Trať Bratislava-Brno-Č.Třebová-Kolín-Praha - archív #7

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Re: Trať Bratislava-Brno-Č.Třebová-Kolín-Praha

heme: Tohle by mě taky zajímalo, protože o této změně SDC Jihlava neřeklo ani slovo. Ze stavby i od SDC jsou informace, že se jedná o stejné typy výhybek.

Je to spíš vypozorováno, protože tam jezdím skoro denně jako vlakvedoucí RCVD Jihlava. A nezdá se mi podle rorměrů, že by tam zůstavaly 40 vyhýbky stajně jako v Tišnově.

radekedar napsal:
No tak to možná budou jen padesátkový výhybky...
Na to, aby se z výhybky 40kové stala 50ková není potřeba ji vůbec fyzicky měnit :D .

bob57_cz napsal:
Na to, aby se z výhybky 40kové stala 50ková není potřeba ji vůbec fyzicky měnit :D .
I když není poměrová, ale stupňová?

mikulda napsal:
bob57_cz napsal:
I když není poměrová, ale stupňová?
Asi tak: v kolika mnoha stanicích se bez jediného kopnutí krumpáčem změnila "odbočková" rychlost přilepením tabulky 5 na návěstidlo ?
( Samozřejmě musí platit podmínka, že 5 lze osadit jen na takové návěstidlo, kde pro tuto rychlost budou vyhovující všechny výhybky, spojky, koleje, kam lze postavit vlakovou cestu od daného návěstidla.)
Provádět fyzickou výměnu výhybek jen proto, aby se na nich zvedla rychlost ze 40 na 50 je neefektivní. Důvod výměny musí být závažnější ( došlá životnost, nedostupnost starých náhradních dílů apod.).

S těma vexlama a rychlostma je to závyslé od poloměru oblouku v odbočné větvi. (u vyhybky s hlavní větví v přímé) A zamozřejmě záleží na úhlu odbočení. Polomer 190m je na 40km/h, 300m je na 50km/h, 500 na 60km/h, 760m je na 80km/h, 1200 je na 100km/h. čím větší rychlost tak zamozřejmě menší úhel a větší poloměr. S tou 40 či 50 do odbočky mnohdy není problém ve výhybce ale v návěstní soustavě. můžou tam ležet třeba 1:9 300 a jezdí se tam 40 místo 50 možných. Záleží na dalším rozvětvení daného zhlaví. nejde dát na jednu kolej 50 a na další 40.

bob57_cz napsal:
Asi tak: v kolika mnoha stanicích se bez jediného kopnutí krumpáčem změnila "odbočková" rychlost přilepením tabulky 5 na návěstidlo ?
...

Zdravím,
tak v Bohumíně-Vrbici namontovali na několik výměn něco jako "zámky" /experti mě jistě opraví :)/ k pevnějšímu zajištění jazyka a pak se už jen na patřičná návěstidla šoupla tabulka "5".Dokonce se ani nic nepodbíjelo či nějak upravovalo. :D

David

Situace ve Skleném se objasnila. Výhybky budou stejného typu, jen dojde ke drobným změnám (čelisťové závěry). Protože téměř všechny výhybky už byly na 50 km/h (dle původní dokumentace) a loni byla vyměněna výhybka 6 za rychlejší, tak se bude požadovat zvýšení rychlostí přes výhybky odbočným směrem pomocí indikátorových tabulek.

No jo, ale nepoznat vyhýbku na 50 od 80tkové . Ty jsou na první pohled odlišné.

Naposled editoval moderátor:

Tak dnes ráno jsem projížděl stanicí Sklené nad Oslavou. Díval jsem se hlavně na ty výhybky. Že by zde probíhala výměna ze 40tkových na 80tkové se mi vůbec nezdá. Poloměr výhybek je takřka shodný jako poloměr původních - je to vidět na první pohled. Akorát je zde možné, že místo 40km/h se bude jezdit 50km/h , ikdyž celkově mě to přijde nelogické už jen proto, že když na trati probíhaly výměny výhybek i v jiných stanicích - Tišnov (řikonínské zhlaví), Křižanov (vlkovské zhlaví) a Sklené nad Oslavou (křižanovské zhlaví), rychlost, kterou se jezdí přes vyměněné výhybky je stále 40km/h.

Tím pádem si troufnu říci, že Sklené nebude výjimkou. Nicméně, jak řekl pan Šemora, jeho se to týkat nebude až už je to tak, či onak.

Jinak co se týče stavby na Vysočině, jako (promiňte mi ten výraz) "soupeř" vám přeji mnoho úspěchů ve stavbě (i když ty nejdůležitější jsou za vámi), pevné nervy a hodně záloh :lol:

S pozdravem Heme

heme: Ono to hlavně záleží, jak se k tomu staví SDC, protože někdy jsou výhybky na vyšší rychlost, ale díky snaze uspořit každou korunu se do návěstění nešáhne. Tady už začala tlačit na zvýšení doprava, tak uvidíme ...

Ve Skleném žádné 50-tkové výhybky nejsou, a v celém úseku Brno - HB (v HB je tuším že jedna 60tková) jsou poze 40tkové výhybky ikdyž by na několika místech šly udělat i 60tkové.

Právě jsem dokončil kolejiště ve stanici Křižanov a jdu na to Vaše Sklenné.
.......
A Sklenné je hotovo. Stanice jednoduchá až na divné zalomení Křižanovského zhlaví a druhá strana přechází do klesání. Tahle stanice asi slouží jako zastávka bez možnosti křižování a předjíždění, když zde jsou stabilně odstavené nákladní vozy od námezníku k námezníku. Tak nevidím důvod zde investovat do štíhlých výměn.

Matthis Janeba napsal:
Ve Skleném žádné 50-tkové výhybky nejsou, a v celém úseku Brno - HB (v HB je tuším že jedna 60tková) jsou poze 40tkové výhybky ikdyž by na několika místech šly udělat i 60tkové.
Jsou tam výhybky JS49 1:9-300.

Flying Scotsman napsal:
Matthis Janeba napsal:
Jsou tam výhybky JS49 1:9-300.
Vždyť to máte úplně jedno, v MSTS takové stejně nemáme, ale když už jste tady tak detailně informovaní, můžete mi potvrdit, že na trati Brno Havlíčkův Brod jsou trochu širší perony? V mapách jsem naměřil zaokrouhleně 8m, tak jako šablonu beru perony v Tišnově od pana Lubošáka 7 a něco metrů. Předpokládám, že si to tam pásmem změřil. A samozřejmě Tišnov opravím, zatím tam podvozky vlaků hoblují hrany peronů :D . Sice ty šířky peronů jsem v počátcích stavění také na mnoha nádražích špatně odhadl a při rekonstrukcích to pak, kde to bylo možné opravoval, tak proč to nepostavit rovnou pořádně :D .
Dnes je v plánu Ostrov nad Oslavou a pak Žďár nad Sázavou.

Ano jsou širší. Rozhodně bych v ZR, HB, Příbu použil devítky (9ti metrové), ale jinde je to spíš na šestimetrové. Jo a ještě v Křižanově jsou hodně široké.

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Back
Nahoře