CZSK verze 1.8

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Icik
  • Datum začátku Datum začátku
Já si myslím, že (přinejmenším u zmíněné řady 742) je toto až druhořadý důvod. Navíc je (většinou) k EP ventilům trakčních stykačů paralelně zapojen kondenzátor, tedy jejich rozepnutí není okamžité. Prvořadé je dle mého názoru (rychlokvašky chytré jak rádio) předejití problémům spojených s náhlým rozepnutím stykače buzení (který „v nule“ narozdíl od tr. stykačů rozepíná okamžitě), zejména tedy o naindukované přepětí na dynamu v důsledku rychlé změny budícího proudu.
Ale samozřejmě o tom, kde leží „pravda“, rozhodne počet lajků.

... Při snižování výkonu motoru až do nulové polohy kontroléru je vhodné vrátit páku kontroléru na 1. jízdní stupeň a vyčkat, až otáčky spalovacího motoru klesnou, a teprve poté přeřadit jízdní páku do polohy 0. Tím se chrání elektrické stroje od přepětí, které vzniká při náhlém rozepnutí buzení generátoru. ...
Příručka pro strojvedoucí motorových lokomotiv, Nad 1972

Dynamika regulace paliva je u starých motorů nízká. Pokud je diesel ve výkonu a někdo mu ten výkon (odběr) sebere, např. vypnutím linkových stykačů, dávka paliva bohatě stačí na to, aby se zvedly otáčky a dotkly se přeotáčkové ochrany. Ta (ne vždy, ale často) zareaguje a spalovák odstaví.

Samozřejmě jsou druhotným jevem opálené linkové stykače a při jejich vypnutí vznikají i přepětí na indukčnostech v obvodu. Kromě postupného nahlodávání izolace by to mašinka měla vydržet.

Mám aj video ako funguje tá ochrana maximálnych otáčok, ak by to niekoho zaujímalo. Možno by to chcelo samostatné vlákno o technike lokomotív.

Unáší se třením. Viscospojky u ventilátorů chladičů aut se unáší ještě víc a pro dochlazování je to lepší. Na volnoběhu se vrtule prakticky točí stejnými otáčkami, jako její řemenice se základnou spojky. Při zvyšujících se otáčkách už vznikají rozdíly dle aktuální teploty-prohybu bimetalu na čele viscospojky.

Kontroler do výběhu? :oops:
No... tím jsem myslel, že se kontrolér dá na 0. polohu. tehdy je odpojen trakční generátor (dynamo, alternátor, každý diesel to má různé) od trakčních motorů, a spalovák pak jede naprázdno na volnoběžné točky. Holt se mi tam nechtěně "přimíchala" terminologie z elektrik (-‸ლ)
Kto chce vidieť čo spraví regulátor pri prudkom zídení zo 6. stupňa do nuly, tak tu to vidno. Bohužiaľ rýchlosť bola len 20km/h, pri takej 60km/h , by už možno zaúčinkovala ochrana a motor vypla.
Tééééda. :confused: Tomu spalováku pěkně vyletěly točky. Měl si kliku, že si to neudělal při 8. stupni. Takhle jsem v OpenRails omylem přetočil motor u Bangle, když jsem dal kontrolér z 8. na 0. stupeň (ani sám nevím proč jsem tehdy udělal). Připadal jsem si jak korunovaný vůl, když mi pak došlo, co jsem provedl. (-‸ლ)
Dynamika regulace paliva je u starých motorů nízká. Pokud je diesel ve výkonu a někdo mu ten výkon (odběr) sebere, např. vypnutím linkových stykačů, dávka paliva bohatě stačí na to, aby se zvedly otáčky a dotkly se přeotáčkové ochrany. Ta (ne vždy, ale často) zareaguje a spalovák odstaví.
Aha, tak to vysvětluje, proč spalováku při prudkém stažení kontroléru na 0. stupeň, zprvu vyletí točky nahoru, ale pak spadnou dolů.
Mám aj video ako funguje tá ochrana maximálnych otáčok, ak by to niekoho zaujímalo. Možno by to chcelo samostatné vlákno o technike lokomotív.
Fakt? Tak sem s ním! Úplně hořím zvědavostí, jak ochrana proti přetáčení funguje! :D

Na volnoběhu se vrtule prakticky točí stejnými otáčkami, jako její řemenice se základnou spojky.
Na tom videu vidno že tie otáčky ventilátora sú podstatne nižšie ako otáčky remenice. Ventilátor sa sotva točí a k remenici sa človek bojí priblížiť , aby nedošiel o vlasy ( v mojom prípade je to už bezpredmetné :-) ).

