení smetáku na vectronu je cca. 5 vteřin. Takže pokud stíháš, tak je fajn to projet aspoň bez výkonu. Nebavím se ani o tom, že ty světelné stahovačky někdy svítí tak špatně, že je nemáš šanci ani zpozorovat.
Ad schuntování. Nevím jak to myslíš, ale pokud stáhneš na odporovce smeták v době, kdy máš naházené shunty, tak se ozve solidní rána a HV dostane krásnou bombu. A kvůli světelné stahovačky aspoň já nebudu na sílu pod výkonem stahovat sběrač. A už vůbec ne s odporovnou

Já měl na mysli třeba Laminátku, tam mi kdysi někdo tvrdil, že se z výkonu při stahování nemuselo.

Ahoj Iciku. Prosím tě, psal jsi kdysi, že na trati 310 nemusím používat složku OpenRails na návěstidla, u niž nefungovala mechanická návěstidla v Branticích, jen animace návěstidle. Ale koukni, co jsem dneska zjistil při testu vjezdu AI vlaku do Lipová Lázně do Jeseníku:
Vlak má volno:
jesenik_vjn001.jpg
A za ním zůstane svítit jak stůj, tak volno:
jesenik_vjn002.jpg

Mám přidanou v nastavení ORCZ denní svítivost návěstidel, to jen pro jistotu. :)

Já měl na mysli třeba Laminátku, tam mi kdysi někdo tvrdil, že se z výkonu při stahování nemuselo.
Na 230, 240 a 242 při jízdě na stupních to není hlídané polohou přepínače sběračů, ale jen podpěťovou ochranou. Pokud před stahovačkou jsi začal sjíždět se stupňů, sběrač na některých mašinách se odlepil od troleje až po 12ti sekundách od přestavení spínače sběračů do polohy " 0 " mohl jsi tento spínač přestavit třeba na 7 odbočce a pokud regulace sjela do nuly dříve, než se odlepil od troleje, nic se nestalo. Pokud jsi to neodhadl a regulace sjela až po odlepení, tedy po ztrátě napětí, zasáhla podpěťová ochrana a vypla hlavní vypínač. Snad jsem do nenapsal moc kostrbatě. Taky nepíšu zda to je v pořádku nebo ne, ale jen jak je to zapojené ve schématech těchto strojů.

Na 230, 240 a 242 při jízdě na stupních to není hlídané polohou přepínače sběračů, ale jen podpěťovou ochranou. Pokud před stahovačkou jsi začal sjíždět se stupňů, sběrač na některých mašinách se odlepil od troleje až po 12ti sekundách od přestavení spínače sběračů do polohy " 0 " mohl jsi tento spínač přestavit třeba na 7 odbočce a pokud regulace sjela do nuly dříve, než se odlepil od troleje, nic se nestalo. Pokud jsi to neodhadl a regulace sjela až po odlepení, tedy po ztrátě napětí, zasáhla podpěťová ochrana a vypla hlavní vypínač. Snad jsem do nenapsal moc kostrbatě. Taky nepíšu zda to je v pořádku nebo ne, ale jen jak je to zapojené ve schématech těchto strojů.
Ono to platí všeobecně. Pokud stahuju smeták pod výkonem, tak je to chyba, ale děje se to. Ano, různé mašiny na to reagují trochu jinak, ale v zásadě reaguje podpěťová ochrana a do nějaké doby vyhodí vypínač. Kde se v tu chvíli nachází regulace a co se s ní stane, to je na každé mašině trochu jinak. V každé případě je ale opětovné zapnutí vypínače blokované od regulace ve výkonu - nemůžu být "na stupních" a zapnout HV. Nebavíme se o tom, že si někdo podloží relátko...
A ještě k těm stahovačkám - stav světelných návěstidel se odvíjí od rozdílu napětí mezi dvěma úseky. Pokud je do určitých voltů, nesvítí. Po překročení rozdílu cca 200V (neberte mě doslova) se navést rozsvítí, protože hrozí, že sběrač svým průjezdem toto napětí na úsekovém děliči přemostí. A buď to jen prskne, nebo se vytrhne kus materiálu lyžiny, anebo: kdyby to bylo pomalu, tak třeba se i sběrač přilepí a vezme s sebou, co může. Jenže návěst už nezobrazuje, jaké to napětí na dělení je, tzn. druhý usek může být bez napětí, potažmo "ukolejněný" (např. náhlou poruchou). No a to se pak s tím sběračem dějou věci...
Takže když nestihneš stáhnout, tak se modlíš. 30x se nic nestane a po 31. s sebou vezmeš 400 metrů troleje.
Podle předpisu má být o plánovaných stahovačkách fuehrer zpraven rozkazem. To ale neznamená, že se to napěťové relátko na děliči bude tím rozkazem řídit.
V ORCZSK se zatím nenašel způsob, jak spojit návěst a markery stahovaček dohromady. To ale neznamená, že se to v budoucnu nepovede.
Ano, obtěžuje to, ale buďme rádi, že nemusíme stahovat při předjíždění mezi sudou a lichou a aspoň to do ježdění přinese malou bojovku.

