Modely Jakub H.

No, když koukám na fungování 3D kabiny, tak v kódu pro jejich prvky není vůbec nic. Tzn. musí fungovat prvky i ty naše nové.
Vlastně se musí jen dodržet takový počet animačních pozic, kolik má prvek definováno v kódu. Například směrpáka "DIESEL_DIRECTION_CONTROLLER" má 6 pozic, tak i animace musí mít 6 animačních pozic. Ale jak to pak bude v praxi, to bych byl celkem zvědavý.

Jakube, povedlo se ti rozhýbat některý z nových prvků?

3D caby mají dle mě potenciál to posunout zase o něco dál.
Já si myslím, že by úplně stačilo udělat stanoviště ve vysokém rozlišení ve formátu 4:3. A pak šipkami nahoru/dolů se dívat buď na pult, když dávám mašinu do provozu a šipka nahoru, kdy vidím pohled jedoucího fíry. Sice nemám pohled vlevo a vpravo, ale ten v praxi není potřeba. Když jsem začínal jezdit, tak fíra mne během řeči upozorňoval, že za jízdy se při mluvení nedíváme na sebe, ale díváme se stále dopředu na trať. Tady opravdu stačí šipky nahoru/dolů jako to máme u dřívějších kabin.
Pamatuji si na video od Dana, kdy jel na brejlovcovi s 3D kabinou a vůbec se mi to nelíbilo. Pohled byl, jako by se vyboural vzadu do strojovny a řídil odtud. To se nedalo. I když prvotní úmysl byl dobrý. Jako šablona je dobré si sednout do kabiny, dívat se dopředu a pamatovat si co z pultu vidím. Pak to bude správně.

Jako šablona je dobré si sednout do kabiny, dívat se dopředu a pamatovat si co z pultu vidím. Pak to bude správně.
Jelikož lidské oko funguje tak, že je schopné zaostřit v podstatě pouze na jeden bod, nebude to správně, ale bude to pořád otázka nějaké subjektivní hranice (ne)ostrosti. A pokud bys chtěl na plochý monitor skutečně zobrazit celé zorné pole, měl bys v čelním pohledu rázem i boční okna.

Já jsem za plánovanou 3D kabinu neskutečně rád. V tomhle směru je fakt třeba opustit vody MSTS. Když posunuji a je 3D kabina, je to milionkrát nesrovnatelné. Jde jen o to, naučit se v kabině pohybovat. Pokud je u modelu tahle kabina, vždy preferuji. Samozřejmě neshazuji normální kabiny, Dodovy kabiny jsou luxus, završený třešničkou na dortu v podobě srážek na oknech, kdy plní konečně stěrače svou funkci.

Jen doplním, že žehličky řada 210 tahaly i osobní vlaky České Budějovice - Horní Dvořiště ve složení 210 + BDs + patrák a 210 + BDs + 2 x béčko, pokud si pamatuji správně.
A není to tak dávno, co žehličky tahaly BDs + Bmteeo na krásné trati z Rybníka na Lipno.

Přílohy

• DSC_2830.jpg
    DSC_2830.jpg
    638.4 KB · Zobrazeno: 55
  • DJI_0757.jpg
    DJI_0757.jpg
    653.8 KB · Zobrazeno: 57
Ať je vidět, že se něco děje, tak přináším nějaký "info" ohledně projektu. Veškerý volný čas již nějakou dobu investuji do učení se tvorby textur v blenderu. Protože co si budem, dělat textury na 3D cab z fotek by byl asi vcelku porod. Něco málo jsem už pobral, ale ještě je spousta prostu na učení se, je to hodně komplexní téma.

Můžete níže posoudit sami můj dosavadní výstup. Určitě to ještě nebude finální verze, ale zatím jsem s tímto nástřelem nejvíc spokojen.

Přílohy

• Pult 210.jpg
    Pult 210.jpg
    99.3 KB · Zobrazeno: 58
Osobáky Kúty-Trnava, Trnava-Galanta, sem tam Nové Zámky-Štúrovo. Posun Bratislava hlavné, východ, Nové Zámky, Komárno, Levice, Zvolen, manipuláky...Dodnes sú 210 022,040,064 na zálohách ZSSK v BA na hlavnom a v NZ. No a potom Šauerove 037,072 a na Slovensku RSSSK 051. Takže využitie pre kabínu by sa našlo.

Žehle vozily bumláky společně tuším s mini krávami 708 , i posilové osobní vlaky Brno-Tišnov. A občas je šlo zahlédnout i kolem Blanska a Rájce. Na kabinu od 210 se velmi těším.

Dovolím si pár řádků k tomu, co zde proběhlo.

Jak Zbyněk nakousl, u 210 to nezůstane. Mám v plánu všechny variace, snad krom 114.

Uznávám, že samotná 210 trvá dlouho a může to tedy znít ambiciózně, ale lidé, co chodí do práce a mají vícero koníčků snad jistě pochopí. Zároveň jak jsem zmínil již dříve, musel jsem se naučit - a stále se učím tvorbu textur přímo v Blenderu, což vzalo hromadu času. V podstatě krom kabiny zbývá na modelu jen dodělat potřebné retuše textur a poladit drobné detaily - otázka dvou večerů. Pak snad již export do hry a vyladění potřebných věcí. Věřím, že toto všechno snad do konce roku proběhne.

Po 210 bych rád plynule přešel na 110, 111 a jako poslední na 113, vzhledem k tomu, že pro ně trať nemáme.

A jinak k tomu provozu, spoustu toho bylo řečeno, dovolím si jen doplnit třeba:
K 210 třeba takto:
Mn a Os Jihlava - HB, Mn Břeclav - Vranovice, Mn Břeclav - Bzenec přívoz (Hodonín), Mn Brno - Letovice, Mn Brno - Křižanov, Mn okolo Sokolova

Kdo by chtěl. může si všemožné výkony nastudovat tady. A myslím si, že těch možností není málo. A ve výsledku mě neuráží ani představa aktivity na nějaké záloze... :)

Jestli můžu, přidám dvě dálkové šichty na 210. Kvůli šetření naftou jsem s ní jednou táhl 742ku do dílen v Č. Třebové po ose Č. Budějovice - H. Brod - Brno Maloměřice - Březová nad Svitavou, kde jsem jí odstavil a zbytek dojel se samotnou dieselovou lokomotivou. Podruhé jsem s ní vezl 704ku z Č. Budějovic přes H. Brod a Břeclav do Moravského Písku, kde jsem jí opět odstavil a se samotným "legem" pokračoval přes Bzenec do Veselí nad Moravou, kde byla objednána v depu na vyvazovací opravu.

Jenom takový technicko provozní dotaz. Počítá se v pohledu strojvedoucího, aby si mohl zvolit, jestli bude koukat buď do pultu, anebo do trati a uvidí jen horní část pultu. Zorný uhel strojvedoucího jako v reále. Něco podobného jako když mám kabinu 4:3 a šipkama nahoru/dolů si zvolím, kam se chci dívat. Tedy podobný výhled jako má ta rozpracovaná kabina od Nebuluse.
Já 3D kabiny znám jenom, když tady Dan ukazuje svá videa z brejlovce. Kabina sice vymakaná, paráda, ale celkový dojem, jako by fíra si proboural sesli do strojovny a řídil odsud. Ale třeba to udělat jinak nešlo. Pak by se pro jízdu hodil pohled, jako má nová kabina 130, kdy šipkou se přepnu na jízdní pohled.

Back
Nahoře