georgir napsal:Martens napsal:Miran napsal:Kontra napsal:U těchto odporovek stačí lehce sáhnout na brzdu a výkon se odpojí. Stahovat či vytahovat smeták při odběru proudu se nesmí, to bylo jak Jabločkova svíčka.
To by spíš byla Křižíkova obloukovka, ne?![]()
![]()
A proč tedy tady pravil Bob57, že první zareaguje podpětová ochrana a odpojí trakci dříve,než se natáhne oblouk? Na to samé jsem se ptal, když stahování Bob57_cz radil.......takže je soudruzi něco špatně.....jeden radí hot a druhý čehý.......
Inkriminované vlákno je zde....
Nevím, ale jeden z vás pánové kecá a nevím kdo.....
Keca kontra. Vypinac smetaku je v obvodu HV a kdyz se tedy prepne do polohy "0", dojde k jeho vypnuti. Jina vec je kdyz se zapomenou pustit kompresory (treba pri poslouchani stanicniho rozhlasu), po nejake dobe dojde k poklesu tlaku ve valci smetaku, ten se od troleje pamalu odtahuje a vytahne ( pokud je masinka na vykonu) celkem pekny oblouk. Sam jsem toho autorem
Mluvim ale za stridavky, jine tak dobre neznam :?
bob57_cz napsal:Myslíš, že jsem se před 30lety učil o nějaké rekonstrukci ? Ty mašiny byly tehdy nové. Rekonstruované je můžete mít až nyní, proto bych rád viděl rozdíl ve schémátkách původních a nynějších. Než ale na rekonstrukci tak to bych spíše vsadil na nějaký kiks ve Vrůtkách, kterými za ty roky prošly všechny elektriky do jedné. Nedivil bych se omylem vykrácenému spínači sběračů (někde na svorkovnicích) v obvodu HV. Těch kiksů jsem za ty léta od nich zažil nepočítaně.Dráčik napsal:bob57_cz: To musela byť nejaká rekonštrukcia, doteraz som sa s tým nestretol ani na 242, ani na 240 a ani na 230.
Petr Šimral napsal:Bobe schémata nezkouknu, protože jsem a ještě 3 týdny budu v Třeboni v lázních.
A skoro se vsadím, že ta stará verze schémat bude shodná s tou současnou.
U 240 a 242 prostě smeták na stupních stáhnout jde a vždy šel. Jenom musíš dát pokyn ke stažení sběračů tak pozdě, aby ti dojel volič odboček do nuly dřív, než se ti smeták odlepí od troleje. To totiž těch pár vteřin trvá. A vo tom to je...
Když to sundáš na desátém stupni, tak nestihneš sjet ze stupňů ani s nejrychlejším pneumotorem a buchne ti to. Ale ne obsluhou přepínače sběračů, ale zásahem podpěťovky.
Jinak stejně nejde o žádné ohrožující poudy. Na nějakém 4 stupni máš třeba 400 kW a to je na smetáku 16 A. Ta střídavina to napětí má holt dost dobrý...
PŠ
a ještě k tomu Georgijevovi - myslíš asi Glagola:
Všimni si, že mluví povšechně ne jako znalec schémat a lokomotiv, ale jako povšechný elektrikář. A má s vysokou pravděpodobností pravdu.
Ale na lokomotivách to tak není:
I na 210 můžu svobodně sundat smeták bez ovlivnění HV, musím mít ale kontrolér v 0. Jakmile s ním sjedu do S, vypadne HV. Vypadne ale opět přes skříň ochran zásahem podpěťovky.
PŠ
bob57_cz napsal:Ty sis neráčil všimnout, že jsou to dva různí přispěvatelé, musíš se vrátit ještě o pár příspěvků výš.Petr Šimral napsal:a ještě k tomu Georgijevovi - myslíš asi Glagola:
Všimni si, že mluví povšechně ne jako znalec schémat a lokomotiv, ale jako povšechný elektrikář. A má s vysokou pravděpodobností pravdu.Napsal jsem to tak, jak to bylo při mé studijní době a totéž mi potvrdil i tchán ( a ten je v důchodu z mašiny teprve krátce).Petr Šimral napsal:Ale na lokomotivách to tak není:Mimo jiné jsem měl právě jako závěrečnou ročníkovou maturitní práci právě 210 - tehdy S458.0 (kvůli ní jsem jezdil ze Šumperka na výzvědy do Brna) .Petr Šimral napsal:I na 210 můžu svobodně sundat smeták bez ovlivnění HV, musím mít ale kontrolér v 0. Jakmile s ním sjedu do S, vypadne HV. Vypadne ale opět přes skříň ochran zásahem podpěťovky. PŠ
Pokud máš volant v poloze zamčené nebo 0, tak nejsi na jízdní větvi obvodu HV a můžeš si dělat se spínačem sběračů, co chceš, HV to nevypne jinak než tlačítkem nebo zásahem ochran (AGL) - diferenciálky,... . Pokud ale najedeš do S ( Start ) a vyšší, jsi už na jízdní větvi přídržného obvodu HV (rozpojí se mikrospínač nulové větve vačkou na bubnu řídícího kontroleru), selsyn převádí řídící proud z primáru do sekundáru na G(gate) tyristorů řízeného usměrňovače a nastává přesně to, co tvrdím - sáhneš na spínač sběračů a vypne HV. Žádný důsledek podpěťovky ! Najetím do S rozpojíš nulovou větev. Máš v tom pěkný hokej. Měl by sis udělat opáčko. S těmi schémátky žádný spěch, klidně počkám, až se vrátíš z lázní, pokud to mezitím neoskenuje někdo jiný.
Dále podpěťovka má úmyslně zajištěné zpoždění vypnutí 0,6-1,0s díky filtračnímu a zpožďovacímu kondenzátoru za usměrňovačem měřícího vinutí u cívky relátka ve skříni ochran (citlivost se nastavuje kombinací serioparalelních odpůrků ve skříni s využitím pomocného kontaktu relátka). Pokud je kontroler natočen do výkonu a je stav podpětí, musí dojít k vypnutí HV. Pokud by HV nevypnul, hrozilo by poškození pohonu v okamžiku obnovení napětí troleje, protože primár selsinu je napájen přímo z trafa (resp. z vinutí 220) - nemá žádné omezovače přes elektronický regulátor jako třeba 263.
Naposled editoval moderátor: