Trať Bratislava-Brno-Č.Třebová-Kolín-Praha - archív #7

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Re: Trať Bratislava-Brno-Č.Třebová-Kolín-Praha

Tak jsem problém se zamrzáním MSTS při najetí na jakoukoliv mašinu vyřešil.... Ač nerad jsem spáchal dualboot Vista+XP a MSTS mám na XP... Zase to má tu výhodu že když doma zjistili že mám na vláčky zvlášť OS tak usoudili že jsem opravdu blázen, že mi už není pomoci a přestali s nejapnými dotazy typu: Co na tom vidíš??? Jak tě to může bavit??? a podobně... :) :) :)

Až budu mít v hlavním PC opět základní desku, schválně to ve Vistách otestuji, jestli to opravdu zamrzá. Já měl pocit, že ne.
Tohle je téma pro slezinu. Bohužel jsme se tam sešli jen tací, kterým MSTS 100% funguje.
Asi by to chtělo udělat jednu slezinu jen pro uživatele. kde by v představenstvu sedělo několik nás znalých, někdo by v obecenstvu posbíral dotazy a dle pořadí bychom odpovídali. Také by byla možnost technické podpory, pokud si někdo přinese svůj PC a nemohl MSTS rozchodit.

Ještě bych chtěl upřesnit že mi to mrzlo na Vista x64...

aaron2 napsal:
Ještě bych chtěl upřesnit že mi to mrzlo na Vista x64...
Mi na Vis64 šlape lépe a rychleji než v XPPx86 !
Chyba bude zcela určitě klasicky mezi sedací podložkou a vstupní periferií ( neznalost vlastností systému ). Už jsem to psal několikkrát.
Nesmíš instalovat klasicky spuštěním instalace pouhým dvojklikem na soubor instalace, ale musíš jej bezpodmínečně spouštět jako administrátor/správce, tedy vyvolat na souboru kontextmenu pravým tlačítkem myši, zvolit v horní části položku "Spustit jako správce", v novém okně potvrdit volbu a teprve poté se vše instaluje na správná místa a se správnými vazbami. To platí pro veškeré instalace programů, primární instalaci simulátoru(!!!) včetně dodávání aktivit z archivu.apk do simulátoru .

Uvědomte si pánové ( i dámy ), že Visty nejsou nějakou nadstavbou nad XPčka ( odlehčená kombinace 9x a 2k ), ale mají správu uživatelů ( a procesů ) postavenu na podobném základu jako Linux, takže nikdy nejste přihlášeni k systému jako root, přestože máte ke svému účtu nastavena administrátorská práva. O vstup do systému musíte vždy individuelně požádat ( výše uvedeným postupem ).
Pokud nedodržíte tyto jednoduché zásady, nemůžete se divit, že některé soubory jsou pak při instalaci vloženy automaticky do uživatelských pomocných složek, o kterých nemáte ani tušení a bohužel o nich prostřednistvím systému neví ani simulátor, který má v enginu zapsané pevné cesty a systému se na alternativní umístění neptá. MSTS byl stavěn na win9x !

V souvislosti s tímto problémem ještě přihodím jednu další "vychytávku".
Většina uživatelů nemá ani ponětí, jak se jim jejich systém do PC nainstaluje. Od zakoupení XP ( Vi ) prostě spustí instalační CD a nechá to automaticky udělat vše, co si to zamane. Při instalaci na prázdný disk bude na 100% vytvořen jediný oddíl NTFS přes celý disk s malým servisním prostorem 8MB, který bude po dokončení instalace již pro systém ( uživatele ) nevyužitelný.
Simulátor pak nainstalují do default a hotovo. To právě není to pravé ořechové.

