Budu se po několikáté opakovat.
Ale bohužel i při získání všech přesných dat nám to bude kolidovat. Protože OR, resp. MSTS používá "čtverce" které jsou opravdu čtverci, a z těch se jak známo koule (a já jsem přesvědčen že naše planeta kulatá je) skládá velmi těžko. Takže používat zároveň přesná skutečná data a mapy s terénem, které nám editor MSTS/OR vytvoří, nikdy nepovede ke shodě. Stačí si zadat souřadnice rohů čtverce z editoru do jakékoliv mapy, a zjistíme že vychází nějaký kosočtverec nebo spíš lichoběžník. A tak se třeba stane (vlastní zkušenost), že oblouk, který má ve skutečnosti poloměr 170m, má při pokládce na mapu 145m, takže originál se tam nevejde. A nebo ano, ale na úkor zkrácení délky předcházejících a následujících úseků, což zase logicky vede ke zkrácení celého úseku. A to samozřejmě funguje i opačně - tedy že naopak dojde k prodloužení.
Co s tím?
1) Stavět podle skutečných údajů a zapomenout na možnost použítí terénu a map.
Potom je teoreticky možné postavit trať opravdu přesně, ale je to řehole. S tím začal kdysi Zbyněk (určitě mě opraví nebo doplní)
A stejně to nikdy nemůže vyjít - protože u přechodnice nikdy nikdo netrefí tu parabolu přesně.
2) Stavět podle map a vygenerovaného terénu, což je celkem brnkačka, ale nebudou sedět vzdálenosti, poloměry a sklony.
3) Zvolit kompromis a snažit se porovnat obojí. To je to, co dělá Zbyněk několik let.
Je na každém, jakou cestou se vydá. Já mám třeba už několik let Posázavský Pacifik položený ve variantách 1 a 2. A rozdíl je neuvěřitelný. A teď kudy dál.
Buď bude jakž takž sedět geometrie trati, ale každý kopeček si budu složitě vyměřovat, vytvářet a vyhlazovat, což je pakárna, kterou by ani Ali nezaplatil. (V případě, že bych měl firmu, a vytvářel na zakázku simulaci pro výcvik a seznání strojvedoucích - budiž. Ale rozhodně bych to nedělal sám a Ali rozhodně by si asi musel vzít docela ostrou půjčku)
Nebo budu kašlat na přesnost, a budu obkreslovat mapy a terén s tím, že mě bude stavba bavit. Ale pak se najde nějaký chytrák, kterému bude vadit, že nesedí třeba poloměr nebo stoupání. A délky úseků, takže mu v aktivitách, nebudou sedět ani jízdní doby dle skutečných TJŘ.
Třetí varianta je kompromis obojího, a lišácky se k tomu postavil Franta78, který de facto reálnou trať uvádí jako fiktivní!
Vážím si opravdu upřímně všech, kteří cokoliv do tohoto simulátoru dělají. Takže si jich važme, a když můžeme, pomáhejme jim. Nikdo nežije jenom pro tuto zálibu - každý má i své starosti a povinnosti.