Uniglobal

JacobMic

Cestující
Dobrý deň. Môže mi niekto poslať prosím Uniglobal (do SZ), lebo uložto je zrušené, na ktorom je aj samotný uniglobal. A bez toho mi nebude fungovať trať 310. Ďakujem veľmi pekne za ochotu. Dovidenia.

Dobrý deň, mohol by som sa ešte jednu vec spýtať, odkiaľ by som mohol stiahnuť conbuilder, z akej stránky, okrem teda uložta, lebo to je jediný program, ktorý mi fungoval na tvorenie súprav. "TSRE5" editor mi nefunguje. Mám asi slybý PC :) Dovidenia, ďakujem za rady.

TSRE5 ti rozjede i kalkulačka. ;) Pokud jsi tedy stáhl vše, co je třeba. Zkus stáhnout ze záložky "openal" soubor formátu asi "openal32.dll". Ten se musí nacházet ve stejné složce, jako soubory TSRE5.

TSRE5 ti rozjede i kalkulačka. ;) Pokud jsi tedy stáhl vše, co je třeba. Zkus stáhnout ze záložky "openal" soubor formátu asi "openal32.dll". Ten se musí nacházet ve stejné složce, jako soubory TSRE5.
No neviem. Nefunguje mi nič. Neviem prečo. Môj adresár TSRE5 vyzerá takto:Snímka.JPG

Takhle je to nejspíš komplet. Pokud ten Consist editor rozklikneš, tak hned spadne? Jediné co mě ještě napadá, tak to openal je ve verzi 32 a 64 bit windows, jaký je mezi nimi rozdíl, to ale netuším. 64 bitová verze mi funguje. Ale jestli máš i toto správně, tak bohužel, došly mi nápady.

Áno, hneď keď rozkliknem Consist editor, tak spadne. Ale skúsim ešte tú 64 bit verziu openal :)

Zde dávám link na nový UniGlobal_UZK_v3.22. Je rozšířen o točny 24m a 27m s několika typy úhlů jednotlivých paprsků. Ke stažení na tomto odkazu je do 2.1.2024. Ale bude veřejně dostupný i na adrese Traingamer.cz (Díky KJ_Rossi).
Funguje pro tratě defaultní, všechny ProTrain, Dvoukolejka, Letohrad, Vysočina, Ztracená, ČD 072, 120, 130, 090, 140, 183, 240, 310 a další dále pro ŽSR 150, 169 i SRT a další. Nefunkční (s ověřením) je pro tratě BP a Luhačovice.

ODKAZ:

Ahoj. Já ti nevím, ale UniGlobal, tedy ten co byl, se nějako neujal a tak nějak jsem doufal, že upadnul v zapomění. On totiž dělal nevyspitatelný bordel, jak v tratích, tak v editoru aktivit. Už vúbec nebylo dobré, když pod ním byla postavena, nebo upravena trať. Už třeba Ztracená Old, kde tehdy přeskakovaly vozy výhybky, nebo při zvětšení mapy v AE MSTS editor vytuhnul. U trati Zvolen-Šurany, zase padaly aktivity, když jsi zapnul dráty a padalo to nepravidelně. Jakmile jsem u všech tratí, třeba 310 a Zvolen-Šurany vrátil Global k trati, vše se začalo chovat korektně. Takže já zásadně dodržuji rozdělení Global k daným tratím.

Já jsem stále nepochopil, co je Uniglobal. To snad ani nejde. Protože u každého Global je zásadní soubor tsection.dat a ten by fungoval universálně, kdyby se rozšířil o volné pozice ale nesměly by být duplicity.
Ale mám pocit, že to vzniklo kvůli neznalosti některých stavitelů tratí, kdy do složky global nakopírovali snad stovku modelů objektů, které tam nemají co dělat. A to proto, že měli chybný zápis v sd souboru u některých modelů. Například parametr 257, ale k modelu neměli ani zimní ani noční textury. Pak jim hra řvala, že nastala chyba v Global xxxx. Tak ty soubory postupně kopírovali do Global, jak zněla chybová hláška. Namísto toho, aby u modelu parametr 257 přepsali na 0. Anebo si do Night a Snow nakopírovali chybějící textury. Ale jen tak na okraj, já jsem tohle v začátcích stavění také nevěděl. :)