Kdo si může dovolit vložit do PC druhý fyzický disk, nechť tak učiní a pro simulátor si na něm vytvoří samostatnou partitions o velokosti do 128GB a s FAT32 ( čili ne NTFS ). Kdo si to nemůže dovolit, stačí nouzově na prvním disku vytvořit alespoň samostatný oddíl a opět s FAT32 a simulátor nainstalovat tam.
K čemu to bude ? Proč FAT32 a ne NTFS ? Už jste tu jistě před nedávnem zaznamenali, že zčistajasna bez zjevné příčiny se najednou v simulátoru ztrácejí vazby souborů a přestože tyto soubory v simulátoru jsou, samotný simulátor za běhu hlásí jejich absenci. Není to tím, že by chyběly, ale je to tím, že se díky vysoké fragmentaci disku naruší zápisy alokačních tabulek ( jakýsi obsah stránek v knížce ), přes které systém k jednotlivým souborům přistupuje. V simulátoru jsou tisíce malinkých i velikých souborů a soubor samotný není uložen jako celistvý na jednom místě, ale je třeba v důsledku přepsání novější verzí ( ale i třeba při primárním zápisu ) rozložen na díly ( fragmenty - kousky ) a uložen na různá místa disku, kde bylo zrovna nějaké volné místo. Pokud je soubor rozdělen na třeba i 5 částí, snadno se pak stane, že se info o některé části stane nečitelné ( nechtěné přemagnetování povrchu při zápisu do vedlejší "buňky" ). Tímto neduhem trpí právě NTFS, zatímco FAT32 používá podstatně jednodušší a hrubší strukturu a k tomuto není tolik náchylný.
Druhá nevýhoda NTFS ve vztahu k MSTS je obsazení dosti velikého prostoru na disku samotným NT systémem, který si zabere i 15-20% prostoru pro vlastní servisní účely a v žádném případě tento prostor nepustí pro využití uživatelem.( PO spuštění nástroje OODefrag je to vidět jako souvislá žlutá oblast.) Tento servisní prostor si zahrne do složky System Volume Information a pod NTFS nedovolí její smazání. Na FAT32 jej sice vytvoří také, ale zde se to dá vypnout a úplně smazat.

Sice tento příspěvek patří někam do návodů ( a admin to tam podle uvážení posléze jistě i přesune ), ale vyprovokovalo mne to napsat sem právě kvůli výše napsanému problému uživatele právě v tomto vlákně - primární dotaz je tu a právě tento problémek měl i sám Zbyněk.

Samozřejmě že instalaci spouštím jako správce... Nejsi jediný chytrý a všichni okolo tebe pitomci... BTW drtivá většina věcí mi chodí na Vista x64 opravdu lépe... Ale to MSTS prostě při nájezdu na loko zamrzá.... Ale vzhledem k tvému postoji (pokud ti něco nejde tak jsi pitomec a neumíš pracovat s PC/OS) od tebe ani radu nečekám...

Začátečník aaron2 napsal:
Samozřejmě že instalaci spouštím jako správce... Nejsi jediný chytrý a všichni okolo tebe pitomci... BTW drtivá většina věcí mi chodí na Vista x64 opravdu lépe... Ale to MSTS prostě při nájezdu na loko zamrzá.... Ale vzhledem k tvému postoji (pokud ti něco nejde tak jsi pitomec a neumíš pracovat s PC/OS) od tebe ani radu nečekám...
Kdybys to měl tak "Samozřejmě" v cajku, tak se tu nebudeš takto prezentovat. Asi to v pořádku nemáš, když tu škemráš o rady. Co sis tu napsal, je čistě tvůj postoj a já nic takové nenapsal. Časem snad najdeš, kde jsi tu botu udělal, na co zapomněl.

bob57_cz napsal:
Co sis tu napsal, je čistě tvůj postoj a já nic takové nenapsal.

