Trať Berlín - Hamburk

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Rulda
  • Datum začátku Datum začátku
Tenkrát když jsem jel do Hamburku tak 200 byla až od Berlina do Hamburgu, ale tenkrát to vezla DB101.
Tak s ČD EC je možné, že se do Hamburgu jede 200kmh.
Díval jsem se na rozdíly Děčín - Berlín a Berlin - Hamburg, rozdíl cca 25 km více a o cca 45 minut méně.

Jinak vůbec nevím.

Trať je k dispozici na maďarském discordu, stažení packu EC Hungaria, obsahuje i tratě Alföld, ZSR130, Dresden-Berlin a PT18.
Tak jinak, lze projet celý úsek Budapest-Hamburg a Praha - København Hovedbanegård.

Brzy bude k vydání i originální ComfortJet. Tedy ne jako InterJet, který nesedí interiérem a vytvořen z railjetu.

Přílohy

• Budapest ComfortJet.jpg
    Budapest ComfortJet.jpg
    306 KB · Zobrazeno: 54
Lépe to už zamaskovat nešlo, ten Comfortjet. :) Černoši v tunelu. Ale já vím. V Berlín HBF mám stejný problém. Noční textury. Tedy nějaká fotka venku by nebyla?

Lépe to už zamaskovat nešlo, ten Comfortjet. :) Černoši v tunelu. Ale já vím. V Berlín HBF mám stejný problém. Noční textury. Tedy nějaká fotka venku by nebyla?
Sorry. Opraveno.
Jinak jak jsi zmínil Berlin, tak PT18, který jak jsem napsal je free ke stažení, obsahuje logicky model HBF, který má moc pěkně udělaná patra.
Nešlo by z něj model vytáhnout a použít ho u sebe v trati BP? Je to možné?
Je mi jasné, že sis s tím dal práci a svou tvorbu překreslit něčím jiným asi dá na city, ale raději se zeptám :)

Přílohy

• EC173 Berlin Hbf. vnější.jpg
    EC173 Berlin Hbf. vnější.jpg
    373.3 KB · Zobrazeno: 44
  • EC173 Berlin Hbf. vnitřní.jpg
    EC173 Berlin Hbf. vnitřní.jpg
    307.4 KB · Zobrazeno: 44
Však model je vytažený a ještě doladěný. Chyběly tam převisy na budově nad povrchem. Ale to jen pro pohled při vjezdu do tunelu. Jinak se tam hráč nedostane. Možná až někdy, kdybych tam udělal trať od Ost.

Možná až někdy, kdybych tam udělal trať od Ost.
Kdyby přeci jenom k tomu někdy došlo, tady je náčrt možného vedení a původní kolejiště v PT Dresden-Berlin. S tvou případnou výstavbou by mohlo dojít k sériovému spojení, teoreticky možno i k overlapu a takto by se propojilo kolejiště,
neboť PT-Dresden-Berlin obr.1
PT18. obsahuje obr.2
a tvé samozřejmě obr.3.

Přílohy

• Berlin map OST.jpg
    Berlin map OST.jpg
    269.1 KB · Zobrazeno: 24
  • Berlin Map mitte.jpg
    Berlin Map mitte.jpg
    107.8 KB · Zobrazeno: 24
  • Berlin BP.jpg
    Berlin BP.jpg
    45.9 KB · Zobrazeno: 24
Já i tak stále nevím, kudy ta původní trasa na Ost a Lichtenberg vedla. Přes letiště je to jasné, ale dál jestli se jelo nějakým objezdem nebo skrz Ostkreuz. Já mám jen matné vzpomínky, když mne ve vlaku Balt Orient před šestou ráno před cílovou stanicí budil kolega, viděl jsem jen samý s bahn ze všech koutů. Asi ten Ostkreuz. Zpět se jelo za světla, vlak do Drážďan přeplněný a jen vzpomínka, že všude kolem byly jen lesy. A tahal to Ragulin. A pak jsem tam dvakrát do roka jezdil (měli jsme jen dvě volné jízdenky za rok) na nákup hlavně komponentů na modelovou železnici a sem tam něco domů, něco pro kamarády. Vše se muselo zapisovat do celního prohlášení. Jinak celníci vše zabavili. Fakt to fungovalo. Psát i věci, které se nesmí vyvážet.

Já i tak stále nevím, kudy ta původní trasa na Ost a Lichtenberg vedla. Přes letiště je to jasné, ale dál jestli se jelo nějakým objezdem nebo skrz Ostkreuz. Já mám jen matné vzpomínky, když mne ve vlaku Balt Orient před šestou ráno před cílovou stanicí budil kolega, viděl jsem jen samý s bahn ze všech koutů. Asi ten Ostkreuz. Zpět se jelo za světla, vlak do Drážďan přeplněný a jen vzpomínka, že všude kolem byly jen lesy. A tahal to Ragulin. A pak jsem tam dvakrát do roka jezdil (měli jsme jen dvě volné jízdenky za rok) na nákup hlavně komponentů na modelovou železnici a sem tam něco domů, něco pro kamarády. Vše se muselo zapisovat do celního prohlášení. Jinak celníci vše zabavili. Fakt to fungovalo. Psát i věci, které se nesmí vyvážet.
Spíše bych se chtěl zeptat, zda bys věděl přibližně rok.
Jinak co jsem tak random dohledal, mezinárodní spoje většinou byly vedeny od jihu přes oblast dnešního Schönefeld a dále historicky přes Grünauer Kreuz, Biesdorfer Kreuz a Ostkreuz. V některých obdobích východoberlínské dálkové vlaky nekončily na Ostbahnhof, ale na Lichtenbergu, který byl vlastně faktickým hlavním nádražím východního Berlína pro mezinárodní vlaky. V Lichtenbergu zastavoval i vlak jako Balt-Orient. Navíc je to přirozená trasa pro vlaky pokračující do centra.

V moderní době si vezměme třeba vlak NJ 456/457 Nightjet pár GVD zpět, kdy jezdil z Grazu přes Bohumín, Wroclaw a přes Frankfurt nad Odrou do Berlína. Normálně jezdíval přes Eichgestell, Rummelsburg, Ostkreuz, Ostbahnhof, Hauptbahnhof, Zoologischer Garten, Charlottenburg a odstav. Grunewald.
Výlukově jezdíval od Frankfurtu nad Odrou přes Eichgestell, Biesdorfer Kreuz, Lichtenberg a Gesundbrunnen a následně odstav přes Westend, Westkreuz na Grunewald.

V Lichtenbergu zastavoval i vlak jako Balt-Orient.
Ten právě jezdil na Ost a byl tam v šest ráno. Pak se přesedlo na s bahn a jelo na Alexanderplatz, kde pod věží bylo už hned ráno otevřené bistro. Já se tenkrát pokoušel německy objednat eine bier. A výčepní se mne lámanou češtinou zeptá malý nebo velký. :) A tady je to pívo. Tím mne usadil. :) A zpět pozdě odpoledne expres do Prahy odjížděl z Lichtenbergu. Když padla berlínská zeď, tak že se svezu do Západního Berlína. Ve východním už všude jezdily moderní soupravy, ty původní už jen sem tam. Ale do Západního Berlína jela souprava snad úplně původní z roku 1905. Tam byly ještě i dřevěné lavice. Ale jelo to. Vystoupil jsem namátkově, chtěl jsem se jen podívat. A zamířil do jednoho velkého obchodňáku. Čekal jsem nějaké vyspělé zboží, ale vše tretky Made in China. Ale sehnal jsem tam tenkrát soupravu na čištění videohlav, což byl u nás problém.

Ten právě jezdil na Ost a byl tam v šest ráno.
A nejel přes Lichtenberg? Ono je to defacto kousek od sebe. Ale jel tou spodní dráhou jak píšeš, tak jo :)
... a jelo na Alexanderplatz, kde pod věží bylo už hned ráno otevřené bistro. Já se tenkrát pokoušel německy objednat eine bier.
Dva roky zpět (je to časový rozdíl, vím :D ) jsem měl tu čest si dát tupláka kousek od Alexanderplatz, v Hofbräu Berlin na Karl-Liebknecht-Straße 30.
No cena 20 EUR. Bylo naposled. Abych za tupláka dal pomalu pětikilo...
A naopak v Budapesti za tupláka 720 HUF (cca 50 CZK) v The Pointer Pub na Bajcsy-Zsilinszky út 21.

