Náměty na aktivity - pro všechny aktivitáře

No a proto se ptám, 350.005 nemáme, tak vyčkáme na další kousky příští týden a pak se hukáže, může se tam zjevit i 362 ZSSK.

Nepamatuje si někdo z vás, kolik měly osobní vlaky Praha-Plzeň vagónů??? Vím, že se jednalo o vozy typu Bh ale kolik jich bylo, si nepamatuju.

Ahoj, já jeden námět rozpracovaný mám, ale nevíte co je to za mašinku v čele vlaku?, já nikde lepší fotku nesehnal a číslo na tabulce prostě nepřečtu. :-)
vlak ostr-bila.jpg

Kluci, už to tady Tax jednou zmiňoval. Pokud mluvíte o lokomotivních řadách označovaných podle Kryšpína, musíte použít CELÉ označení. Na fotografii od DanaJ je zřejmě skutečně lokomotiva 354 - správně řada 354.0, přezdívaná torpédo, dvouválcová sdružená parní tendrová lokomotiva na mokrou páru, původně K.k.St.B. . (Zřejmě to není 354.040, protože ta měla dva parní dómy.) Kromě řady 354.0 existovaly lokomotivy řady 354.1 (známá všudybylka, zcela jiný typ, dvouválcová tendrovka na přehřátou páru, ČSD), 354.2 (dokonce dvě obsazení řady, jednak jediný exemplář rekonstruovaného dvouválcového torpéda na přehřátou páru, velice podobný vzhled, ČSD 354.201, a druhak čtyři čtyřválcové sdružené lokomotivy na mokrou páru s přivěšeným tendrem původně patřící společnosti Ö.N.W.B., později u ČSD rekonstruované na dvouválcovou řadu 364.0), 354.3 (původně společnosti St.E.G. tříválcové sdružené na mokrou páru, ne moc úspěšný typ), 354.4 (původně Ö.N.W.B., několik serií s rozdíly v parních strojích i použité páře, přivěšený tendr) 354.5 (dvouválcová na mokrou páru, původně K.F.N.B, vzhledem k místu určení a použití kvalitního ostravského uhlí se dají snadno rozeznat podle menšího průměru parního kotle) 354.6 (původně K.k.St.B. dvouválcová sdružená na mokrou páru, případně po rekonstrukci u ČSD dvouválcová lokomotiva na přehřátou páru) a relativně známá 354.7 (video v příspěvku kolegy výše).
Takže sedm obsazení řady a každá lokomotiva je naprosto jiná včetně vzhledu, parametrů nebo určení.
Pro ilustraci obrázek modelů, zprava doleva 354.0, 354.1, 354.2, 354.6 a 354.7 :)

354x.jpg
Lokomotiva 52.4.1 to není ani náhodou, povšimněte si vodojemů, které na Danově fotografii zcela jasně přesahují přední čelo dýmnice, zatímco 524.1 má dýmnici vysunutou naopak před vodojemy. Řada 423.0 nebo 433.0 to samozřejmě není ze stejného důvodu, řada 331.0 rovněž ne, to je Slovenská záležitost, původem z Maďarska. Takže na závěr - s velkou pravděpodobností se jedná o lokomotivu řady 354.0. :)

...
Takže sedm obsazení řady a každá lokomotiva je naprosto jiná včetně vzhledu, parametrů nebo určení.
Trošku Ťa opravím, rada 354 vyčerpala všetky čísla, aj 8 a 9. Konkrétne na KBD jazdila rada 354.9 čo bola pôvodne rada I.p Takže celých 10 obsadení ... viac sa už nedalo ;)

foto1.jpg
748400-1.jpg

Ešte pre poriadok 354.8:

354-8415-3_schemax.jpg

Ahoj.
Uf, to bylo informací najednou... :-) Díky moc za vyčerpávající odpověď. Bohužel ČSD 354.0-lku vidím jen na screenu výš, v MSTS ji bohužel nemáme. :-) Jinak jestli dobře koukám, tak 1. vůz je Da-k a 2. rybák nebo Ce?. Já v tom vidím Rybák. :-)

Back
Nahoře