Tak tedy zajisté vysvětlíš mě, nevědomému, význam následujícího odstavce....

bob57_cz napsal:
Chyba bude zcela určitě klasicky mezi sedací podložkou a vstupní periferií ( neznalost vlastností systému ). Už jsem to psal několikkrát.
Nesmíš instalovat klasicky spuštěním instalace pouhým dvojklikem na soubor instalace, ale musíš jej bezpodmínečně spouštět jako administrátor/správce, tedy vyvolat na souboru kontextmenu pravým tlačítkem myši, zvolit v horní části položku "Spustit jako správce", v novém okně potvrdit volbu a teprve poté se vše instaluje na správná místa a se správnými vazbami. To platí pro veškeré instalace programů, primární instalaci simulátoru(!!!) včetně dodávání aktivit z archivu.apk do simulátoru .

EDIT: Abych předešel opět nějakým výtkám k mé "neodborné" práci s PC tak bych tě rád ubezpečil že jsem MSTS+trať+BIN+ostatní doplňky instaloval jako správce a MSTS jsem jako správce i spouštěl.... S nastavením dle "desatera" p. Šemory....

aaron2 napsal:
EDIT: Abych předešel opět nějakým výtkám k mé "neodborné" práci s PC tak bych tě rád ubezpečil že jsem MSTS+trať+BIN+ostatní doplňky instaloval jako správce a MSTS jsem jako správce i spouštěl.... S nastavením dle "desatera" p. Šemory....
Tohle jsme tu už řešili mnohokrát, že se autor dotazu dušoval, že vše udělal přesně a správně a po sáhodlouhých výměnách dodatkových otázek a odpovědí, pokusů a omylů se nakonec ukázalo, že bylo zbytečně popsáno 5 stran fora, protože chyba byla hned v nějaké primární jednoduché záležitosti, kterou pisatel opomněl a nepovažoval ji za důležitou. Tohle opravdu nehodlám nanovo absolvovat. Něco je prostě špatně, ale z tohoto místa do tvého PC nevidím.
Tohle by snad na vysvětlenou mělo stačit.

bob57_cz napsal:
aaron2 napsal:
Tohle jsme tu už řešili mnohokrát, že se autor dotazu dušoval, že vše udělal přesně a správně a po sáhodlouhých výměnách dodatkových otázek a odpovědí, pokusů a omylů se nakonec ukázalo, že bylo zbytečně popsáno 5 stran fora, protože chyba byla hned v nějaké primární jednoduché záležitosti, kterou pisatel opomněl a nepovažoval ji za důležitou. Tohle opravdu nehodlám nanovo absolvovat. Něco je prostě špatně, ale z tohoto místa do tvého PC nevidím.
Tohle by snad na vysvětlenou mělo stačit.

Jinými slovy:"Seřvu ale neporadím".... Chápu....

Já jsem si také dříve myslel, že instalovat přihlášen jako správce nebo při instalaci zatrhnout ve vlastnostech instalovat jako správce je totéž, ale opravdu není. Moje desatero neřeší vlastní instalaci MSTS.
Bobe57, nechceš zpracovat nějaký manuál jak instalovat MSTS ve Vistách, na který by se jen odkazovalo?
Pokud se z textu vypustí věty o negramotnosti uživatele, tak by to mohl být cenný návod. Já s Vistama mám minimální zkušenosti.

