Pár dotazů ke stavbě trati

Tento týden jsem dostavěl Vsetín, nalikoval jsem návěstidla a teď osazuju rychlostníky a podobné a zajímá mě několik věcí:
Jak docílím tohohle s těma zvukovýma trojúhelníčkama?
Untitled 1.jpg

Na Bystřičce jsou na 1.traťové koleji dvě výhybky. Na oddílovém návěstidle autobloku před tou vekslí svítí stůj, jako by ten oddíl byl obsazen.
Open Rails 2024-11-08 03-16-43.jpg
(Tak kabina je mimochodem odtud https://msts-rw.cz/kabiny-do-openrails/ tady na fóru jsem na ni nezaznamenal žádnou "reklamu" a narazil jsem na ni náhodou.)
Udělal jsem si jednoduchou testovací aktivitu a když jsem poté koleji jel z Valašského Meziříčí do Vsetína všechno bylo v pořádku.

Před Jablůnkou mi přestal kódovat VZ. To kódování řeší soubor MirelDb?

Proč jsou ty trojúhelníky tak našikmo? To snad ani nejde. V TSRE5 se vždy umístí rovnoběžně a otočí se flip. Zvuk musí být vždy ve směru šipky. Tedy obráceně oproti jehlanům návěstidel.

Zdravím, TSRE5 takto pospojované trojúhelníky zobrazuje, protože byly položeny MSTS editorem. Samotný TSRE5 je šikmo umístit neumí.

Tak potom má rozladěné jehlany. To MSTS editor někdy udělá když je hodně dlouho spuštěný. Ale nemá smysl je opravovat, stačí jen restartovat editor a už jsou OK.

Ty trojúhelníky jsou takhle, co jsem díval, např. v Hustopečích nad Bečvou, Hranicích na Moravě městě. Já jsem tam chtěl "inspirovat", jak se to dělá a proto mě to zaujalo.

Tak tohle bude jiný případ. Pokud se vrtám v již postaveném úseku, například trochu opravuji zhlaví stanice (ale pravou příčinu nevím), tak databázové jehlany mají tendenci odpochodovat po kolejích. Problém je u návěstidel, když jehlan odpochoduje před stožár. Pak vám před nosem spadne zelená na červenou a při jízdě na blok takto můžete projet návěstidlo. U zbývajících jehlanů to zase tak nevadí. Tohle jde opravit jen v MSTS editoru. Tam jde s jehlany posouvat po kolejích zpět na své místo. V TSRE tam to nejde nebo jsem na to nepřišel jak. Ale tam zase na rozdíl od MSTS jde posouvat odpochodované jehlany signalizačních zařízení silničního přejezdu. Každý editor umí něco, co ten druhý neumí.

1, Můžu nějak kreslit po terénu, aniž by mi to ve složce TERRTEX vytvořilo novou texuturu?
2, Udělal jsem tři přejezdy, dva fungujou korektně, ale na jednom projíždění auta, i když jsou spadlé závory. Na všech je úplně stejný typ závor, co dělám špatně?

Použil jsem kolej jako pravítko, ale teď ji nemůžu vymazat. (Asi nějak zůstala v databázi) Kde ji v té databázi najdu, abych ji mohl vymazat?Untitled 1.jpg

Tedy netuším o čem se píše, protože je to obrázek a ten nejde přeložit.
Ale dělám to tak, že k té databázové šňůře připnu jakoukoli kolej (jde to), pak ji označím a zvolím Hack a Remove TDB Vector. A klikám tolikrát až ten žlutý "provázek" zmizí. Někdy u složitějších kolejí, kde jsou výhybky je nutné dodržet pořadí, jinak po vyčištění zůstane červený výhybkový sloupek, jak jsem nedávno řešil. Opravdu to universálně nefunguje, jen to člověk nesmí vzdát, když se nepovede napoprvé.

Tedy netuším o čem se píše, protože je to obrázek a ten nejde přeložit.
Ale dělám to tak, že k té databázové šňůře připnu jakoukoli kolej (jde to), pak ji označím a zvolím Hack a Remove TDB Vector. A klikám tolikrát až ten žlutý "provázek" zmizí. Někdy u složitějších kolejí, kde jsou výhybky je nutné dodržet pořadí, jinak po vyčištění zůstane červený výhybkový sloupek, jak jsem nedávno řešil. Opravdu to universálně nefunguje, jen to člověk nesmí vzdát, když se nepovede napoprvé.
Jo jo, přesně tohle píše i ten "nepřeložitelný" obrázek.

