paashi
Posunovač
Zvažoval jsem, zda dělat tuto sondu do hlubin místní duše, ale dělají to všichni, tak proč ne já, že?
Možná to víte, možná ne, ale OpenRails (i originální verze) obsahuje webový server, na který je možné se přihlásit, pokud je v nastaveních povolený. Standardně běží na html na portu 2150 a dostanete se tak na "svůj" spuštěný OpenRails jakoby pomocí prohlížeče na adrese //localhost:2150. Vzhledem k tomu, že se prostřednictvím tohoto rozhraní je možné dostat k různým informacím, zkusil jsem si udělat parser těchto dat a naplácnout to na nějaké rozhraní. Výsledek vidíte níže. Měla by to být jakási forma "rychloměrného proužku", který ale vidíte online za jízdy. Momentálně je to ve stádiu "alfa" a otázka je, zda by to z komunity někdo využil. Já osobně bych to rád spouštěl ve výuce, při prezentacích anebo při školení.
Co to umí?
Konec hlášení.

Možná to víte, možná ne, ale OpenRails (i originální verze) obsahuje webový server, na který je možné se přihlásit, pokud je v nastaveních povolený. Standardně běží na html na portu 2150 a dostanete se tak na "svůj" spuštěný OpenRails jakoby pomocí prohlížeče na adrese //localhost:2150. Vzhledem k tomu, že se prostřednictvím tohoto rozhraní je možné dostat k různým informacím, zkusil jsem si udělat parser těchto dat a naplácnout to na nějaké rozhraní. Výsledek vidíte níže. Měla by to být jakási forma "rychloměrného proužku", který ale vidíte online za jízdy. Momentálně je to ve stádiu "alfa" a otázka je, zda by to z komunity někdo využil. Já osobně bych to rád spouštěl ve výuce, při prezentacích anebo při školení.
Co to umí?
- Vykreslovat už nyní přístupné "Track monitor" a "Driving monitor"
- Dráhový tachogram s vykreslením skutečné rychlosti, v ORCZSK i aktuálního limitu, sklonu a poloměru oblouku. Plánuji i nástupiště, případně staniční koleje.
- Časový graf s možností vykreslit to, co je zadefinované jako CabControl, tzn. rychlost, tlaky vzduchu, živák, atd. Seznam veličin se načte po začátku komunikace a lze si z tohoto seznamu vybírat
- Trakční charakteristiku a pohyb aktuálního pracovního bodu po ní. Současně se vykresluje odporová síla vlaku a adhezní limit.
- Rozumná vzorkovací perioda je momentálně cca 500ms (kompromis mezi rozlišením, velikostí dat a schopnostmi běžného PC)
- Připojit se na vzdálený OpenRails a sledovat tak "žáka", jak si vede
- V omezené míře to dokáže fungovat i s klasickým OpenRails
- Vyčerpávající evaluační nástroj - nelze! Je to postaveno tak, aby to bylo jen minimálně závislé na OpenRails CZ/SK a dalo se to aspoň nějak použít i v klasickém OpenRails. Bohužel to znamená, že je to celé postavené na existujícím webovém rozhraní a to má omezené možnosti. Dat tam je hodně (prakticky všechno, co vidíte v F4 a F5), ale některé údaje prostě nejsou (např. info o sestavě vlaku, jízdní řád, aktuální zastávky a stanice, apod.).
- Sexy nástroje pro práci s grafy - je to projekt, který využívá nekomerční komponenty. Kdyby někdo pustil "šťávu", asi by se daly koupit licence na něco, co vypadá krásně, ale tady účel světí prostředky
Konec hlášení.