CZSK verze 1.8

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Icik
  • Datum začátku Datum začátku
Ahoj, značky ručních brzd tam zůstávají, teda soupravy převzal AI vlak a pak jsem na ni najel. Ale to by mít vliv nemělo. Ale ujely mi vozy prac. vlaku z Želhostic do Lovosic, takže mimořádka jak vyšitá. :)

A ještě jeden dotaz. 3D kabina 721 nemá osvětlení budíků přes kl. "L", nebo je chyba v ORCZ, nebo ji nemá KDSD 721?
Nechtěné značky brzd jsou snad už minulostí. V update. ;)

Osvětlení kabiny 721 mi taky nejde a nejde to ani pod OR a MG OR. Tak tam nejspíš chybí.

Dík, s tou kabinou jsem si právě nebyl jistý. Ale vozy se chovají fakt reálně, kurnik až tak, že ujedou raz dva. :) A ujedou, když u těžkého vlaku zatáhnu pouze jednu ručku.

Ahoj, u Hektora 721 s 3D kabinou se po změně stanoviště opět rozbie pohled výklonu z okna. Kdysi se to opravovalo a je to zpět.
kabiny 721.jpg

Vectrony od Nicolase - ze stránek od Ricara jsou na "starší" model bez animovaného FA. Takže u nich funkčí "stejnosměrné" sběrače nejsou. Ale dá se prohodit FA za ty animované a přejmenováním + přepsáním směrování na texturu si je zprovoznit. Já to tak už zkoušel u ČD 193.289 (?) a fungovalo mi to. Snad je postup pochopitelný. ;)

respektive asi po té aktualizaci a úpravě ladění, aby Vectroni zvedali smetáky podle napětí v troleji, se stalo to, že Vectroni, kteří nemají animovaný 3.a 4. sběrač, tak jej mají jakoby zvednutý, jen tam chybí animace... ale jistý si nejsem, podrobně jsem to nestihl dnes vše otestovat... :) A ještě jsem si všiml jedné věci... že když sedím ve Vectronovi a zvednu/stáhnu smeták, tak se fyzicky zvedne/stáhne až v momentě, kdy dám venkovní pohled a pokud to zvedání/stahování přeruším přepnutím do kabiny, tak se při navrácení venkovního pohledu začne zvedat/stahovat zase od nuly (dokud nenechám dokončit animaci, pak už je normálně nahoře/dole) - jak při nahazování, tak během jízdy - tohle jsem ale už taky neměl čas dnes otestovat pořádně.... :cool:
Určitě nemáš aktuální balík Vectronů. V packu na webu je to v pořádku.

Včera jsem dal do update lepšejší osvětlení okolí a kabiny, které je závislé na denní době, roční době a aktuální oblačnosti.
Pokusil jsem se i o to, aby OR CZ/SK simulovalo ranní mlhy v časných hodinách, které se pak rozplynou. Snad vaše oči potěší. ;)

Jaro
Jaro ranní mlha.jpg
Léto
Léto ranní mlha.jpg
Podzim
Podzim ranní mlha.jpg
Zima
Zima ranní mlha.jpg

Tip:
Kvůli novým změnám v nasvícení simulátoru se stal ve výchozím nastavení jasu okolního světla za noci trochu tmavší než se bude někomu líbit.
Ale není nic snazšího si ten jas opět v nastavení trochu vytáhnout. Ovšem ne moc, aby zase nezanikl chtěný bloom efekt na světlých texturách simulující světla například na nádraží. :)

Už se někdo setkal s tím, že by se údaje na rychloměru s opravdou rychlostí až takhle rozcházeli? Na rychloměru je 99, ale rychlost jenom 96,8.
Untitled 1.jpg

A zdá se, že se to děje jenom ve stoupání, teď už jsem zase na rovině a na rychloměru je 100 a rychlost je 99,3.

Údaj na rychloměru je údaj rychlosti otáčení hnacích kol. Zobrazená rychlost v diagnostice je rychlost pohybujícího se vlaku odvozená z ujeté vzdálenosti za čas. Mikroskluz ve výkonu je tam stále i na rovině.

A říká se tomu adheze. Za mokra se styk kolo-kolejnice podobá spíše pneumatice na mokrém ledě (číselně ale samozřejmě někde jinde). Přenos síly se děje pouze tehdy, pokud existuje rozdíl mezi obvodovou rychlostí kola a posuvnou rychlostí vozidla. Model v OR (nejen CZSK) je sice zjednodušený (takže za sucha je tam vidět větší rozdíl rychlostí než v reálu), ale aspoň umožňuje v omezené míře simulovat dynamiku prokluzu.
I ve skutečnosti je vidět tento "mikroskluz" na otáčkách náprav a často se toho využívá pro řízení pohonu jednotlivých náprav na mezi adheze. Koukněte na YT, tam je těch videí dost.
U starých mašin by vznikaly další rozdíly při ojetých obručích (u nových se průměr kol zadává do rychloměru).

Už se někdo setkal s tím, že by se údaje na rychloměru s opravdou rychlostí až takhle rozcházeli? Na rychloměru je 99, ale rychlost jenom 96,8.
Zobrazit přílohu 40276
No jo. Typické chování DC lokomotiv s odporovou regulací za nižší adheze. Zvláště Hrbatice (130) je na tohle háklivá. U té stačí za deště dát trochu vyšší stupeň a už hrabe. Nicméně, to ale neznamená, že se ti něco podobnýho nemůže stát s jinou lokomotivou než s DC lokomotivou s odporovou regulací. Může se ti to stát i s tyristorovým triem (Eso, Peršan, Princezna), s Vectronem, i s Diesely.
Tip: pokud ti začne (jakákoliv) lokomotiva hrabat (tj. prokluzují ti kola při zrychlování), okamžitě sniž výkon dokud lokomotiva nepřestane hrabat, a pískuj. Během pískování začni znovu zvyšovat výkon, ale sleduj, co lokomotiva dělá. Taky nepískuj moc dlouho. Písku máš omezené množství, takže musíš pískem šetřit. A taky nedoporučuju pískovat když jedeš přes výhybky. V Open Rails to sice nevadí, ale IRL by časté pískování při průjezdu přes výhybky mohlo způsobit, že se výhybka dřív nebo později zahryzne, protože bude mít ve svém přestavníku (či v jiným pohyblivých částech) písek který ji nedovolí se přehazovat.

Ahoj chlapi.
Tak jsem dnes aktualizoval nový ORCZ s úpravami počasí. Nechci vypadat nevděčně, ani jako hnidopich, ale aby byla povině viditelnost v noci v zimě před půlnocí 500 metrů? To jako fakt? Nevím, ale já nechci jezdit na blatech. To co se opravilo v těch rozmazaninách, tak se doplnilo zpět mlhovinou. Hoši, hlídal jsem přes noc objekt s vlčákem, i v zimě. Neříkám, že nejsou mlhy, ale ne povinně a ne furt. Když třeba mrzlo, byl okolní jas úplně čistý a bylo jasno a vymeteno. Tohle je fakt moc hodně, při rozednívání bych to i chápal (nachvíli mlha), ale o půlnocí. Proč? Nejde to fakt ubrat?

Trať BP, počasí zima jasno:
POCASI.jpg

Back
Nahoře