Použití a používání textur ACE A DDS pro stavbu tratí

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Tygy
  • Datum začátku Datum začátku

Tygy

Průvodčí
Zdravím všechny, kteří jsou schopni se vyjádřit zde k používání textur především ve formátu DDS do Tratí pro povrchy. Není zde prvotním řešením použití DDS textur pro modely. Ale zkušenosti jsou zde vítány, stejnětak i dotazy "Lamerů" v tomto oboru.
Vycházíme že základu MSTS, kde defaultně byly nastaveny textury, resp. jejich komprimace ve formátu ACE.
Mě osobně zajímá, zda je zlepšení kvality obrácení, porovnání s nárůstem či úsporou velikosti samotných souborů, je-li potřeba dodržet daný čtvercový rozměr a jaký vliv to má na HW, a co který formát zatěžuje v HW.
Zkrátka a jednoznačně výhody a nevýhody.
Díky.

Ale než začneš, DDS zobrazí i MSTS ? Pokud ne, tak jsou tyto textury pasé. Důvod jsem psal ve svém vlákně. Nejedná se o hru, ale o editor a tvorbu v něm. Když cokoli nepřečte, tak následuje nabídka "ukončit" ale i když to ignoruješ, tak editor spadne.

Ale než začneš, DDS zobrazí i MSTS ? Pokud ne, tak jsou tyto textury pasé. Důvod jsem psal ve svém vlákně. Nejedná se o hru, ale o editor a tvorbu v něm. Když cokoli nepřečte, tak následuje nabídka "ukončit" ale i když to ignoruješ, tak editor spadne.
Proto jsem tady chtěl vyjádření odborníků, jestli nám ty textury vůbec k něčemu jsou? Tady nám přeci může poradit šikovný Ali, Proto jsem také založil tuto vlákno. Samotného mě to zajímá.

Samotného mě to zajímá.
Nevím, jak editor tratí. Ale MSTS DDS textury nepřečte, nepřečte je ani Activity Editor MSTS, když otevřu takový vůz v AE MSTS, není vidět model, jen ten čtvereček coby Loose Consist na koleji v editoru. Ale MSTS samotný jako hra, pokud by jsi chtěl spustit takové vozidlo, spadne. Takže spadně i když je DDS textura použita v trati,

DDS textury v trati u nás, pravděpodobně používám jen já u své trati 042 a to hlavně z důvodu jejich malé velikosti. Přesněji hlavně u generovaných fototextur 4096x4096, které v ace formátu mají 50MB a v dds pouze 8MB. Ale kdo potřebuje zachovat kompatibilitu s MSTS editorem, tak dds textury používat nemůže, MSTS je nevidí, vyhazuje chyby a pak padá.

Chlapci, Děkuji vám za vyjádření. To je celkem pochopitelné, protože MSTS vždy pracoval jen s formátem ACE.
Tady je pak jen šance pro "oblbnutí" systému přehazování úprav Tratí mezi OR a MSTS, mít složku Terrtex zdvojenou a při úpravách v Msts tam mít jen ACE textury.
Je to sice složitější, ale je to řešitelé. Mě to až tak nevadí, protože ani po všech řadách a fintách stejně se MSTS né rozjel, ale to tu neřešíme.
Dělám v OR a TSRE5.
A jak je to s kvalitou zobrazování? Porovnání mezi sebou mám na mysli.
Je jasné, že čím rozměrnější textura je, tím je lepší výsledek, ale taky datový objem naroste na X násobek. Příkladem odhaduji 512x512 490kB, 1024x1024 2,3MB, 2048x2048 8MB.
Zkusím udělat nějaký měrný pokus.

Přesněji hlavně u generovaných fototextur 4096x4096, které v ace formátu mají 50MB a v dds pouze 8MB.
Na tohle jsme na slezině zapomněli. Ty vlastně máš textury bez ztráty rozlišení v dds jen 8 mega. Tohle je dobrá myšlenka. Protože moje instalace je defaultně s ace komprimované na 1024 a pokud to PC zvládá, tak Terrtex si přepínám na 4096. (jen přejmenovávám složky) Pro MSTS je tohle rozlišení nesmysl, protože by se daleko nedojelo. Tedy se používá jen v OR a tam už DDS být mohou.
Ale převést takto všechny ace a budu to sekat jak na běžícím pásu, tak to zabere asi 5 hodin času. Těch souborů tam mám 1031. A když už to bude načtené, tak by se mohlo i něco vyretušovat, domalovat. Tedy 12 hodin práce. Nebo víc?

