CZSK verze 1.9

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Dodo
  • Datum začátku Datum začátku
Promiň. Nechtěl jsem se tě dotknout.
Snažím se zjistit maximum o rozdílech v mém a tvém copu, proč u mě tak najednou.
Ne, ty promiň, jestli to bylo ode mne troufalé. ;) Koukám na tvoje video a všiml jsem si, že minimálně 5 prvních vozů má nějakou vysokou hodnotu pro objem brzd. válců. Tohle právě hraje také roli ve výpočtu výsledného tempa nárůstu tlaku v celém vlaku.

Celé je to dost složité na odladění hlavně z důvodu času a množství modelů. Proto jsem tam dal volbu "Opravit klíčové brzdné parametry". Ta právě vytyčí intervaly, aby nevznikaly nesmyslné a problémové kombinace ladění.

Koukám na tvoje video a všiml jsem si, že minimálně 5 prvních vozů má nějakou vysokou hodnotu pro objem brzd. válců. Tohle právě hraje také roli ve výpočtu výsledného tempa nárůstu tlaku v celém vlaku.
Může být. Díky. Ale vyzkouším až zítra odpo. Teď mě omluv.

Ahoj, volba "Opravit klíčové brzdné parametry" odfajfklá, vyhodil jsem podezřelé Resy a posuďte sami. Video zde.
Tohle právě hraje také roli ve výpočtu výsledného tempa nárůstu tlaku v celém vlaku.
Loni to roli nehrálo, a to ve vlaku byl mišmaš vozů s nastavením jak CZSK tak i od Josefa V, což byl v ohledu i na starší aktivity ráj.
Celé je to dost složité na odladění hlavně z důvodu času a množství modelů. Proto jsem tam dal volbu "Opravit klíčové brzdné parametry". Ta právě vytyčí intervaly, aby nevznikaly nesmyslné a problémové kombinace ladění.
Jen se zeptám, abych třeba pochopil víc... od kdy, resp. od jakého momentu je to složité? Vy už nejedete v souladu s OR nastaveními, ale razíte cestu výhradního provozu CZSK?

K těm brzdám na vysvětlenou...

Původní OpenRails bere v úvahu jen objem potrubí a z toho se odvíjí čas naplnění potrubí.
OR CZ/SK bere teď v úvahu právě kapacity pomocných vzduchojemů i potrubí!

Ladění kódu probíhá na této platformě:

Lokomotiva ČD 130
EmergencyResVolumeMultiplier ( 6.2 ) - stanoví objem vzduchu pro brzdící válce
EmergencyResCapacity ( 250l ) - objem pomocného vzduchojemu
BrakePipeVolume ( 15l ) - objem potrubí

Vůz 20 x Falls
EmergencyResVolumeMultiplier ( 0.9 )
EmergencyResCapacity ( 75l )
BrakePipeVolume ( 13l )

Takový vlak naplní potrubí ze 3.2 bar na hodnotu 5 bar za cca 120 s. Poslední vůz ale odbrzdí daleko dříve! Odbrzdit a naplnit potrubí na 5 bar není to stejné!

Testováno proti reálnému videu viz. odkaz. Více reálnější to být už nemůže.

Pro zajímavost odkaz na 2 minuty videa z youtube, rozjezd Brejlovce bez MSV na 20 promilích z Brčálníku směr Špičák, zima, topení zapnuté v částečném odběru, dosaženo před tunelem cca 60 km/h. Předpokládám klasika 4.vozová souprava. Tohle by simulátorové Brejle nedaly, tam s rozjezdem a s VYPNUTÝM topením max. tak 52 km/h, při zastávce v Brčálníku možná ještě méně. Cápek to tím aripotem ze začátku jen tak lechtal na těch kluzkých kolejích, touhle dobou už ho mám vražený do pultu a prosím o každý kilák rychlosti. Neberte to prosím jako kritiku a rýpání, ale je opravdu hodně podmotorovaný, v těch výpočtech a tabulkách asi něco uniká. S takovouhle by ty Brejle opravdu neurvaly ty Děčínské rychlíky a mezinárodku, byť na polabské rovině. :rolleyes: :(

