OR TT Editor

Alois Nebel

Posunovač
Pracuju na novém, jednodušším TT editoru pro Open Rails

Kdo někdy zkoušel dělat jízdní řád v oficiálním editoru, asi ví, že to není úplně user-friendly… spousta sloupců, složitá logika a člověk se v tom snadno ztratí.

Proto dělám vlastní nástroj, který jde opačnou cestou:

minimum klikání
maximum přehlednosti
rychlé vytvoření TT během pár minut

Co už teď funguje:

-výběr Path a Consist
-jednoduché zadání vlaku
-přehledný seznam stanic
-zadání časů bez zbytečností
-okamžitý náhled + generování .timetable_or

Hlavní rozdíl oproti OR editoru:

✔ žádný „excel chaos“
✔ všechno na jedné obrazovce
✔ zaměřeno na rychlou tvorbu, ne složitou konfiguraci

Cíl je jednoduchý:

otevřít → vyplnit → vygenerovat → hotovo

Je to zatím ve vývoji, ale už to začíná dávat smysl.

Kdyby měl někdo chuť testovat nebo dát feedback, budu rád

Jak asi víte, pohrávám si s myšlenkou usnadnit lidem tvorbu TT pomocí jednodušší cesty než formou „excelu“. Přidal jsem proto načítání stanic z .tdb tratě a teď si jdu pohrát s tím, aby program uměl načítat stanice jen pro určité Paths. Tím odpadne ruční vypisování stanic. Stačí jen vybrat stanice, napsat čas příjezdu a odjezdu a je hotovo :-)

OR_TT_Editor.jpg

Povedlo se a stanice se už zobrazují podle daného .srv.
Poznámka: potřeboval bych nějakého testera, který by mi byl po ruce, připomínkoval a dával podněty k novinkám, protože sám se v tom akorát zamotám :-D

tt_rad.jpg

Ahoj všem,
rozhodl jsem se na svém webu založit stránku pro testery. Pokud máte zájem zapojit se do testování tohoto programu, zaregistrujte se na mém webu a v sekci Můj účet požádejte o přístup k testování (do zprávy pro mě napište „OR TT Editor“).

Co po vás požaduji:

• být aktivní při testování,
  • připomínkovat chyby nebo dávat podněty ke zlepšení programu.
Co získáte:
  • vždy aktuální testovací verzi
Bez vás nezvládnu držet tempo a vše testovat sám.

Připravil jsem další verzi s názvem „Automatika“. Nyní stačí vybrat cestu k simulátoru a kliknout na Načíst data. Program sám najde složku Routes a vypíše všechny dostupné tratě, Paths a Consists. Při výběru Paths a stisknutí tlačítka Načíst stanice ze služby automaticky načte příslušné .srv soubory, které k daným Paths náleží.

automatika1.jpg

Díky testerům jdou práce rychleji, než bych čekal :-) Díky za to!
Již máme vytvořené editování TT, otevírání starších TT vytvořených v OR, skládání souprav a nyní přibyl i příkaz $hold.

Začíná to už trochu vypadat a podle slov testerů to vypadá „fešně“ :-)

TT_Editor.jpg

Jelikož testeři nemají o víkendu čas, pracuji sám, a o to jdou práce pomaleji. Co jsem ale dnes zvládl?

Nejprve jsem rád, že se mi podařilo zjistit, kde je chyba u příkazů $hold a $forcehold, a mohl jsem se posunout dál.

Program nyní umí načítat všechny vlaky, které jsou v daném TT zapsány, a zároveň umožňuje automaticky ukládat provedené úpravy zpět do TT.

Vím, že se to může zdát jako maličkost, ale naučit program, aby ukládal vše správně a přitom nerozbil to, co už v TT fungovalo, je docela oříšek.

TT_vlaky.jpg

Jedna zpráva pro všechny: OR TT Editor bude ZDARMA!

Jelikož používám hodně logiky z OpenRails, který je open-source, nesmí být projekt zpoplatněný. A upřímně – kdybych si za to měl říct nějakou částku, nestačil by vám na to ani roční plat :D

Těch nervů, doplňování „liquidu“ do „éčka“, když se něco nedaří… :D

Tady už to není OR Kontrolor, který jen čte. Tohle je už „vyšší dívčí“ :)

Objevil jsem takovou „wau“ věc :D

Můj TT Editor teď ukládá jízdní řády v čistším formátu – bez zbytečných prázdných sloupců. Výsledek? Klidně o polovinu menší soubory (u jednoho TT z 1,36 MB na cca 600 KB).