aaron2 napsal:
Jinými slovy:"Seřvu ale neporadím".... Chápu....
Noch ein mall - napsal jsem naprosto jednoduše a srozumitelně:
"Chyba bude zcela určitě klasicky mezi sedací podložkou a vstupní periferií ( neznalost vlastností systému )."
To ostatně dokazují i Zbyňkova slova:
Zbyněk Šemora napsal:
Já jsem si také dříve myslel, že instalovat přihlášen jako správce nebo při instalaci zatrhnout ve vlastnostech instalovat jako správce je totéž, ale opravdu není. Moje desatero neřeší vlastní instalaci MSTS.
Pokud si nějaký nafoukanec myslí, že jej moje sdělení uráží, tak má prostě smůlu.
Nebudu rozebírat vztahovačnost jednotlivých pařanů - je to čistě jen a pouze jejich osobní problém.
Ani já nejsem neomylný a nestydím se to přiznat. Celý život je se co učit.
Myslím, že jsem poradil dostatečně a srozumitelně na základě vlastních provozních zkušeností. Nikoho jsem neseřval, takže doporučuji zklidnit rozvášněné hormony zbrklého začátečníka.
Zbyněk Šemora napsal:
Bobe57, nechceš zpracovat nějaký manuál jak instalovat MSTS ve Vistách, na který by se jen odkazovalo?
Máte ho v podstatě výše ( a ne poprvé ), kam si to šoupnete..., je mi fuk, další elaborát na stejné téma již psát nebudu, mám dost jiné práce na to, abych tady zase někomu nedůtklivému podával stříbrný tácek.
Kdo je dostatečně "počítačově gramotný" ( jak píšeš ), pochopí to zcela jednoznačně.
Zbyněk Šemora napsal:
Pokud se z textu vypustí věty o negramotnosti uživatele,
Nic takové tam není - viz výýýše ! O negramotnosti není v mém příspěvku ani slovo.
Zbyněk Šemora napsal:
Já s Vistama mám minimální zkušenosti.
Já taky :D .

nedávno jsem MSTS instaloval kamarádovi na nový PC, kde měl již od prodejce nainstalované Win Vista - tuším verze Home. Instalace byla naprosto standartní, jako na XP-éčka s tím rozdílem, že jsem asi 20x musel odkliknout hlášku, že chci opravdu instalovat a že chci opravdu pokračovat s instalací. Po nainstalování a restartu PC vše fungovalo jak má. To samé v jeho noťasu...absolutně bez jediného problému.Instalace byla z orig.cd MSTS

Neustále tady tvrdíš že jsem udělal nějakou chybu aniž by jsi u té instalace byl a viděl jak jí dělám.... Prostě apriori předpokládáš že každý komu něco neběhá (a tobě ano) tak je tupec co neumí pracovat s PC/OS... Toto sdělení mě urazit nemůže protože lidé takto smýšlející jsou v podstatě chudáci trpící nějakou vnitřní frustrací a tímto si jí kompenzují takže je spíše lituji... Jediný rozdíl proti tvému "návodu" jsem udělal ten že jsem msts neinstaloval na FAT32 ale na NTFS... Radu jak jsem již psal výše nepotřebuji neboť jsem MSTS rozchodil... Pomohl dualboot a instalace pod XP... Jediné vyznění tvé reakce je že ty to umíš a ti co mají nějaký problém to neumějí... Budiž ti přáno... Ale ti co nějaký problém mají sem píší svá sdělení nikoliv proto aby jsi si mohl pomazlit své ego jak jsi dobrý ale protože očekávají radu.... Při vší úctě k tvé osobě, sdělení typu"Děláš to blbě" (i kdyby tomu tak bylo) není rada ale konstatování a nikomu (kromě tebe) nepomůže... A protože já radu už nepotřebuji a naše debata je všechno možné jen ne konstruktivní tímto celou debatu nadobro končím....
Přeji hezký den....
aaron2