754.020

Pánové, já teda nevím, co má být výsledek:
1) Charakteristika 754 ORCZSK odpovídá předepsaným charakteristikám reálné lokomotivy. Dělat testy v OR je teda buď test soupravy anebo test tratě. Jinak to musí vyjít stejně, jako odečtením z Koreffova nomogramu nebo ze zátěžových tabulek.
2) Výkon dieselu se nastavuje na odporu podle předpisu. Diesel při vypnutém topení má mít nějakých 1350kW. Něco požerou pomocné pohony, počítejme cca 100kW. Když budeme uvažovat účinnost dynama (včetně potřeby buzení) okolo 95%, účinnost motorů okolo 92%, účinnost převodů 98%, vychází mi to 1070kW. Když vynásobím papírovou trvalou sílu 125kN trvalou rychlostí 30km/h, vyjde mi výkon 1040kW, takže nejsem tak daleko od pravdy.
Variabilní tam může být příkon kompresoru a chlazení dieselu, ale nebude to víc jak 80kW a při 125kN mi to neudělá víc jak 3km/h.
Pokud se bavíme o rozdílu 10km/h a více a uvažujeme, že souprava v OR měla 4 vozy, tak si dovolím tvrdit, že na videu byly 3 vozy.

... s 50 tunovými by to mohl být strašně dlouhý vlak a velký valivý odpor a nemusel by s normativem zátěže pohnout v kopci, pokud by byl normativ zátěže velký.
Otázkou je, zda má větší valivý odpor delší vlak s nižší nápravovou hmotností, nebo naopak. ;)

Pro zajímavost odkaz na 2 minuty videa z youtube, rozjezd Brejlovce bez MSV na 20 promilích z Brčálníku směr Špičák, zima, topení zapnuté v částečném odběru, dosaženo před tunelem cca 60 km/h. Předpokládám klasika 4.vozová souprava. Tohle by simulátorové Brejle nedaly, tam s rozjezdem a s VYPNUTÝM topením max. tak 52 km/h, při zastávce v Brčálníku možná ještě méně. Cápek to tím aripotem ze začátku jen tak lechtal na těch kluzkých kolejích, touhle dobou už ho mám vražený do pultu a prosím o každý kilák rychlosti. Neberte to prosím jako kritiku a rýpání, ale je opravdu hodně podmotorovaný, v těch výpočtech a tabulkách asi něco uniká. S takovouhle by ty Brejle opravdu neurvaly ty Děčínské rychlíky a mezinárodku, byť na polabské rovině. :rolleyes: :(

754.020
Tak to zkus se stejným jízdním stylem. Natoč video a zapni při tom diagnostiku, kde jsou vidět jízdní odpory. Pak to posoudíme.

Otestuji to, nejdříve 3xB, potom soupravu Železnorudského rychlíku, s vypnutým, potom se zapnutými vozy jen tak, aby zátěž TA byla stejná jako na ampérmetru vlakového topení ve videu.
A proc se s "radou 754 jezdilo max. na 1000 otacek", jak se tady na foru snad i nekde psalo, pokud se nepletu, kdyz na novejsi kabine pro ORCZ u rady 754 je 1100 otacek jeste v normalu dle otackomeru a nad 1100 otacek uz je otackomer ve zlutem.
Turnusoví fíři takhle v dřívějších dobách šetřili motory. Dneska by to asi s těmi osekanými jízdními dobami moc nedali. To je obecně rozšířené mezi opatrníky i dnes, že se nemají vytáčet motory. Někdy je to dobré dodržet, když třeba víme, že je motor před smrtí a musí ještě jezdit. Ale motor v dobrém stavu, kór u turnusové zánovní mašiny, nebo po GO, se musí točit hodně a ubírat mu jen při nárůstu teploty, aby se dobrousily třecí plochy. Pak to chodí lépe, rychleji, vůle se opracují větší, než při lechtání motoru v nízkých otáčkách. Ale někdo je dodnes přítelem výchovy motorů do lenocha.