Problém je, že pivo nejen v Berlině (HB München, Allgäuer Edel Weiss, Berliner Pilsner, Flensburger,...) využívají plzeňskou recepturu a tím pádem tak i chutná, ale v Budapešti to mělo jiný nádech. Konečně změna. Hunter´s . Dnes mají tupláka Hunter´s za 1490 Forintů. Ale stále cenový rozdíl západ-východ v centrech hlavních měst.
A zpět pozdě odpoledne expres do Prahy odjížděl z Lichtenbergu.
Pěkné povídaní. Ty by jsi mohl napsat i takovou malou knížku vzpomínek. Člověk by se leccos dozvěděl, jak to tehdy vypadalo za dávných časů.
Ale zase když se to vezme kolem a kolem, tím sis vlastně i pomohl pro potenciální výstavbu jihovýchodní tangenty Berlína a pár stanic ;-)

No cena 20 EUR
Tenkrát v NDR stálo velké pivo 1 východní marku, tedy 3 Kčs. V Československu 2.60 12° Bylo celkem pitelné. Naopak v Maďarsku tam pivo vyšlo mnohem dráž než u nás a nebylo dobré. Jinak je zajímavé, když Němci jezdili do Česka na výlety, tak všude dělali bordel. Ale když jsme přijeli do NDR, tak tam všichni velmi ukáznění německé disciplíně vlastní. Na hranicích. Do Maďarska sranda. A kamarád mne varoval, že až pojedeme do Německa, tam se na hranicích s nikým nemazlí. Balt orient byl v Děčíně o půlnoci a na peroně bylo jak za války. Celníci se psy nastoupení podél celého vlaku, až z toho šel strach. Ale pak jsem si zvykl. Němečtí celníci byly také v pohodě, dokud z nich někdo nedělal blbce. Legendární bylo, že si tam lidé zakoupili k vývozu zakázané boty Salamadry, staré boty vyhodili a obuli se do nových. Přišli celníci, boty zabavili a čecháčci přijeli domů bosi. A přitom stačilo je zapsat do celního prohlášení a s přivřenýma očima by jim to prošlo.

To jsi nemusel ani do Německa. Taksamo stáli celníci, tedy pohraniční stráž v Glucholazech, když jsi jel osobákem z Opavy do Jeseníku.

Jinak je zajímavé, když Němci jezdili do Česka na výlety, tak všude dělali bordel. Ale když jsme přijeli do NDR, tak tam všichni velmi ukáznění německé disciplíně vlastní. Na hranicích. Do Maďarska sranda. A kamarád mne varoval, že až pojedeme do Německa, tam se na hranicích s nikým nemazlí.
To mohu potvrdit i v současnosti.
Přesně tohle se jakštakš drží i dnes.
Německá mládež, když ti jede večerním spojem do Prahy na zábavu, tak to neslyšíš nic jiného, než hlasitou němčinu, pivo a hudbu.
Naopak v ulicích německa, disciplína, řád. (mají to v genech :D).
Ale na hranicích jedou bomby. Pamatuji si, jak jsme jeli nočním EC 259 (2024) Berlin - Praha a po rozjezdu z Drážďan směr Praha v té tmě vletěla do kupéčka Polizei, pomalu taktická výstroj a chtěli doklady. Stačila OP, ale ty vážné tváře, žádné otázky, žádný dialog. Jen otevření dveří, gesto rukou a čekají. Po uspokojení požadavku zmizeli tak, jak se objevili.

To jsi nemusel ani do Německa. Taksamo stáli celníci, tedy pohraniční stráž v Glucholazech, když jsi jel osobákem z Opavy do Jeseníku.
Do dnes co vím tak v Mikulovicích a Lichkově pravidelně jezdí Celní správa. Někdy namátkou, někdy na podnět. Dost často z těchto stran vezou jakýsi prášky z PL lékáren a u nás z toho dělají dobroty.

Back
Nahoře