Nabídka textur na skinování

Dobrý den.
Pokud není hotový nějaký skin bardotky, tak skinaři mají už málo času. V Událostech včera říkali, že 14.12.2013 pojedou bardotky ČD na svou poslední cestu.:(

Zdravím,

nabízím fotky Esa 362 122-4 po EVy.

Leskem zářící, barvou vonící.

c061d0c79892db789462961f3178c3f6.jpg

Naposled editoval moderátor:
heme napsal:
Zdravím,

nabízím fotky Esa 362 122-4 po EVy.

Leskem zářící, barvou vonící.

http://www.imagehosting.cz/images/dsc376pzp.jpg
Ukáž aj bok, nech vidíme. Ináč toto sa zrejme hodí ako podklad pre všetky možné verzie 362/363 od ČSD až dovčil

Taxi - Co ten Brejláč? Šlo z toho něco vytvořit, nebo není čas?

Tentokrát se to podařilo nafotit myslím bezvadně. Upozorňuji že fotky jsou pouze srovnané, zmenšené. Žádné barvy, retuše, světlo apod. Zaměřil jsem se i na podvozky (podle vzoru Davida Hájka), protože je všechno čistý.

74ad1fbabdec3ba9e70597bb071f550d.jpg

d0a9cb0bb6251d0bbb3f73b2d002bb39.jpg

Davide, Nikonem D5100 a objektivem 18-105. Dřívější fotky jsou D60 a seťák 18-55. Samotné nastavení foťáku (jinak než na manuál nefotím) je prakticky shodné jako u bývalé D60. Samozřejmě je znát lepší čip, objektiv. Téměř vždy je znát menší rozdíl mezi barvami a světlostí na bočnicích. Tentokrát to ale vyšlo naprosto ideálně. Mile mě to překvapilo a jsem za to rád.

Tu kombinaci D5100 + 18-105 si nemůžu vynachválit. Takovej foťák mít před deseti rokama :-) To by se fotilo.

Trošku "ulítla" střecha ventilátorů chlazení EDB a rámy oken na čelech. V Přerově to natřeli stříbřenkou. No co už...

Snad nás páni moderátoři nesprdnou za mírné odbočení od tématu vlákna.

Já si před třemi roky pořídil nedávno i zde ke koupi nabízený Nikon D5000 + zmíněný objektiv Nikkor 18-105 mm. Po nafocení několika prvních fotografií šel ale objektiv okamžitě z domu a dle doporučení Kanka se pořídil Tamron 17-50 mm bez stabilizace (u těchto ohnisek mi to přišla jako zbytečně drahá záležitost). Tři roky se tedy fotilo nejen na textury s touto sestavou a to k mé velké spokojenosti.
A proč šel Nikkor 18-105 mm de facto ihned po zakoupení z domu ? I jako naprostý začátečník v oboru fotografování se zrdcadlovkami jsem došel k závěru, že pro velmi výrazné zkreslení (podušky a soudky) by se to neobešlo bez mnoha hodin strávených úpravami fotografií v PC. Prvně jsem fotografoval vůz B se všemi možnými ohnisky, ale to co jsem pak viděl doma na monitoru PC byla opravdu hrůza a děs. Osobně razím myšlenku, že každá fotografie musí být již dobře pořízena a ne něco nafotím "halabala" a pak budu doma vysedávat u PC a opravovat nějaké foto-zmetky. Je to totiž především o času. Rovněž, byť stále amatér a začátečník , fotím jen v manuálu.
Nedávno jsem si pořídil opět Nikona a to stroj D5200 + objektiv Tamron 17-50 mm se stabilizací. O tu mi ale opět moc nešlo. Důležité pro mě bylo větší sklo a především technologie staré tuším 2-3 roky. Původní Tamron 17-50 mm bez stabilizace je již tak trošku dědečkem (prý pět let ve výrobě) a tak bylo třeba vyzkoušet jeho mladší verzi. I po několika týdnech všemožného zkoušení si i na tuto volbu nemohu stěžovat. Pro textury ale zatím nafoceny jen objekty v Přerově a Hranicích na Moravě (viz. vlákno o trati BP).