Otestuji to, nejdříve 3xB, potom soupravu Železnorudského rychlíku, s vypnutým, potom se zapnutými vozy jen tak, aby zátěž TA byla stejná jako na ampérmetru vlakového topení ve videu.

Turnusoví fíři takhle v dřívějších dobách šetřili motory. Dneska by to asi s těmi osekanými jízdními dobami moc nedali. To je obecně rozšířené mezi opatrníky i dnes, že se nemají vytáčet motory. Někdy je to dobré dodržet, když třeba víme, že je motor před smrtí a musí ještě jezdit. Ale motor v dobrém stavu, kór u turnusové zánovní mašiny, nebo po GO, se musí točit hodně a ubírat mu jen při nárůstu teploty, aby se dobrousily třecí plochy. Pak to chodí lépe, rychleji, vůle se opracují větší, než při lechtání motoru v nízkých otáčkách. Ale někdo je dodnes přítelem výchovy motorů do lenocha.
Tzv KPTO

Ahoj. Když dám u ČD 560 v ORCZ po posl. aktualizaci EDB brzdu, napíše mi sestavovaní a pak vypnuto. Vůbec mne to nepustí do procent brždění.

Nic se neděje a dìk, vyzkoušel jsem jízdu s poruchou na EDB. Taky zajímavá situace v aktivitě.
To se u 560 stávalo docela často. Stačilo, aby kolem 560 někde poblíž napáječky projel a rekuperoval vectron, a už se blokla edb. Pak ti nezbylo nic jiného, než BS2. Oprava se dala provést pouze v depu nebo na odstavném, kde ti to někdo z lapťopem odblokoval.

Otázka možná pro stavitele tratí. Určitě jste si všimli, že letadla v OR CZ/SK, která mají letět z bodu A do bodu B, jsou spíš vznášedla. Jejich rychlost je příliš malá. Netušíte, jak to funguje? Kde najdu například letícího čmeláka, abych to mohl v kódu seřídit?

Co se týče úprav kapacity pomocných vzduchojemů i potrubí, asi dobrý záměr, nicméně zkouším nyní na misi RJ1020, a to spíše na PJ 50 km/h či k vjezdu do odbočky, jak se brzdí na rychlostní omezení, než na zastavení. Už někde bylo psáno, že se nemá smysl upínat na F5 info, ale hledět bez něj čistě na subjektivní pocity. Zvolím si na zhlaví PJ 50 nebo k vjezdu na 40 a ze stovky se s tím snažím trefit. Ve Východné ke stavědlu na odjezdu PJ 50, další 40 k vjezdu. Video ZDE. Bez F5 jako jo, ale (už to tu někde bylo zmíněno) povoluji přes polohu "O" a jednak to podle mého názoru je potřeba držet v odbrzdění nereálně dlouho a hlavně jak udělám těch 50 nebo 40, tak kouknu na F5 a visí mi v brzdovém válci 0,5, potrubí 4,8 a jímka 4,8, poté, co jsem držel brzdič v "O" fakt hafo dlouho,.... čímž rychlost vlaku dále padá a podbrzdím. A toto dle mého skromného názoru trvá moc dlouho, než se to odvětrá.
Nevím, jaký má na to názor třeba Zbyněk (ten z RJ) a jiní? Za mne ale ježdění a tvorba na inicializaci není atraktivní a bylo to před tímto zásahem naprosto dostačující a příjemně hratelné. Chtěl bych se přimluvit o návrat stavu před poslední úpravy brzd, a narvat to nejlépe do nějaké stabilní verze, aby bylo možno (do)stavět aktivity.

Back
Nahoře