Fakt? Tak sem s ním! Úplně hořím zvědavostí, jak ochrana proti přetáčení funguje! :D
Ochrana je v spodnej časti, pri prekročení otáčok sa vysunie ten kovový čudlík ( myslím že dnu je nejaký odstredivý regulátor, možno niekto upresní ) . Ten zatlačí palivovú páku nahor a tým sa zastaví prívod paliva do motora. Pohybom páky nahor sa dá motor stopnúť aj ručne, smerom dole sa dá ručne pridať. Na reset ochrany je potrebné vybrať závlačku a koncom páky zatlačiť ochranu nazad. Na záver netreba zabudnúť dať závlačku nazad, inak vlak nejede ( to sa naozaj nedávno stalo ). Na videu je len naznačené ako to funguje...

No... tím jsem myslel, že se kontrolér dá na 0. polohu. tehdy je odpojen trakční generátor (dynamo, alternátor, každý diesel to má různé) od trakčních motorů, a spalovák pak jede naprázdno na volnoběžné točky. Holt se mi tam nechtěně "přimíchala" terminologie z elektrik (-‸ლ) ....
Výběh je jízda bez trakce

Na tom videu vidno že tie otáčky ventilátora sú podstatne nižšie ako otáčky remenice. Ventilátor sa sotva točí a k remenici sa človek bojí priblížiť , aby nedošiel o vlasy ( v mojom prípade je to už bezpredmetné :) ).
Na videu ano, také to určitě není viskospojka. :) Psal jsem jen takový srovnávací příspěvek k tomu protáčení vrtulí a on pak zapadl někam úplně mimo kontext. Ale rozumíme si.:D

Zdravím. Páni programátori, niečo sa robilo s otváraním dverí na súprave? Možno nastala nejaká zmena, ktorú som nepostrehol. Klasicky Q/Shift Q mi to už nefunguje. Cez F9 to ide, ale je to moc nepraktické otvárať a zatvárať každý vagón zvlášť. Ďakujem za vysvetlenie.

Pokud máš manuál dveře, tak si je cestující otevírají sami. Pokud jde o automatické, tak ty otevíráš přesně, jak jsi popsal. Doufám tedy, že se nic nerozhodilo.

Ahoj, mrkli byste prosím na chování/zvuky u vectrona? Stále je tam slyšet upouštění vzduchu, dělá to stále a nejde to vyrušit. Díky :)

Ahoj, jdu si sem pro radu. Včera jsem si zaktualizoval trať BP s tím, že se projedu z Drážďan, ale když si dám vectrona, tak se mi mirrel okamžitě přepne do ZAV a nejde přepnout do PRE. Na trati 321 to funguje správně. Věděl by někdo, prosím, kde je chyba, a proč mi to na BP nefunguje? Díky :)

áno vectron tak reaguje na 15kV DE napätie. Či Jindřich urobí nejakú napodobeninu SIFA alebo iných zab. zar. uvidíme. Ak si však na CZ/SK 3kV alebo 25kV tak vtedy mirel ide nastaviť. Od Drážďan do Dečína na prepínačku je tých DE 15kV

Dopoledne jsem byl hráčem upozorněn na to, že v nově vydané aktivitě R 607 je nefunkční křižování ve stanici Hájek. Teď jsem to projel a zjistil jsem, že opravdu to křižování nefunguje. Do Hájku přijedu k odjezdovému návěstidlu a čekám, až projede křižující osobák. Jenže osobák čeká u vjezdového návěstidla, které mám opatřeno kódem 30729. V 7.29 hod se postaví vjezdové návěstidlo osobáku na výstrahu, ale osobák začne couvat směrem, kam ani nemá nataženou trasu a jede až za svůj počáteční bod. Což je celé úplně špatně, protože osobák po postavení návěstidla úplně ignoruje svoji trasu a dělá si co chce. Aktivita se stává nehratelnou a s touto anomálií jsem se ještě nesetkal. :(

Přílohy

• Open Rails 2023-12-25 06-52-07.jpg
    Open Rails 2023-12-25 06-52-07.jpg
    687.4 KB · Zobrazeno: 0
Těžko něco poradit. Zkus si udělat trasu zvlášť v miniaktivitě a pokud to bude zlobit, tak mi ji pošli.

Back
Nahoře