Trať Bratislava - Brno - Č.Třebová - Kolín - Praha

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Miran
  • Datum začátku Datum začátku
Pozůstatek ustanovení staré D1 do r. 2022 , kdy skloník, resp. sklonovník, uvádí nejnižší možnou číslicí "10" sklon 5 - 10 promile, což je v tomto případě v km 138,684. Dnes by měl být správně v km 138,397 skloník "5".

Nemá to konce. Pěkně se to od Pitína klikatí. Do Slavičína je to už kousek a Bylnice, co by kamenem dohodil. A pak Vlárský průsmyk. Nakonec lokálky do Luhačovic a Valašských Klobouků, když už jsem tam s generováním terénu zabloudil. :) Potřebuji položit komplet koleje, abych dynamiky převedl na koleje s náspem a poté všude zrušil trolejový drát. Tedy pokud v tom vedru nezkolabuji. :) Ale ano, po obědě v tom poledním vedru 37° si dávám na e-kole ten 6km okruh, za jízdy to příjemně ofukuje, ale pak ze mě leje jak z vodopádu, dá se to. Horší je to v noci, když nejde usnout.
had.jpg
3107Slavicin.jpg

Já koukám, co je to za vlečku u Slavičína a to jsou ty slavné Vrbětice. Nechce to tam někdo nafotit, abychom měli originální modely? A pak mne rovnou zavřou za špionáž. :)
To bude mít Dan radost, že bude další vlečka. :) Tam v tom lese nahoře je muničák. V levém horním rohu Vlára.
0208Vrbetice.jpg
Slavičín, pomalu se plížím do cíle, už jen dvě stanice plus konečná:
0208Slavicin.jpg

My jsme ve Vrběticích několikrát hráli a znal jsem i starostu. Ale ten už v úřadu není (s tím se pojí jedna historka, ale to až někdy na slezině...). Bylo to před tím výbuchem. Nevím, kolik z toho muničáku zbylo a fotit bych tam asi nedoporučoval. Ale vlečka to bude bomba, i když v tomto případě bych to slovo moc nahlas neříkal... :-)

Nejprve Bohuslavice. Pěkně zakroucené obě zhlaví.
0308Bohuslavice.jpg
A Bylnice. Dále asi cestují už jen vlci. Zítra snad dokončím po Vlárský Průsmyk. To už je kousek. A pak Valašské Klobouky a Luhačovice.
Stejně je paráda, když je rovnou 3D terén a textury. V MSTS se stejným úsilím by za tento čas byla stále jen rovná zelená placka. Vůbec nechápu jak jsem tímto způsobem toho mohl tolik postavit. Takto se za stejný stavební čas už mohu kochat, jak to bude brzy vypadat, až se to zastaví do 3D
0308Bylnice1.jpg
0308Bylnice2.jpg

Já koukám, co je to za vlečku u Slavičína a to jsou ty slavné Vrbětice. Nechce to tam někdo nafotit, abychom měli originální modely? A pak mne rovnou zavřou za špionáž. :)
Ve Vrběticích bys mohl nasadit Ruskou vlaječku, jako takový easter egg XD

A trochu odbočím, vidím, že budeš dělat trať v aktuální verzi :) (nezapomněl jsi na Veselí n.M.-Milokošť?) Nějak jsem ho přehlédl.

A Bylnice. Dále asi cestují už jen vlci. Zítra snad dokončím po Vlárský Průsmyk.
Vlárský Průsmyk je jednokolejný a spousty návěstidel XD
Co vím, tak když tam přijel spěšňák (dnes je to Javořina 1779/1776), v Bylnici se vzala vysílačka od výpravčího a po výstupu v Průsmyku se začalo sunout zpět do Bylnice, kde se souprava objela a soupravově jela do Veselí. Jízda trvala pod hodinu a většinou byla postavená cesta až do Veselí. Tak krásně to vycházelo. V neděli jela soupravově zpět do Bylnice, tam motorák objel dva vozy a začal sunout do Vlárského Průsmyku, nabral cestující ze slovenské 810tky a jela do Bylnice, průvodčí odevzdal vysílačku a jelo se do Brna.

V současnosti všechno padá.
Obrat je takový: 1767 Brno-SMH / 1779 SMH-Průsmyk / 1776 Průsmyk-Brno
A má s sebou řidičák ABfbrdtn795

Vlárský průsmyk je přece stanice. Tedy do Bylnice se nic sunout nemusí. Ale je možné, že dříve tomu tak nebylo.
Ale já jsem za to rád, jinak by nemělo smysl až tam pokládat koleje.
VlarPrusmyk.jpg

Vlárský Průsmyk je jednokolejný a spousty návěstidel XD
Co vím, tak když tam přijel spěšňák (dnes je to Javořina 1779/1776), v Bylnici se vzala vysílačka od výpravčího a po výstupu v Průsmyku se začalo sunout zpět do Bylnice, kde se souprava objela a soupravově jela do Veselí. Jízda trvala pod hodinu a většinou byla postavená cesta až do Veselí. Tak krásně to vycházelo. V neděli jela soupravově zpět do Bylnice, tam motorák objel dva vozy a začal sunout do Vlárského Průsmyku, nabral cestující ze slovenské 810tky a jela do Bylnice, průvodčí odevzdal vysílačku a jelo se do Brna.

V současnosti všechno padá.
Obrat je takový: 1767 Brno-SMH / 1779 SMH-Průsmyk / 1776 Průsmyk-Brno
A má s sebou řidičák ABfbrdtn795
Nevím kde jsi přišel na to že, stanice Vlarsky průsmyk je jednokolejná.

