Trať Bratislava - Brno - Č.Třebová - Kolín - Praha

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Miran
  • Datum začátku Datum začátku
O víkendu se mi toho moc dělat nechtělo. Včera vůbec, dnes jsem si udělal jen takové přípravné práce. Ty se musí jenom doma, protože Dynatrax na žádném jiném počítači nenačtu. Všude jinde mi v polovině načítání zatuhne. Zkrátka to asi neumím, aby mi někdo opět nevytkl, že zase něco nejde. :) :)
Nejprve jak chci vyměnit mosty z Brna do Blanska. Před Bílovicemi má být asi 60m dlouhý ocelový most v rovině. Ale já tam měl rovinu jen 30m, tak jsem esíčko přepracoval a konec napojil dynamickými kolejemi. Mám to čistě, že to ve vlaku ani nedrcne.
Tady je obrázek, jak je to posunuté. Aktivity to neovlivní, protože v cestě nejsou výměny.
pripravne1.jpg
pripravne2.jpg
A pak jsem si připravil terén pro trať do Studence. Z Křižanova už mám namířeno a napojí se to na omalovánky na terénu. Ale Velké Meziříčí asi bude masakr. Také na trase jsou 3 velké viadukty plus ten vysoký dálniční most. To bude zase modelování. Ale tak hned to nebude. Jen bylo nutné nějak začít. A opět vše jen kvůli zápletce v aktivitě. :) Sice fototextury už nemám, ale já to pak pěkně zakřovíčkuji a zastromečkuji i zapolíčkuji jako do Hohenau.
pripravne3.jpg
VelMezirici.jpg

A takto vypadá nový most u Bílovic, který jsem naklonoval z mostu Závada z trati 321. Tedy použil jsem koncovky, jeden blok mostu a jeden blok pilíře a to už si mohu všelijak skládat i do oblouku pro ostatní dva ocelové mosty, které jsou před Adamovem. Tento má ocelovou část 60m plus po deseti metrech koncovky. Ty pilíře ještě zúžím, protože v tomto případě na nich nejsou sloupy TV.
Tohle je první pokus osazení, pilíře ještě prodloužím dolů a samozřejmě se ještě musí upravit terén s korytem řeky. Ale trať už je opět sjízdná, náspy vyměněny a sloupy TV vystředěné.
0812_most_Bilovice.JPG

A když už, ještě než půjdu na oběd, tohle už je finál mostu i se srovnaným korytem řeky. Upravil jsem pilíře a ještě nelícovalo zábradlí mostu s koncovkami mostu a ty náběhové plechy byly moc široké, tedy nevím, jestli by se tam vešel nákolek nápravy, Tedy jsem plechy zúžil a srovnal i rozměry. Také se lišily od mostu a nevypadalo by to pěkně. A trošičku to tam i zarostlo. Jinak samozřejmě ta Svitava by měla být trochu výš, ale jelikož vodní plocha se naklápí po celém čtverci, tak zvednutí hladiny by znamenalo záplavy trati v jiném místě. A to se dělo když se změnilo roční období, kdy voda je někdy výš.
0812_most_Bilovice1.JPG
0812_most_Bilovice2.JPG

Chci projevit velký dík a úctu za veškerou práci, Brno mě totálně dostalo. Zavzpomínal jsem na dětství, jak jsem jezdíval s tátou z "kusé" na Miroslav a Zastávku v mých milovaných 850tkách, no, prostě je to skvělé. Super práce Zbyňku, až budu mít trochu volna, bude-li potřeba, zajedu na výlet mezi Křižanov a Studenec a nafotím co je třeba, alespoň co budu moct. Klidně se ozvi do SZ.
Ještě jednou velké díky! :D Open Rails 2025-12-08 01-56-15.jpgOpen Rails 2025-12-08 02-27-15.jpg

Plánky stanic jsou na známých stránkách.
Pokud jsou myšleny plánky na webu od Iwana s pomůckami GVD, tak ty už můžou být kolikrát starší, nemluvě že zrovna ty Excelové, tak kolikrát nebyly moc aktualizovány, protože to dělali/dělají dva lidé v Republice. A pokud Zbyněk chce současné, tak někdy můžou být už irelevantní a to včetně TTP, které tam snad byly taky.