No, aby se neřeklo, níže něco pro parádní Pikkův model.

c0f98f12c2219159b5c4fe414dacba39.jpg

SŽDC MVTV 2 009

David

Tak přece! Taky jsi měl tu soudkovitost s 18-105!!! Tu jsem upravoval. Základní seťák to nedělal tolik, co tento. Fakt je, že toto mě zarazilo, ale protože i předtím jsem to upravoval, tak jsem tomu větší pozornost nevěnoval. Recenze na stopětku se o tomto moc nezmiňují. Prolezl jsem jich moc.

Ale krom tohoto si nestěžuju. Kreslí výborně, ostrost taky v pořádku, vinětace mnohem slabší než u seťáku, rychlost ostření vyhovuje, cena snesitelná.

Jsem rád, že jsi napsal své zkušenosti.

heme napsal:
Tak přece! Taky jsi měl tu soudkovitost s 18-105!!! Tu jsem upravoval. Základní seťák to nedělal tolik, co tento. ...

Plně se tedy potvrzují nejen kankova slova o tom, že čím větší rozsah zoomu u objektivů, tím také větší optická vada obrazu. Je to tedy jako ve všem něco za něco - budu mít velký rozsah ohnisek, ale za cenu oněch zkreslení nebo budu mít rozsah menší (můj případ) a optické vady nebudou tak znatelné. Mám tedy dva kousky. Oba stabilizované Tamrony s tím, že první má již zmíněná ohniska 17-50mm a druhý 70-300 mm. Oba si tedy pochvaluji, ale kdybych měl v ruce na vyzkoušení něco jiného (Canon apod.), možná bych názor změnil. Ale tak je to se vším. Není nad osobní zkušenost.
Jestliže jsi měl "seťák" 18-55 mm, zkreslení muselo být opravdu menší. Na druhou stranu mají ale setové objektivy od Nikonu "malé sklo" (nízkou světelnost) a tak je alternativa v podobě objektivu 18-105 mm s větším sklem dobrým řešením. Otázkou je ale právě jeho vhodnost pro fotografování na textury.

Zde http://www.photozone.de/Reviews/overview#nikon_aps je velmi dobrý web týkající se testu objektivů. Zajímají nás objektivy pro Nikon formátu APS-C. U každého objektivu je recenze i se zkušebními obrazci (především mřížky) a je tam perfektně vidět to zkreslení u objektivů s větším rozsahem ohniskových vzdáleností. V mém případě jde o kousky http://www.photozone.de/nikon--nikkor-aps-c-lens-tests/642-tamron175028vcdx (na mřížce již viditelné velmi solidní ohnisko 35 mm a výše) a http://www.photozone.de/canon-eos/592-tamron70300f456vceosapsc (zde sice test na Canonu formátu APS-C, ale dá se předpokládat, že na Nikonu by to bylo shodné).

Případným začátečníkům plánujícím zvěčňovat objekty na textury bych pro začátek doporučil objektivy s menším rozsahem ohnisek (17 - 55 mm). Ideální je samozřejmě objektiv s pevným ohniskem 50 mm, které zhruba odpovídá pohledovému úhlu lidského zraku, ale je třeba si uvědomit, že objektiv s pevným ohniskem nám neumožňuje si objekt "přitáhnout", takže napříkald fotografování mašiny zpoza nízkého plotu depa by už mohl byl problém. K zoom objektivům mezi 17-55 mm ještě doplním důležitý detail - nejlepší ohniska pro fotografování objektů se mi jeví ta mezi 30 - 55 mm. Pod 30 mm již dochází k projevům velkého zkreslení nazývaného "rybí oko" (viz. text v dolní části http://www.fotografovani.cz/vybirame/technologie1/vady-objektivu-151403cz ).

V každém případě má fotografování objektů na textury svá specifika (stejně jako fotografování krajiny, portrétu, atd.) a chce to zkušenosti. Tím nesložitějším hned ze startu je ale bezpochyby výběr vhodné těla fotoaparátu a objektivu. I já se hned na začátku "sekl přes pazury", ale potom to již po změně techniky bylo v pohodě. V případě, že by měl někdo jakýkoli dotaz k fotografování objketů na textury, může mi napsat na e-mail. Budu-li vědět, rád pomohu. ;)

David

davca@iol.cz

PS.
Páni moderátoři, zvažte prosím přesun do patřičného vlákna o fotografování. Děkuji. :oops:

Back
Nahoře