Ale já nepreferuji určité časové období. Jsem vůbec rád, že mám omalovánky, protože nemám podklady s poloměry a ty jsou v aktuální verzi. Jenom je škoda, že v mnoha modernizovaných úsecích nechali 80 i když by se tam dalo jet kilo. A některé výhybny i když mají vexle na 60, tak se tam jezdí do odbočky 50. Například Strážnice. A navíc modernizované tratě mají návěstidla u každé koleje, tedy žádný problém v aktivitách jako u skupinových návěstidel. Videa mám vlastně dvě. Jedno je z iDnes (Na co zírá mašinfíra) a jedno je z U. Hradiště do Brna, jak je tady v nedávné historii odkaz. Ta k orientaci používám.

Hele, já nejsem až takový magor, abych znal staniční řády všech stanic po celé republice. Na této trati jsem v životě nejel, neznám to tady, ale podle schématu dopravny Vlárský průsmyk by to tam objet šlo. Tedy proč pak se plížit třicítkou se sunutým dílem. Ale podle fotek na mapy.com tam jezdí motorové vozy a fíra jen přejde. A vlaky od Trienčanské Teplé tam mají vyhrazenou půlku peronu a s tou 810 také nemusí sunout.
Ale to se nemohli nějak domluvit a vlaky od nás mohli jezdit až do Trienčanské Teplé jak tomu bylo dřív. A nemuseli by v uzlové zastávce Vlárský průsmyk přelézat z vlaku do vlaku.
Ale je zajímavé, že na výpravní budově byl název Vlárský Průsmyk, ale na modernizované zastávce je Vlárský průsmyk.
VlarskyPprusmyk.jpg

Nevím kde jsi přišel na to že, stanice Vlarsky průsmyk je jednokolejná.
Stanice už dávno po redukci kolejiště přišla o statut klasického vícekolejného nádraží s možností křižování vlaků. Teď je to jen zastávka s dopravnou, kde je jen jedna dopravní kolej s novým peronem.

Samozřejmě pro tebe zmíním, že je tam ještě manipul.kolej. Nejezdí po ní pravidelné osobní vlaky, ale slouží pro potřeby údržby trati, odstavení nákladních vozů a tak dále... (to mě ale až tak nezajímá).

Přílohy

• obrázek_2026-08-04_141308936.jpeg
    obrázek_2026-08-04_141308936.jpeg
    458.8 KB · Zobrazeno: 20
Hele, já nejsem až takový magor, abych znal staniční řády všech stanic po celé republice. Na této trati jsem v životě nejel, neznám to tady, ale podle schématu dopravny Vlárský průsmyk by to tam objet šlo. Tedy proč pak se plížit třicítkou se sunutým dílem. Ale podle fotek na mapy.com tam jezdí motorové vozy a fíra jen přejde. A vlaky od Trienčanské Teplé tam mají vyhrazenou půlku peronu a s tou 810 také nemusí sunout.
Obsazenost manipulační koleje je jako jeden z hlavních důvodů.
Ta oboustranně zapojená kolej v Průsmyku slouží pro nakládku dřeva a běžně na ní stojí odstavené nákladní vagóny. Stačil by tam jediný voztah a souprava by zůstala viset bez možnosti objetí. V jízdním řádu nemůžeš mít technologický postup postavený na náhodě, jestli zrovna bude volno. V Bylnici je volná kolej pro posun zaručená vždycky, že...
Vlárský Průsmyk je z CDP Přerov řízený jen pro vjezdy a odjezdy vlaků – nemá posunovací návěstidla. Jakýkoliv posun by znamenal složité žádaní dispečera v Přerově o souhlasy k jízdě za odjezdová návěstidla kryjící trať.
V Bylnici má dálkové zabezpečovací zařízení posunovací cesty přímo hotové. Dispečer překlikne výhybky na dálku na tlačítko, zatíco v Průsmyku by to znamenalo zbytečné papírování, domlouvání přes vysílačku a zdržení.
Fyzicky a lidsky (strojvedoucí + průvodčí) by to v Průsmyku sice udělali, ale kvůli riziku zastavené koleje a chybějícím posunovým cestám se zkrátka natrvalo stanovil postup: po výstupu lidí hned vysunout ty 3 km do Bylnice a v klidu to objet až na velkém nádraží.

Zbyňku poslal jsem ti videa před reko
Díky. Ale tak nějak sám víš, že je to od Bylnice nepoužitelné. Noc a rozmazané. Mě zajímala dopravna Vlárský průsmyk, protože je v malém obloučku. Ty jsi zrovna v ten okamžik měnil film, tedy celý průjezd stanicí nevidím. :) Ale na následujícím obrázku vidíš srozumitelně, které období stavím. Proto jsem sháněl aktuální plánky. A jsem rád, že to bude takto. Kdo by se zase piplal se skupinovými návěstidly a složitými zhlavími v oblouku. Do Berlína bych také nestavěl, být tam komplet původní stanice. Složité stanice jsou vždy noční můra.
Odměřím kilometry telegrafními sloupy a pak vše dám do správných sklonů a dokončím tuto jednoduchou stanici. Poslední na této dráze v CZ. Dál naštěstí nemám žádné podklady.
A můžeme slavit. Protože položit koleje až sem, to jsem neměl ani v tom nejhorším snu. :)
0408Vlarsky_prusmyk.jpg

Poslední na této dráze v CZ. Dál naštěstí nemám žádné podklady.
A můžeme slavit. Protože položit koleje až sem, to jsem neměl ani v tom nejhorším snu. :)
Ale jdi, už vidím, jak hledáš ten Trenčín a propojení s Blavou :D
Sranda. Vlára je už pořádný kus sousta, zvlášť s propojením od Brna.
Gratuluji!!

Back
Nahoře