Začátečník aaron2 napsal:
Neustále tady tvrdíš že jsem udělal nějakou chybu aniž by jsi u té instalace byl a viděl jak jí dělám.... Prostě apriori předpokládáš že každý komu něco neběhá (a tobě ano) tak je tupec co neumí pracovat s PC/OS... Toto sdělení mě urazit nemůže protože lidé takto smýšlející jsou v podstatě chudáci trpící nějakou vnitřní frustrací a tímto si jí kompenzují takže je spíše lituji... Jediný rozdíl proti tvému "návodu" jsem udělal ten že jsem msts neinstaloval na FAT32 ale na NTFS... Radu jak jsem již psal výše nepotřebuji neboť jsem MSTS rozchodil... Pomohl dualboot a instalace pod XP... Jediné vyznění tvé reakce je že ty to umíš a ti co mají nějaký problém to neumějí... Budiž ti přáno... Ale ti co nějaký problém mají sem píší svá sdělení nikoliv proto aby jsi si mohl pomazlit své ego jak jsi dobrý ale protože očekávají radu.... Při vší úctě k tvé osobě, sdělení typu"Děláš to blbě" (i kdyby tomu tak bylo) není rada ale konstatování a nikomu (kromě tebe) nepomůže... A protože já radu už nepotřebuji a naše debata je všechno možné jen ne konstruktivní tímto celou debatu nadobro končím....
Přeji hezký den....
aaron2
To ,co tady popisuješ, jsou jenom a pouze tvoje vnitřní pocity zřejmě pramenící z vlastní nedůvěry v sebe sama. Za to si můžeš jen sám. Já jsem tu nic takové, co tvrdíš ty, nenapsal a mezi řádky sis to zase dosadil jen ty sám.
Kdybys byl vstřícnější a hlavně rozumně sdílnější, mohls to už dávno mít opravdu vyřešeno ( nebo taky ne ).
Jak jsem psal, do tvého sčotu odtud opravdu nevidím. Viděl bych třeba přes VNC nebo RealAdmin, ale to bys musel o dálkovou pomoc požádat a slušně se domluvit. Komu ale pomohu, to si opravdu vybírám já. Soránč, ty už v mém seznamu figurovat nebudeš.
Svůj problém jsi v žádném případě nevyřešil, jen jsi od něj utekl. Ten, co je věčně živý ( tvrdilo se to o něm ) řekl : :study: :study: :study: !
Už mi nevolej, nemám tě rád...

Jen tak na okraj - zrovna dneska jsem řešil 2 PC kde byly dva různé problémy s MSTS. Obojí bylo vyprovokováno instalací BP80 kteréžto DVD jsem dostal od ZŠ o víkendu.
Takže pro upřesnění - oboje byla původně čistá instalace MSTS + starší verze BP. Žádné jiné tratě či vozidla. Na noťasu proběhla instalace BP80 vcelku korektně až na jednu maličkost zvanou bin. Soubor train.exe se prostě z nějakého důvodu vrátil do verze 1.4patch a na bin už se nepřeklopil. Navíc podle slov majitele to nebylo poprvé.
Druhý případ byl stolní PC na kterém se bin nainstaloval korektně ale po spuštění MSTS nešlo spustit ani prohlížení tratě. Jediným efektem byla hláška - Selhal manažer aktivity - a pak návrat do základní obrazovky simulátoru. Po nakouknutí do definice kláves byly pro všechny tři typy mašin seznamy prázdné. Někde prostě došlo k zablokování definice kláves takže kolapsu MA se pak nelze ani divit.
Obě chyby jsem odstranil tak že na noťas jsem nakopíroval train.exe ze stolního PC a obráceně prozměnu celý globál. Pak už na obou PC vše v MSTS fungovalo jak má. Zítra se snad dostanu k porovnání obou (funkčního i nefunkčního) globálů a jsem zvědav co ten MA zablokovalo. Už teď ale vím že to nebyly samotné soubory s definicí klapek ale něco jiného. Snad budu zítra o něco chytřejší.

Ppoollll napsal:
Po nakouknutí do definice kláves byly pro všechny tři typy mašin seznamy prázdné.
Chybí nebo je pro simulátor nečitelný/nenalezený byť i jediný ze souborů c_xyz.iom. Soubory v kořeni Global stačí přesunout do zálohy a na původní místo vkopírovat znovu.
Samotná aktualizace BP80 za to nemůže, na vině je správa disku.
Ppoollll napsal:
Na noťasu proběhla instalace BP80 vcelku korektně až na jednu maličkost zvanou bin. Soubor train.exe se prostě z nějakého důvodu vrátil do verze 1.4patch a na bin už se nepřeklopil. Navíc podle slov majitele to nebylo poprvé.
K tomuto dojde při pokusu o novou instalaci bin přes dřívější bin. Provede se jeho uninstall. Pro další nové nainstalování binu je potřeba v adresáři simulátoru smazat podadresář záloh binu MSTSBIN_BACKUP a teprve poté znovu spustit instalátor binu.