Zbyňku, ty máš svůj Global s vlastním Tsection.dat souborem. Tento "UniGlobal" je mix resp. rozšiřování všech XTracks, základního Tsection.dat od MSTS a mých úprav rozšíření kolejiva ÚZK. To znamená, že vše je v jednom, nezáleží pak, zda je trať postavená na základním kolejivu od Microsoft MSTS, či XTracks jakékoli verze až do V_3.20 a mnou dodaného sortimentu kolejiva pro ÚZK. Databáze Tsection.dat obsahuje výše uvedené a lze toto použít pro více tratí najednou, jinými slovy je možné, aby ve složce Routes bylo více tratí naráz bez potřeby měnit a přepisovat složku Global.
Vyjímku tvoří trať BP a Luhačovice, ty používají Global BP, tedy jestli se nepletu. Nezkoumal jsem další tratě, které jsou postaveny s BP Globalem. Další vyjímku tvoří některé tratě s vlastní instalačkou, které se chovají stejně jako by se instaloval MSTS, ale ty mají vše přeprogramované i celkový vlastní adresář, např. RuebellandBahn (mimochodem velmi hezká trať).
Ale je na každém uživateli, aby si vyzkoušel, které tratě mohou fungují s UNIGlobal-ÚZK a které nikoliv. Nikdy se mi nedoneslo, že by byl problém na tomto kolejivu se stavěním aktivit nebo, že by tratě měly problém.
K samotným modelům kolejiva mohu jen uvést, že jsou to výrobky lidí, kteří dělali XTRacks a nastavení textur k modelům a nastavení sSD souborů jsem nijak nezkoumal. Modely výhybek, které jsem našel "lépe" vymodelované jsem do tohoto vložil, protože u některých není ani z 5 metrů vidět, zda se výhybka přehodila. V příspěvku s odkazem ke stažení jsem vypsal tratě, které mám odzkoušené a tyto s tímto fungují.
Jestliže někdo přijde na nějaký problém, může mě kontaktovat, řešit chyby se mají. Přiložené textury by se měly pochopitelně nakopírovat do každé trati. Uživatelé ,předpokládám, vědí, že modely kolejiva každé tratě bez vyjímky čerpají čtení modelů a traťovou databázi (TDB) ze složky Global a textury k modelům kolejiva se načítají ze složky tratí ze souboru Textures, v závorce je příklad cesty načtení textur,(../Routes/Cr_090/Textures).
Zkušení uživatelé to vědí, pro ně jsou poslední řádky zbytečné ke čtení.

UniGlobalem toto někdo kdysi Nazval. Já jsem to vždy uváděl jako ÚZK, případně jako XTracks + ÚZK, číslo verze vždy odpovídalo vydávanému rozšíření XTracks.
Tenkrát jsem to začal dělat s tím, že se přepisovaly soubory modelů kolejí tak, aby se rozšířil sortiment kolejiva nejen dle jedné textury např. koridorových betonových pražců, ale aby byly modely i s klasickými betonovými pražci a taktéž se dřevěnými pražci. Jedna chybička se však stala, kdy jsem ze začátku stavění stáhl kdesi nějaký vůbec prvotní XTracks, který snad ještě ani tak nazvaný nebyl, ten měl čísla trakčních sekcí zapsaný pod jinými čísly ( dodnes si myslím, že mě někdo předběhl, zapisoval čísla popořadě od základního kolejiva a dostal vynadáno od Microsoftu, tedy tvůrců MSTS, že mají rezervaci číslování kolejiva a donutil následující rozšiřování XTracks úpravou číslování. V té době mi moje vlastní trať přestala fungovat díky stažení "nového" XTracks (snad verze 3.07) přepsáním souboru Tsection.dat došlo defacto k poškození odkazů TDB zapisovaných do souboru TDB tratě. Tak jsem pátral a pátral, až jsem znovu objevil původní XTracks, na kterém jsem stavěl a rozhodl jsem se, že chyby eliminuji. Tím vznikl první upravený soubor ÚZK, trať začala normálně fungovat, ale nese to s sebou to, že dodnes v nabídce kolejiva se občas najde některá kolej zdvojeně, tedy stejný název koleje, ale má právě díky tomuto dva typy odkazů. To ale na funkci nic nemění, protože v té době bylo více stavitelů, kteří se prvotními předchůdci rozšíření kolejiva "napálili" stejně jako já tenkrát.

