CZSK verze 1.9

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Dodo
  • Datum začátku Datum začátku
Pár stránek zpátky (ještě před houkací debatou) jsem četl, že došlo k úpravě "vzduchařiny" Jel jsem před pár dny aktivitu s lokomotivou řady 151 a 9 vozy (všechno v R+Mg) a příjde mi, že to povoluje dost těžko. Do 4,8 bar v pohodě, ale pak to leze nahoru teda pomalu. Řekl bych až nepřirozeně pomalu.

Pár stránek zpátky (ještě před houkací debatou) jsem četl, že došlo k úpravě "vzduchařiny" Jel jsem před pár dny aktivitu s lokomotivou řady 151 a 9 vozy (všechno v R+Mg) a příjde mi, že to povoluje dost těžko. Do 4,8 bar v pohodě, ale pak to leze nahoru teda pomalu. Řekl bych až nepřirozeně pomalu.
Co si představujete pod takovým nepřirozeně pomalu? Jak to má tedy být přirozeně? Můžu požádat o video?

Jako strojvedoucí bych se neměl řídit diagnostikou, kterou v reálu nevidím, ale spíš kontrolkou "průtok" (bílá kontrolka zhruba nad OBE). Nad cca 4,8bar už stejně všechny brzdové rozvaděče mají být (a jsou) odbrzděné. V tomto stavu už se o všechno postará brzdič sám, protože má nastaven cílový tlak 5bar.

Jako strojvedoucí bych se neměl řídit diagnostikou, kterou v reálu nevidím, ale spíš kontrolkou "průtok" (bílá kontrolka zhruba nad OBE). Nad cca 4,8bar už stejně všechny brzdové rozvaděče mají být (a jsou) odbrzděné. V tomto stavu už se o všechno postará brzdič sám, protože má nastaven cílový tlak 5bar.
Áno to je pravda, ale napríklad 362-ka nejde pri ARR do výkonu pokiaľ sa tlak nevyrovná na 5 barov. Naposledy som išiel aktivitu R s 13 vozňami, a pri prudšom brzdení súprava, veľmi dlho trvalo kým sa tlak vyrovnal na 5 barov. Samozrejme, že taká súprava nepovolí a nevyrovná tlak za 5 sekúnd, ale myslím si, že to je až moc dlho.

Áno to je pravda, ale napríklad 362-ka nejde pri ARR do výkonu pokiaľ sa tlak nevyrovná na 5 barov. Naposledy som išiel aktivitu R s 13 vozňami, a pri prudšom brzdení súprava, veľmi dlho trvalo kým sa tlak vyrovnal na 5 barov. Samozrejme, že taká súprava nepovolí a nevyrovná tlak za 5 sekúnd, ale myslím si, že to je až moc dlho.
To jsem nedávno opravoval. Mělo by to být i v ARR již ok.

To jsem nechal zapnuté jenom pro představu. Pokud to takhle má být tak OK. Ale když se podívám třeba tady na to video

kde dělá tu brzdu, povoluje mu to o dost líp. Má sice o dva vagóny míň, ale příjde, že zhruba takhle to povolovalo i ve hře, před tou úpravou vzduchařiny.

To jsem nechal zapnuté jenom pro představu. Pokud to takhle má být tak OK. Ale když se podívám třeba tady na to video

kde dělá tu brzdu, povoluje mu to o dost líp. Má sice o dva vagóny míň, ale příjde, že zhruba takhle to povolovalo i ve hře, před tou úpravou vzduchařiny.

Tak máš někde něco špatně. Teď jsem si zkusil 150.205 + 7 x CD AB349 045-4 (OR-CZ) a ze 4 barů v potrubí odbrzdit na 5 barů se ručka zhoupne za 15 vteřin. Takže bych to měl ještě podle videa z Youtube zpomalit tak 2x.

Všimni si i detailů, on to rozhodně nemusí držet v odbrzďovací poloze až do 5 barů v potrubí. Stačí chvilku přidržet právě v těch cca 4,8 bar a brzdič, jak paashi psal, si sám tlak do 5 barů dorovná. Stejně jako v simulátoru.

A ještě jedna věc, koukni na ty tvoje objemy brzdových válců u vozů. To je ladění na pikaču. Pak se nediv, že nemáš podobné výsledky jako na videu z reálu.

Tak v ladění může být samozřejmě problém, to je vlak v řazení
zssk_Bmpeer+zssk_Bmpeer_239+zssk_Bmpeer_222+zssk_Bmeer_055+zssk_Bmeer_004+zssk_Bmeer_004+zssk_BDsheer_105+zssk_WRRmeer_014+ZSSK_Ampeer_206
a jenom Bmpeer 222 a 239 mají ladění pro OR (byť jsou teda z listopadu 2021)
Taky je ale pravda, že pár dní před tím jsem jel se stejnou soupravou první díl aktivity ještě v OR 1.8 a tam to povolovalo v pořádku.

Taky je ale pravda, že pár dní před tím jsem jel se stejnou soupravou první díl aktivity ještě v OR 1.8 a tam to povolovalo v pořádku.
Však jsem taky informoval, že jsem dělal změnu ve fyzice vzduchu. Myslím, že za ty léta, co je OR CZ/SK na světě, jste si všimli, že se snažíme věci neustále vylepšovat a přibližovat realitě. I když někdy i s negativními důsledky, co realita obnáší.

Samozřejmě jsme jenom lidé, co dělají chyby. Takže zpětná vazba je velice důležitá.