Funguje to normálně ve hře i v původním OR TT Editoru.

Takže kromě pohodlnější editace máme teď i „odlehčené“ TT ;)

vystup.jpg

TT_OR_Editor.jpg

Jelikož se mi začala množit tlačítka, bylo nutné překopat od základu celý layout (vzhled), aby vše fungovalo a bylo po ruce :-)

Tohle bývá u mě až závěrečná fáze tvorby, ale tentokrát bylo nutné ji udělat dříve.

novy_layout.jpg

Přidal jsem do editoru posun času. Po kliknutí pravým tlačítkem myši na daný řádek si můžete posunout čas buď pro celý vlak (čas se přepočítá všude), nebo jen pro daný řádek. Zadává se vždy v minutách, např. +5 / -5.

posun_casu.jpg

ORTS TT Editor – upozornění na logiku časů

Do editoru jsem přidal nové žluté upozornění u časů, které může někoho zmást, tak krátké vysvětlení:

Pokud se objeví hláška
„Čas jde zpět oproti předchozí stanici“

neznamená to nutně chybu.

Editor pouze kontroluje, jestli časy dávají smysl jako klasická jízda vpřed (čas by měl postupně růst).
Pokud ale:
  • používáte složitější TT
  • máte jinak řazené stanice
  • nebo specifický zápis pro Open Rails
tak může být takový zápis zcela v pořádku a funkční v OR.

Berte to tedy jen jako informativní upozornění, ne jako chybu.

Editor se vás jen „ptá“:
„Opravdu má vlak jet zpátky v čase, nebo je to záměr?“

Pokud by to někomu vadilo, můžu do budoucna přidat možnost tuto kontrolu vypnout

validace.jpg

Přidal jsem do editoru několik základních $ příkazů v češtině. Při uložení se automaticky zapíšou ve správném tvaru pro TT (např. $hold).

Aktuálně jsou k dispozici:
  • Držet odjezd na „Stůj“ → $hold
  • Vynutit držení návěstidla → $forcehold
  • Vynutit čekání na návěstidlo → $forcewait
  • Nečekat na návěstidlo → $nowaitsignal
  • Koncová kolej → $terminal
  • Těsně k soupravě → $closeup
prikazy.jpg

Začínám dělat poslední úpravy a dokončovací práce. Během dneška nebo v průběhu příštího týdne by mohla vyjít první verze 1.0 (nemusí být dokonalá a mohou se v ní objevit chyby, ale dají se řešit a včas opravit).

Teď jsem přidal příkazy #dispose, Player a #dispatch.

Co to znamená:
  • #dispose → co se stane s vlakem po ukončení jízdy
  • Player → který vlak v TT bude obsluhovat hráč
  • #dispatch → na kterém vlaku bude hráč pokračovat po dojetí do cílové stanice
novinky.jpg

...
Jedna zpráva pro všechny: OR TT Editor bude ZDARMA!

Jelikož používám hodně logiky z OpenRails, který je open-source, nesmí být projekt zpoplatněný. A upřímně – kdybych si za to měl říct nějakou částku, nestačil by vám na to ani roční plat :D
...
To říkám taky - kdybyste za moje addony museli platit, tak na ně nikdo nemáte. :-D

Ahoj všem

Jen malý update k TT Editoru

Do verze 1.0 už to bohužel nestihnu, ale začal jsem si pohrávat s myšlenkou přidat do editoru grafikon (graf provozu), který by zobrazoval vlaky vizuálně v čase mezi stanicemi.

Představa je něco takového:

1935.jpg

Každý vlak by byl čára:
  • stanice = svisle
  • čas = vodorovně
Šlo by tak krásně vidět:
  • křižování vlaků
  • konflikty
  • rozestupy
  • dopad změn časů
Do verze 1.0 to ale tlačit nebudu, ať je stabilní. Plán je to připravit do verze 1.1 jako větší novinku.

Budu rád za názory:
  • dává vám to smysl?
  • využili byste to při tvorbě TT?
Díky

Back
Nahoře