Pravítko w tsre5
"
Vyberte nástroj "pravítko" a klikněte na místo, kde chcete začít měřit, stiskněte klávesu "T", poté se přesuňte na místo, kde chcete měřit, a klikněte znovu myší. Uvidíte druhý pruh a přímku spojující oba. Na záložce "Pravítko" uvidíte vzdálenost mezi sloupky."
Nezapomeňte jej smazat a uložit svou práci !

tsre5 ruler.jpg
tsre5 ruler2.jpg
tsre5 ruler3.jpg
tsre5 ruler4.jpg
tsre5 ruler5.jpg
tsre5 ruler6.jpg
tsre5 ruler7.jpg

Položil jsem koleje až skoro ke slovenské hranici a když jsem se pak díval, přišlo mi, že oblouk za Horní Lidčí mám moc prudký, nebylo to zase tak daleko, tak jsem ty koleje položi znova. Zajímalo by mě ale, jestli ty koleje můžu přesunou nějak hromadně. Vím, že když zmáčknu CTRL, tak těch kolejí můžu vybrat víc, ale už nevím, jak je pak "přilepit" k těm stávajícím kolejem.

Dokázal by mi někdo říct, co mají znamenat, ty černé fleky a jak se toho můžu zbavit? Dělá to vždycky jenom za tmy, za světla je to v pořádku.
Open Rails 2025-01-16 04-43-39.jpg

Jinak, kdyby to někoho zajímalo, tak na začátku prosince jsem kolejově propojil Púchov a Horní Lideč a aktuálně pracuju na Lužné u Vsetína.

Zkus povypínat všechny stíny ve hře. Pokud ani to nepomůže, nelze s tím nic udělat. Zajímavé je to, že u mě to dělá jen na rovinách. V obloucích ne.

Tady to ale je v oblouku. A nevím, jestli by pomohlo vypnout stíny, protože to dělá jenom v místech, které jsem nově postavil.

To odvisí od modelu toho náspu. Když tam násep není, jen terén, stíny nejsou. Používám násep se štěrkem, tam to v noci dělá. Ještě jsou náspy pouze s trávou bez štěrku, u těch nevím, zatím jsem je nikde nepoužil.

Mrkni na tohle video. V obloucích nic a na rovině jsou ty stíny i na sněhu a "utíkají" před vlakem. Souvislost to má s tím světelným kuželem, proto říkám, zkus vyměnit model náspů za jiný. Třeba to na sebe nebude reagovat. Už jsem zkoušel osobně lecos. Odstranil jsem noční textury, které jsou černé, zkoušel jsem různá nastavení těch modelů a nic. Proto mě překvapuje, že Ti to dá i v obloucích.

a jak se toho můžu zbavit?
Tak tohle mám také.
Zajímalo by mě ale, jestli ty koleje můžu přesunou nějak hromadně.
V TSRE5 i na pokládky kolejí nebo silničních dílů funguje CTRL C a Ctrl V. a připnou se. Ale obávám se, že jenom jednotlivě. Rychleji to jde ale v MSTS editoru. Tam se to dá bleskově přeskládat a nemusí se řešit, jestli se to připne nad terénem. Já jsem se takto napřeskládal už pomalu stovky km. U MSTS editoru oproti TSRE5 mohu přesouvat myší nejen koleje, ale i všechny databázové jehlany jako návěstidla i označení kolejí. Jen zvukové jehlany nesmí zůstat bez kolejí pod nimi, jinak editor spadne. U TSRE5 zase u návěstidel i jiných funguje ctrl C a ctrl V, jen se musí znovu komplet nalinkovat nebo nastavit údaje.
Ale oproti MSTS, pokud přesunu nějaké objekty například o km vedle, tak se nezmění původní souřadnice a pak ve world tyto mají umístění v jiném čtverci a ve hře například nástupiště takto přesunuté zmizí před nosem. Tedy zde přesouvat jen kopírováním a vložením a původní objekt smazat.

Back
Nahoře