Ppoollll napsal:
Jen tak na okraj - zrovna dneska jsem řešil 2 PC kde byly dva různé problémy s MSTS. Obojí bylo vyprovokováno instalací BP80 kteréžto DVD jsem dostal od ZŠ o víkendu.
.
To je pojistka proti nelegálnímu instalování, viz licence na DVD: - Je zakázána výroba nelegálních kopií,
Tobě jsem to dal zdarma, za pronájem, ale ostatní by nezchudli, kdyby přispěli na rozvoj trati.
Kdyby jsi se s tím alespoň veřejně nechlubil. Ještě mě jsi tvrdil, že jsi měl problém s kopírováním na jiné DVD. Raději jsem mlčel. To jen tak na okraj.

Jinak je klasická chyba mezi klávesnicí a židlí, kdy se nečte, co instaluji. Když mám nainstalován MSTS BIN, tak přece nezatrhnu pole "update MSTS na verzi 1.4". Pak je jasné, že následná instalace MSTS BIN se nespustí, protože tato se musí nejprve korektně odinstalovat.

Udělal jsem si aktivitu na "modernizovaném" úseku Brno - Břeclav. Klobou dolu. Je to opravdu uplně jiná liga oproti Brno-Třebová nebe a dudy. Měl bych jen jednu drobnost. Vjezdová návěstidla do Šakvic směrem od Brna jsou umístěna těsně za sloupy TV. Skoro nejsou vidět. Tak až trťovka nebude mít z nudy do čeho píchnout tak ať zajde sem. :wink:

PAja26 napsal:
Udělal jsem si aktivitu na "modernizovaném" úseku Brno - Břeclav. Klobou dolu. Je to opravdu uplně jiná liga oproti Brno-Třebová nebe a dudy. Měl bych jen jednu drobnost. Vjezdová návěstidla do Šakvic směrem od Brna jsou umístěna těsně za sloupy TV. Skoro nejsou vidět. Tak až trťovka nebude mít z nudy do čeho píchnout tak ať zajde sem. :wink:
Dobrý, pošlu tam chlapy, ať to omrknou. Ale návěstní mistr při kontrolní jízdě nic neříkal. Asi se zakecal a nesledoval :D

Zbyněk Šemora napsal:
To je pojistka proti nelegálnímu instalování, viz licence na DVD: - Je zakázána výroba nelegálních kopií,
Tobě jsem to dal zdarma, za pronájem, ale ostatní by nezchudli, kdyby přispěli na rozvoj trati.

Zbyňku to si už zapomněl co jsi mi odsouhlasil před pár rokama? Že to tvoje DVD s tratí mohu půjčovat klukům z kroužku? Takže tu tvoji poznámku - Je zakázána výroba nelegálních kopií, NEPORUŠUJU. Mám to od tebe osobně DOVOLENO.

Zbyněk Šemora napsal:
Kdyby jsi se s tím alespoň veřejně nechlubil. Ještě mě jsi tvrdil, že jsi měl problém s kopírováním na jiné DVD. Raději jsem mlčel. To jen tak na okraj.
Jen tak na okraj - to není veřejné chlubení vzhledem k tomu tvému souhlasu ale poukázání na chybku logiky u instalátoru tratě. Pokud při instalaci z tvého DVD zruším zatržení instalace binu tak mi tu instalaci stejně vnutíš. Takže si tohle projdi a udělej v tom pořádek aby neprobíhala instalace binu když jí nechci - odfajfkuju. Vše ostatní související s tratí a vozidly jsem měl zafajfkováno.

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Back
Nahoře