Titanic

Dan J.

Strojvedoucí
Ahoj.
Dnes hodně odbočím od tématu vlaků, ale myslím, že to stojí zato. Už velmi dlouhou řadu let se zajímám o potopený parník Titanic, vlastně od jeho nalezení na dně Oceánu. Tím jsem narazil na velmi zajímavou věc a to zatím demo, kde si lze Titanic virtuálně projít a stojí to opravdu za to. Požadavky na demo jsou na webu a vše je zdarma. Koho fascinuje tento parník a jeho historie, doporučuji. Jen to chce mít trochu výkonný comp.

Dmo ke stažení zde

A ukázaka vide, jak to vypadá, těch videí je na YT hafo:

A pokud chcete přehledně vidět, kde co bylo (abyste hned napoprvé nezabloudili), tak tady je jedno skvělé video:

Bludiště je to parádní, ale včera jsem náhodně objevil kajutu lodní kapely. Zatím zamčenou a pochybuju, že ji znova jen tak najdu. :-) Navíc, čím víc mám loď projitou, tím více vyvstává otázek na odborný výklad a hodně věcí mne vyvedlo z omylů a představ. Je to fakt neskutečná pecka a muselo to stát neskutečných hodin práce. A to je teprve demo. Jsem fakt zvědavý co z tohdle vzejde, obvzlášť, když jsem na YT viděl animace, jak se ty prostory plní vodou.

Před několika lety (no, už tedy spíše více lety) byla dočasná výstava artefaktů a obrazové dokumentace z Titaniku v paláci Lucerna. Součástí vstupenky byl lodní lístek skutečného pasažéra, o němž jsme se na konci prohlídky mohli dočíst, zda katastrofu přežil či nikoliv. Samozřejmě, z rodinného výletu by podle lístků "přežila" pouze manželka.
Šťastná to žena! :)

Byl jsem v Praze na výstavě, myslím, že to bylo ve Kbelích, nebo kde. Tam toho bylo celkem hodně, ale ve srovnání se zahraničím celkem odrbáno.

No, ono Zbyňku, hodně lidí se ani po přežití na Titanicu té 1. světové nedožilo, měli trauma, hodně přeživších spáchalo sebevraždu, fakt mazec. Je o tom spousta dokumentů. Jeden né o lidech, ale o vraku je velmi povedený:

Celkem mne to dojalo, moc hezky udělané.

Tak koho by zajímal vývoj této simulace o potopení lodi, tak tady je ukázka, mám už i demoverze a je to fakt mazec:

To víš, Dane. Když je železniční nehoda, je to šup šup a konec. Ale loď než se potopí, to je hodně pomalá smrt, když víš, že nemáš naději. A voda kolem je ledová.

To víš, Dane. Když je železniční nehoda, je to šup šup a konec. Ale loď než se potopí, to je hodně pomalá smrt, když víš, že nemáš naději. A voda kolem je ledová.
Ahoj.
No, Titanic se podařila udržet na hladině díky posádce v podpalubí daleko dýl, než se myslelo. První odhad byl hodina. Zde ale nejde jak dlouho, ale o atmosféru jedné z nějvětších tragedií počátku 20. století a estakády náhod a slehání, kdy si člověk myslel, že dokáže prakticky vše.

Back
Nahoře