Ale ohledně domečků a objektů je tohle bezpředmětné, protože u většiny není problém ace, ale skutečnost, že jsou na malých texturách a na velkém monitoru je vidět, jak jsou rozmazané detaily. Tedy když vyměníš ace za DDS, tak se nic nevylepší. To jedině u nových modelů. Jenomže tady máme tolik aktivních modelářů..... :)

Tak moje prvotní laborování je zde:
Konkrétní textura Terrain.ace (771kB), formát 512x512, vzatá přes TGATool2 do formátu bmp (768kB), 512x512, ve PhotoShopu zvětšená na 1024x1024 = velikost 3,00MB. Kompresí zpět v TGATool2 na klasický ace = velikost 3,01MB, změnou režimu na aceDXT1 se dostaneme na 526kB. Zobrazuje se dobře, je viditelná, ale zásadní kvalita vzhledu je nepostřehnutelná.
Převod do formátu DDS přes GIMP původní 1024x1024 3,00MB je převedeno na 1024x1024, velikost 513kB kompresí DXT1 (na výběr ještě DXT3, DXT5 - zatím nevyzkoušeno).
Výsledek vložení do tratě:
Zkouška změny čtverce se musí udělat manuálně a proklikat všechny čtverce zvlášť. Zásadní vizuální rozdíl tam žádný není. Podotýkám, že se jedná o klasickou texturu převedenou do obou formátů. Jiná vize asi bude, pokud se takto připraví nějaká vhodná foto-textura povrchu a pak se vyzkouší. Takže rychle pro Dron a vyfotit příjemný kousek planety a vystřihnout foto pro úpravu na texturu.
Momentálním experimentem v tom zatím nevidím přínos. Nebavíme se tu o textury na modely loko, vozů a objektů obecně.

Tak další test.
obr1 - vyrobena fototextura pole, formát 1024x1024, přípona ACE, 452kB, vedle malováno kousek pole, přípona ACE, velikost 3,00MB. To je zlé.
psenicnepole1024.jpg
obr.2 - porovnání obou typů polí. kde blíže je pole 512x512, taky fototextura, velikost 771kB, přípona ACE. Vedle je taktéž domalováno zkušebně a zvětšila se textura na 1024x1024, velikost 3,02MB, koncovka ACE. Tu jsem si vzal do PAINT.NET a převedl na DDS formát. Zobrazí se, rozměr je 1024x1024, velikost 513kB. Ale.....
.... pokud dostane zásah malováním, byť jediného pixelu, převede se automaticky na soubor s příponou ACE. Z toho vyplývá, že lze používat texturu DDS, ale ve finále TSRE5 jí neumí vygenerovat a ponechat jako DDS, ale převede jí do ACE a tu pak upřednostní.
psenicnepole1024_1.jpg

Zapomněl jsem zmínit pokus s texturou Terrain.dds. To jsou všechny ta ostatní zelené čtverce. Ale TSRE5 si jí doplnil až po 3. spuštění, neboť jsem původní texturu Terrain.ace přejmenoval. Takže v mezi spuštění editoru hodil jen černé čtverce. Takže za mě prozatím pokud chcete malovat a mít pak malé textury, je možné po finální úpravě je všechny převést do formátu DDS, kde se několikanásobně zmenší jejich objem, avšak objem té časové ztráty tímto převáděním je veliký. A prolínání textur v jednom adresáři TERRTEX se stejnými názvy textur jen s jinou koncovkou nepřinese nic, neboť pokud je k dispozice soubor s koncovkou ACE, TSRE5 jí upřednostní.
Má-li někdo lepší nápad, ať se zde projeví.

Tak moje prvotní laborování je zde:
Konkrétní textura Terrain.ace (771kB), formát 512x512, vzatá přes TGATool2 do formátu bmp (768kB), 512x512, ve PhotoShopu zvětšená na 1024x1024 = velikost 3,00MB. Kompresí zpět v TGATool2 na klasický ace = velikost 3,01MB, změnou režimu na aceDXT1 se dostaneme na 526kB. Zobrazuje se dobře, je viditelná, ale zásadní kvalita vzhledu je nepostřehnutelná. ...
Jestliže vezmeš texturu a zdvojnasobíš její rozměry, tak nemůžeš nějaké zlepšení ani očekávat. Pokud převedeš na DX1 rovnou původní *.ace 512x512, dosáhneš stejného výsledku.

Ty polní textury jsou rovnou 1024x1024, ale není to prostě to pravé ořechové na pohled, ale mým bádáním spíše bylo, jaká velikost se vyklube z textur při převodu na DDS a jak si s tím poradí editor.
Pokud se najde textura vhodná ve větším rozlišení, zkusím jí. Jen hold MSTS na texturách DDS nepojede.

Back
Nahoře