A nyní varianta, trochu pracnější, mosty hned za Adamovem. Tyto už neexistují, nahradili je při rekonstrukci novými.
Snažil jsem se aby ty plechy mezi kolejemi trochu lícovaly. Je to v poloměru 500m a bloky po 20 metrech. Vyšlo to tak tak. Ještě že mám šablony oblouků. Ohýbal jsem to ručně nastavením úhlu bloku a pak srovnal konce, aby vše navazovalo. Jinak ty pilíře jsou (byly) šikmé i s bránou TV , to ještě upravím i s korytem řeky. A pak zbývají varianty s oblouky a betonové mosty s pilířemi.
0912_mostAdamov1.JPG
0912_mostAdamov2.JPG
0912_mostAdamov3.JPG

Když jsem mezi Blanskem a Brnem osazoval skalní bloky, které tenkrát modeloval Mates, tak mi povídá, že ať nešetřím, že mi bloky sloučí do jednoho masivu. Jenomže on mi to poslučoval i s těmi provizorními mosty a portály dohromady. :) Tak to už jsem protestoval, že ty viadukty z defaultních tratí tam nepatří, tam až někdy bude originální model. Tak to až někdy je po víc než 10 letech. Tady je poslední betonový mezi babickými tunely. Už mi zbývají jen tři klenuté z pěti oblouků a všechny v poloměru 500m. tedy stačí vyrobit jeden. A pak konečně dokončit okolí se silnicemi.
0912_most_Babice1.JPG

Připojuji se k díkům, i když jsem po pravdě novou verzi BP ještě nezkoušel, mám rozjeté vlaky na jiné trati. :-D Ale těším se moc.

Nicméně abych jen nekecal, i já nabízím opět fotoslužby, kdyby něco případně chybělo z potřebného na trati přes Vysočinu. Relativně často se pohybuji v bezprostředním okolí tratě v úseku Havlíčkův Brod - Žďár n/S, není tedy problém udělat si cestou dvě tři zastávky navíc a dokumentaci k pár objektům pořídit.
A pak mě ještě napadlo, co udělat nějakou tu "poctu" tomu slavnému cápkovi, který bojoval s dědictvím a úřady zabrlohovaný pod jedním ze silničních můstků přes Svitavu? Bylo na ten jeho brloh se zahrádkou plnou ozdob docela dobře z vlaku vidět. Nějaké ty pičičendičky by se tam tedy mohly rozsypat, kilometrickou polohu bych dodal. :p :D

A opět, než půjdu na oběd, tak dobrá zpráva, už mám všechny mosty přes Svitavu. Obrázky jsou od Brna za Adamov.
Nedal jsem tam jen ten rovný za Bílovicemi, protože jsem finál myslím zveřejnil hned na začátku. Je tam moc vegetace, dost blbě se to fotilo. :) Jinak klenuté mosty jsou upravené moduly z Negrelliho viaduktu.
1012mostySvitava1.JPG
1012mostySvitava2.JPG
1012mostySvitava3.JPG
1012mostySvitava4.JPG
1012mostySvitava5.JPG
1012mostySvitava6.JPG
1012mostySvitava7.JPG

Nyní se vracím k podchodům. Brno Židenice. Udělal jsem díry a trochu srovnal rozměry. Jestli nebudou komplikace, přidal bych ještě první peron a pokusím se o výpravní budovu. A na perony dám nějaké ty cedulky.
....
Aha, ještě musím k modelu přidat celý ten násep a odebrat dosavadní modely náspů pod kolejemi. A vydlabat díry v terénu. Tedy jen čáry máry fuk se nekonalo. :)
1012Zidenice.JPG
1012Zidenice1.JPG

Hledal jsem dlouho po všech fleškách a discích a nakonec našel u sebe schované na OneDrive. Ale ve výpisu jsou jen sklony, nikoli poloměry oblouků. Ale to by mohlo stačit, protože poloměry se vydedukují z malůvky na terénu. Budou to jen omalovánky. Dlouhé oblouky jsou stejně šišojdy a musí se zprůměrovat.
Kdyby někdo měl aktuální TTP s rychlostmi i nákresy stanic budu rád. Budu preferovat současnost, pokud se tam nyní jezdí rychleji. Video existuje, tedy je to proveditelné, jak na to bude nálada. Tato propojka by šla využít i pro nějakou náhlou mimořádnost z Brna do Jihlavy.
Ke stažení TTP 2025, ke stažení nechám do zítřejšího večera. Pak to smažu z disku.
Plánky stanic nejsou problém. Napiš jaké by jsi rád.

Ke stažení TTP 2025
Díky, ale TTP mi už jeden člen fóra dodal. Udělal jsem si náčrtek podle těchto podkladů, abych synchronizoval sklony s profilem trati, ale moc přesné to nebude. Tedy by se spíš hodil ještě kilometrický výpis oblouků a rovin. Ale já už to nějak dohromady snad dám. Možná to bude haprovat s výškou Křižanova a výškou Studence. Tak se pak udělají korekce.

Jinak mám obavy, kdy to s Deteriem sekne, jak mi dává na každé info o novinkách z trati a modelování mračouna. Není v komunitě lékař? Už mám obavy o jeho zdraví. Tohle už není normální.