A to je tak obrovský problém přidat do track monitoru nějaké značky, které by zobrazovaly, kde začíná úsek bez napětí a kde končí? Stejně jako se zobrazuji návěstidla rychlostníky atd. Ono by se to hodilo i v track vieweru, protože když si tvoříš cestu, tak vůbec nevíš, že něco takového tam je.

Příklad: Vyjíždíš z Lysé a dáš si reveres pro jízdu zpět do stanice třeba pro vozy. Sleduješ kde je revers ve hře a bác, mašina je bez napětí a je dojeto. Protože je revers zrovna umístění pod úsekem bez napětí.

Co se týká návěstí pro el. provoz, tak existují varianty trvale svítí, trvale nesvítí, a animovaná. A animace je udělaná tak, že se přehrává neustále dokola. Proto si myslím, že by musela být animace upravena modelářem, tak aby ji ovládal OR jako třeba v případě sběračů, dvojkolí, návěstidel atd. a poté osazeny do tratě. A kdo to bude dělat, když v podstatě všichni stavitelé ukončili činnost.

Lamina je dtto co plech, tam když stáhneš na stupních, tak ti práskne HV, u některých třeba už na 3. u některých to šlo bez prásknutí i výše.. plechy po rekonstrukci s elektronickým řízením už to měly striktně na 0, jinak prásk.

Ahoj Iciku. Prosím tě, psal jsi kdysi, že na trati 310 nemusím používat složku OpenRails na návěstidla, u niž nefungovala mechanická návěstidla v Branticích, jen animace návěstidle. Ale koukni, co jsem dneska zjistil při testu vjezdu AI vlaku do Lipová Lázně do Jeseníku:
Vlak má volno:
Zobrazit přílohu 34606
A za ním zůstane svítit jak stůj, tak volno:
Zobrazit přílohu 34607

Mám přidanou v nastavení ORCZ denní svítivost návěstidel, to jen pro jistotu. :)
Tak pokud se dělala nějaká změna ve scriptu nebo nastavení návěstidel, tak se musí uplatnit i v souborech v adresáři trati. Mně šlo o ten příznak NoSpeedReduction. Ten je v OR CZSK už aktivní v kódu.

A to je tak obrovský problém přidat do track monitoru nějaké značky, které by zobrazovaly, kde začíná úsek bez napětí a kde končí? Stejně jako se zobrazuji návěstidla rychlostníky atd. Ono by se to hodilo i v track vieweru, protože když si tvoříš cestu, tak vůbec nevíš, že něco takového tam je.

Příklad: Vyjíždíš z Lysé a dáš si reveres pro jízdu zpět do stanice třeba pro vozy. Sleduješ kde je revers ve hře a bác, mašina je bez napětí a je dojeto. Protože je revers zrovna umístění pod úsekem bez napětí.

Co se týká návěstí pro el. provoz, tak existují varianty trvale svítí, trvale nesvítí, a animovaná. A animace je udělaná tak, že se přehrává neustále dokola. Proto si myslím, že by musela být animace upravena modelářem, tak aby ji ovládal OR jako třeba v případě sběračů, dvojkolí, návěstidel atd. a poté osazeny do tratě. A kdo to bude dělat, když v podstatě všichni stavitelé ukončili činnost.
Tak ochcávku by si chtěl. A co ten monitor zrušit úplně?

Jinak animované stahovačky by neměly mít přerušené napětí. Takhle jsme se mám za to dohodli. Ale je možné, že to někde uniklo. Tak stačí nahlásit kde a opraví se to.

V reálu citíš jak moc to akceleruje brzdí atd. Tady nic. Na to používám track motitor. A netvrď mi, že znáš komplet všechny tratě co jsou do OR. Mám na mysli to, čemu se v reálu říká poznání. Tedy pokud zrušíš track monitor, nebo omezíš to co se zobrazuje přijdeš o jednoho hráče.

Běda vám zrušit TM. :-) U parních lokomotiv je nezbytný. Plno jich nemá rychloměr, jinak pokud jej mašina má, TM nepoužívám, kromě testu u tvorby u posunů.

Ono nejde jen o rychloměry, ale třeba když testuješ parametr SignalNumClearAhead, tak vidíš kolik návěstidel si to vyhradilo pro tvou cestu atd.