Já jsem právě nepochopil smysl tohoto Global. Máme přece základní Xtraks, ano a mám něco v paměti, že jsi jej rozšířil na UZK. Ale tady nebyl důvod měnit pozice modelů kolejiva, stačilo jen přidávat jen další, tedy by mělo být vše kompatibilní s tratěmi jen na Xtrack. BP je jiná kapitola, protože jsem využil jen volné pozice v základním Global a vyházel nepoužívané kolejové díly. proto vznikl nekompatibilní Global. Ale čas ukázal, že to byl správný počin, protože na kolejivu v Xtraks bych svůj projekt nedostavěl a narazil bych podobně jako Martin na strop počtu dynamických kolejí.
Ale tady byla řeč o něčem jiném, protože na UZK se tratě určitě stavět dají. Uniglobal musel být něco jiného, jak reaguje Dan:
On totiž dělal nevyspitatelný bordel, jak v tratích, tak v editoru aktivit.
Já jsem nepochopil, když stavím tratě na Xtrack, proč tsection.dat pozměňuji, když to vlastně nepotřebuji. A jestli vznikal český UZK, tak asi nebyl problém jen nahlásit požadavky. Ne?
Ale když Dan takto reagoval, asi tam bylo něco špatně.

Zde je seznam tratí, které já mám osobně pohromadě pod UniGlobal_UZK a není jediný problém.

Tratě_výpis.jpg

Považuji za to, že mé ÚZK někdo nazval UniGlobalem a takto se to prezentovalo v době, kdy jsem nebyl aktivní v MSTS potažmo OR.
A jelikož jsem toto rozšířil i o možnosti rozšíření točen, přesuven a výtahů, které OR umí animovat tak, že je možno na ně najet s loko či vozy a otočit , resp. přesunout, tak jsem postoupil tento krok. Přiznám se, že jsem nikterak nezkoumal Tsection.dat od někde uvedeného UniGlobalu, ale doufám, že tímto se "nefunkční" někde uváděný UniGlobal opraví a bude to jen ke spokojenosti všech.
RuebelLandBahn má také svůj vlastní Global, stejně jak to udělal Zbyněk (asi donucení tenkrát velmi malého sortimentu kolejiva), ono je pravda, že by se tenkrát 90% oblouků muselo dělat z DynTrack koleje, protože oblouky chyběly. To i dnes toho dosti chybí, ale vzhledem k tomu, že nejsou modeláři pro obyčejné domky, tak ani nepočítám s tím, že by někdo začal dělat kolejivo na "přání", natož že by se někdo vrhnul a udělal 3d kolejivo kompletně. DB Tracks sice modely má, ale sortiment je tak mizerný, že namíchat ho s kolejivem dostupným, by tak znehodnotilo vzhled tratí, že je lepší nechat modely tak, jak jsou. Ale byl by to kumšt, který by všechny tratě hodil aspoň o 3 levely výše. ;)

Považuji za to, že mé ÚZK někdo nazval UniGlobalem a takto se to prezentovalo v době, kdy jsem nebyl aktivní v MSTS potažmo OR.
....
Jenže to je omyl. Uniglobal je něco jiného. To kdysi vytvořili Petr Novák a JiříkTK (jestli se nepletu) ve snaze sjednotit global tak, aby nevyhazoval chyby že chybí nějaký objekt nebo textura, a v nevědomosti sbastlili všechno do jednoho globalu, co víc - narvali tam všechno, i to co má být v adresáři Routes. Má to zhruba 140 MB! A díky tomu se začaly dít neskutečné věci, a někteří se nestačili divit, že jim nepasují tunely, mají jiné šturcy, apod. Co víc, našli se chytráci, kteří (ač to bylo výslovně "nedoporučováno") na něm začali stavět. A tak se z této (původně jistě chválihodné) myšlenky stala noční můra uživatelů, a dodnes ten výraz na některé působí jako červená na býka. :)
ÚZK je defacto Global 310. ;)
Pokud se chceš vyvarovat dotazům typu "něco mi nefunguje, Uniglobal mám" navrhoval bych tvé ÚZK jako Uniglobal nenazývat. ;)

EDIT: A ještě dotaz - kontroloval jsi, jestli se u tratí postavených na základním kolejivu (japan1, japan2, ... atd.) chovají korektně dynamické koleje?

EDIT2: Takže gratuluji, udělal jsi přesně to, proti čemu tady 20 let remcáme. Co dělají v Globalu textury, které mají být ve složce Routes?! :oops:

Back
Nahoře