Už se mi tvaruje komplet blok pod nádražím Brno - Židenice i s prvním peronem a podjezdem. Nejprve je nutné udělat hrubou práci a až je hotovo a vše lícuje, teprve potom přidávat detaily, že jo Deterio. To přece každý zkušený modelář ví. :)
Také bych mohl, nyní vymodelovat a k tomto bloku přilepit výpravní budovu. Díky za fotky. Něco bych vydedukoval z fotek na mapy.cz. To je výhoda. Nejen panorama, ale mnohdy i použitelné fotky a člověk nemusí nikam jezdit. I když do minulosti se ani nedá.
1112Zidenice1.JPG
1112Zidenice2.JPG

V těch Židenicích asi zůstane celkem palčivá ta náhradní budova Zbrojovky, která stojí těsně naproti nádraží, aktuálně ulice Lazaretní 9. Ta tam bije do očí. :( Už je jiná, ale v období projektu BP byla ještě původní s červenými prvky na fasádě. Nemá někdo fotky původního stavu? Na Panoramě už jen novější provedení ZEToffice.
Náhled Mapy.com

A aby kolejiště nádraží bylo trochu ucelené, ještě jsem přidal nadjezd nad ulicí Bubeníčkova. Ta silnice má být po straně vlevo, tam kde je jezdí šalina. Respektive jeden pruh a druhý je vpravo. Celkem ten most vymodelovat šel. Ještě mne svrbí to Tesco, kde má být správně Kaufland. Přece jen je tam z vlaku vidět na vstup. Uvidím.
Také jsem si trochu pohrál s tou myší dírou v Lazaretní ulici.
1112Zidenice3.JPG
1112Zidenice4.JPG
Kromě mostů jsou obnovené i náspy a zdi. Výluka skončila. Ještě na kostru přijdou doplnit ploty a zábradlí.
1112Zidenice5.JPG

A Zbyňku, jak se díváš na tu zbrojováckou budovu, jak jsem psal? Mám se případně pídit po fotkách, ať je na to čas? Známý svého času dokumentoval dost detailně podobné stavby v Brně, tak bych třeba pochodil. Anebo tam šoupnout tu novou (to bych zajel vyfotit), i když to bude dobový úskok. :rolleyes:

Docela škoda je té díry po ranžírech v Maloměřicích, za nimi je další zástavba, nad tím se zvedá veliká dominanta Brna - největší sídliště Vinohrady a vysílač Hády. Co tak udělat prozatímní řešení, aby tam mohl Dan vlakem, a zároveň autor se z toho kolejiště nezbláznil: všechny budovy na místě, ale kolejiště jen naznačit, ponechat 3-4 koleje k tvorbě nákladů a čekačku, nějaký ten šturcík a zbytek "časem"? Pro všechny lepší, než úplná díra v trati, ne?:) Prosím nenas**vat se, je to nápad za pochodu, když vidím, že se na Brně stále pracuje.

A ten Kaufland. Ten je cca krabice jako krabice co? Mohu dodat z blízkého okolí snímky Kauflandu, který je zapuštěný, takže by se ze tří stran fotil pěkně rovně. Hm...?

A Zbyňku, jak se díváš na tu zbrojováckou budovu, jak jsem psal?
Zatím se na ní nedívám vůbec. Já mám nyní plno práce s jinými stavbami. Perony, perony a zase perony. Nádražní budovy, nádražná budovy a nádražní budovy. velké boxy pod kolejiště nádražích, kde je to třeba a vlastně jsem zapomněl na pokládku kolejí z Křižanova do Studence. A tam jsou cestou tři velké viadukty. Dva kamenné a jeden dlouhý ocelový. Myslíš že to do konce života zvládnu? :)

Udělal jsem si šablony na ostatní perony tratí na Vysočině. Trochu lépe jsem stejnou texturu namapoval a dlažba je ostřejší než ve Skleném v původním modelu.
Tady se rodí Kuřim. (sice podchod má být ne to obezdění až po střechu, ale jen zábradlí, ale to se dá vyměnit). Mám vše v modulech. A jsem rád, že jsem tenkrát při pokládce kolejí všude dodržel stejnou rozteč odstupu kolejí, tedy žádné komplikace. Další v pořadí bude Křižanov. Tam to bylo bez střech a jako podchod byla taková dřevěná šikmá kukaň jako v Říkoníně. Tedy tuto tam naklonuji. Další nádraží jsou už v oblouku, tak to nevím, jak se mi bude chtít. Přibyslav, tam už je moderní nástupiště. Uvidím. Co bude, to bude.
Ale stejně když udělám nějaký nový model nebo jen doplnění modelu, tak je to pokaždé při načítání editoru podobné, jako když se děti těší na vánoční dárky. ...."Jak to tam bude vypadat a jak to sedne?"
To je ta krása na modelování. Takto jsem vždy natěšený od dob, kdy jsem modeloval Drážďany.
Zatím je to jen zkušební polotovar. Pak se k tomuto dokončí i modul s podjezdovým tunelem a podjezd na zhlaví.
1212Kurim1.JPG
1212Kurim2.JPG

Back
Nahoře