Nesmím ale jak píše dvacka. Ta světelná se ti může rozsvítit před xichtem. Doba stažení smetáku na vectronu je cca. 5 vteřin. Takže pokud stíháš, tak je fajn to projet aspoň bez výkonu. Nebavím se ani o tom, že ty světelné stahovačky někdy svítí tak špatně, že je nemáš šanci ani zpozorovat.
Ad schuntování. Nevím jak to myslíš, ale pokud stáhneš na odporovce smeták v době, kdy máš naházené shunty, tak se ozve solidní rána a HV dostane krásnou bombu. A kvůli světelné stahovačky aspoň já nebudu na sílu pod výkonem stahovat sběrač. A už vůbec ne s odporovnou
Mno... Mám dojem, že si zapomněl na jednu věc, a tou je existence návěsti "připravte se ke stažení sběrače," ta tě jasně upozorňuje, že se blížíš ke stahovačce, takže pokud jedeš s odporovou DC elektrikou (Bobina, Hrbatice, Uhelka) nebo s AC elektrikou, která přepíná odbočky na trafu (Laminátka, Plecháč), tak máš po minutí této návěsti dost času na to, aby si dal na kontroléru výběh a počkal, než přepínač odporové regulace (přepínač odboček trafa u AC elektriky) dokrokuje do výběhu. Pak teprv můžeš shodit smetáky. Co se jedná o "svítící stahovačky" tam si nejsem jistý, jak se řídit návěstí "připravte se ke stažení sběrače," možná ta návěst svítí také.

Běda vám zrušit TM. :) U parních lokomotiv je nezbytný. Plno jich nemá rychloměr, jinak pokud jej mašina má, TM nepoužívám, kromě testu u tvorby u posunů.
Souhlasím, já sám track monitor používám v těchto případech.

1. Jedu na trati bez kódu a zapomenu, jaká návěst byla na předchozím návěstidle. No tak se pomocí track monitoru rychle podívám, jakou návěst mám na dalším návěstidle. Nicméně, to že zapomenu, jaká návěst byla na přechozím návěstidle, se mi stává opravdu zřídka. Většinou si na tohle dávám dost dobrý pozor!
2. Jedu na trati, kde na předvěsti svítí výstraha a teprve po minutí předvěsti se na předvěsti a vjezdovém návěstidle rozsvítí volno (nebo výstraha na vjezdovém návěstidle, pokud si na cestovém, nebo odjezdovém návěstidle za vjezdovým návěstidlem nastavím přes dispečerské okno návěst stůj), a trať je bez kódu. V tomto případě si přes track monitor ověřím, jaká návěst se mi na vjezdovém návěstidle rozsvítila.

Chtěl jsem editovat příspěvek a už to nejde. Ještě jsem zapoměl, zě v track monitoru se v režimu TT zobrazuje místo kde máš zastavit červenou čárkou, protože končí cesta a provádí se příkaz dispose. Když projedeš jsi mimi cestu a příkaz se neprovede.

Ochcávka? Toto zde kdysi dal @Zbyněk Šemora, tak snad se nebude zlobit.111_1127.JPG
Reálný fíra s sebou mít tahák může.

Mno... Mám dojem, že si zapomněl na jednu věc, a tou je existence návěsti "připravte se ke stažení sběrače," ta tě jasně upozorňuje, že se blížíš ke stahovačce, takže pokud jedeš s odporovou DC elektrikou (Bobina, Hrbatice, Uhelka) nebo s AC elektrikou, která přepíná odbočky na trafu (Laminátka, Plecháč), tak máš po minutí této návěsti dost času na to, aby si dal na kontroléru výběh a počkal, než přepínač odporové regulace (přepínač odboček trafa u AC elektriky) dokrokuje do výběhu. Pak teprv můžeš shodit smetáky. Co se jedná o "svítící stahovačky" tam si nejsem jistý, jak se řídit návěstí "připravte se ke stažení sběrače," možná ta návěst svítí také.
Dám ti jeden příklad. Rudoltice směrem od Zábřehu. 12‰ do kopce, světelná schovaná v oblouku. Vezu ložený vlak o hmotnosti 1800t s řadou 182/183. To je totiž maximální průjezdová norma pro tuto řadu v tomto úseku. Mám tam serioseriopararel a jeden Sh. Jsem rád, že jedu 75. Kdybych měl v úrovni návěsti “připravte se na stažení sběrače” zkrokovat do nuly, a začít tahat až za “zvedni sběrač”, tak mi rychlost ze 75 spadne třeba na 45. A to už je velký špatný. Ono teorie je jedna věc, praxe ta druhá. A v praxi prostě s takovým vlakem nesjíždím a doufám, že to svítit nebude… Na SŽ se docela dlouho apeluje aby, to že svítí podmíněna bylo nějak předvěstěno. Ale jsme v ČR, nikdy se to tak nedělalo…

Tyhle postřehy z praxe jsou super. Určitě by k tomu měli kluci z OR přihlížet. Ale narovinu. Furt jde o nějaký kompromis co simulátor dovolí. Já jsem v aktivitě Os 5009 musel stahovat všude a osobně mi to nevadilo.

Tak pokud se dělala nějaká změna ve scriptu nebo nastavení návěstidel, tak se musí uplatnit i v souborech v adresáři trati. Mně šlo o ten příznak NoSpeedReduction. Ten je v OR CZSK už aktivní v kódu.
Ale tam se už léta nic v návěstidlech neměnilo, dělá to jen to do Jeseníku od Lipová Lázně. Já do tratě mohu tu složku Openrails vrátit, ale nevím, proč, když ji tam dám, nejde animace návěstidel v Branticích a i když svítí zelená na TM, rafika je shozena na stůj.

Back
Nahoře