Povyměňoval jsem teda ladění u většiny vozů u toho vlaku a teď to vypadá takhle

ladeni.jpg

(K BDsheer a WRRmeer jsem v ORCZSK_Pack_Wagons ladění nenašel) a už to povoluje vcelku v pořádku.

Což si pak kladu otázku, jak asi bude odbržďovat tohle. (O té 2xtak dlouhé směsce, co čeká v Lidči vůbec nemluvím. :D
smeska.jpg

Jde nejak u rad x5x, x6x a 754 pro ORCZ zapnout v letnich tropickych teplotach nejaky větrák/klimatizaci, abych nemel v kabine moc horko? V zime jde zapnout topeni, funguje perfektne.
Pokud nemá loko klimatizaci, zkus si otevřít z menu F9 dveře na lokomotivě, když stojíš. Jinak tam je automatická funkce otevření oken. Ale ta má znatelný vliv jen, pokud se vozidlo pohybuje.

Ahoj Iciku,
snažím se dokončit rozdělanou misi a zastavilo mě totálně odlišné chování brzd vlaku oproti stavu zhruba před rokem.
Hodil jsem do videa zkoušku brzdy. Tak jsem šel po aktualizovaných balíčcích, stáhnul pack 130, ale bez rozdílu. Je, prosím tě, potřeba stáhnout např. i pack vozy nebo to v tom není? Ve vlaku jsou Gigawoody a véesáky s laděním ORCZSK a pár Resů.

Edit: až teď koukám, že to tu zjevně chvíli řešíte. Tak pardon, jestli zase nestihám sledovat vlákno.

Příjde mi teda, že ten brzdič v té poloze "odbrzdit" musím držet dost dlouho.
Ovladačem brzdiče v poloze O plníš řídící vzduchojem brzdiče, což je proces zcela nezávislý na tlaku v hlavním potrubí, resp. na soupravě. Ať máš 1 vůz nebo 40 vozů, cílový tlak v hlavním potrubí je vzhledem k délce přidržení ovladače brzdiče v poloze O pořád stejný. Ani žádná hranice 4,8 bar v tomto smyslu neexistuje, klidně můžeš mít v potrubí například 4,0 bar, ale pokud již budeš mít v řídícím vzduchojemu 5,0 bar, můžeš navrátit ovladač do polohy J a brzdič potrubí na hodnotu 5,0 bar doplní...
Což si pak kladu otázku, jak asi bude odbržďovat tohle. (O té 2xtak dlouhé směsce, co čeká v Lidči vůbec nemluvím. :D
Je skutečně třeba rozlišovat moment, kdy brzda odbrzdí a moment, kdy se potrubí doplní na 5,0 bar. Pro zajímavost, v reálu jsem změřil, že se souprava pěti prázdných Easů z 3,5 bar na 5,0 bar plnila cca 50 sekund. Znamená to ale, že bych s takovou soupravou při odbrzdění z 3,5 bar v potrubí musel vyčkat 50 sekund, než souprava odbrzdí? Samozřejmě, že ne. Naopak – pohotovosti brzdy (tj. tlaku v hlavním potrubí nižším než 5,0 bar, při kterém již brzda musí úplně odbrzdit) bude u takto krátké soupravy prázdných vozů dosaženo velice rychle, jelikož tlak v hlavním potrubí bude minimálně do úrovně pohotovosti brzdy takřka sledovat rychlý vzestup tlaku v řídícím vzduchojemu. Rychlost odbrzdění tak nebude, navzdory dlouhé době plnění potrubí do 5,0 bar, limitována tlakem v potrubí, ale dýzou rozvaděče...
Nicméně, u nějaké hladové soupravy bude skutečně trvat řádově minuty, než se z tlaku 3,5 bar v potrubí pohotovosti dosáhne, a tedy než souprava odbrzdí. I v tomto případě bude pak ale bude ještě další minuty trvat, než se potrubí doplní na plný tlak 5,0 bar – to však již strojvedoucího nemusí příliš zajímat.
Mimochodem, pokud by výše uvedené neplatilo, neplatilo by například ani to, že souprava povoluje od prvního vozu k poslednímu, ale všechny vozy by povolovaly naráz – tlaku 5,0 bar v potrubí je totiž také dosaženo na všech vozech soupravy naráz...

Hmmm. Jenom na vlaku není čas čekat 50 vteřin, až mi souprava povolí a to na videu povoluje z baru. Už ten brzdič musím jenom lechtat, abych nezůstal stát a teď ještě toto. Bez inicializace brzd to nejde odvézt. Možná dělám něco někde špatně, ale to co před rokem šlapalo úžasně i na mimo ORCZSK laděné vozy, je teď nepoužitelné.

Hmmm. Jenom na vlaku není čas čekat 50 vteřin, až mi souprava povolí a to na videu povoluje z baru. Už ten brzdič musím jenom lechtat, abych nezůstal stát a teď ještě toto. Bez inicializace brzd to nejde odvézt. Možná dělám něco někde špatně, ale to co před rokem šlapalo úžasně i na mimo ORCZSK laděné vozy, je teď nepoužitelné.
Možná máš příliš malou hodnotu. Kód jsem ladil na 145 psi/s.
1.jpg

V manuálu je 29 psi/s a úprava nastavení na 145 dopadla beze změny. Odbrzďuje mi ani ne bar pořád cca 110 sec.

Back
Nahoře